Κατα την γνωμη μου αξιζει να διαβασεις τα βιβλια του μονο απο την αποψη οτι θα εχεις μια αρκετα ρεαλιστικη εικονα (σε βαθμο δηλαδη που δεν εχει αλλοιωθει πολυ η πραγματικοτητα απο τις αποψεις του συγγραφεα) για την Ρωσια του 19ου αιωνα. Καποια πραγματα οπως η τοτε ρωσικη αριστοκρατια, οι μουζικοι οι τοτε αποροι κλπ ειναι πραγματα για τα οποια θα μαθεις de facto. Ωστοσο αν δεν εισαι σε τετοιο μουντ θα σου προτεινα οποιοδηποτε βιβλιο του Χεμινγουει στην περιπτωση που δεν το εχεις κανει, μου αρεσουν τα βιβλια που διαβασα και παρολο που σε καποια περιγραφει καταστασεις πολεμου δηλαδη δεν τις περιγραφει ακριβως απλως το διηγηματικο πλαισιο τοποθετειται σε περιοδο πολεμου, αυτο που περιγραφει με καπως αναλαφρο, ποιητικο ή και ιδεαλιστικο για μενα τροπο ειναι οι διαφορες σχεσεις (κυριως ρομαντικες) που δημιουργουνται σε διαφορες δυσκολες καταστασεις. Αυτα ειναι οσα θυμαμαι (10 χρονια πριν) υπο το πρισμα μου απ' οσα βιβλια του διαβασα, αν σε ενδιαφερει κανε μια μικρη ερευνα για να δεις αν σου ταιριαζει σαν ειδος και υφος.Νομίζω η κατάθλιψη των χαρακτήρων είναι ένα -ή το μόνο-θέμα που μπορεί να με επηρεάσει στην ανάγνωση.