Εδώ είμαι και εγώ, αγκομαχάω για να προφτάσω να καλύψω το χαμένο χρόνο αλλά ελπίζω ότι το τριήμερο με τον περισσότερο ελεύθερο χρόνο θα σας προφτάσω. Παρόλα αυτά, η ανάγνωση με έχει συνεπάρει, μου αρεσει πολύ η πλοκή, η ιστορία, οι πολύπλευροι χαρακτήρες... Ο Τολστόι είναι πραγματικός ανατόμος της ανθρώπινης ψυχής αλλά και της κοινωνίας και χαίρομαι πραγματικά που όντως χειρίζεται και τους γυναικείους χαρακτήρες του με τον ίδιο τρόπο με τους ανδρικούς, με ευαισθησία και σεβασμό για την πολύπλευρη προσωπικότητά τους, όπως ειπώθηκε και παραπάνω.
Πάντως γενικά η γραφή του με συναρπάζει, το ίδιο είχα πάθει και με την Άννα Καρένινα, ώρες ώρες πετάει και κάτι τρομερά σχόλια για τους ανθρώπους, την κοινωνία και τη θρησκεία, τόσο μα τόσο διαχρονικά, που με κάνουν να θέλω να σηκωθώ και να αρχίσω να χειροκροτάω μονη μου! Παράδειγμα αγαπημένης μου φράσης από το τρίτο μέρος του Β' τόμου: "Ναι, αυτό είναι αλήθεια, πρίγκιπα, στην εποχή μας - εξακολούθησε η Βιέρα, μιλώντας για την εποχή μαςόπως γενικά αγαπούν να μιλάνε οι άνθρωποι με την περιορισμένη αντίληψη που φρονούνπως βρήκαν και εχτίμησαν τα χαρακτηριστικά της εποχής μας και πως οι ιδιότητες των ανθρώπων αλλάζουν με τον καιρό..."
Σας ευχαριστώ επίσης Αιγίπαν και Κόρτο Μαλτέζε για τα πορτραίτα των Τολστόι που βρήκατε, ζωντανεύουν ακόμα περισσότερο την αφήγηση!