Άργησα λίγο, αλλά κατάφερα να γράψω έναν μικρό σχολιασμό για τα δύο τελευταία μέρη της συνανάγνωσης. Τελειώνοντας την ανάγνωση του Μάκβεθ, ένιωσα ότι η πορεία των γεγονότων δεν θα μπορούσε να ήταν διαφορετική.
Ο πόθος της εξουσίας κατέλυσε κάθε ηθικό φραγμό και έκαναν τα πάντα για την ικανοποίησή του, με τον Μάκβεθ να αφήνεται και να πραγματοποιεί τις δολοφονικές σκέψεις της γυναίκας του. Ανακάλυψε τα όρια του εαυτού του και είδε στην πράξη μέχρι που είναι διατεθειμένος να φτάσει για να αποκτήσει αυτά που θέλει.
(Act 3, Scene 5)
Hecate:
He’ll reject his fate and laugh at death, and his hopes will outweigh his wisdom and fear of dying. As you know, overconfidence is mankind’s worst enemy.
Οι μάγισσες, προοικονομούν για άλλη μια φορά τα μελλοντικά γεγονότα και μέσα από τα λόγια της Εκάτη, αρχηγού των μαγισσών, μαθαίνουμε πως τους είπε ότι δεν έπραξαν καλά που δεν την συμβουλεύτηκαν και είπαν αυτές τις προβλέψεις στον Μάκβεθ, που δεν ήταν άξιος να τις ακούσει λόγω του χαρακτήρα του.
Η μεγαλομανία του Μάκβεθ και η (λανθάνουσα) υπερβολική αυτοπεποίθησή του, τον έκαναν να παίρνει λάθος αποφάσεις. Αφού δεν ορμήνεψε σωστά την πρόβλεψη των μαγισσών, θεωρώντας ότι δεν μπορεί να τον σκοτώσει άνθρωπος που τον έχει γεννήσει γυναίκα, έχασε την ζωή του αμετανόητος από ότι είχε διαπράξει, από τον Μακντόφφ που είχε γεννηθεί πρόωρα με καισαρική, οπότε τεχνικά δεν είχε γεννηθεί από γυναίκα, εκπληρώνοντας την πρόβλεψη .
Η Λαίδη Μάκβεθ από την άλλη, είχε όλο τον χρόνο μπροστά της να νιώσει τύψεις και για τους δύο τους. Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από το να μην βρίσκεσαι σε ειρήνη με τον εαυτό σου. Όλα όσα είχε προκαλέσει τα κουβαλούσε μέσα της και ούτε στον ύπνο δεν έβρισκε την λύτρωση που της έδωσε τελικά η αυτοκτονία της.
Το διάστημα της συνανάγνωσης διάβαζα παράλληλα το «Έγκλημα και τιμωρία» του Ντοστογιέφσκι. Το μόνο κοινό των δύο έργων είναι το έγκλημα, με τους λόγους και τις συνθήκες να διαφέρουν. Και εκεί που διαφέρουν επίσης είναι και στο πως λειτουργούν οι ήρωες μετά την πράξη τους. Ο ήρωας του Ντοστογιέφσκι ήταν δυνατός να αντιμετωπίσει τον εαυτό του με ότι συνεπαγόταν αυτό. Αντίθετα, ο Μάκβεθ και η γυναίκα του δεν είχαν όπως αποδείχτηκε αυτή την δύναμη.
Η θεία δίκη δεν είναι κάτι γενικό που πρόκειται να συμβεί για να πληρώσουν οι υπαίτιοι για ότι έκαναν. Οι ήρωες του Σαίξπηρ, τιμώρησαν με τις πράξεις τους οι ίδιοι τον εαυτό τους. Κατέλυσαν κάθε έννοια δικαιοσύνης και για να το καταφέρουν, κατέλυσαν πριν τους ίδιους τους τους εαυτούς, με το να κάνουν ότι έκαναν.
Verdi "Macbeth" - Prelude, New Philharmonia Orchestra
Κι ένα ευχαριστώ που με την ιδέα του
@Ιαβερης για την συνανάγνωση γνώρισα αυτό το υπέροχο έργο και το πρώτο μου από Σαίξπηρ. Όταν με το καλό ανοίξουν τα βιβλιοπωλεία θα βρω μια καλή μετάφραση να το πάρω, όπως και θα επιλέξω και άλλα έργα του να διαβάσω.