Οι διάλογοι με τον Ντανο"Η δυστυχία του να είσαι διάνοια" - Έλλη Μ.
Ή κάπως έτσι...![]()
Οι διάλογοι με τον Ντανο

Μπέιζιλ, καταρχάς ελπίζω να είναι όλα καλά και να μην συμβαίνει κάτι σοβαρό.Και κάπως έτσι κυλούσαν τα πράγματα, όταν το ξαφνικό άνοιγμα μιας πόρτας αυτοκινήτου, σταθμευμένο στην διάβαση πεζών της Ακαδημίας & Κανάρη, παραλίγο να στερήσει την εκλεκτή σας ομάδα από ένα μέλος που συμβαίνει να είναι και μοτοσυκλετιστής. Ακόμα και στο φορείο, περιμένοντας για ακτινογραφίες, δεν άφησα τον χρόνο να πάει χαμένος και διάβαζα αυτό που, πλέον, δεν μπορούσα να αφήσω από τα χέρια μου, έχοντας μπει στο δεύτερο βιβλίο, μιας και όσα συνάντησα εκεί έχουν την σφραγίδα του αριστουργήματος.

Πραγματικά θρυλική!(Στο σημείο αυτό, ας θυμηθούμε το περίφημο "he was a commonwealth", όσοι ήμασταν στην θρυλική (sic) συνανάγνωση του "Αβεσσαλώμ Αβεσσαλώμ")
Άρα να σε υπολογίζω και για μελλοντικές συναναγνώσεις;Νίκολα σου είμαι ευγνώμων για την επιλογή του θησαυρού που επί 25 έτη είχα στο ράφι και δεν το πήρα χαμπάρι ο... βάλτε ό,τι θέλετε.

Ευτυχώς γλύτωσα τα σπασίματα. Πάντως, όταν ξάπλωσα φαρδύς πλατύς στην άσφαλτο ένιωσα μια ξεκούραση, άλλο πράγμα! ?Μπέιζιλ, καταρχάς ελπίζω να είναι όλα καλά και να μην συμβαίνει κάτι σοβαρό.
Περαστικά φίλε, και γρήγορη ανάρρωση. Και προσοχή στους ασυνείδητους!
Άρα να σε υπολογίζω και για μελλοντικές συναναγνώσεις;![]()
Περαστικά σου Μπέιζιλ! Ο Φραντς Μπίμπερκοπφ θα σε κέρναγε μια μπύρα πάντως μετά από όλο αυτό που πέρασες.Ευτυχώς γλύτωσα τα σπασίματα. Πάντως, όταν ξάπλωσα φαρδύς πλατύς στην άσφαλτο ένιωσα μια ξεκούραση, άλλο πράγμα! ?
Συμφωνώ απόλυτα. Και νομίζω πως πολλές φορές το ξεχνάμε αυτό και κρίνουμε τα πάντα με όρους άσπρο/ μαύροΝομίζω ότι η επίμονη αναφορά στην ευαισθησία που επιδεικνύει ο Φραντς Μπίμπερκοπφ για την καρδερίνα θέλει ακριβώς να υπογραμμίσει ότι ο άνθρωπος, ο Φραντς εν προκειμένω, δεν ταξινομείται σε τέρας ή πονόψυχο και όποιους άλλους διαχωρισμούς, αλλά ότι μπορεί να εμπεριέχει αυτά τα στοιχεία και ακόμα περισσότερα.
Έχεις δίκιο και νομίζω πως αυτό που έγραψε ο Μπέιζιλ από πάνω δικαιώνει αυτό που αναφέρεις. Έχει πολύ ψωμί το βιβλίο πάντως θέλω να δω τι εκπλήξεις μας επιφυλάσσει ο Ντέμπλιν..Νομίζω Πλήθωνα πως δεν μας αφήνει ο Ντέμπλιν να τον αντιπαθήσουμε εντελώς τον Φραντς, παρόλο που όπως είπες είναι άξεστος, τραχύς και μάλλον αφελής!
Ακριβώς αυτό κάνει ο Ντέμπλιν. Τίποτα δεν είναι βαλμένο τυχαία μέσα στο βιβλίο. Ο ελεύθερος συνειρμός χρησιμοποιείται ως ψυχαναλυτική μέθοδος που θα φέρει στην επιφάνεια απωθημένες σκέψεις και συναισθήματα. Ο μικροπερίοδος λόγος προσδίδει ένταση και φρεσκάδα και μας βοηθάει μέσα από τις αναλυτικές του περιγραφές, να κατανοήσουμε το περιβάλλον μέσα στο οποίο κινείται και αλληλεπιδρά ο Φραντς, κάνοντάς τον να δρα και να σκέφτεται με τον συγκεκριμένο τρόπο.Οι παραλληλισμοί πολλοί και βρίσκω εκπληκτικό τον τρόπο που συνδέονται όλα μεταξύ τους. Αδημονώ για την συνέχεια.
Μετά τα δύο πρώτα κεφάλαια περίμενα κατι διαφορετικό, δεν ξερω τι, αλλα σίγουρα οχι αυτό που περιγράφει σε αυτα τα δύο βιβλία. Η συναισθηματική φόρτιση και κατάρευση του Φραντς σε συνδιασμό με την περιγραφή της ληστείας έδενε και εκπληκτικό τρόπο, το προσωπικό με το περιβαλλον και την πολιτικο-κοινωνική κατάσταση της πόλης. Πράγματι. Ισως επειδη δεν τρώω κρέας, με αναστάτωσε η περιγραφή. Σε κάποια στιγμή σκέφτηκα να το αφήσω αυτό το κομμάτι, αλλά το γράψιμο ήταν καταπληκτικό. Για μέρες, δεν μπορουσα να το βγάλω από το μυαλό μου.Οι περιγραφές στο σφαγείο είναι συγκλονιστικές.

Όχι δεν έχει μετανιώσει γιατί απλά δεν έχει κάνει έγκλημα για την οπτική του. Ξέφυγε ο ίδιος, χτύπησε λίγο παραπάνω και η Ιντα απλά δεν άντεξε. Για αυτό και πιστεύει ότι θα μείνει τίμιος μέσα σε όλη τη παρακμή γύρω του. Για αυτό η πίστη του καταρρέει κάθε μέρα.Δεν ξέρω αν έχει μετανιώσει για την δολοφονία της Ίντα, νομίζω πως δεν έχει συνειδητοποιήσει ακόμη τι έχει κάνει. "Δεν την σκότωσα την Ίντα. Στον καθένα μπορεί να ξεφύγει το χέρι πάνω στα νεύρα του"

Πράγματι, έρχονται να ταιριάξουν σαν κομμάτια από το ίδιο παζλ!!Επίσης όλες αυτές οι αναφορές, όπως στον Ιώβ, τον Αδάμ και την Εύα, τον Ορέστη, τις Ερινύες, έχουν συγκεκριμένους σκοπούς (συλλογικό ασυνείδητο) που άλλοτε φανερά και άλλοτε κρυφά παίζουν τον ρόλο τους στην εξέλιξη της πλοκής.
Ο Φραντς, τελικά, δεν είναι ο μόνος που βρίσκεται σε κατάσταση ηθικής και συναισθηματικής ταλάντευσης, το περιβάλλον γύρω του είναι εξίσου ρευστό. Για να δούμε που θα οδηγηθεί η ιστορία!!Η συναισθηματική φόρτιση και κατάρευση του Φραντς σε συνδιασμό με την περιγραφή της ληστείας έδενε και εκπληκτικό τρόπο, το προσωπικό με το περιβαλλον και την πολιτικο-κοινωνική κατάσταση της πόλης.
Προσωπικά νομίζω πως η ιστορία του Φράντς διεξάγεται εμβόλιμα στην ροή των γεγονότων του μεσοπολέμου!Μέσα από ιστορίες που φαίνεται να μην έχουν καμία σχέση με τον Φραντς (σφαγείο, Ιωβ), όπως αναφέρθηκε γίνεται παραλληλισμός με την κοινωνία.
Αυτό ακριβώς!ο πρωταγωνιστής μας είναι ένα ανθρωπάριο εν τω μέσω μιας πολιτικά φουρτουνιασμένης Γερμανίας, ένα τομάρι θα τολμούσα να πω που άλλοτε τον συμπονώ και τον λυπάμαι κι άλλοτε αναρωτιέμαι πόσο χαζός είναι.