Συλλογές και συλλέκτες

Λορένα

Πολεμίστρια του Φωτός
Εχω την αίσθηση πως είναι της μόδας οι συλλογές (ό'τι και να 'ναι αυτές).

Τον τελευταιο καιρό οι εφημερίδες τα περιοδικά αλλα και διαφορες αλλες εταιριες, οπως DeAgostini, εχουν βαλθει να μας κανουν συλλέκτες προσφεροντας πληθος προϊοντων και σε χαμηλές μάλιστα τιμές.

Ας κανουμε την αρχή με τα βιβλια-εγκυκλοπαιδιες-λευκωματα που αυτη την στιγμή ειναι κάμποσες συλλογές σε εξέλιξη και για όλα τα γούστα.

Μια δευτερη κατηγορια ειναι παλιές σειρές και ταινιες που προσφερονται απο εφημεριδες κυριως (και εδω υπαρχει πλουσιο υλικο).

Και τελος μια τριτη κατηγορια που αφορα συλλογες απο κουκλες, κουκλοσπιτα, αλλα και διαφορα αλλα πραγματα, οπως .. πετρες, μινιατουρες αντικειμενα και ο'τι αλλο μπορει να φανταστει κανεις.

Τα ερωτηματα μου ειναι, αν ασχολειται κανεις με ολο αυτο το (ενδιαφερον ομολογουμενως) υλικο που προσφερεται, αν παρακολουθει χαλαρα ή με ενδιαφερον αυτες τις συλλογες (και ποσες), αν εχει χωρο για ολα αυτα και τελος.. πολλα λεφτα δεν ειναι; (παρολο την χαμηλη τιμη; )

Last edited by a moderator:
Συλλογές!

Ψάχνοντας μια πένα για να παίξω, βρήκα τη συλλογή μου με τα αστραφτερά μονόλεπτα και δίλεπτα! Αποφάσισα να αναρτήσω ένα θέμα σχετικό.... Και μιας και ονομάζεται λέσχη βιβλίου, αν και δεν είναι τόσο εκπληκτικό, όταν ήμουν μικρή μάζευα μια συλλογή βιβλίων γνωστή ως Μαγικό Ουράνιο Τόξο ... είχε γράψει πάαρα πολλά βιβλία και ήθελα να τα συλλέξω όλα... πιο πολύ γιατί με έπιασε μανία, παρά γιατί τρελαινόμουν να τα διαβάζω... Μια άλλη "χαζοσυλλογή" που θυμάμαι απ΄το δημοτικό ήταν συλλογή με... υπογραμμιστές... χαχα :ρ Τις πιο ενδιαφέρουσες συλλογές που θυμάμαι (που δεν ήταν δικές μου :ρ ) ήταν αυτή ενός ξαδέλφου από την Λήμνο με κοχύλια. Δε θα ξεχάσω κάτι τεράστια αληθινά, που μου έκαναν τεράστια εντύπωση...!! Και με... έπιασε ο ξάδελφος και μου χάρισε μπόλικα και ένα από τα αγαπημένα μου μεγάλα! :))) Οπότε τώρα έχω και εγώ συλλογή κατά κάποιον τρόπο... χιχι... πάντως πιστεύω πως το ωραίο είναι να τα μαζεύεις μόνος σου... Η δεύτερη ήταν μια συλλογή του πατέρα μου (πιθανώς) που άργησα να πάρω χαμπάρι πόσο υπέροχη ήταν. Ήταν τόμοι με διάφορα έργα από όλη την Ευρώπη έτσι... σημαντικών συγγραφέων!!! Θυμάμαι έκανα την πρώτη μου γλυκιά επαφή με Βολταίρο και Σάνταλ χάρη στην συλλογή. Ελπίζω μια μέρα να την διαβάζω όλη! Και τώρα με έχει πιάσει μανία να κάνω και εγώ μια παρόμοια συλλογή.. Αλήθεια, έχετε καμία τέτοιου είδους συλλογή βιβλίων που αγαπάτε πολυ;;; Και καμία προτείνετε... Μιλήστε μου γενικά για τις δικές μικροσυλλογές και συλλογές... :)

Αυτο το νημα θα μπορουσα ανετα να το ξεκινησω κ εγω, αν το ειχα σκεφτει πρωτη :)
Κι αυτο γιατι κανω πολλες συλλογες. Μικρη μαζευα απλα τα αλμπουμ με τα αυτοκολλητα της Panini, οπως κ ταπες (αλλα δεν εχω πολλες), εχω μια πολυ μεγαλη συλλογη απο polly pocket, καρτες του Τιτανικου, απο τις μεξικανικες σειρες που βλεπαμε τοτε κλπ.
Εχω επισης ενα μπαουλο, ενα ντουλαπι, ενα μεγαλο κουτι κ μερικες κουτες στο γκαραζ με κομιξ (μικυ μαους, μεγαλο μικυ, αλμανακο, κομιξ -φυσικα-, ντοναλντ, μινι, κλασσικα, τα γαλλικα Mickey Parade Geant, Super Picsou Geant, ανιμανιακς, τεντεν, αστεριξ, εχω κ μερικες "Κατερινες" απο τα εφηβικα μου χρονια). Επισης εκανα καποτε συλλογη απο τα βιβλια του Πατακη με τα Χελιδονια κ τα Περιστερια, κ τωρα κανω συλλογη απο βιβλια του Χαρι Ποτερ που τα αγοραζω σε οτι γλωσσα -που γνωριζω- τα βρω.
Τελος μου αρεσει πολυ οταν πηγαινω ταξιδι σε καποιο μερος να παρω μια μπαλιτσα με χιονι που να εχει κατι χαρακτηριστικο του μερους, κ καρτες-φωτογραφιες απο τα μερη που εχω επισκεφθει...
Αυτα θυμαμαι τωρα.. αν θυμηθω κατι αργοτερα θα το προσθεσω στη λιστα :)

ΥΓ: ΑΑΑ, οταν βγηκε ο Αρχοντας η πρωτη ταινια, μαζευα οτι μπορειτε να φανταστειτε που ηταν σχετικο. Απο αφισες, μεχρι συνεντευξεις, διαφημισεις απο περιοδικα που τις εκοβα κ εκανα κολλαζ, ημερολογια, σελιδοδεικτες, αυτοκολλητα, αγορασα κ ενα ασημενιο δαχτυλιδι του αρχοντα, το αυθεντικο το soundtrack, αλλα οταν βγηκαν οι ταινιες σε dvd δεν τις αγορασα, κ μεχρι σημερα δεν τις εχω παρει :ωιμέ:
ΥΓ2: Εκανα κ συλλογη απο Liposan τα ειχα ολα, αλλα τωρα το σταματησα γτ εχω πολλα :ρ

Last edited:
κανω συλλογη απο βιβλια του Χαρι Ποτερ που τα αγοραζω σε οτι γλωσσα -που γνωριζω- τα βρω.
Αλήθεια, πόσες γλώσσες ξέρεις;; (η περίεργη :ρ)

Εχω επισης ενα μπαουλο, ενα ντουλαπι, ενα μεγαλο κουτι κ μερικες κουτες στο γκαραζ με κομιξ (μικυ μαους, μεγαλο μικυ, αλμανακο, κομιξ -φυσικα-, ντοναλντ, μινι, κλασσικα, τα γαλλικα Mickey Parade Geant, Super Picsou Geant, ανιμανιακς, τεντεν, αστεριξ, εχω κ μερικες "Κατερινες" απο τα εφηβικα μου χρονια).
Έχω έναν γνωστό που έχει συλλέξει γύρω στα 1.000 κόμιξ! Και λατρεύει τον Walt Disney και τα σχετικά... Αν και μου βρίζει τα manga, τον θαυμάζω για τη συλλογή του! Επίσης χάρη σε αυτήν αποφάσισε πως θα ήθελε να γίνει σκιτσογράφος :) Τώρα που είπες για περιοδικά, θυμήθηκα μια ακόμα συλλογή μου με τεύχη που μάθαινες τα πάντα για τις διαφορετικές ράτσες των σκυλιών (τι τις χαρακτηρίζει,την ιστορία τους, πως εμφανίζονται στην τέχνη κ.α.) Θυμάμαι είχα πάρει γύρω στα 15, αλλά μετά ακρίβυνε πολύ και σταμάτησα να αγοράζω. Συνοδευόταν με κάτι πολύ ωραία λούτρινα σκυλάκια... :ρ

Αλήθεια, πόσες γλώσσες ξέρεις;; (η περίεργη :ρ)
Αγγλικα, γαλλικα κ λιγα (πολυ λιγα) ισπανικα. Μπορει να καταλαβω λιγο κ τα ιταλικα, αλλα δεν τα ξερω καθολου..

Απο manga ειχα παρει το Naruto το πρωτο τευχος, αλλα επειδη θα μου εβγαινε πολυ ακριβο (10 ευρο το ενα) ειπα να μην τα παρω. Δε με συνεφερε καθολου, ακομα κ τοτε που ημουν πιο ανετη οικονομικα.
Η αληθεια ειναι οτι δεν ξερω ποσα Κομιξ εχω... δεν τα εχω μετρησει, παντως ειναι παρα πολλα, απο τοτε που ημουν μικρη τα μαζευα αλλα προσφατα τα σταματησα γτ οι ιστοριες εχουν γινει εντελως μαπα!

Αν πήρες τα ελληνικά ευτυχώς που τα σταμάτησες, η μετάφραση είναι άθλια. Kakashi με το μάτι κάτοπτρο, πήγαν δηλαδή να μεταφράσουν το Sharingan !?!?!?!

Επί ευκαιρίας εγώ κάνω συλλογή από PC games, δεν τα έχω μετρήσει γιατί δεν ξέρω να μετράω μέχρι τόσο.

Αν πήρες τα ελληνικά ευτυχώς που τα σταμάτησες, η μετάφραση είναι άθλια. Kakashi με το μάτι κάτοπτρο, πήγαν δηλαδή να μεταφράσουν το Sharingan !?!?!?!

Επί ευκαιρίας εγώ κάνω συλλογή από PC games, δεν τα έχω μετρήσει γιατί δεν ξέρω να μετράω μέχρι τόσο.

Ξέρεις Ιαπωνικά;;!! :αργκ:

Χμμ όταν ήμουν μικρή μάζευα τάπες κι εγώ με μεγάλη μανία,αργότερα που βγήκαν οι ταινίες Χάρι Πότερ έκανα συλλογή απο αφίσες και κάτι αυτοκόλλητα αν θυμάμαι καλά μα αυτά χάθηκαν όταν μετακομίσαμε κάποια στιγμή.Μάζευα και διάφορα αυτοκόλλητα μα κάπου χάθηκαν και αυτά..Αργότερα που βγήκαν οι ανυπότακτες καρδιές ( πιστεύω ειδικά κορίτσια στην ηλικία μου ίσως και να το θυμούνται) είχα φάει τεράστιο κόλλημα και μάζευα αυτοκόλλητα σχετικά με την σειρά,αφίσες,πάρα πολλά dvd με τα επεισόδια και τέτοια,ευτυχώς αυτά δεν χάθηκαν γιατί τα dvd τα τιμάω ακόμα που και που :χαχα:
Δεν αναφέρω τα βιβλία γιατί εννοείται πως πέρα απο φίλους μου και καλή συντροφιά θεωρώ πως κάνω μια συλλογή που ποτέ δεν θα βαρεθώ..
Μου αρέσουν πολύ τα σαπουνάκια και έχω ένα κουτί με διάφορα μέσα αλλά μαζεύτηκαν τόσα πολλά και επειδή με τα χρόνια θα πήγαιναν χαμένα άρχισα να τα χρησιμοποιώ και να τα μοιράζω.(όχι όλα αλλά αυτά που δεν είναι αγαπημένα μου)
Επίσης έχω ένα κόλλημα όταν πάω διακοπές ή γενικά μια εκδρομή να αγοράζω ότι πιο άχρηστο που πάνω έχει το όνομα απο το μέρος που πήγα,δεν έχω ταξιδέψει και πολύ αλλά αυτά που έχω μέχρι στιγμής τα αγαπώ πολύ.:γιούπι:
Τωρα αυτό που θα σας πω δεν ξέρω αν θεωρείται συλλογή ή απλά ότι "δένομαι με πολλά άχρηστα πράγματα " αλλά έχω κρατημένα πολλά και διάφορα και απο διακοπές αλλά και απο διάφορες προσωπικές μου στιγμές και απλά όταν ανοίγω το κουτί με τα ενθύμια ακόμα και ένα εισιτήριο λεωφορείου είναι ικανό να με πάει χρόνια πίσω και να θυμηθώ παλιές και καλές στιγμές.( και μιλάμε για ένα περιτύλιγμα σοκολάτας,μια απόδειξη απο ένα μαγαζί και διάφορα τέτοια)
Δεν μου έρχεται κάτι άλλο τώρα στο μυαλό αν θυμηθώ κάτι θα το συμπληρώσω :)

Τωρα αυτό που θα σας πω δεν ξέρω αν θεωρείται συλλογή ή απλά ότι "δένομαι με πολλά άχρηστα πράγματα " αλλά έχω κρατημένα πολλά και διάφορα και απο διακοπές αλλά και απο διάφορες προσωπικές μου στιγμές και απλά όταν ανοίγω το κουτί με τα ενθύμια ακόμα και ένα εισιτήριο λεωφορείου είναι ικανό να με πάει χρόνια πίσω και να θυμηθώ παλιές και καλές στιγμές.( και μιλάμε για ένα περιτύλιγμα σοκολάτας,μια απόδειξη απο ένα μαγαζί και διάφορα τέτοια)
Δεν μου έρχεται κάτι άλλο τώρα στο μυαλό αν θυμηθώ κάτι θα το συμπληρώσω :)
Κι εγω μαζευω αχρηστα πραγματαααα!! Η μαμα μου ολο θυμωνει γτ μαζευω οτι να ναι! Αλλα εχω κρατησει: ολα τα πασο απο το πανεπιστημιο, εισητηρια απο τα λεωφ της Πατρας που ειχα παει ταξιδι, εισητηρια κινηματογραφου απο αγαπημενες ταινιες, καμια καρτα απο φροντιστηριο που δουλευει μια φιλη μου, ενα δολαριο που βρηκα στη Μποτσαρη ενα βραδυ, μια κατασταση με ονοματα απο την πρωτη μου δουλεια, την πρωτη εκθεση που μου εγραψε μαθητης τετοια πραγματα :) μερικα ειναι σαχλα, άλλα οχι κ τοσο, αλλά ολα εχουν συναισθηματικη αξια :χεχ:

Συγγραφέας, καταλαβαίνω αρκετά αλλά δυστυχώς μου είναι αρκετά δύσκολο να μιλήσω ακόμα. Πάντως έχω φιλαράκι που μου μαθαίνει, αυτός εκτός του ότι μιλάει, τα γράφει κιόλας!!

Εγώ κάνω συλλογή από βερνίκια νυχιών! ( είχα γύρω στα 40 αλλά τώρα μου έμειναν μόνο 15 :λυγμ: )

Συγγραφέας, καταλαβαίνω αρκετά αλλά δυστυχώς μου είναι αρκετά δύσκολο να μιλήσω ακόμα. Πάντως έχω φιλαράκι που μου μαθαίνει, αυτός εκτός του ότι μιλάει, τα γράφει κιόλας!!
Θέλω τόοοοοσο πολύ να μάθω!!!! :κλαψ: Ψάχνω στο διαδύκτιο για διάφορα βιντεάκια κ.τ.λ. !!! Αλλά, δεν έχει και πολλά να μάθεις... Μου φαίνεται θα πάρω βιβλίο εκμάθησης!!! Δεν πάει άλλο... το καλοκαίρι θα μάθω Ιαπωνικά ο κόσμος να χαλάσει :μαναι:

Μαργαρίτα... αυτές οι συλλογές είναι αγαπημένες!!! Αλλά.. δυστυχώς, όποτε επιχειρούσα να ξεκινήσω μια τέτοια συλλογή, η μητέρα μου μου τα πέταγε!!! Μετά εγώ έβαζα τα κλάματα γιατί ήταν σημαντικά για εμένα και εκείνη δε το καταλάβαινε και έπαιρνε ένα αναίσθητος ύφος και μου έλεγε "α, που να το ξέρω εγώ ότι θέλεις τα σκουπίδια...χμα..." !!! Απαίσιο το ξέρω :λυγμ: και γενικά έχει μια τάση να ψαχουλεύει τα πράγματά μου..!!! :γκρμφ: και δε το παραδέχεται κιόλας!

Εγώ συλλέγω κοχύλια και πέτρες, με περίεργο σχήμα ή χρώμα, από την θάλασσα.Τα έχω όλα μαζί σε ένα βαζάκι, το οποίο γεμίζει όλο και περισσότερο κάθε καλοκαίρι:))

Επειδή μου αρέσουν πολύ τα βότσαλα, όταν είμαι στη θάλασσα κοιτάζω πάντα κάτω. Έτσι, εκτός από όμορφα βότσαλα. έχω βρει και τέσσερις απολιθωμένες αχιβάδες και μία σιαγόνα μικρού κατσικιού (;). Από μόνη της έγινε μια μικρή συμπαθητική συλλογή από ανεκτίμητα (για μένα) κομμάτια. Έχω επίσης αρκετά παλιά αντικείμενα από παππούδες και προ παππούδες και αρκετά λαογραφικά κομμάτια από χαλκό και ξύλο.

Συλλέγω ακόμα το ΚΟΜΙΞ, καθαρά για συναισθηματικούς λόγους, καθώς η ποιότητά του έχει πέσει κατακόρυφα. Περισσότερα για αυτό το θέμα, εδώ.

Πιτσιρικας μαζευα Μικι Μαους μανιωδως, ειχα περιπου 60 τευχη . Οταν ηρθα ομως στην Ελλαδα το 2001 η γιαγια μου βρηκε ευκαιρια και τα πεταξε οοοολα, δεν αφησε τιποτα! :κατάρα!:

Πολύ ωραίες οι συλλογές σας!!! Συνεχίστε να κρατάτε συλλογές, θα έχουν μεγάλη συναισθηματική αξία στο μέλλον... Φυσικά, τώρα με τα δεδομένα της ηλικίας σας... στα οποία όμως μπορεί να βρεθεί μεγάλη ποικιλία πιθανών ενδιαφέρων συλλογών που θα μπορούσατε να κάνετε και ίσως δεν έχετε ανακαλύψει! Έπειτα αυτά μπορεί να μεταφερθούν στις επόμενες γενιες π.χ. στα εγγόνια σας :χαχα:

Λορένα

Πολεμίστρια του Φωτός
Εχω συλλογη απο σφηνοποτηρα . Ενα απο καθε μερος που εχω ταξιδεψει.
Καποια στιγμη γιναν πολλα και δεν εχω που να τα βαλω, ασε που στο ξεσκονισμα θες ωρες...

Πριν αυτα δοκιμασα με κουπες, αλλα πιανουν αρκετο χωρο και ετσι εχω μονο δυο (και την κουπα της λεσχης ;) )

Στο ενδιαμεσο αποφασισα να μαζεψω γραμματοσημα.. Εφτιαξα δυο αλπουμ και μ'αυτα (εσωτερικου εξωτερικου), αλλα παει καιρος τωρα που τα αφησα και αυτα

Τελευταια αρχισα και μια συλλογη απο μολυβια απο περιοχες που ταξιδεψα (αυτα με ενδιαφερουν περισσοτερο).
Εχω και μερικα με περιεργα σχεδια (απο τα τζαμπο), καποια αλλα που χρωματιστα λυγιζουν (απο μουσειο ακροπολης και ιταλια ), και καποια... ρετρό στιλ και νεα σχεδια
Πιανουν ελαχιστο χωρο.. Αυτη μαλλον θα την συνεχισω για καιρο :) Μ'αρεσουν να τα βλεπω σε μολυβοθηκες στην βιβλιοθηκη ή και πανω στο γραφειο

Απο ολα τα παραπανω.. μονο η συλλογη με τα σφηνοποτητα εχει τα περισσοτερα κομματια :) (τα γραμματοσημα, αρκετα μεν, αλλα δεν τα πιανω στο μετρημα)

Last edited:
Εκτός από σελιδοδείκτες, τους οποίους μαζεύω από το γυμνάσιο (έχω πάνω από 300), τα τελευταία 2 χρόνια μαζεύω καραφάκια ούζου. Έχω αμέτρητα, σε κάθε περιοχή της Ελλάδας που πηγαίνω το πρώτο πράγμα που μαθαίνω είναι αν παράγουν ούζο :ρ. Χιώτικα και Μυτιληνέικα έχω τα πάντα, έχω επίσης από Ικαρία, Βόλο, Καλαμάτα, Αλεξανδρούπολη, Κυκλάδες κτλ, κτλ, κτλ.