Συζήτηση για το κράτος δικαίου και την δικαιοσύνη με αφορμή τα Τέμπη

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Ο ορισμός της εικοτολογίας:

Κάθισε και ζωγράφιζε στην τηλεόραση πράγματα που δεν είναι εκεί ώστε να σε βλέπει το πανελλήνιο και να θρέφει την οργή του.

Βέβαια, διαβάζω τώρα πως:
Ο Άρειος Πάγος έδωσε εντολή για κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση σχετικά με το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ για την τραγωδία των Τεμπών και τον ρόλο του τεχνικού συμβούλου οικογενειών θυμάτων, Κώστα Λακαφώση Η παρέμβαση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Γεωργίας Αδειλίνη, ακολουθεί το φιάσκο που προέκυψε γύρω από την πυρόσφαιρα που δημιουργήθηκε μετά τη σύγκρουση των αμαξοστοιχιών. Η έρευνα επικεντρώνεται στις συνθήκες κάτω από τις οποίες περιλήφθηκε στο πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ το συμπέρασμα για το εύφλεκτο υγρό που φέρεται να είχε μεταφέρει η εμπορική αμαξοστοιχία.

Last edited:

Αντέρωτας

Ξωτικό του Φωτός
Προσωπικό λέσχης
Ποιο ηταν το φιασκο που προέκυψε; Οτι δεν υπηρχε πυροσφαιρα; και ποιος και γιατι αποφασισε χτες έτσι ξαφνικα οτι δεν υπηρχε αυτο που βλεπαμε στα βιντεο;

Πεταλούδα

Θαλασσογέννητη Ελπίδα των Ηλιόμορφων Ονείρων
Συμφωνώ και επιπλέον:

Φιάσκο η προσπάθεια επιστημόνων (του κλάδους τους ο καθένας!) να προσπαθεί με ελάχιστα στοιχεία να βρει ποια είναι η αλήθεια, αλλά ότι έκαναν λαμπίκο τον χώρο μέσα σε λίγες μέρες ακριβώς μετά το ατύχημα χωρίς εισαγγελική παραγγελία και χωρίς να αφήσουν να γίνουν οι απαραίτητες έρευνες, όπου πριν δύο χρόνια θα ήταν απαντημένα ήδη τα παραπάνω, και έχει γίνει μπάχαλο μια χώρα δυο χρόνια μετά, όχι απλώς δεν είναι φιάσκο, αλλά να δεις πως ειπώθηκε ακριβώς από κάποιον υπουργό (α ναι της Δικαιοσύνης!), ότι είναι για τα μπάζα όσοι μιλούν για μπάζωμα.

Με την ευκαιρία επίσης μια είδηση που δεν έχει παιχτεί καθόλου (από όσο έχει πάρει το μάτι μου) αυτές τις μέρες είναι ότι έχει ξεκινήσει η ανάκριση στους υπαλλήλους του υπουργείου. Το πινγκ πονγκ των ευθυνών (γιατί είναι άλλα τα θέματα που οδήγησαν στο ατύχημα) έχει ήδη ξεκινήσει.

Φαροφύλακας

Προσωπικό λέσχης
Η επιστήμη είναι να βασίζεις αυτά που λες σε στοιχεία και πειράματα κι όχι να φτιάχνεις ανύπαρκτα σενάρια ζωγραφίζοντας πράγματα που μάλλον δεν υπήρξαν ποτέ. Στο συγκεκριμένο πρόκειται απλά για εικοτολογίες που το μόνο που καταφέραν είναι όχι να φέρουν στο φως κάποιαν αλήθεια, αλλά να φτιάξουν φαντάσματα που τροφοδότησαν με οργή τον κόσμο. Γιατί δεν ήταν μόνο τα όμορφα φαντασιωτικά που είπε εδώ ο Λακαφώσης, ήταν κι ολονών των άλλων, ο καθένας το κοντό του και το μακρύ του, που όλα συνδυαστικά φτιάξαν την συνωμοσιολογία που έφερε το πανελλήνιο σε μια θολωμένη ψυχολογική κατάσταση. Βέβαια κάποιος δύσκολα συναγωνίζεται τον Βελόπουλο, μια πραγματική μορφή του λαϊκισμού και της συνωμοσιολογίας (Βελόπουλος: στην κάμερα φαίνονται μυγάκια ενώ τέτοιον καιρό στα Τέμπη δεν είχε μυγάκια, κι άρα το βίντεο είναι πλαστό :))))), αλλά κι οι άλλοι δεν τα πήγαν άσχημα.

Ο προεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος π.χ. υπονοούσε από το βήμα της Βουλής πως ο θάνατος του γιου της προϊσταμένης της Εισαγγελέως Εφετών Λάρισας έχει να κάνει "με την εντολή που είχε λάβει για την έρευνα των καταγγελιών συνηγόρων και συγγενών των θυμάτων για το έγκλημα των Τεμπών." Δηλ. πως το φονεύσαν το παιδί σε σχέση με την τραγωδία στα Τέμπη (!) Σενάρια Hollywood. Και πολύς κόσμος τα πιστεύει αυτά.

Και νομίζω πως αυτά κι αυτά πρωταγωνίστησαν για καιρό, τροφοδοτούμενα ακριβώς από την αντιπολίτευση (από δεξιά έως αριστερά) η οποία πραγματικά εκεί βρίσκεται. Κι αυτό μοιάζει πως αποτέλεσε και τον πυρήνα της οργής.

Για εμένα η Τραγωδία των Τεμπών έχει καταγραφεί στο μυαλό μου σαν κάτι πολύ βρόμικο. Όχι γιατί η κυβέρνηση συγκάλυψε δήθεν κάτι σκοτεινό αλλά γιατί μια κατακερματισμένη και ανίκανη αντιπολίτευση, αντί να ψάξει να αναβαθμιστεί ουσιαστικά στην ρεαλιστική πολιτική που έχει ανάγκη η Ελλάδα σε έναν πλανήτη που μεταβάλλεται, έκανε ό,τι χειρότερο: συντονίστηκε σε ένα θέατρο λαϊκισμού και τοξικότητας εργαλειοποιώντας μια τραγωδία σε έναν κοινό σκοπό: να χειραγωγηθεί συναισθηματικά ο κόσμος ώστε να υπάρξει πολιτική ανατροπή η οποία κατά βάσει θα έφερνε ένα ανακάτεμα στην τράπουλα το οποίο βόλευε τους μικρούς να μεγαλώσουν.

Ποιο ηταν το φιασκο που προέκυψε; Οτι δεν υπηρχε πυροσφαιρα; και ποιος και γιατι αποφασισε χτες έτσι ξαφνικα οτι δεν υπηρχε αυτο που βλεπαμε στα βιντεο;
Δεν νομίζω πως αμφισβητεί κάποιος πως εκεί υπήρξε μια έκρηξη (πυρόσφαιρα). Το κείμενο το έκανα copy-paste από κάποιο σάιτ. Δεν ξέρω τι εννοούν "φιάσκο". Φαντάζομαι για το γεγονός της εικοτολογίας και των θεωριών για "ξυλόλιο" ύστερα από τις πραγματογνωμοσύνες των δικαστικών πραγματογνωμόνων πως τελικά δεν υπήρχε κάποιο ύποπτο φορτίο.
Το παρέθεσα όχι για το "φιάσκο" αλλά για το ότι η εισαγγελία θα εξετάσει κατά πόσο είχαν κάποια βάση όλα αυτά που έλεγε και ζωγράφιζε ο Λακαφώζης εκεί πέρα. (Μπορεί και να έχουν. Ή μπορεί και καθόλου.)

Last edited:

Φαροφύλακας

Προσωπικό λέσχης
Δεν νομίζω πως αμφισβητεί κάποιος πως εκεί υπήρξε μια έκρηξη (πυρόσφαιρα). Το κείμενο το έκανα copy-paste από κάποιο σάιτ. Δεν ξέρω τι εννοούν "φιάσκο". Φαντάζομαι για το γεγονός της εικοτολογίας και των θεωριών για "ξυλόλιο" ύστερα από τις πραγματογνωμοσύνες των δικαστικών πραγματογνωμόνων πως τελικά δεν υπήρχε κάποιο ύποπτο φορτίο.
Το παρέθεσα όχι για το "φιάσκο" αλλά για το ότι η εισαγγελία θα εξετάσει κατά πόσο είχαν κάποια βάση όλα αυτά που έλεγε και ζωγράφιζε ο Λακαφώζης εκεί πέρα. (Μπορεί και να έχουν. Ή μπορεί και καθόλου όπου σε αυτήν την περίπτωση, ο άνθρωπος έχει κάποιες ευθύνες.)

Φιάσκο η προσπάθεια επιστημόνων (του κλάδους τους ο καθένας!) να προσπαθεί με ελάχιστα στοιχεία να βρει ποια είναι η αλήθεια, αλλά ότι έκαναν λαμπίκο τον χώρο μέσα σε λίγες μέρες ακριβώς μετά το ατύχημα χωρίς εισαγγελική παραγγελία και χωρίς να αφήσουν να γίνουν οι απαραίτητες έρευνες, όπου πριν δύο χρόνια θα ήταν απαντημένα ήδη τα παραπάνω, και έχει γίνει μπάχαλο μια χώρα δυο χρόνια μετά, όχι απλώς δεν είναι φιάσκο, αλλά να δεις πως ειπώθηκε ακριβώς από κάποιον υπουργό (α ναι της Δικαιοσύνης!), ότι είναι για τα μπάζα όσοι μιλούν για μπάζωμα.
Η επιστήμη είναι να βασίζεις αυτά που λες σε στοιχεία και πειράματα κι όχι να φτιάχνεις ανύπαρκτα σενάρια ζωγραφίζοντας πράγματα που μάλλον δεν υπήρξαν ποτέ. Στο συγκεκριμένο πρόκειται απλά για εικοτολογίες που το μόνο που καταφέραν είναι όχι να φέρουν στο φως κάποιαν αλήθεια, αλλά να τροφοδοτήσουν με οργή τον κόσμο. Γιατί δεν ήταν μόνο τα ενδεχομένως φαντασιωτικά που είπε εδώ ο Λακαφώσης, ήταν κι ολονών των άλλων, ο καθένας το κοντό του και το μακρύ του, που όλα συνδυαστικά φτιάξαν την συνωμοσιολογία που έφερε το πανελλήνιο σε μια θολωμένη ψυχολογική κατάσταση. Βέβαια κάποιος δύσκολα συναγωνίζεται τον Βελόπουλο, μια πραγματική μορφή του λαϊκισμού και της συνωμοσιολογίας (Βελόπουλος: στην κάμερα φαίνονται μυγάκια ενώ τέτοιον καιρό στα Τέμπη δεν είχε μυγάκια, κι άρα το βίντεο είναι πλαστό :))))), αλλά κι οι άλλοι δεν τα πήγαν άσχημα.

Ο Σωκράτης Φάμελλος του ΣΥΡΙΖΑ π.χ. υπονοούσε από το βήμα της Βουλής πως ο θάνατος του γιου της προϊσταμένης της Εισαγγελέως Εφετών Λάρισας έχει να κάνει "με την εντολή που είχε λάβει για την έρευνα των καταγγελιών συνηγόρων και συγγενών των θυμάτων για το έγκλημα των Τεμπών." Δηλ. πως το φονεύσαν το παιδί σε σχέση με την τραγωδία στα Τέμπη (!) Σενάρια Hollywood. Χωρίς καμία βάση. Έτσι του ήρθε, τον βόλεψε για να κρατήσει ψηλά την συνωμοσιολογία, και το ξεφούρνισε. Και πολύς κόσμος τα πιστεύει αυτά.

Και νομίζω πως αυτά κι αυτά πρωταγωνίστησαν για καιρό, τροφοδοτούμενα ακριβώς από την αντιπολίτευση (από δεξιά έως αριστερά) η οποία πραγματικά εκεί βρίσκεται. Κι αυτό μοιάζει πως αποτέλεσε και τον πυρήνα της οργής.

Για εμένα η Τραγωδία των Τεμπών έχει καταγραφεί στο μυαλό μου σαν κάτι πολύ βρόμικο. Όχι γιατί η κυβέρνηση συγκάλυψε δήθεν κάτι σκοτεινό αλλά γιατί μια κατακερματισμένη και ανίκανη αντιπολίτευση, αντί να ψάξει να αναβαθμιστεί ουσιαστικά στην ρεαλιστική πολιτική που έχει ανάγκη η Ελλάδα σε έναν πλανήτη που μεταβάλλεται, έκανε ό,τι χειρότερο: συντονίστηκε σε ένα θέατρο λαϊκισμού και τοξικότητας εργαλειοποιώντας μια τραγωδία σε έναν κοινό σκοπό: να χειραγωγηθεί συναισθηματικά ο κόσμος ώστε να υπάρξει πολιτική ανατροπή η οποία κατά βάσει θα έφερνε ένα ανακάτεμα στην τράπουλα το οποίο βόλευε τους μικρούς να μεγαλώσουν.

Last edited:
Διαβάζω: Στα έλαια μετασχηματιστών οφείλεται η πυρόσφαιρα λέει έκθεση πραγματογνώμονα οικογένειας θύματος Την προέλευση της πυρόσφαιρας που δημιουργήθηκε κατά τη σύγκρουση των δύο τρένων στα Τέμπη επιχειρεί να εξηγήσει η έκθεση του ειδικού τεχνικού συμβούλου, Αναστάσιου Δέδε, που διορίστηκε από οικογένεια θύματος.
Στη συνέντευξη όμως που παρέθεσα μετα το αρχικό σου ποστ, δηλώνει ότι δεν έχει τη δυνατότητα να εξετάσει την πυρόσφαιρα και πήρε έτοιμη τη μελέτη από άλλον.

Το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ (δυστυχώς σε πλήρη μορφή δημοσιεύτηκε μόνο στα Αγγλικά) και από κάτω τι είναι αυτός ο οργανισμός από τη Βικιπαίδεια.

ΕΟΔΑΣΑΑΜ

Τα αναρτώ γιατί για εμένα η πλειοψηφία των ΜΜΕ δεν στέκεται στο ύψος των περιστάσεων και επίσης δεν ξέρω πόσοι δημοσιογράφοι έχουν διαβάσει τις 178 σελίδες. Προσωπικά διαβάζω από κάμποσο κάθε μέρα, είμαι στην 120. Στα νιάτα μου είχα διδαχθεί τις αρχές της Συγκοινωνιακής & Σιδηροδρομικής τεχνικής αλλά όλοι μπορούν να διαβάσουν το πόρισμα. Άσχετα με την πυρόσφαιρα, το τελευταίο αποτελεί μια ακτινογραφία του δημόσιου τομέα και επίσης διακρίνεται η χαοτική διαφορά με την Ευρώπη. Θυμάμαι στο Λύκειο, είχαμε βιβλίο που ανέφερε το Γαλλικό TGV να κάνει την απόσταση Παρίσι - Λιόν 460 χλμ. περίπου σε δυο ώρες σκεφτόμουν πως δεν υπάρχει λόγος να πας με το αεροπλάνο. Δηλαδή έχουν περάσει από το 1990 τριανταπέντε χρόνια και κοιτάμε με το τηλεσκόπιο το που ήταν τότε η Ευρώπη, όχι τώρα.

Επίσης θα ήθελα να πω πως δεν είναι λίγοι οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ, δεν είναι κατανεμημένοι σωστά (υστερούμε αναλογικά στην εποπτεία των γραμμών) και το κυριότερο είναι τα απαράδεκτα απαρχαιωμένα τεχνολογικά μέσα. Όσο περισσότερο εμπλέκεται ο ανθρώπινος παράγοντας τόσο πιο πιθανή είναι η αστοχία. Στη σχολή μας έλεγε ο καθηγητής πως ήδη από τη δεκαετία του 1970 στο μετρό του Παρισιού, οι οδηγοί ήταν διακοσμητικοί για το απλούστατο λόγο πως οι Παριζάνοι δεν ήταν έτοιμοι να εμπιστευτούν ένα τρένο χωρίς οδηγό (ίσως και να μην είναι ακόμα).

Last edited:

Φαροφύλακας

Προσωπικό λέσχης
Δες εδώ έκρηξη ελαίων σιλικόνης σε άλλο τρένο και σύγκρινε με το τρένο στα Τέμπη κάτω δεξιά:

Προφανώς οπτικά είναι ο ίδιος τύπος έκρηξης. (Εξηγεί εκεί ο κύριος ο οποίος βλέπω πως είναι είναι καθηγητής Πυρινικής Φυσικής και Οπλικών Επιστημών το γιατί συμβαίνει αυτό.)

Ρε παιδί μου, αν όλο αυτό για παράνομο φορτίο είναι μια μπαρούφα, που εμένα κάθε μερα που περνάει μου φαίνεται όλο και περισσότερο πως μάλλον έτσι είναι, έχουν όλοι ευθύνες όσοι έθρεψαν την τοξικότητα και την συνωμοσιολογία. Δηλ. η κυβέρνηση έχει τις δικές της, και μάλλον κυρίως ο Καραμανλής που πριν το δυστυχημα διαβεβαίωνε για μια ασφάλεια που δεν υπήρχε, αλλά κι η αντιπολίτευση πήγε την Ελλάδα 50 χρόνια πίσω. Αυτήν την τοξικότητα και τον διχασμό τα βλέπαμε σε πολύ παλιότερες εποχές. Στα δικά μου μάτια καιροσκοπισμός μεγάλης ολκής.

Οκ σέβομαι την ιδιότητα του, αυτά που λέει μου φαίνονται λογικά, δεν έχω το υπόβαθρο για να τα κρίνω, κρατάω όμως και μια αμφιβολία καθώς δεν ξέρω τι δείχνει στο βίντεο που υποστηρίζει ότι δείχνει σύγκρουση τρένων που δεν βλέπουμε. Για αυτό υπάρχουν και τα δικαστήρια. Λες για την αντιπολίτευση. Μα η κυβέρνηση δημιούργησε την επιτροπή που έβγαλε το συγκεκριμένο πόρισμα. Δεν υπερασπίζομαι κανέναν, λυπάμαι που δεν λειτουργεί σωστά η δικαιοσύνη.

Φαροφύλακας

Προσωπικό λέσχης
Γιατί ακριβώς λες πως δεν λειτουργεί σωστά η δικαιοσύνη;

Εντωμεταξύ, βλέπω την Πλεύση Ελευθερίας σήμερα, σε δημοσκόπηση, στα 17,9%.. καθαρά από το πώς χρησιμοποίησε η Κωνσταντοπούλου την τραγωδία των Τεμπών.

Πεταλούδα

Θαλασσογέννητη Ελπίδα των Ηλιόμορφων Ονείρων
καθώς δεν ξέρω τι δείχνει στο βίντεο που υποστηρίζει ότι δείχνει σύγκρουση τρένων που δεν βλέπουμε.
Ο συγκεκριμένος κύριος αναγράφει στο προφίλ του στο fb που είναι ανοιχτό, ότι "η παρούσα ανάλυση μπορεί να έχει σφάλματα και ανακρίβειες και εκφράζει συνοπτικά την επιστημονική άποψη του γράφοντος που μπορεί να αλλάξει αν υπάρξουν νέα δεδομένα και πρόσβαση στη δικογραφία", δηλαδή συγκρίνει κάτι που δεν μας δείχνει, με κάτι που δεν ξέρει, γιατί δεν έχει πρόσβαση στην δικογραφία, όπως οι υπόλοιποι πραγματογνώμονες. Καλά πήγε και αυτό.

Όλοι μας έχουμε μια γνώμη και την συζητάμε, στα σχόλια όμως που αφορούν την όποια αντιπολίτευση ότι έφερε τα πράγματα ως εδώ επιλέγω να μην απαντώ γιατί δεν συμφωνώ, όχι επειδή είναι η γνώμη μου, αλλά γιατί η πραγματικότητα λέει άλλα. Αν δεν είχε καθαριστεί εσπευσμένα ο χώρος του δυστυχήματος χωρίς εισαγγελική παραγγελία και χωρίς να γίνουν οι απαραίτητες έρευνες, θα γνωρίζαμε ήδη δυο χρόνια πριν τι προκάλεσε την πυρόσφαιρα και δεν θα είχε γίνει μπάχαλο η χώρα μας δυο χρόνια μετά.

Ως πολίτες που παρακολουθούμε τα γεγονότα, χρειάζεται να ακούμε και να διαβάζουμε όλες τις πλευρές. Σε αυτή την εκπομπή μίλησαν διάφοροι καλεσμένοι, όπως ο κ. Μ. Χάλαρης, διδάκτωρ Χημείας, ο οποίος λέει ότι κατά την επιστημονική του άποψη όλο αυτό δεν δημιουργήθηκε από έλαια.

Και στο προηγούμενο και σε αυτό ακούμε και τον κ. Λακαφώση και την δική του σκοπιά των γεγονότων.

Επίσης εδώ, ο κ. Ψαρόπουλος, δικηγόρος και πατέρας θύματος τοποθετείται.

Όσον αφορά το ερώτημα γιατί δεν λειτουργεί σωστά η δικαιοσύνη αναφέρω ως παράδειγμα την νέα είδηση ότι η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία ερευνά 16 υπόπτους για την σύμβαση 717, εν συντομία πήραν αποζημίωση εκατομμύρια για έργο που δεν έγινε που αφορά την σηματοδότηση και την τηλεδιοίκηση, που αν υπήρχαν αυτά δεν θα είχε γίνει η μετωπική σύγκρουση των Τεμπών. Όλα αυτά τα γνώριζε η Βουλή αλλά δεν συστάθηκε ποτέ προανακριτική και σύμφωνα με τον νόμο περί ευθύνης υπουργών δεν μπορεί να ελεγχθεί ο τότε υπουργός Μεταφορών (ο οποίος μια βδομάδα πριν την τραγωδία είχε πει "είναι ντροπή και ντρέπομαι που θέτετε θέματα ασφαλείας") και όσοι άλλοι τυχόν εμπλέκονταν από αυτή την κυβέρνηση ή την προηγούμενη (ενώ για τις άλλες μεγάλες τραγωδίες που χάθηκαν άδικα και άλλοι συνάνθρωποί μας έγινε πολύ σωστά άρση ασυλίας σε όσους έπρεπε και πήγαν σε δίκη).
Πέρα από τις ευθύνες που δεν θα αποδοθούν σε κάθε υπεύθυνο και ότι τυχόν πρόστιμα πέσουν για αυτά τα εκατομμύρια, το κόστος θα μετακυλίσει σε εμάς για να πληρωθεί, όπως και ότι άλλα πρόστιμα έχουν πέσει.

Last edited:
Στο πρώτο βίντεο, ο Λακαφιώτης λέει πολλά ενδιαφέροντα πράγματα, για εμένα όμως υπάρχει ασυμβίβαστο τουλάχιστον ηθικό, καθώς εκπροσωπεί οικογένειες θυμάτων. Επίσης σε όλα αυτά που αναφέρει, φαίνεται η προχειρότητα με την οποία δημιουργήθηκε ο ΕΟΔΑΣΑΑΜ. Δεν κατανοώ γιατί δεν ανέθεσε σε κάποιον αναγνωρισμένο φορέα, του εξωτερικού καλύτερα, την ανάλυση και την εξαγωγή συμπερασμάτων ή έστω την επίσημη συνδρομή. Αλλά τότε το κράτος θα έπρεπε να παραδεχτεί την ανικανότητα του (διαχρονική και όχι κομματική). Από εκεί που δεν είχαμε καθόλου επιτροπή, συστήνει μια καινούργια, δεν της αρέσει το πόρισμα της και ζητά να αλλάξει.

Και τελείως προσωπική και αλαζονική άποψη, πιστεύω πως με κάποιο σχετικό πρόγραμμα προσομοίωσης μπορώ να εξάγω ότι συμπέρασμα θέλω (άλλο αν θα είναι σωστό), και συμφωνώ με τον @Αντέρωτας που είχε πει ότι μάλλον δεν θα μάθουμε ποτέ την αλήθεια.

Last edited:

Αντέρωτας

Ξωτικό του Φωτός
Προσωπικό λέσχης
Στο πρώτο βίντεο, ο Λακαφιώτης λέει πολλά ενδιαφέροντα πράγματα, για εμένα όμως υπάρχει ασυμβίβαστο τουλάχιστον ηθικό, καθώς εκπροσωπεί οικογένειες θυμάτων.
Νομιζω αυτο ειναι ο κανονας, οσες φορες εχω δει πραγματογνωμονες/τεχνικους συμβουλους, στα Μεσα. Δεν ξερω κατα ποσο θεμιτό είναι αυτο, αλλα κατα τη γνωμη μου ο πραγματογνώμονας που προσλαμβάνεται, είναι κάτι σαν δικηγόρος, και καλείται να εκπροσωπεί τις θέσεις του εντολέα του, και να τις αποδείξει/υποστηρίξει.

Πχ. γινεται ενα αυτοκινητιστικό και υπαρχουν υπόνοιες οτι ο νεκρος οδηγος ειχε χαλασμενα φρενα. Μια οικογένεια πρασλαμβάνει κάποιον ερευνητή για να αποδείξει οτι ο ανθρωπος της δεν ηταν υπευθυνος για το διστυχημα, αλλα καποιος αλλος παραγοντας. Ο ερευνητης λοιπον κανει αυτοψια οχι για να βρεθει "αν" τα φρενα του ειχαν προβλημα ή όχι, αλλα για να υποστηριξει τη θεση των εντολεων του.
Υποθετω οτι αν ο πραματογνώμονας πιστευει το αντιθετο, δε θα πει "τελικα η ερευνα μου εδειξε οτι εφταιγε ο ανθρωπος σας και αυτο θα πουμε στο δικαστηριο", αλλα θα παραιτηθει.

Απλα ειναι κατι που εχω παρατηρησει καποιες φορες και θεωρω οτι ετσι λειτουργει, σαν δικηγόρος δηλαδη.

Τζορτζ Τσούνης - Ναυτεμπορική

"Το δικαστικό σύστημα είναι αστείο. Θα είμαι επικριτικός όχι για την κυβέρνηση, έχω συναντηθεί με τον υπουργό Δικαιοσύνης. Κάνει όλες τις σωστές κινήσεις. Πρέπει να έχουμε εισαγγελείς και δικαστές που αντιλαμβάνονται ότι καθυστερημένη δικαιοσύνη είναι άρνηση δικαιοσύνης και θα έπρεπε να είμαστε λίγο πιο θυματοκεντρικοί"

Last edited by a moderator:
Χωρίς να έχω παρακολουθήσει ιδιαίτερα το ζήτημα - μια και η γνώμη μου είναι ότι δεν πρόκειται να μάθουμε κάτι, θα ήθελα απλώς να πω ότι αυτό που είναι αστείο βασικά είναι η δήλωση του Τσούνη.

Αυτοαναιρείται στις δύο πρώτες προτάσεις. Αν η δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη (υποθέτω, ο πρώην πρέσβης γνωρίζει περί διακρίσεως των εξουσιών), τι δουλειά έχει να μπλέκει την κυβέρνηση (την οποία βέβαια σπεύδει να αθωώσει, μια κ έχει "συναντηθεί με τον υπ Δικ") στη δεύτερη πρόταση;

Επίσης πού ακριβώς θεμελιώνει τη δήλωσή του ότι το δικαστικό σύστημα είναι αστείο; Στην αργοπορία της δικαιοσύνης; Μα αυτό είναι αντικειμενικό, δεν είναι ότι κωλοβαράνε οι δικαστικοί (αλλά κ να υπάρχουν κάποιοι που κωλοβαράνε (κ των οποίων το ποσοστό είναι φυσικά διαφορετικό σύμφωνα με τις εκτιμήσεις καθενός από τους πολίτες) πάλι η καθυστέρηση στην απονομή δικαιοσύνης είναι δομικό πρόβλημα του συστήματος).

Το "θυματοκεντρικοί" το αφήνω εντελώς ασχολίαστο. Γενικά ωραίο το νιουσπήκ καθώς δημιουργείται πριν την ανάγκη που συνήθως οδηγεί στη δημιουργία όρων οι οποίοι ανταποκρίνονται σε συνθήκες της πραγματικότητας κ κατά συνέπεια φέρνει προ τετελεσμένων όχι απλώς τον συνομιλητή αλλά αυτήν την ίδια την πραγματικότητα - πόσοι Τσούνηδες χρειάζονται για να (_);

Θα τον θυμόμαστε πάντως για τις συμμετοχές του στα πράηντ (όπως άλλωστε επέβαλλε κ η ατζέντα των Δημοκρατικών - η Γκιλφόηλ πχ θα συμμετέχει λογικά σε εκδηλώσεις που εγκρίνει η ατζέντα Τραμπ) και σε γουρουνοσπονδές, καθώς επίσης κ για τη βασική έλλειψη γνώσεων πάνω στη Σκανδιναβία κ (όπως μπορούμε να συμπεράνουμε, πλέον) στη δικαιοσύνη

Φαροφύλακας

Προσωπικό λέσχης
Εμένα, επίσης, δεν μου αρέσουν οι αφορισμοί οπότε μαζί και "Το Δικαστικό Σύστημα είναι αστείο!" (και όλα τα παρόμοια: "Η Δημοκρατία μας είναι Χούντα" "ο πρωθυπουργός είναι προδότης" κτλ.)

Διότι ένα δικαστικό σύστημα είναι ένα ιδιαίτερα σύνθετο να στηθεί και να λειτουργήσει κι επιπλέον να παρακολουθήσει τις μεταβολές στην κοινωνία, τα ήθη κτλ. Οπότε, με τις όποιες ατέλειες, παραμένει κάτι σημαντικό και κατά βάσιν θαυμαστό και εγώ ως τέτοιο το αναγνωρίζω, αναγνωρίζοντας παράλληλα την από την φύση του διαρκή ανάγκη για βελτίωση και προσαρμογή.