Συγκαλυμμένος πλεονασμός

Χρυσηίδα

Κοινωνός
Εγώ πάλι δεν μπορώ να καταλάβω πώς το "ανεβαίνω την ανηφόρα" μπορεί να έχει κάποια θέση σ' αυτό το νήμα. Η ύπαρξη του ρήματος "ανηφορίζω" στη γλώσσα μας, δεν αποκλείει τη δυνατότητα να εκφράσουμε το ίδιο ακριβώς πράγμα με ένα σωρό άλλος τρόπους.

Όταν λέμε πλεονασμός, θεωρούμε ότι κάτι περισσεύει. Στα μάτια μου, στην φράση "ανέβηκα την ανηφόρα" δεν περισσεύει τίποτα. Έχουμε το ρήμα, το οποίο δηλώνει κίνηση και ένα αντικείμενο που προσδιορίζει ακριβώς πού έγινε η κίνηση.

Φυσικά, δεν είναι λόγος τώρα να σπάσουμε το κεφάλι μας για να δούμε αν η φράση σου εμπίπτει ή όχι στην κατηγορία. Απλώς εγώ την προτιμώ χίλιες φορές, στον προφορικό λόγο τουλάχιστον, από το μονολεκτικό "ανηφορίζω", που μάλλον μόνο γραπτά θα το χρησιμοποιούσα. Και γι΄αυτό απόρησα αρχικά που εσένα σου ακούγεται πλεοναστική :)
 

Ρεγινόρα

Κοινωνός
Χρυς μου, σαφώς και δεν υπάρχει λόγος να σπάσουμε το κεφάλι μας.. :ρ

Εξάλλου συζήτηση κάνουμε και μπορεί να σφάλλω.

Απλά, το δικό μου βάρος πέφτει στο αντικείμενο (ανηφόρα) και όχι φυσικά στο ρήμα ανεβαίνω (εφόσον μπορούμε να ανέβουμε σε πολλά πράγματα).

Αλλά η αντιπαράθεση φέρνει πάντα παραγωγικά αποτελέσματα... :)
 

Σόφκι

Κοινωνός
Παντως την κατηφορα δεν μπορεις μονο να την κατεβεις...μπορεις και να την κουτρουβαλησεις...αλλα μετα θα εχεις πονοκεφαλο και δεν θα θυμασαι τον τροπο που κατηφορισες :ρ
 

Αντέρωτας

Ξωτικό του Φωτός
Προσωπικό λέσχης
Μπορεις να ανεβεις πολλα πραγματα εκτος απο μια ανηφορα, ενω οπως ειπε η Χρυσ μπορεις να κανεις πολλα πραγματα με μια ανηφορα.

Το 'ανεβαίνω την ανηφόρα' μπορεί να θεωρηθεί πλεοναστικό σε σχέση με το πχ 'περπατώ την ανηφόρα' ή 'ακολουθώ την ανηφόρα' αλλα δε θα ελεγα οτι ειναι πλεονασμος
 
Ολα τα πρ'αγματα μπορείς να τα σκεφτείς, να τα αναπολήσεις, κλπ (με το νου σου Μπαιράμι έλεγαν παλιά στη Θεσσαλία) Αλλα ζητάει το Νήμα...
 

Χρυσηίδα

Κοινωνός
Αλλα ζητάει το Νήμα...
Αυτά ακριβώς που ζητάει το νήμα συζητάμε εδώ, ο καθένας από τη σκοπιά του και σύμφωνα με το γλωσσικό του κριτήριο. Αντί, λοιπόν, Φεγγαράδα να σχολιάζεις τη γνώμη μου με τρόπο που μου φαίνεται ειρωνικός ή απαξιωτικός, θα προτιμούσα να μας πεις εδώ τη δική σου άποψη "γι' αυτά που ζητάει το νήμα".
 
Θεωρώ το "ανεβαίνω τ ην ανηφόρα" πλεονασμό όπως και 2-3 προηγούμενοι από μένα.. νομίζω
ο Αντέρωτας, η Κικίτσα, σου έκανα ένα -κατά τη γνώμη μου πείραγμα - κατ΄εσένα απαξίωση! Δεν είναι προσωπικό έτσι αντιδρώ σε όλους και σς όλα λέω τη γνώμη μου χωρίς συγκαλυψεις ζηλεύω όσους χρησιμοποιούν τη διπλωματία κάνει καλό. Σε παρακαλώ να με συγχωρέσεις και να με αποδεχθεις...
 

Αντέρωτας

Ξωτικό του Φωτός
Προσωπικό λέσχης
Μια άλλη περίπτωση είναι το πολύ καθημερινό "κοίτα να δεις..." παρότι το κοιτώ και το βλέπω έχουν μια λεπτή σημασιολογική διάκριση.
Νομιζω στο συγκεκριμενο το 'να δεις' σημαίνει 'να καταλάβεις'. Πρβ. 'άκου να δεις'
 

Φαροφύλακας

Υποθετικός Σοφέρ
Προσωπικό λέσχης
Στα Ελληνικά, πάντως, δεν νομίζω πως το χρησιμοποιούμε το "βλέπω" με την σημασία "καταλαβαίνω". Όπως και να έχει το "κοίτα να δεις" είναι χαρακτηριστικά πλεοναστικό. Εννοείται πως αν κοιτάξεις θα δεις.
 

Χρυσένια

Αρχαιολόγος του Φόρουμ
Πλεονασμός είναι και η φράση "ενεργός πολίτης". Ο πολίτης είναι εξ ορισμού ενεργός σε αντίθεση με τον (υπάκουο) υπήκοο. Οπότε η η λεξη "ενεργός" περιττεύει. :))))
 
Top