Στον Μπομπ Ντίλαν το Νόμπελ Λογοτεχνίας 2016!

Συμφωνείτε με την απονομή του φετινού νόμπελ λογοτεχνίας στον Μπομπ Ντίλαν;

• Ναι

Votes: 9 29,0%
  • Όχι

Votes: 17 54,8%
  • Δεν είμαι σίγουρος/η

Votes: 5 16,1%

• Total voters
    31

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Να πω την αλήθεια εξεπλάγην οταν είδα τα αποτελέσματα αυτής εδώ της δημοσκόπησης και το όχι να έχει ένα τόσο μεγάλο προβάδισμα. Αναλογιζόμενος πως η ποίηση στη δική μας χώρα τραγουδήθηκε όσο σε καμία άλλη. Κυρίως από την οδό όπου ένας συνθέτης παίρνει και μελοποιεί την ποιηση κάποιου ποιητή. Ομως γίνεται ο άνθρωπος που γράφει τη μουσική να μπορεί ο ίδιος να γράψει πολύ όμορφο στίχο δηλαδή ποίηση. Διοτι ο στιχος, βεβαια, είναι ακριβώς αυτό: ποίηση με μουσική.

Έτσι και ο Ντιλαν είχε αυτό το τεράστιο ταλέντο να μπορεί να γράψει ξεχωριστή μουσική και πανεμορφο στιχο ή αλλιως ποίηση.

Κάποιος ανέφερε τον όγκο της ποιησης. Τουλάχιστον για εμένα ο όγκος δεν είναι καθοριστικός. Για εμένα ένας από τους μεγαλύτερους έλληνες ποιητές είναι ο Καββαδίας ο οποίος έχει γράψει μονάχα τρεις ολιγοσελιδες ποιητικές συλλογές.

Ο στίχος του Ντιλαν είναι άλλοτε πολιτικός άλλοτε ερωτικός άλλοτε παραμυθένιος. Πολλές φορές έχω μείνει να θαυμάζω έναν στίχο του Ντιλαν (Τελευταία κοιτούσα για αλλη μια φορά π.χ.θαμπωμένος το One more cup of coffee ) πράγμα που δεν μου έχει συμβεί με παρα πολλούς ποιητές.

Όμως ο Ντιλαν είναι από τους λίγους που έχουν στιγματίσει τόσο βαθιά, που έχουν επηρεάσει τόσο καθοριστικά τον δυτικό πολιτισμό. Εάν ο δυτικός πολιτισμός του έχει δώσει Γκραμι και Νόμπελ τότε μπορούμε να πούμε πως του έχει επιστρέψει μια μικρή αναγνώριση η οποία εξορισμού ποτέ δεν θα καταφέρει να γεμίσει το δικό του τεράστιο αποτύπωμα.

Δεν πρέπει να περιμένουμε από το Νόμπελ να καταφέρει να βραβεύσει όλους όσους θα άξιζαν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο αυτή τη βράβευση. Μάλλον δεν είναι και μαθηματικα εφικτο. Επίσης είναι η βράβευση μιας μικρής επιτροπής και από αυτή την άποψη συχνά οι επιλογες είναι απομακρυσμένες απο την βαση και γι' αυτο τωρα που επιτελους κάνει μια ποπ επιλογη με ξαφνιαζει που η βαση γκρινιαζει οσο δεν γκρίνιαξε για τον έναν ή τον αλλο άγνωστο περιφεριακο ποιητη ή συγγραφέα.

Χαίρομαι που αυτήν τη χρονιά το Νομπελ δεν πήγε σε μια "γιαγιάκα από το Ουζμπεκιστάν", που λέει και ο Κορτο, αλλά πήγε σε κάποιον που έγραψε λόγια τα οποία είναι στα χειλια και στις καρδίες ολονων μας, σταθερά μεσ' στις δεκαετίες. Κάποιον που επηρέασε βαθύτατα την τέχνη και τον πολιτισμό με τα τραγουδια και με τους στίχους του.

Διάβασα πρόσφατα την ποιητική σύνθεση «Αμοργός» του Νίκου Γκάτσου...και με την ευκαιρία, έριξα και μια ματιά στη βιογραφία του...Μου έκανε εντύπωση πως στη μετέπειτα καριέρα του καταπιάστηκε κυρίως με το τραγούδι ως στιχουργός...και αναρωτιόμουν το γιατί...
Εδώ έρχεται ως απάντηση η επιλογή της επιτροπής των Νόμπελ...η οποία κατατάσσει τον B.Dylan στους λυρικούς ποιητές' κάτι το οποίο θα πρέπει να μας σταματήσει από το να διαχωρίζουμε τόσο την ποίηση από τη μουσική...
Θα συμφωνήσω λοιπόν με την επιλογή τους αυτή...

[video=youtube;pMc8jcvTZdQ]https://www.youtube.com/watch?v=pMc8jcvTZdQ[/video]

Φαροφύλακας

Προσωπικό λέσχης
Εντωμεταξύ, από το πρωί διαβάζω κάτι στις ισπανικές ειδήσεις (που ακόμα δεν το είδα να σκάει στις ελληνικές) πως η Ακαδημία παραδέχτηκε πως από όταν απένειμε το νόμπελ στον Ντίλαν, και μέχρι σήμερα, δεν έχει καταφέρει, παρά τις προσπάθειές της, να έρθει σε επικοινωνία μαζί του. :))))

Φαροφύλακας

Προσωπικό λέσχης
Ίσως μέσα του σκέφτεται "διάολε, τί μπελάς κι αυτός τώρα..." :χαχα:

Όταν είσαι στο θεϊκό μέγεθος του Ντίλαν, να έχεις αίσθηση πως έχεις συμβάλει να αλλάξει η τέχνη, να ξέρεις πως είσαι αναγνωρίσιμος από όλον τον πλανήτη, να γνωρίζεις πως δεν υπάρχει λεπτό όπου σε κάποιο μέρος του πλανήτη να μην ακούγεται κάποιο τραγούδι σου, ίσως είσαι πέρα κι από βραβεύσεις...

@ Φαροφύλακα,

δε νομίζω πως υπήρξε αντίρρηση στο θέμα σχετικά με την δυνατότητα προσέγγισης των στίχων ως ποίηση. Ωστόσο, όσο κι αν προσομοιάζουν, δεν είναι ποίηση για έναν πολύ απλό λόγο: είναι στίχοι από ένα τραγούδι, ντυμένοι με μουσική. Η δική μου αντίρρηση βρίσκεται στο γεγονός, πως η μουσική χαίρει μεγαλύτερης αναγνώρισης από την λογοτεχνία σαν τέχνη. Είναι πιο διαδεδομένη, πιο άμεσα υποβλητική, ίσως επειδή είναι το να ακούσεις ένα δίσκο για τους πολλούς, είναι μία πιο παθητική διαδικασία από το να διαβάσεις ένα βιβλίο. Επειδή ακριβώς η μουσική είναι ιδιαίτερα υποβλητική, μπορεί να δώσει μία διαφορετική αύρα, κάνοντας ένα κομμάτι αγαπημένο, χωρίς καλά - καλά κάποιος να σκεφτεί τους στίχους. Μία "απογύμνωση" μετά, απογοητεύει. ( Οι ψυχές και οι αγάπες, για παράδειγμα, στην περίπτωσή σας =) ). Άρα, η σύγκριση είναι πάρα πολύ άδικη.
Στον Ντύλαν έχουν αποδοθεί κατά καιρούς, μεγάλες τιμές όσων αφορά την προσφορά του στη μουσική και τον πολιτισμό, εν γένει. Δεν υπήρχε κανένας απολύτως λόγος να στερηθεί το βραβείο κάποιος ποιητής ή λογοτέχνης για να βραβευτεί αυτός. Μιλάμε, άλλωστε, για την μεγαλύτερη τιμή στον λογοτεχνικό κόσμο. Όπως δεν θα βραβεύαμε με Oscar Σκηνοθεσίας τον David Mallet, που κάποια από τα μουσικά βίντεό του είναι αριστουργήματα, έτσι δεν θα έπρεπε να δοθεί και το Νόμπελ Λογοτεχνίας στον Dylan.
Το γεγονός μάλιστα, ότι τόσες μέρες μετά δεν έχει κάνει ουδεμία δήλωση και τον αναζητούν για να επικοινωνήσουν μαζί του, μάλλον μαρτυρά πως και ο ίδιος συμφωνεί μαζί αυτή την άποψη :χμ:

Φαροφύλακας

Προσωπικό λέσχης
Θα δούμε τί θα πει ο ίδιος. Έχει το σασπένς του. :)))

Όπως δεν θα βραβεύαμε με Oscar Σκηνοθεσίας τον David Mallet, που κάποια από τα μουσικά βίντεό του είναι αριστουργήματα, έτσι δεν θα έπρεπε να δοθεί και το Νόμπελ Λογοτεχνίας στον Dylan.
Ποιος είπε πως δεν θα έπρεπε;!

Εκπροσωπούμε δυο διαφορετικές σχολές σκέψης! :)

Για εμένα λογοτεχνία είναι μέχρι και τα διάφορα που μπορεί να γράφει κάποιος σε τοίχο. Κι αν αυτά που γράψει εκεί φανούν σημαντικά με τον έναν ή το άλλο τρόπο δεν θα με ξενίσει εάν πάρει το νόμπελ ή το πούλιτζερ. Στα δικά μου μάτια ο τρόπος που βλέπω πως αντιλαμβάνονται πολλοί την λογοτεχνία (ή και την τέχνη γενικότερα) είναι πολύ "στενός". Ομοίως, για εμένα το νόμπελ είναι πολύ πολύ μικρότερο σε ανάστημα από εκεί που βλέπω να το έχουν οι περισσότεροι (ένα βραβείο με πολλά λεφτά είναι, το οποίο το διαλέγει σχεδόν κατά το δοκούν μια μικρή επιτροπή. Γιατί θα πρέπει να λέει κάτι τόσο πολύ για εμάς τους υπόλοιπους; )

Άλλωστε, από όσο κατάλαβα, γενικότερα ο κόσμος είναι διαχμένος. Διαβάζω πως π.χ. πως ο συγγραφέας Ίρλιβ Γουέλς σχολίασε: "Ναι, κι εγώ φαν του Ντίλαν είμαι, αλλά εδώ πρόκειται για ένα κακώς νοούμενο 'βραβείο νοσταλγίας' από γερασμένους χίπιδες που λένε ασυναρτησίες".

Στο οποίο, να πω, πως διακρίνω μια πικρία και μια εμπάθεια.

Αντίθετα ο Σαλμάν Ρουσντί έγραψε στο τουίτερ: "Από τον Όμηρο μέχρι τον (Φαΐζ Αχμάντ) Φαΐζ, το τραγούδι κι η ποίηση είναι στενά συνδεδεμένα, κι ο Ντίλαν είναι κληρονόμος αυτής της παράδοσης βάρδων."

Θα δούμε τί θα πει ο ίδιος. Έχει το σασπένς του. :)))
... και το κέρδος του, επίσης. :ρ

Εκπροσωπούμε δυο διαφορετικές σχολές σκέψης! :)

Για εμένα λογοτεχνία είναι μέχρι και τα διάφορα που μπορεί να γράφει κάποιος σε τοίχο. Κι αν αυτά που γράψει εκεί φανούν σημαντικά με τον έναν ή το άλλο τρόπο δεν θα με ξενίσει εάν πάρει το νόμπελ ή το πούλιτζερ. Στα δικά μου μάτια ο τρόπος που βλέπω πως αντιλαμβάνονται πολλοί την λογοτεχνία (ή και την τέχνη γενικότερα) είναι πολύ "στενός". Ομοίως, για εμένα το νόμπελ είναι πολύ πολύ μικρότερο σε ανάστημα από εκεί που βλέπω να το έχουν οι περισσότεροι (ένα βραβείο με πολλά λεφτά είναι, το οποίο το διαλέγει σχεδόν κατά το δοκούν μια μικρή επιτροπή. Γιατί θα πρέπει να λέει κάτι τόσο πολύ για εμάς τους υπόλοιπους; )
Ομολογώ δεν με έχουν πει ξανά ...στενόμυαλη, αλλά έχετε τακτ :)))
Το χρηματικό έπαθλο επέλεξα να μην το αναφέρω, διότι ανοίγει άλλη συζήτηση, κακά τα ψέματα.
Όσο για την αξία που δίνουμε σε ορισμένα βραβεία, για αυτό δε μπορώ να σας απαντήσω συλλογικά, αν και είναι πολύ ενδιαφέρουσα ερώτηση! Προσωπικά, η αξία που αποδίδω στο Nobel όπως και στα Man Booker Prizes μάλλον είναι ... εκ παραδρομής, επειδή στο παρελθόν το έχουν λάβει αγαπημένοι (και μη) συγγραφείς που για εμένα ξεχωρίζουν για το ταλέντο, την πρόζα, τα μηνύματα που επιδίωξαν να περάσουν μέσα από τη λογοτεχνία και την ποίηση.

Τις δηλώσεις που παραθέσατε τις διάβασα πριν μέρες, αλλά θεώρησα και τις δυο άστοχες! ^^

Φαροφύλακας

Προσωπικό λέσχης
Έεεελα, δεν σε είπα στενόμυαλη! :))) Η φράση για "στενή" αντίληψη (κι ακόμα και το επίθετο σε εισαγωγικά) αφορά μια γενικότερη προσωπική δική μου διαπίστωση η οποία προέκυψε μέσα από πολλές συζητήσεις (διάβαζε: καυγάδες ) και γόνιμο διάλογο (διάβαζε: προσπάθειες να επιβάλει ο ένας την άποψή του στον άλλον).

Και, παρακαλώ, γύρισέ το στον ενικό για να μην επιβεβαιωθεί η κακοτροπιά μου απέναντι στην δική σου ευγένεια. :))))

Φαροφύλακας

Προσωπικό λέσχης
Αμελήσαμε να ενημερώσουμε, εδώ στο νήμα, πως πάει λίγος καιρός που ο Ντύλαν είπε πως δέχεται, τελικά, το νόμπελ.

Και τα πολύ τελευταία νέα: ξαναενημέρωσε πως λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων, όμως, δεν θα παραστεί ο ίδιος στην τελετή.

Η αμήχανη στιγμή που βαριέσαι να πας να παραλάβεις το νόμπελ σου! :))))

Γενικά, έχω πολύ μικρή εκτίμηση για τα βραβεία. Φαντάζομαι και ο Bob Dylan θα σκέφτηκε ανάλογα. Και από την άλλη όταν σου δίνουν ένα δώρο, είναι αγένεια να μην το παραλάβεις. Και ιστορικά να το δούμε, πόσοι άνθρωποι δεν λοιδωρήθηκαν για τις σκέψεις τους ή τις πράξεις τους. Το βραβείο είναι ακριβώς το ίδιο αλλά με την αντίθετη έννοια.

Εν τελει ο Ντυλαν και αποδεχτηκε αλλα και το παρελαβε το βραβειο πριν καποιες μέρες. Αν δεν πηγαινε για να εκφωνησει και μια ομιλια αποδοχης θα εχανε το χρηματικο επαθλο των 840.000 ευρω. Εεεε...ειναι πολλά τα λεφτα Αρη...

Φαροφύλακας

Προσωπικό λέσχης
Πραγματικά, πιστεύω πως τα χρήματα είναι το λιγότερο που μπορεί να ενδιαφέρει πια τον Ντίλαν. Σίγουρα έχει ένα κάρο χρήματα και λίγες μέρες πια μπροστά του.

Και εγω αυτο πιστεύα Φαρε και ως ενα σημειο εξακολουθώ να το πιστευω, όμως οι πραξεις του με οδηγουν σε δευτερες σκεψεις. Ενω στην αρχη τηρουσε απολυτη σιωπή και καπως απαξίωνε το βραβειο, στην συνεχεια το αποδεχτηκε και τωρα και πηγε να το παραλαβει αλλα και εκφωνησε λενε μια ομιλια αποδοχης η οποια ηταν απαραιτητη για το επαθλο. Εκανε δηλαδη ολα αυτα που απαιτουνταν για να πάρει τα χρηματα.

Φαροφύλακας

Προσωπικό λέσχης
Δεν το διαβάζω έτσι.

Νομίζω πως πραγματικά βαριέται. Διόλου απίθανο να τον τραβήξανε όλοι (ατζέντης κτλ) από τα μανίκια και τα μπατζάκια να τον κάνουν να πάει. Όλα εικασίες, βέβαια.