Τίτλος: Το Κορίτσι που Έπαιζε με τη Φωτιά
Πρωτότυπος τίτλος: Flickan som lekte med elden (Σουηδικά)
Συγγραφέας: Στιγκ Λάρσον (Stieg Larsson)
Μετάφραση: Γιώργος Μαθόπουλος
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Έτος έκδοσης: 2009
Έτος πρώτης έκδοσης: 2006 (Σουηδικά)
Αριθμός σελίδων: 712
ISBN: 978-960-453-638-2
Μετά τον ενθουσιασμό μου με "Το Κορίτσι με το Τατουάζ", έπιασα και διάβασα το 2ο βιβλίο της τριλογίας Μιλένιουμ. Με μεγάλη έκπληξη και χαρά διαπίστωσα πως εδώ είχαμε στην ουσία την συνέχεια της ιστορίας που ξεκίνησε να μας αφηγείται ο Λάρσον στο πρώτο βιβλίο.
Στο δεύτερο αυτό βιβλίο πέφτει έμφαση στην ακόμα καλύτερη σκιαγράφηση αυτής της σύγχρονης υπερηρωίδας, της Λίσμπετ Σαλάντερ. Μαθαίνουμε περισσότερα γι' αυτήν, την βλέπουμε και πάλι σε δράση και μαζί γνωρίζουμε την παράξενη και θανατηφόρα οικογένειά της. Ο Μίκαελ Μπλουμβιστ είναι έχει και πάλι στα σκαριά μια δυνατή δημοσιογραφική ιστορία μόνο που ο φόνος φτάνει πολύ κοντά στο κατώφλι του και τα πάντα μπερδεύονται σε μια νέα πολύ ενδιαφέρουσα πλοκή από την οποία δεν θέλω να αποκαλύψω τίποτα εδώ. Το τέλος, δε, καταπληκτικό και πολύ... χολιγουντιανό! Όλο το βιβλίο, άλλωστε, προσφέρει υλικό για μια καταπληκτική ταινία. Επίσης, και πάλι σαν κοινωνικό θέμα σε δεύτερο πλάνο υπάρχει η κακοποίηση των γυναικών και ειδικότερα η πορνεία.
Χαρακτηριστική σκηνή του βιβλίου παρμένη από την σουηδική ταινία
Ομολογώ πως πρωί πίνοντας τον καφέ μου μού έτυχε να διαβάζω την σκηνή μποξ μεταξύ του πρωταθλητή και του γίγαντα και βουτηγμένος μέσα στην αγωνία πρωινιάτικα δεν μπορούσα να ξεκολλήσω για να φύγω. Είναι ένα βιβλίο που κάθε σελίδα του απλά την ρουφάς.
Αληθινά, πιστεύω πως τα βιβλία αυτά στέκουν στην κορυφή της παγκόσμιας αστυνομικής λογοτεχνίας! Θα πρότεινα, σαν βιβλιόφιλοι που είμαστε όλοι εδώ, να μην χαραμίσετε τέτοια καταπληκτικά βιβλία προτιμώντας τις συνοπτικές εκδοχές που προσφέρουν οι ταινίες.
Last edited: