Στέφανι Μέγερ (Stephenie Meyer): "Λυκόφως"

.ειχα διαβασει λοιπον οτι ανηκει σε μια θρησκεια-αιρεση (δε θυμαμαι καθολου πλεον) στην οποια δεν επιτρεπονταν οι σεξουαλικες σχεσεις πριν το γαμο και γενικα κανουν πολλα παιδια(ισως οι μορμονοι?) και αυτο το εχει περασει παρα πολυ στο εργο της μεσα. και αυτο αν κ δεν ειναι χαρακτηριστικο για να μην αγορασω ενα βιβλιο γενικα, στη συγκεκριμενη συγγραφεα με χαλασε πολυ και αποφασισα να μην διαβασω βιβλιο που να εχει τετοια "προπαγανδα" ας το πω ετσι.
δεν κατακρινω ποτε τις αντιληψεις του αλλου απλα εγω δεν το επελεξα γιαυτο το λογο.

δεν γνωριζω οσοι το εχετε διαβασει εχετε παρατηρησει τετοια στοιχεια μεσα στο εργο της?
εγω εχω διαβασει 4 δικα της βιβλια και δεν προσεξα κατι τετοιο εκτος το οτι αν θυμαμαι καλα ο εντουαρτ δεν ηθελε να ερθει σε επαφη με την μπελα πριν τον γαμο αλλα οχι για θεμα θρησκειας η κατι τετοιο απλα επειδη ηταν βαμπιρ και φοβοταν μη της κανει κακο και απο οτι καταλαβα προσπαθουσε να το καθυστερησει οσο πιο πολυ μπορουσε.αλλα οπως και να εχει πολλοι συγγραφεις ειναι και αθεοι και διαφορα αλλα και τα περνανε αυτα στα βιβλια τους,αλλοι περνανε τις πολιτικες τους αντιληψεις και διαφορα αλλα.δεν ειναι αναγκη αυτο να σε κραταει απο το να διαβασεις ενα βιβλιο γιατι ετσι ισως καποιες φορες να χασεις ενα πολυ ομορφο αναγνωσμα απο μια προκαταληψη για τον ιδιο τον συγγραφεα.γνωμη μου ειναι αν καποια σημεια ειναι αντιθετα απο σενα απλα μη δινεις σημασια.εκτος αν κανεις τα γραφει τοσο ασχημα αυτα και σε προσβαλουν τοτε αυτο ειναι αλλο θεμα!!!
 
Μαργαριτα εχεις δικιο σε αυτα που λες.γενικα δεν ειμαι ανθρωπος που βαζω ταμπελες σε ανθρωπους, ποσω μαλλον σε συγγραφεις ,ουτε κ θρησκοληπτη ειμαι.απλα η συγκεκριμενη σσυγγραφεας,δηλαδη μαλλον η βιογραφια και τα στοιχεια πυο ειχα διαβασει για εκεινη μου ειχαν φανει καπως "χαζα" να το πω, χωρις να θελω να προσβαλλω καποιον βεβαια, κ με ειχε απωθησει αυτο απο το να αγορασω τα βιβλια της.παντως παρολαυτα πιστευω οτι σαν βιβλια θα μου αρεσουν.
 
παντως παρολαυτα πιστευω οτι σαν βιβλια θα μου αρεσουν.
Ανναμου απλα πριν τα διαβασεις να ξερεις οτι ειναι ιδιαιτερα βιβλια, ναι μεν εχουν αγωνια και διαβαζονται ευκολα και γρηγορα, αλλα μην περιμενεις τπτ τρομερο να συμβει, να εισαι ετοιμη για ολα και να εχεις υπομονη με την Μπελλα που ειναι λιγο κομπλεξικη.
Εγω πιστευω αν καποιος με ειχε προειδοποιησει γι'αυτα τα πραγματα θα την εβλεπα διαφορετικα ολη την ιστορια...
 
Μακράν η χειρότερη σειρά βιβλίων που έχω διαβάσει μέχρι τώρα. Η κινηματογραφική μεταφορά, βέβαια, έδωσε νέα διάσταση σε όλο αυτό (μιας και ήδη συζητάμε για μια κάκιστη σειρά) η οποία, παραδόξως, έχει παγκόσμια απήχηση. Γιατί; Γιατί μετατρέπει άρδην το πρότυπο του βρικόλακα το οποίο γνωρίζαμε μέχρι σήμερα σε κάτι ''νέο'' εξευγενίζοντας την φύση του και καταστέλλωντας τα πάθη του. Αν το κάνεις αυτό τι απομένει; Ένας άνθρωπος. Ένας τέλειος άνθρωπος χωρίς καθόλου ελαττώματα, μια ποθητή, αν και απατηλή, ολότελα αναληθής, φαντασίωση. Και φυσικά πως μπορεί σε αυτή την τελειότητα να αντισταθεί η πρωταγωνίστρια, η οποία, σαν χαρακτήρας είναι πιο φλατ και από κόλα Α4.
 
Έχω διαβάσει και τα 4 βιβλία και έχω δεί και τις ταινίες...
Μέσα απο αυτήν την τετραλογία λάτρεψα τις fantasy σειρές και τα βαμπίρ!
Μπορώ να πώ οτι οι ταινίες δεν ήταν πολύ καλογυρισμένες με εξαίρεση την πρώτη που ήταν καλύτερη αλλα τα βιβλία τα βρήκα καταπληκτικά!
Ωραία γραφή, δεν σε κουράζει με λεπτομέρειες ασήμαντες αλλά σου δίνει συνεχώς πληροφορίες για να πάς παρακάτω!
Ένα μπράβο στην κυρία Μέγερ!

Περιμένουμε και το δεύτερο μέρος της τέταρτης ταινίας!:))
 
Τα διάβασα κάποτε και τα 4 (πράγμα καλό γιατί πλεον ξέρω να αποφεύγω βιβλία μπαμ τύπου 50 shades of grey και τα ρέστα). Διαβαζόταν κάπως (τώρα που το σκέφτομαι όχι δε διαβαζόταν αλλά...) αλλά τον μύθο του βαμπίρ δε ξέρω γιατί τον έπιασε και τον μεταχειρίστηκε έτσι. Είναι σαν ένα εφηβικό fan fic που απλά έξτρα έχει και βρυκόλακες και αυτούς συκέ. Όπως και να έχει αυτό το οποίο βρίσκω παράξενο είναι πως γίνεται σύγκριση πολύ με την Ώστεν την οποία δεν έχω διαβάσει. Έτσι φοβάμαι πραγματικά για το τι θα δω τελικά όταν θα πιάσω το Περιφάνεια και προκατάλυψη. Είναι απλά μια εφηβική ιστορία εποχής; Θα μου πεις από την άλλη το συγκρίνουν και με τον Σαίξπηρ οπότε...Το παράξενο είναι πως λειτουργεί το μάρκετινγκ για να προωθήσει κάτι τόσο χαμηλού επιπέδου (κατά τη γνώμη μου) ενώ υπάρχουν πολύ πιο διασκεδαστικά και ψυχαγωγικά βιβλία...
 
Δρουγγάριε σεβαστή η γνώμη σου.
Εγώ προσωπικά δεν συμφωνώ με το οτι τα βιβλία ήταν κακογραμμένα! Παρουσίασε μια εικόνα τον βαμπίρ, θεωρώ πετυχημένα, βασισμένο όμως πάντα σε ένα Love story!
Ίσως γι' αυτό δεν σου άρεσε και σου φάνηκε πολύ ψεύτικο! Η σειρά δεν παρουσιάστηκε ποτέ ως σειρά τρόμου! Ίσως αυτό περίμεναν κάποιοι γι' αυτό και η σειρά τους φάνηκε κακή!
 
Απλά αυτό που περιμένω πάντα είναι το καλό γράψιμο και ο ενδιαφέρον διάλογος. Όπως και ο ρεαλισμός. Το ότι οι άνθρωποι (βαμπίρ) αυτοί ζούσαν σε μια πόλη που "μαγικά" δεν έχει ποτέ ήλιο δεν με πείθει.Σαν όρος βίντεογκέιμ μοιάζει. Όχι μάλιστα και για τα 200 φεύγα χρόνια που ζούνε. Επίσης τα 200 χρόνια ζωής θα είχαν τεράστια επίδραση στον ψυχισμό τους, και σίγουρα δε θα συμπεριφερόντουσαν πλεον σαν έφηβοι. Η Μπέλα θέλει διακαώς να γίνει βρυκόλακας και ούτε μια στιγμή δε στοχάζεται την αιωνιότητα του εγχειρήματος.
 
Mα πως περιμένεις ρεαλισμό σε ένα fantasty βιβλίο?
Το οτι υπάρχουν περιοχές και χώρες που οι μέρες με ήλιο είναι ελάχιστος ισχύει στην πραγματικότητα! Και μια τέτοια χρησιμοποίησαν και στην ιστορία!
Σαφώς και στα 200 χρόνια ζωής τους έχουν αλλάξει συμπεριφορά! Δεν νομίζω ο τρόπος ομιλίας, η συμπεριφορά του και οι αντιδράσεις του πρωταγωνιστή να αντιπροσωπεύουν έναν 17χρονο νέο του σήμερα!

Εν πάσι περιπτώση καταλαβαίνω τον τρόπο που λές όσα λές, αλλά αν έβλεπες απο την αρχή οτι η σειρά είναι μια αισθηματική-φαντασίας ως τέτοιο θα το διάβαζες και θα το έβρισκες πετυχημένο!
Δεν θα χρησιμοποιήσω τον όρο νεανικό γιατί άκουσα σχόλια απο μεγάλους ανθρώπους που τους άρεσε πολύ οπότε δεν θεωρώ οτι ένα βιβλίο έχει ηλικία. (και το κάθε βιβλίο δηλαδή)
 
Διαβάζω βιβλία φαντασίας, πολλά θα έλεγα κιόλας. Δε μιλώ για απίθανα πράγματα αλλά για τη συνέπεια και τη συνοχή ενός κόσμου. Ένας κόσμος λοιπόν όπου σε 8 ώρες σχολείου ούτε μια φορά δε βγαίνει ο ήλιος για να λαμπυρίσουν, εδώ και τόσα χρόνια είναι απίθανο και με ξεκόβει από το λεγόμενο immersion. Άλλοι κόσμοι είναι καλογραμμένοι και έχουν συνοχή, όπως πχ της rice μιλώντας για Βαμπίρ συγκεκριμένα. Εγώ όπως και να έχει το κρίνω ως βιβλίο και όχι ως ειδική κατηγορία βιβλίου.
Δηλαδή αν δω ένα βιβλίο της Δημουλίδου θα πω, εντάξει μέτριο ως βιβλίο αλλά καλό ως αισθηματικό ανάγνωσμα; Δε θέλω να νομίσεις πως είμαι επιθετικός, απλά συζητάω και φυσικά όλα αυτά αποτελούν άποψή μου και μόνο.
 
Μα εννοείται πως συζήτηση κάνουμε και κάθε άποψη σεβαστή!
Ο ήλιος έβγαινε κανονικά κάποιες μέρες εννοείται απλά εκείνες τις μέρες όπως δείχνει και στην ταινία αλλά αναφέρει και το βιβλίο, οτι δεν πηγαίνανε σχολείο ώστε να μην φανεί το οτι λαμπυρίζουν! :ρ
Εν πάσι περιπτώσει εννοείται πως ολα αυτά είναι προσωπικές απόψεις...
Δεν θεωρώ οτι η σειρά αποτελεί μοναδικό κομμάτι που όμοιο του δεν θα ξαναγραφτεί, δεν το θεωρώ όμως και κακό!
Το βρήκα πολύ ενδιαφέρον και ευκολοδιάβαστο! Πιστεύω οτι έγινε μια καλή δουλειά, με πολύ καλα για τα δικά μου γούστα στοιχεία! :)
 
Έχω διαβάσει το πρώτο βιβλίο. Το αγόρασα επειδή άκουγα διθυράμβους από γνωστές και φίλες που τα σύγκριναν με αριστουργήματα της κλασσικής λογοτεχνίας, επαινούσαν το συγγραφικό ταλέντο της Stephenie Μeyer και μετρούσαν τις μέρες μέχρι την έκδοση του επόμενου βιβλίου. Ποτέ ξανά δεν έχω μετανιώσει τόσο πολύ που αγόρασα ένα βιβλίο και που εμπιστεύτηκα την κρίση ανθρώπων που είχαν αντικαταστήσει το "OMG" με το "ΟΜΕ", όπου "Ε" o Edward Cullen :ωιμέ:
 

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Μόλις διάβασα το 1ο κεφάλαιο και θα ήθελα να ρωτήσω το εξής:

Από όσο καταλαβαίνω εκείνοι οι 5 (Έντουαρντ κτλ.) θα αποδειχτεί πως είναι βαμπίρ. Γιατί δεν επιλέγουν να το παίζουν έναν χρόνο μεγαλύτεροι, ώστε να μην χρειάζεται να πηγαίνουν στο Λύκειο, πράγμα που φαίνεται πως δεν τους αρέσει καθόλου;

:χμ:

(Αναλόγως την απάντηση θα κριθεί αν θα συνεχίσω την ανάγνωση...)
 
Γιατί όσο μικρότεροι φαίνεται πως είναι στους κατοίκους της πόλης που πηγαίνουν κάθε φορά τόσο περισσότερο μπορούν να μένουν σε κάποιο μέρος , το εξηγεί ο Έντουαρτ στην Μπέλλα στα επόμενα κεφάλαια ;)
Ότι θα διάβαζες εσύ Λυκόφως δεν το περίμενα :))))
 

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Δηλ., πραγματικά, ποια η διαφορά αν το παίζαν πως μόλις τελείωσαν το Λύκειο; (Δεν με πείθει η λογική.. :( )

και ναι, είμαι γεμάτος εκπλήξεις..! :φρύδια:
 
Χαχαχαχα εε κοίταξε βιβλίο φαντασίας είναι κάνε κι εσύ λίγο τα στραβά μάτια .
Κι ότι ετοιμαζόμουν να σε παινέψω τώρα που δίνεις ευκαιρίες και διαβάζεις-βλέπεις απ' όλα , μη μου το χαλάς :ρ
 

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Για αρχή να πω πως γενικότερα δεν προκαταλαμβάνομαι απέναντι στην τέχνη. Πρέπει να δω μόνος για να κρίνω.

Παρεμπιπτόντως, μου κάνει εντύπωση που βλέπω πολύν κόσμο να βγάζει έναν τεράστιο αρνητισμό για διάφορα έργα (όπως τις "50 αποχρώσεις..." ή την Μαντά) δίχως να τα έχει διαβάσει. Με τέτοια προκατάληψη, βέβαια, και να διαβάσεις τελικά τα βιβλία το μόνο που θα κάνεις είναι να επιβεβαιώσεις την προκατάληψή σου, αλλά τέλος πάντων, το μίνιμουμ που θα πρέπει να έχεις κάνει πριν αρχίσεις να κατηγορείς κάτι, είναι να το έχεις μελετήσει ώστε να ξέρεις περί τίνος πρόκειται.

Από εκεί και πέρα, αναληθοφανή σημεία στην πλοκή, σε βιβλία και ταινίες, μπορούν να με ξενερώσουν επιτόπου. Και δυστυχώς, είμαι παρατηρητικός και ορθολογιστής οπότε και πιάνω πολλά. Από την άλλη, ενίοτε μπορώ να συγχωρέσω κάτι όταν είναι απαραίτητο για να εξυπηρετηθεί η πλοκή όμως πολύ πιο σπάνια από τον μέσο θεατή.

Αυτή εδώ η λογική δεν με πείθει αλλά για την ώρα μάλλον μπορώ να συνεχίσω στο επόμενο κεφάλαιο. :ναι:
 
Παρεμπιπτόντως, μου κάνει εντύπωση που βλέπω πολύν κόσμο να βγάζει έναν τεράστιο αρνητισμό για διάφορα έργα (όπως τις "50 αποχρώσεις..." ή την Μαντά) δίχως να τα έχει διαβάσει. Με τέτοια προκατάληψη, βέβαια, και να διαβάσεις τελικά τα βιβλία το μόνο που θα κάνεις είναι να επιβεβαιώσεις την προκατάληψή σου, αλλά τέλος πάντων, το μίνιμουμ που θα πρέπει να έχεις κάνει πριν αρχίσεις να κατηγορείς κάτι, είναι να το έχεις μελετήσει ώστε να ξέρεις περί τίνος πρόκειται.
Συμφωνω με την αποψη σου, Φαρε. Κι εγω καποτε ημουν πολυ αρνητικος απεναντι σε καποια βιβλια τα περισσοτερα εκ των οποιων δεν τα ειχα διαβασει καν. Απλως επειδη απειχαν απο τα γουστα μου εμπαιναν αυτοματα στη '' μαυρη λιστα''. Για να εκφρασεις αποψη για κατι πρεπει να το γνωριζεις κιολας, δεν μπορεις να πεις π.χ οτι το μαγκο δεν ειναι ωραιο φρουτο ενω δεν το εχεις δοκιμασει ποτε.
 
Φάρε το πρώτο της σειράς είναι καλό, για το είδος του: νεανικό αισθηματικό μυθιστόρημα. Μην περιμένεις θαύματα, διάβασέ το γι' αυτό που είναι. :ναι:
 
Διαβασα ολο το ρημα και μετα απο ολα αυτα που διαβασα ερχομαι εγω να δηλωσω οτι εγω αυτη την σειρα την λατρευω.Απολαυσα καθε σελιδα και εχω κανει διατριβη πανω στο θεμα Εντουαρντ.:χαχα:Εχω διαβασει την σειρα στα αγγλικα,στα ελληνικα, τα 12 κεφαλαια του Εντουαρντ και αρκετα φανφικ...office,50 αποχρωσεις,Γκαμπριελ κτλ.
Για αρχη το να συγκρινουμε αυτη την ιστορια με κλασική λογοτεχνια το θεωρω ακυρο.Δεν υπαρχει συγκριση και δεν υπαρχει λογος να γινεται.Οταν ξεκινας να διαβαζεις αυτα τα βιβλια δεν ψαχνεις να βρεις κρυμμενα μηνυματα και να κανεις βαθυστοχαστες αναλυσεις τα διαβαζεις απλα για να περασεις καλα.Ειναι ευκολοδιαβαστα βιβλια που απευθυνονται κυριως σε εφηβους(το οτι εγω ειμαι 30 χρονων δεν εχει σημασια:ρ).Υπαρχει τεραστια ποικιλια βιβλιων για ολα τα γουστα,αρα αν δεν σου αρεσει αυτο το ειδος δεν υπαρχει λογος να τα διαβασεις.
 
Top