Στέφανι Μέγερ (Stephenie Meyer): "Λυκόφως"

Αν και είμαι λίγο εκτός θέματος (για το λυκόφως:) ) έχω διαβάσει το πρώτο βιβλίο από τη σειρά Vampire diaries που είναι αυτό. Είχα δει πρώτα τη σειρά και έτσι μπορεί να έπαιξε αυτό ρόλο αλλά το βιβλίο δε μου άρεσε καθόλου. Μαργαρίτα όντως μέχρι τώρα τρία βιβλία έχουν βγει. Η σείρά πάντως είναι πολύ καλή:))Και έχει και ωραία σκηνοθεσία!
Και το True blood έβλεπα μέχρι τον πρώτο κύκλο γιατί μετά νομίζω χάλασε αρκετά.
Όσο για το λυκόφως τώρα, ούτε τα βιβλία ούτε οι ταινίες μου αρέσουν(τις 'χω δει και τα 'χω διαβάσει όμως) με εξαίρεση ίσως το πρώτο βιβλίο.Συμφωνώ με την Αλίκη ότι η ιστορία είναι πολύ ουτοπική αλλά και οι χαρακτήρες μου φαίνονται πολύ ρηχοι.
Πάντως μόνο αποτυχημένη δε λες τη σειρά αυτή των βιβλίων αν κρίνουμε από τις πωλήσεις:)

To λυκόφως να πω την αλήθεια δε μου αρέσε καθόλου σαν ταινία οπότε δε σκέφτηκα καν να διαβάσω τα βιβλία, το ίδιο και το vampire diaries. Είμαι φαν του Τrue Blood όμως, συμπυκνώνει την ιδέα μου για τα βαμπίρ: αίμα, σεξ, αίμαι, σεξ, αίμα, σεξ κ.ο.κ!
Αν και γενικά τα βιβλία φαντασίας προτιμώ να μη τα διαβάζω και να βλέπω τις κινηματογραφικές/τηλεοπτικές τους μεταφορές.

@Μαργαρίτα οντως δεν θα υπηρχε αυτη η τρελα αν δεν ειχε κανει τετοιο σουξε το Λυκοφως, και αληθεια πιστευω οτι το πρωτο βιβλιο ηταν πολυ καλο! Ειχα ενθουσιαστει οταν το διαβασα και αυτος ειναι και ο λογος που διαβασα και ολα τα υπολλοιπα, ηλπιζα μεχρι το τελος οτι κατι καλο θα συμβει, οτι θα χει καποιο τελος που θα το διαβαζα και θα ελεγα μετα "ποοο αξιζε τον κοπο τελικα" αλλα ματαια...

Αυτο που μ'εκνευριζει ειναι που μπαινοντας σε ενα βιβλιοπωλειο πλεον πεφτεις πανω στο τραπεζι "Βρυκολακες" γεματο απο παρομοιες ιστοριες με το Λυκοφως κι εχει καταντησει χαζο! Καποτε θεωρουσα ξεχωριστες αυτου του ειδους τις ιστοριες (βλ. Στιβεν Κινγκ - Σαλεμς Λοτ) τωρα εχει γινει κλισε!!

Α, ναι, και μετα τους βρυκολακες ερχονται οι αγγελοι; ακουσα οτι ειναι η νεα μοδα!

Αυτο που μ'εκνευριζει ειναι που μπαινοντας σε ενα βιβλιοπωλειο πλεον πεφτεις πανω στο τραπεζι "Βρυκολακες" γεματο απο παρομοιες ιστοριες με το Λυκοφως κι εχει καταντησει χαζο! Καποτε θεωρουσα ξεχωριστες αυτου του ειδους τις ιστοριες (βλ. Στιβεν Κινγκ - Σαλεμς Λοτ) τωρα εχει γινει κλισε!!

Α, ναι, και μετα τους βρυκολακες ερχονται οι αγγελοι; ακουσα οτι ειναι η νεα μοδα!
Ναι, έτσι έχει καταντήσει το πράγμα. Όλοι αρχίζουν και βγάζουν ιστορίες σαν το "Λυκόφως". Πουλάει βλέπεις.
Έχετε μήπως προσέξει το εξώφυλλο του νέου βιβλίου του Χαλίτ Ζιγιά Ουσακλιγκίλ, "Πειρασμός" (που έχει γίνει και τηλεοπτική σειρά) ; Είναι copy-paste του Twilight.

Οι άγγελοι, ε ; Μάλλον ιστορίες με Νεφελίμ (παιδιά θνητών και αγγέλων). Ναι, εδώ και 2 χρόνια έχει ξεκινήσει αυτή η μόδα. Βιβλία, όπως "Η Μυστική Αδελφότητα" και η "Αγγελολογία" (το οποίο είχε κάνει αρκετές πωλήσεις απ' ό,τι έχω ακούσει, χώρια που το ετοιμάζουν να το κάνουν και ταινία). Οι Εκδόσεις Λιβάνη τα έχουν βγάλει αυτά.

Έχετε μήπως προσέξει το εξώφυλλο του νέου βιβλίου του Χαλίτ Ζιγιά Ουσακλιγκίλ, "Πειρασμός" (που έχει γίνει και τηλεοπτική σειρά) ; Είναι copy-paste του Twilight..
φυσικα και στο βιβλιο και στην τηλεοραση το ιδιο εβαλαν.προσπαθω να πεισω την μαμα μου να μην τα βλεπει αυτα τα εργα αλλα δεν μ ακουει!

φυσικα και στο βιβλιο και στην τηλεοραση το ιδιο εβαλαν.προσπαθω να πεισω την μαμα μου να μην τα βλεπει αυτα τα εργα αλλα δεν μ ακουει!
Μαργαριτα, κι εγω μια απ'τα ιδια! Βαζω ΕΤ3 να δουμε κανενα ντοκιμαντερ,''οοοοοοοοχι, Εζελ εχει τωρα!''...

Κατά τη ταπεινή μου γνώμη... όλη αυτή η δημοσιότητα της συγκεκριμένης σειράς βιβλίων "Λυκόφως" έχει προκύψει από την ώθηση των ταινιών και φυσικά τους Χολιγουντιανούς σταρ που ξεγυμνώνονται μπροστά στο φακό για να πουλήσουν. Τα διάβασα δυστυχώς και εγώ τα βιβλία και πραγματικά είχα αυτοκτονικές τάσεις. Διάβασα πολύύύύ Ντοστογιέφσκι και Τολστόι για να συνέλθω από το τραγικό άθλιο (με την έννοια του Ουγκό) "αριστούργημα" της Στέφανη

Το κατ' εμ'ε, διάβασα το πρώτο βιβλίο και το τελευταίο (έξυπνο, έτσι;;;;) )
Με κούρασαν και τα δύο. Τα διάβασα διαβαζοξεφυλλίζοντας(=ένας τρόπος διαβάσματος υπερβολικά γρήγορος, που όταν τον παρατηρήσω κατά την ανάγνωση ενός βιβλίου, για μένα αποτελεί ένδειξη ότι κάτι δεν πάει καλά).
Το πρόβλημα ετούτων των βιβλίων κατ' εμέ ήταν ΑΠΛΟ:έεεεκτααααασηηηηη χωρίς ούτε ένα ψηγματάκι βάθους!!!τίποτα!!:ωιμέ::όχισουλέω:
Και δεν είναι ότι με πειράζουν τα μεγάλα βιβλία ή οι αναλυτικές περιγραφές, ίσα-ίσα είναι τα αγαπημένα μου, μόνο που έχω την απαίτηση να διαθέτουν τον απαραίτητο υποστηρηκτικό μηχανισμό!!
Τι εννοώ:μπορεί ο Τολστόη ή ο Ντοστογιέφσκυ (πώς την φέρνω την κουβέντα πάντα στο σωστό δρόμο,ε;; :))))) να έχουν πολύπλοκες εσωτερικές και εξωτερικές περιγραφές και μια έκταση που στον περισσότερο κόσμο μοιάζει απωθητική, αλλά-ειδικά ο Ντοστογιέφσκυ- έχουν ματώσει κυριολεκτικά πνευματικά για να "γεννήσουν" μια ψυχογραφική βάση τέτοιου μεγέθους, που διαβάζοντας σε συγκλονίζει, σε απορροφά και σου προκαλεί συναισθήματα δέους και θαυμασμού. Για μένα, αυτό σημαίνει δημιουργία...
Τώρα στη Μέγιερ όχι μόνο δεν είδα τίποτα τέτοιο, αλλά είδα και μια γραφή με σαφή πρόθεση να ευχαριστήσει τον αναγνώστη (πόσο απίσιο όταν είναι τόσο προφανές!!:γρμβ:), μια γραφή με σαφή πρόθεση να "χαϊδέψει" τις ανασφάλιες και να καλύψει επιδερμικά αυτά που μια σύγχρονη ρομαντική έφηβη ή νεαρά τέλος πάντων ψάχνει(για τα αγόρια δεν μπορώ να τοποθετηθώ, διότι δεν είμαι):Θεωρώ, για να γίνω πιο συγκεκριμένη ότι πρόκειται για ένα ευφυέστατο κοινωνιολογικά κατασκεύασμα-όχι όμως να το καλούμε και λογοτεχνικό έργο αυτό το πράγμα!!-
Ένα αγόρι σε περίμενε όλη του τη ζωή, που σε βρίσκει μοναδική και ξεχωριστή κυριολεκτικά σε όλο τον κόσμο, που δεν μπορεί να μείνει μακριά σου, που έχει την ικανότητα να βρίσκεται πάντα δίπλα σου και να σε προστατεύει από τον οιονδήποτε κίνδυνο, που είναι ακόμη πασπαλισμένο με όλη τη γοητεία του επικίνδυνου και του εξωλογικού, που έχει επίσης ζήσει σε μια άλλη εποχή, που διαθέτει καλλιέργεια, παίζει Βάγκνερ, και παρεμπιπτόντως διαθέτει την τέλεια εμφάνιση, είναι αθάνατο και εν γένει εξαιρετικό, και παρ'όλ'αυτά σε δέχεται όπως είσαι-διότι, παρά την αριστοτεχνική κατσκευή που περιγράφω, αυτή η Μπέλλα το ψάρι στα χείλη του έψησε μέχρι να αποφασίσει τι στην ευχή ένοιωθε και ήθελε κάθε φορά-ε, μη μου πείτε ότι δεν είναι ένας χαρακτήρας σχεδιασμένος να επιτύχει εμπορικά;;;;;;:μήπως;:
Το βασικό μου πρόβλημα δεν έγκειται ωστόσο στην τόοοοση γοητεία που τρέχει από τα παντζάκια του ήρωα-και της ηρωϊδας, αλλά με άλλο τρόπο- αλλά στο ότι το βιβλίο δεν στρίζεται σε ΤΙΠΟΤΑ άλλο πέραν αυτού.Ε, αφαιρέστε όλα τα προαναφερθέντα και πείτε μου τι απομένει;;;
Αν και, για να είμαι ειλικρινής, εμένα και αυτή η τόση τελειότητα με ενόχλησε, έκανε το βιβλίο να μοιάζει ακόμα πιο ψεύτικο και κατασκευασμένο...και εν γένει δε μου αρέσουν οι φανταστικές ιστορίες αυτού του είδους...
Οπότε εν κατακλείδι θα έλεγα: για όσους ψάχνουν ένα ελαφρό, μες στα μέλια, με λίγα μεσαιωνικά, παραδοξολογικά και μυθικά στοιχεία ανάγνωσμα, για να ξεκουραστούν από κάτι άλλο, και τους αρέσουν αυτού του είδους οι υποθέσεις, οκ, κάντε την την αποκοτιά. Διαφορετικά, χάσιμο χρόνου το θεωρώ....

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Κόλαφος το Νεραϊδόπιασμα!! :))))

Δεν έχω άποψη καθώς δεν έχω διαβάσει κάποιο από αυτά τα βιβλία, αν και κάποια στιγμή λέω να δω την ταινία, να πω μονάχα σχετικά με αυτό:

-όχι όμως να το καλούμε και λογοτεχνικό έργο αυτό το πράγμα!!-
Εγώ νομίζω πως όλα αυτά είναι... λογοτεχνικά έργα!

..αστυνομικά, επιστημονική φαντασία, ρομάντζα, άρλεκιν, εμπορικά, φθηνιάρικα, λουσάτα ή δεν ξέρω 'γώ τί, όλα είναι λογοτεχνία.. Τώρα, για κάποιον μπορεί να είναι κακή λογοτεχνία και για κάποιον άλλο αριστούργημα, αλλά εκεί είναι πια η υποκειμενική εκτίμηση τού καθένα μας. Όμως από την στιγμή που κάποιος έστρωσε τον κώλο του κι έγραψε μια ιστορία, αυτό είναι εξορισμού λογοτεχνία.
:ναι:

Εγώ νομίζω πως όλα αυτά είναι... λογοτεχνικά έργα!

..αστυνομικά, επιστημονική φαντασία, ρομάντζα, άρλεκιν, εμπορικά, φθηνιάρικα, λουσάτα ή δεν ξέρω 'γώ τί, όλα είναι λογοτεχνία.. Τώρα, για κάποιον μπορεί να είναι κακή λογοτεχνία και για κάποιον άλλο αριστούργημα, αλλά εκεί είναι πια η υποκειμενική εκτίμηση τού καθένα μας. Όμως από την στιγμή που κάποιος έστρωσε τον κώλο του κι έγραψε μια ιστορία, αυτό είναι εξορισμού λογοτεχνία.
:ναι:
Έχεις δίκιο, η αλήθεια είναι ότι ίσως παρασύρθηκα λιγάκι...mea culpa η έκφραση και ζητώ συγγνώμη!
αλλά όπως σωστά παρατήρησες:)))), βρήκα επιτέλους χώρο να βγάλω το άχτι μου!!Στο Λύκειο, όταν πρωτοξεκίνησε αυτή η ιστορία, είχε λιποθυμίσει το μισό τμήμα, "Έντουαρντ και Έντουαρντ" και κυκλοφορούσαν όλες με έναν τόμο ναααα εκθειάζοντας τα λογοτεχνικά χαρίσματα της Μέγιερ-κι από την άλλη, άνοιγες κουβέντα για ΤΑ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΑ ΕΡΓΑ και σε κοιτούσαν σαν εξωγήινη, η διαβάζαμε Ροϊδη και το 90%γελούσε ακατασχέτως με τη γλώσσα, χωρίς να προσέχει τι έγραφε ο χριστιανός!!!:κατάρα!:ε, δε λέω να μην το διαβάζουμε, αλλά να το κατατάσσουμε κι εκεί που του πρέπει-άλλο τώρα αν μας αρέσει ή όχι...

εντωμεταξυ διαβαζω απο διαφορους κριτικες για την τελευταια ταινια (το Breaking Dawn part1 -μην πω καμια κουβεντα-) και λενε ποσο βαρετο ηταν κ πως δεν περνουσε η ωρα κ κατι τετοια, (εγω δεν το χω δει ακομα) και σκεφτομαι τι απογοητευση τους περιμενει στην επομενη!! Βεβαια, τα κοριτσακια που μεγαλωσανε (ή και βλεπουν ακομα) ταινιες της Barbie θα ειναι στο στοιχειο τους, αλλα οσοι περιμεναν μια επικη τετραλογια θα απογοητευτουν οικτρα! Εκτος βεβαια αν αλλαξουν τιποτα οι σεναριογραφοι, τοτε κατι μπορει να γινει!

εγω που διαβασα 5 βιβλια με το θεμα λυκοφως εχω να πω πως σαν γραφη δεν ηταν τιποτα το ιδιαιτερο αλλα η γυναικα εφτιαξε εναν αλλο κοσμο,κατι διαφορετικο και πρωτοτυπο ε δεν το λες και σκουπιδι.κατα την γνωμη μου ειναι θεμα γουστου και απευθυνεται κυριως σε εφηβους.οπως και να εχει σε αλλους θα αρεσει σε αλλους οχι.εμενα προσωπικα σε λιγα σημεια με κουρασε απο κει και περα το απολαυσα και ημουν εντελως μεσα στο κοσμο του βιβλιου οταν διαβαζα και δεν μπορουσα να το αφησω απο τα χερια μου.αλλωστε και οι πωλησεις δεν ειναι και τυχαιες,μιλανε οι αριθμοι εδω περα δεν μπορει οσοι τα διαβασαν να ειναι ολοι ανιδεοι απο λογοτεχνια.

Το ότι έχει κάνει τόσες πωλήσεις δε σημαίνει απαραίτητα πως απευθύνεται σε κοινό που είναι σχετικό με τη λογοτεχνία. Θεωρώ πως είναι κάτι αντίστοιχο με τη ''γυναικεία λογοτεχνία" που πουλάει με το κιλό ή με συγγραφείς όπως ο Κοέλιο. Δίνουν στους αναγνώστες τους αυτό ακριβώς που ζητάνε και για αυτό τουλάχιστον αξίζουν ένα μπράβο (χωρίς να αποτελώ η ίδια αναγνώστρια τους).
Σχετικά με το Λυκόφως τώρα, μόνο την πρώτη ταινία είχα δει. Όχι ότι ήταν άσχημη αλλά ένιωθα ότι κάτι της έλειπε....

Κι ένα σχόλιο του Κινγκ συγκρίνοντας το Χαρυ Ποτερ και το Λυκόφως: "Harry Potter is about confronting fears, finding inner strength and doing what is right in the face of adversity. Twilight is about how important it is to have a boyfriend." - Stephen King :))))

οπως και να χει (το εχω ξαναπει καπου νομιζω αυτο) προσωπικα θεωρω πολυ ικανο εναν συγγραφεα που εχει φτιαξει εναν καθαρα δικο του κοσμο περα απο τα συνηθισμενα.σ'ενα μυθιστορημα το πιο σημαντικο ειναι η φαντασια και σε ιστοριες σαν κι αυτην εδω η στον χαρυ ποτερ,στον αρχοντα των δαχτυλιδιων κλπ ειναι κατι που το βλεπουμε πολυ εντονα.ενταξει δεν ειπα οτι το λυκοφως ειναι ισαξιο με τον αρχοντα των δαχτυλιδιων αλλα είναι κατι με παρομοιο στυλ.

πολύ σωστός ο Στέφανος king καθως και η παραπάνω ανάλυση του βιβλίου απο το"Νεραιδόπιασμα"Εγώ που τρελλαινομαι για ιστορίες με βρυκολάκους και ματωμένα lovestories έχω να πώ τούτο:τα βιβλία της Μάγιερς δεν διαβάζονται, είναι απλά χαζα.Παρόλαυτα,το Λυκόφως το διάβασα μέσα σε 2 νύχτες! Τι να πώ,άβυσσος η ψυχή...Και τέλος η ωραιότερη γκόθικ ερωτική ιστορία παραμένει το "Ανεμοδαρμένα ύψη".Τέλος

Την αντιπαθώ τόσο πολύ αυτή την σειρά βιβλίων... Συγγραφικά το βρίσκω ρηχό και αστείο ενώ ταυτόχρονα η παρουσίαση των βρικολάκων θυμίζει πυγολαμπίδες... Ένα επίπεδο πιο πάνω από τον Μάικ τον Φασολάκη. Αυτό...

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Την αντιπαθώ τόσο πολύ αυτή την σειρά βιβλίων... Συγγραφικά το βρίσκω ρηχό και αστείο ενώ ταυτόχρονα η παρουσίαση των βρικολάκων θυμίζει πυγολαμπίδες... Ένα επίπεδο πιο πάνω από τον Μάικ τον Φασολάκη. Αυτό...
Ναι, αλλά έτσι, Εστέλλα, μπορεί να στεναχωρείς εδώ κάποιον που του αρέσει. Μπορούμε να εκφράζουμε αρνητική άποψη, φυσικά, αλλά όχι υποτιμητική γιατί μαζί με το έργο υποτιμούμε και το γούστου τού άλλου. Δεν είναι έτσι;

εγω δεν εχει τυχει να αγορασω δικα της βιβλια,πιστευω εαν τα παρω τελικα θα μου αρεσουν πολυ.

απλα να πω εδω τον προβληματισμο μου.ειχα διαβασει παλια ενα αρθρο αφιερωμενο στην συγγραφεα και με ειχ εξενερωσει πληρως.θα μου πειτε εκει κολλησες εσυ?κι ομως εκει κολλησα.ειχα διαβασει λοιπον οτι ανηκει σε μια θρησκεια-αιρεση (δε θυμαμαι καθολου πλεον) στην οποια δεν επιτρεπονταν οι σεξουαλικες σχεσεις πριν το γαμο και γενικα κανουν πολλα παιδια(ισως οι μορμονοι?) και αυτο το εχει περασει παρα πολυ στο εργο της μεσα. και αυτο αν κ δεν ειναι χαρακτηριστικο για να μην αγορασω ενα βιβλιο γενικα, στη συγκεκριμενη συγγραφεα με χαλασε πολυ και αποφασισα να μην διαβασω βιβλιο που να εχει τετοια "προπαγανδα" ας το πω ετσι.
δεν κατακρινω ποτε τις αντιληψεις του αλλου απλα εγω δεν το επελεξα γιαυτο το λογο.

δεν γνωριζω οσοι το εχετε διαβασει εχετε παρατηρησει τετοια στοιχεια μεσα στο εργο της?