Σκέψεις για την Πολιτική Ορθότητα (του 21ου αιώνα)

Πεταλούδα

Θαλασσογέννητη Ελπίδα των Ηλιόμορφων Ονείρων
Και μία παρατήρηση ιστορικού περιεχομένου. Νομίζω ότι ίσως η πρώτη κίνηση πολιτικής ορθότητας πρέπει να εμφανίστηκε στις ΗΠΑ ήδη από τις αρχές του 20ου αιώνα (άρα πρέπει να ξεπερνούμε τον ένα αιώνα).
Ο παραλογισμός συνεχίζεται: "Στις νέες εκδόσεις του οίκου HarperCollins, οι ιστορίες του Ηρακλή Πουαρό και της Μις Μαρπλ που γράφτηκαν μεταξύ 1920 και 1976, κυκλοφορούν με επαναδιατυπώσεις -ή και χωρίς κάποια αποσπάσματα. Στόχος ήταν να αφαιρεθούν όροι και περιγραφές τις οποίες το σύγχρονο κοινό θεωρεί προσβλητικές, ειδικά όσον αφορά χαρακτήρες οι οποίοι είναι μη Βρετανοί."

Το σκεπτικό της απόφασης είναι μέσα στο άρθρο, κι εδώ η πρωτότυπη πηγή της είδησης.)

Εδώ κολλάει η λαϊκή έκφραση ''Ό,τι να'ναι''. Λες και ζούμε στον σκοταδισμό... Υπάρχουν τόσοι που κουβαλάνε τις απόψεις τους στα βιβλία και δεν είναι αποδεκτές από τον κόσμο... και συζητάμε μετά το βιβλίο και λέμε ναι οκ γράφει καλά αλλά είναι μισογύνης π.χ. Δεν είδα να μην εκδίδονται τα βιβλία τους ή να αφαιρούν/ τροποποιούν τα κείμενα τους. Στην επιλογή μας είναι να το διαβάσουμε ή όχι. Προσωπικά δεν θα ήθελα να αλλοιώσουν το κείμενο κάποιου συγγραφέα.

Λοιπόν. Εάν μπω σε μια χώρα χωρίς να με πάρουν χαμπάρι και χωρίς έγγραφα για το ποιος είμαι και από που προέρχομαι, είμαι-ονομάζομαι παράτυπος.
Το συνειδητοποίησα πριν λίγο. Αλλιώς είμαι τυπικός (υποθέτω).
Η πολιτική ορθότητα επιβάλει τον όρο "παράτυποι μετανάστες" (όχι το "παράνομοι μετανάστες" - διότι θεωρείται μειωτικό, ρατσιστικό ή δεν ξέρω τι άλλο). (π.χ. https://www.cnn.gr/ellada/story/356425/vinteo-kai-apokalyptikoi-dialogoi-apo-tous-diakinites-me-epixeirisiako-kentro-stin-athina)
Το ότι φέρεσαι στις καραβιές αυτών των ανθρώπων σαν να είναι ζώα, είναι μια μικρή λεπτομέρεια - που δεν μας πολύπειράζει (φτάνει να μην τους βλέπουμε και να μη μας ενοχλούν).
Εκείνο που πειράζει το κοινό περί δικαίου αίσθημα είναι ο χαρακτηρισμός "παράνομος μετανάστης"!
(Και που είστε; Να θυμάστε "τυπικοί μετανάστες" πρέπει να ονομάζονται όσοι έχουν βίζες, νόμιμες εργασίες κλπ)

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Η λ. είναι "λαθρομετανάστης" και έχω παρατηρήσει πως η επιφύλαξη για τη λέξη έρχεται αποκλειστικά από τα Αριστερά.

Η λ. "λαθρομετανάστης" είναι ακριβής και όχι μειωτική. Άκουσα το ανεκδιήγητο "μα δεν υπάρχουν λαθραίοι άνθρωποι". Τί έχει να κάνει το ένα με το άλλο; Λαθρομετανάστης είναι ο μετανάστης που μπήκε κρυφά και παράνομα σε μία χώρα. Ακριβώς όπως λαθρεπιβάτης είναι αυτός που ανέβηκε κρυφά, παράνομα στο καράβι, τρένο κτλ. κι όπως λαθρέμπορος είναι αυτός που εμπορεύεται κρυφά και παράνομα κτλ.

Γενικότερα, τα τελευταία χρόνια έχει γίνει ένα μεγάλο μπαμ σε όλα αυτά.
Η Ιλιάδα και η Οδύσσεια αφαιρείται από κάποια σχολεία του εξωτερικού.
Λέξεις, φράσεις ή παράγραφοι σβήνονται ή αλλάζουν από βιβλία (1984 φάση).
Συγγραφείς κατακρίνονται επειδή είναι λευκοί και γράφουν για μυθοπλαστικά γεγονότα που έγιναν σε μαύρους, αφού δεν είναι ούτε το χρώμα τους ούτε η καταγωγή τους, ακόμα και στην περίπτωση που τα βιβλία στη σφαίρα τις πολιτικής ορθότητας.
Παλιές ταινίες όπως πχ το "Όσα πέρνει ο άνεμος" προσωρινά βγήκαν εκτός steaming.
Δημιουργείται μάθημα σε τμήμα μαιευτικής μάθημα "πως ξεγεννάμε έναν άντρα".
Τα she/it/demon/kap/koup/stravokatsabido/nafigetenapateallou πάνε και έρχονται,. (Υπάρχει site με διάφορες αντωνυμίες). Αν δε ξέρεις την αντωνυμία του εκάστοτε ηθοποιού/τραγουδιστή/συγγραφέα κτλ από πριν σου επιτίθονται, οπότε θέλει τεφτεράκι και να κρατάς σημειώσεις.
Ζητάνε να αλλάξει το mankind, woman, Manhattan γιατί υπάρχει το man.
Οπότε σε κάποια φάση σίγουρα θα αλλάξει η γραμματική.
Είναι κακό να πεις ότι "μια γυναίκα που δεν έχει κάνει αλλαγή φύλλου -άρα έχει αντρική εμφάνιση- δεν μπορεί να μπαίνει σε γυναικείες τουαλέτες, γιατί οι γυναίκες αφού δεν ξέρουν το άτομο δεν νιώθουν άνετα και φοβούνται, ενώ υπάρχει πάντα η περίπτωση κάποιος να το εκμεταλλευτεί αυτό. " (βλέπε δηλώσεις της Ροουλινγκ).
Οι γυναίκες έγιναν γυναίκες με περίοδο, για να ξεχωρίζουν από τις υπόλοιπες.
Το θέμα τις παχυσαρκίας έχει πάει σε άλλο επίπεδο πλέον, αφού και οι παχύσαρκοι μπορεί να είναι ανορεξικοί.

Όλα καλά τα παραπάνω, αλλά για τον ρατσισμό που τρώνε οι τάπες σαν εμένα κανένας δεν λέει τίποτα.
Δεν μπορούμε να μπούμε σε κανένα ένοπλο επάγγελμα.
Δεν μπορούμε να γίνουμε αεροσυνοδοί.
Δεν μπορούμε να βρούμε παπούτσι σε μικρό νούμερο.
Ράβουν μόνο για 165 και πάνω και αναγκαζόμαστε να τα κονταίνουμε.
Οι περισσότεροι ζούμε bullying από τους συντρόφους μας γιατί βάζουν τις λιχουδιές σε ψηλό μέρος είτε για να μη τις δούμε είτε για να δυσκολευτούμε να τις πάρουμε.
Τα ράφια τα κάνουν όλα ψηλά. Δε σχολιάζω τους ψυγειοκαταψύχτες...
Τα σούπερ μάρκετ σπάνια έχουν σκαλάκι/σκαμπώ για να πατάμε και να φτάνουμε στο τελευταίο ράφι.
Ακόμα και τις βρύσες του σχολείου στο δημοτικό μου ήταν για ψηλά παιδιά και έκανα τον ταρζάν για να πιω νερό.

Τα σούπερ μάρκετ σπάνια έχουν σκαλάκι/σκαμπώ για να πατάμε και να φτάνουμε στο τελευταίο ράφι.
Εχω βρει κολπο για αυτο παιρνεις ενα ασχετο αντικειμενο κατα προτιμηση μακροστενο και με αυτο φτανεις τα αντικειμενα που θελεις ριχνοντας τα κατω, εγω βεβαια που το κανω καιρο τα ριχνω απευθειας στο καλαθι. Αυτα.

Κατευθείαν στο καλάθι;;;; Μωρέ μπράβο...
Μπά... είναι ευκαιρία να νιώσω βασίλισσα (αφού δε με βάζουν σαν όλες τις μειονότητες στο καλάθι τους), γιατί να χάσω την ευκαιρία;
Λέω στο σύντροφο "Κατέβασε μου εκείνο... και εκείνο και το άλλο..."
Το λέω με φόβο γιατί είναι εκμετάλλευση του αντρικού ψηλού φύλου...
Αν και δε φταίω που είναι ψηλός, να μην έτρωγε τοσό όταν ήταν μικρός. :ρ

Εγώ πάντως γελάω πολύ με τους μπασκετμπολίστες... που είναι σχεδόν στο ίδιο ύψος με την μπασκέτα άμα τεντώσουν το χέρι τους και ποτέ δεν κατάλαβα γιατί θεωρούν κάποιους φαβορί αφού είναι εύκολο για αυτούς... δηλ δεν καταλαβαίνω γιατί κάποιος που είναι 1,78 δεν μπορεί να παίξει μπάσκετ ενώ κάποιος που είναι 2,00 μπορεί. Εντάξει είμαι άσχετη αλλά μου φαίνεται αστείο... τεντώνει λίγο το χέρι και αυτό ήταν και μετά ουυυυαααα μπράβο... γελάω μόνη μου.

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Γιατί ποτέ δεν παίζουν μόνοι τους απέναντι στην μπασκέτα. Μεσολαβεί ο αντίπαλος, κι αυτός είναι το πραγματικό εμπόδιο που δεν ξεπερνιέται απλά με το ύψος.

δηλ δεν καταλαβαίνω γιατί κάποιος που είναι 1,78 δεν μπορεί να παίξει μπάσκετ ενώ κάποιος που είναι 2,00 μπορεί.
Με απλά μαθηματικά και συν αυτό που λέει πιο κάτω ο Φάρος, έχουμε και λέμε!

Ένας με ύψος 1,78μ και με σηκωμένα τα χέρια είναι περίπου 2,1μ. Αν υποθέσουμε ότι είναι αλτικός και έχει επιτόπιο άλμα στα 0,3μ (πολύ καλό) τότε η μπάλα θα φύγει από τα χέρια του από ένα ύψος 2,4μ.
Αν μπροστά του είναι ένας παίχτης με ύψος 2,0μ που με τα χέρια ψηλά φτάνει στα 2,4μ και με ένα σχετικά καλό άλμα στα 0,2μ, τα 2,6μ, καταλαβαίνεις γιατί είναι πολύ δύσκολο για τον κοντό να βάλει καλάθι.
Επίσης, σκέψου πόσο ακόμα πιο δύσκολο είναι όταν ο αμυνόμενος είναι 2,10μ και αλτικός!!

Σε άλλα νέα, το ύψος μια μπασκέτας είναι 3,05μ.
Ο παίκτης ύψους 1,78μ με τα χέρια τεντωμένα και άλμα 0,3μ θέλει 0,65μ ακόμα για να βάλει καλάθι, ενώ αυτός με τα 2μ μέτρα και άλμα 0,2 θέλει 0,45μ.

Άρα ποιός βάζει πιο εύκολα καλάθι;;
Αυτά! :σαςευχαριστώ:

@Εστελλ Τι να σου πω δε ξέρω. Γενικότερα δεν έχω τύπο σε άντρα. Ωστόσο, όσοι ήταν 1.70 και κάτω δεν μου καθόντουσαν 🤣🤣
και κατέληγα με ψηλούς. Τώρα πως αυτοί οι ψηλοί με ξεντύπωναν από το έδαφος ούτε αυτό το ξέρω.

@Νικόλας Δε Κιντ Ναι οκ, όλα αυτά αλλα οι κοντοί υφίστανται ρατσισμό με αυτό. :ρ
Εδώ η πολιτική μας ορθότητα πρέπει να πει αφαιρούμε το άθλημα.:μουάχαχα:
Τι μόνο τα βιβλία και για συγκεκριμένες ομάδες ανθρώπων;

Πάντως γενικά ο παραλογισμός στο φουλ.
Ίσως το γεγονός ότι οι κωμικοί δεν κάνουν πίσω να σώσει την όλη κατάσταση.

Εδώ η πολιτική μας ορθότητα πρέπει να πει αφαιρούμε το άθλημα.:μουάχαχα:
Πες και για τον ρατσισμό που τρώμε εμείς οι ψηλοί στα αεροπλάνα, που τα καθίσματα είναι φτιαγμένα για επιβάτες κάτω από 1,60μ και άντε να βολευτεί κάποιος 1,92μ!! :ρ

@Νικόλας Δε Κιντ

πολύ σωστά μαθηματικά αλλά στα δικά μου μάτια (είμαι άσχετη το είπα) ο 1,78 κάνει ένα αγώνα να βάλει καλάθι. Δηλ βλέπω κάποιου είδους άθληση. Φυσικά δεν γίνεται ο 1,78 να συναγωνιστεί μια ομάδα 2,00 δεν το συζητώ! Ωστόσο ο 2,10 απλά τεντώνει το χεράκι του… είναι άθληση αυτό; Εμένα μου φαίνεται αστείο.

Συμφωνώ για τις θέσεις στο αεροπλάνο!

Τον όρο τον είχα ακούσει πρώτη φορά μέσα 90 στο φροντιστήριο αγγλικών
το είχα καταλάβει αφηρημένα σαν το να είσαι λεπτολόγος,ευγενικός και ακριβής στις εκφράσεις σου
σήμερα το βλέπω σαν το να αποφεύγεις την κοινή λογική,την κριτική σκέψη και να υποτάσσεσαι αβίαστα σε πολιτικές που βλάπτουν εσένα και τα παιδιά σου