Σκέψεις για την Πολιτική Ορθότητα (του 21ου αιώνα)

Καλά, ανοίγεις μεγάλη κουβέντα @Νικόλας Δε Κιντ . Ότι σε 80ς (και σε μεγάλο βαθμό και 90ς και 00ς) στον Ελληνικό (και όχι μόνο) κινηματογράφο θα πρέπει να πάει στην πυρά της πολιτικής ορθότητας για διάφορους κ διαφορετικούς λόγους..
Βασικά αν εξετάσουμε όλες τις ταινίες ή τα βιβλία με βάση το τι είναι πολιτικά ορθό, θα πρέπει να τα ρίξουμε όλα στην πυρά. Βάλε μέσα και τα τραγούδια!
Σκέψου μόνο τώρα να κυκλοφορούσε το "under my thumb" από τους Rolling Stones ή ας πούμε να πάρουμε να εξετάσουμε την Οδύσσεια...
 
Για τον κλασικό Ελληνικό κινηματογράφο - τις κωμωδίες των 60ς, τι έχεις να πεις, πάλι; Βέγγοι, Κωνσταντάρες, Φωτόπουλοι, Αυλωνίτες, Παπαγιαννόπουλοι; Βρες κάτι σε πολιτική ορθότητα ανάμεσά τους. Και θέτω το ερώτημα τι ταινίες θα ήταν (και να θα έβγαιναν ποτέ) αν ήταν υποχρεωμένοι σε πολιτική ορθότητα. Και με τι πολιτικώς ορθό γελάμε - γελάς;
(μικρό μου Αμερικανάκι που κατά τα άλλα παίρνεις όπλο αι θερίζεις όποιον βρεις δίπλα σου;)
Και επίσης, περί ορθότητος ο λόγος, ένας λόγος που δεν ασχολούμαι (ούτε συμπαθώ) τα Όσκαρ - διότι μπαίνει η πολιτική ορθότητα με τις ποσοστώσεις της ; Σε γκέι δώσαμε; (τικ) σε έγχρωμο; (τικ) Σε Ασιάτη σε Ινδιάνο; (τικ), Σε υπέρβαρο; (τικ)...να καλύψουμε όλες τις κατηγορίες. Όχι ποιος το αξίζει πραγματικά αλλά μια ζυγαριά που κάθονται και κάνουν ισορροπιστικές ασκήσεις.
 
Last edited:
Καλά αυτές νομίζω μια μέρα, που θα κυριαρχήσουν οι πυροβολημένοι της ΠΟ, θα γίνουν μουσειακά εκθέματα και μάλιστα 🔞!
Αλλά μην ανησυχείς!
Θα έχουμε την Τεχνητή Νοημοσύνη, όπου κατά παραγγελία θα γράφει σενάρια, βιβλία, τραγούδια που θα είναι αποστειρωμένα απαλλαγμένα από αναφορές σε μειονότητες, χοντροκομμένα αστεία, μισογυνίστικες αναφορές και πάει λέγοντας, μάλιστα θα την αγκαλιάσουν όλοι -ες -α μιας και σίγουρα θα προκύψουν και ομάδες για τα δικαιώματά της. :))))
 
Μια και φέραμε το συγκεκριμένο θέμα στο προσκήνιο, να μοιραστώ τις ανησυχίες μου:
Πρέπει επειγόντως να βρεθεί νέα ονομασία για τα αράπικα φιστίκια καθώς και πρέπει να σπεύσουν στα ληξιαρχεία για αλλαγή επωνύμου όλοι όσοι έχουν ως πρώτο συνθετικό Αραπο- ( Αράπογλου, Αραπογιάννης, Αραπογιώργης, Αραποστάθης κλπ). Επίσης πρέπει να βρεθούν και νέα τοπωνύμια για κάποια μέρη (π.χ. https://el.wikipedia.org/wiki/Αραπόλακκα_Μεσσηνίας).
Και υπάρχει και πεδίο δόξης λαμπρό, διότι υπάρχουν και άλλα ζητήματα.
(Πχ. η χυδαία ονομασία μουνόψειρα: για ένα παράσιτο που ούτε ενδημεί ούτε γεννιέται ή προέρχεται μόνο στο πρώτο συνθετικό αλλά και στο τριχωτό των γεννητικών οργάνων του άλλου φύλου)
Και μπορώ να συνεχίσω...ο κατάλογος μακρύς. Αν θέλετε συνεισφέρετε. (Μπορούμε να δημιουργήσουμε και νέο νήμα.)
 
Ορίστε! Αν υπήρχε ίχνος πολιτικής ορθότητας @Έλλη Μ σε τούτο εδώ το νήμα, θα σε λογόκρινε. Age shaming το λένε (οι Κόρες μου μου τα μαθαίνουν -εάν τυχόν απορείς, δεν τα ψάχνω μόνος μου αυτά τα χαζά ταμπελάκια).
Άκου εκεί, κακογερνάμε!
 
Ποιος θα με λογοκρινε; Το νημα; Το ιχνος;
Το πολυ πολυ να μου εραβε το στομα. Σταυροβελονια. 😁😁😁


Καλα, δεν το ειπα για σενα. :παρηγοριά:

θα πω και στον Νικολα, να ξερεις. :)))):)))):))))
 
Και μία παρατήρηση ιστορικού περιεχομένου. Νομίζω ότι ίσως η πρώτη κίνηση πολιτικής ορθότητας πρέπει να εμφανίστηκε στις ΗΠΑ ήδη από τις αρχές του 20ου αιώνα (άρα πρέπει να ξεπερνούμε τον ένα αιώνα).
Διαβάζω στο λήμμα Ten Little Niggers που αναφέρεται στο μυθιστόρημα της Agatha Cristie (1939).
In the UK it appeared under the title Ten Little Niggers, in book and newspaper serialized formats. In the United States it was published under the title And Then There Were None, in both book and serial formats. Both of the original US publications changed the title from that originally used in the UK, due to the offensiveness of the word in American culture, where it was more widely perceived as a racially loaded ethnic slur or insult compared to the contemporaneous culture in the United Kingdom.
...The word "nigger" was already racially offensive in the United States by the start of the 20th century, and therefore the book's first US edition and first serialization changed the title to And Then There Were None.
Σημείωση: Το ομώνυμο με την παραλλαγή σε Indians ήτο παραδοσιακό παιδικό τραγουδάκι στη Β. Αμερική, καθώς και η ομώνυμη με το μυθιστόρημα παραλλαγή (https://en.wikipedia.org/wiki/Ten_Little_Indians#Derivative_songs_and_books).
Σημείωση 2: Τους πείραζε το πολιτικώς ορθό τους Αμερικάνους στα 1939 - τους μαύρους όμως τους πηγαίνανε γ@μι0ντας τουλάχιστον μέχρι τα 60ς, να μην πω ότι το συνέχιζαν μέχρι πρόσφατα (ή το συνεχίζουν ακόμα). Οι Εγγλέζοι, όχι ότι είναι καλόπαιδα (αλίμονο!), αλλά πολύ μεγαλύτερη ανοχή, δημοκρατία και ισονομία έδιναν στους μαύρους, Ινδό-πακιστανούς και λοιπούς μετανάστες και μέλη της κοινοπολιτείας τους που βρίσκονταν στην Αγγλία). Αυτό, μόνο, σε σχέση το πόσο υποκριτικό και "στάχτη στα μάτια" είναι το politically correct.
 
Η πολιτική ορθότητα είναι το όπλο του ανόητου εις βάρος του νοήμων ανθρώπου. Όπως είχε πει και ο Αμερικανός ψυχίατρος Jordan Peterson για να είσαι ικανός να σκέφτεσαι, πρέπει να ρισκάρεις να γίνεις προσβλητικός.
Για μένα αυτό είναι η εύκολη λύση για αδύναμους ανθρώπους, πχ επειδή ο υπέρβαρος προσβάλλεται με τα αστεία για υπέρβαρους, πρέπει αυτά να σταματήσουν να υφίστανται και όχι αυτός να κάνει κάτι για να διορθώσει την κατάσταση στην οποία βρίσκεται (Δεν μιλάω για ανθρώπους οι οποίοι έχουν οργανικά θέματα και εκ των πραγμάτων δεν μπορούν). Αυτό έχει σαν αντίκτυπο να πλασάρονται πλέον πρότυπα που είναι διόλου ελκυστικά και υγιή και σε υποχρεώνουν να τα αποδεχτείς, αλλιώς είσαι ρατσιστής, χοντροφοβικός, ομοφοβικός κλπ.
Αντικειμενικά η κωμωδία δεν μπορεί να λειτουργήσει με την πολιτική ορθότητα, διότι το κύριο χαρακτηριστικό της είναι ότι σε κάνει να γελάς με προσβλητικά αστεία, ατάκες όπως "because i am black" ή σκηνικά όπως κάποιος που βαράει το τηλέφωνο του σε μια κηδεία και το σηκώνει και απαντάει σαν να μη συμβαίνει τίποτα κλπ.
 

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Όπως είχε πει και ο Αμερικανός ψυχίατρος Jordan Peterson
Καναδός ψυχολόγος :))))

Ήταν η ιστορική τάπα που έριξε στην Cathy Newman. Η γυναίκα θα πρέπει να μετάνιωσε 50 φορές που τα έβαλε μαζί του. :))))

Η πολιτική ορθότητα ξεκίνησε πριν δεκαετίες και έχει δεχθεί μεγάλη κριτική από... παντού, διότι καταλήγει σε κάτι απλά πορωμένο κι ανόητο.

Ωραία κι απλά το είπε ο John Cleese: "ξεκινά σαν μια κάπως καλή ιδέα και από εκεί γίνεται κάτι τελείως στραβό". Να κι όλη η σχετική κουβέντα με τον Bill Maher, ο οποίος, παρεμπιπτόντως, δημοκρατικός και προοδευτικός ο ίδιος, ήδη από τo 1993 είχε την εκπομπή "Politically Incorrect", καυτηριάζοντας ακριβώς αυτήν την ανοησία της Πολιτικής Ορθότητας.


Μιας κι αναφέρεις τους κωμικούς, κανείς τους δεν συμπαθεί, βέβαια, την πολιτική ορθότητα. Την έχουν κράξει πραγματικά όλοι. (Ένας που μου έρχεται στο μυαλό τώρα είναι ο Τζέρι Σάινφελντ, Εβραίος ο ίδιος).

Τώρα, η αλλαγή στάσης απέναντι στην παχυσαρκία, που παρατηρείται σήμερα σε μια μερίδα κόσμου, είναι ακόμη μάλλον θέμα ιδεοπολιτικό παρά κοινωνικό, και έχει την βάση του σε συγκεκριμένο πολιτικό χώρο. Τα περισσότερα αυτά, όπως πολιτική ορθότητα, "wokeness", "gender ideology" κτλ. φαίνεται πως έρχονται από τις ΗΠΑ, όπου ποτίζονται και φροντίζονται από τους "liberals". Φυσικά, είναι μια ανοησία. Είναι εκεί που οι ευημερούσες κοινωνίες χάνουν την αίσθηση της πραγματικότητας κι έχεις δίκιο: το πάχος έχει αρχίσει να προβάλλεται (π.χ. σε περιοδικά, διαφημίσεις κτλ.) σαν κάτι το φυσιολογικό. Που φυσικά, δεν είναι.
 
Είναι εκεί που οι ευημερούσες κοινωνίες χάνουν την αίσθηση της πραγματικότητας κι έχεις δίκιο: το πάχος έχει αρχίσει να προβάλλεται (π.χ. σε περιοδικά, διαφημίσεις κτλ.) σαν κάτι το φυσιολογικό. Που φυσικά, δεν είναι.
Παρεπιπτόντως γίνεται μάχη να φύγουμε από ανορεξικά πρότυπα (και πολύ σωστά, γιατί είναι θέμα υγείας).
Πως μπορείς από την άλλη πλευρά να προβάλεις το άλλο άκρο ως κάτι σωστό υγιές- πρότυπο και να μη λες κάτι εναντίον (του φαινομένου - όχι του ανθρώπου); Για να μην "θίξεις" την ομάδα των υπέρβαρων;
Δεν θα έπρεπe με την ίδια λογική να προβάλεις εξίσου τα δικαιώματα των ανορεξικών και να μην τους θίγεις, πολιτικώς ορθό μου πλάσμα;
Does it make sense ? (λέω εγώ τώρα)
 
Last edited:
Στην επιχείρηση που εργάζομαι μας υποχρέωσαν στην ηλεκτρονική υπογραφή μας εκτός ονόματος και τίτλου να βάζουμε εντός παρενθέσεως και he ή she...
Δεν ξέρω αλλά μου φαίνεται εξίσου χαζό, από τη στιγμή που μπροστά από το ονοματεπώνυμο του καθενός υπάρχει το Mr Mrs.
Νομίζω πάει πιο μακριά από μια απλή υπογραφή...
 

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Άσε ρε. Έφτασε κι εδώ αυτή η ανοησία;
 

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Dr. Δημήτρης Δημητρίου. Τι να είναι, τί να είναι..... :))))
 
Top