Ο πρώτος που έπρεπε να γράψει στο νήμα αυτό είμαι εγώ. Λόγω ηλικίας φυσικά.
Το έχω σκεφτεί πολλές φορές. Έχω πάνω από 5000 βιβλία, αρκετά από τα οποία είναι σπάνιες και ωραίες εκδόσεις.
Το πρώτο που σκέφτηκα είναι να τα αφήσω στο γιό μου. Του αρέσει πολύ να ασχολείται με τη βιβλιοθήκη. Όμως είναι μια δέσμευση. Αν για παράδειγμα θελήσει να φύγει στο εξωτερικό 2-3 χρόνια, πρέπει να βρει άνθρωπο να του τα εμπιστευτεί. Διαφορετικά μπορεί θα καταστραφούν. Αν μετακομίσει κάπου μακριά, θα χρειαστεί αρκετά χρήματα για τη μεταφορά, γιατί τα βιβλία είναι πολλά, ζυγίζουν πολύ και χρειάζονται χώρο και ράφια. Του λέω λοιπόν ότι θα του τα αφήσω, αλλά δεν πρέπει να δεθεί συναισθηματικά μαζί τους. Αν κάποια στιγμή νοιώσει ότι τον βαραίνουν, υπάρχουν και οι παλαιοβιβλιοπώλες, υπάρχουν και οι δωρεές. Άλλωστε, όπως λέει και ο Ουμπέρτο Έκο, η χαρά του παλαιοβιβλιοπώλη είναι οι κληρονόμοι του βιβλιόφιλου.
Σκέφτηκα πολλές φορές ότι θα ήθελα ένα ωραίο βιβλίο μαζί μου όταν θα εγκαταλείψω το μάταιο τούτο κόσμο. Στην αρχή σκέφτηκα ότι θα ήθελα ένα σπάνιο βιβλίο, όπως η Γεωγραφία του Πτολεμαίου του 1574 ή η έκδοση με τα ποιήματα του Ανακρέοντα του 1716. Αυτά όμως τα βιβλία, μπορεί να μου ανήκουν σήμερα, αλλά είναι πολύ εγωιστικό να θέλω να καταστραφούν μαζί μου. Καλλίτερα σε ένα παλαιοβιβλιοπώλη. Κάποια στιγμή θα βρεθεί κάποιος βιβλιόφιλος που θα τα αγοράσει.
Οι δημοτικές βιβλιοθήκες συχνά δεν αγαπούν τα βιβλία και τα καταστρέφουν. Έχω κακή προσωπική εμπειρία, αλλά αυτό δεν είναι του παρόντος. Οι δήμαρχοι έχουν άλλες προτεραιότητες (φευ). Θα ήθελα λοιπόν μαζί μου, τη μέρα εκείνη, μια φτηνή έκδοση με ποιήματα του Ελύτη. Από αυτές που βρίσκεις και στα περίπτερα. Χωρίς όμως ούτε ένα βιβλίο, αλήθεια, δεν μπορώ να φύγω. Ποτέ δεν πήγα πουθενά χωρίς έστω και ένα βιβλίο κοντά μου.