Σαρδάμ

Η λέξη σαρδάμ προέρχεται από αναγραμματισμό του ονόματος Μαδράς. Ο Αχιλλέας Μαδράς ήταν ηθοποιός-σκηνοθέτης και είχε γυρίσει την πρώτη ελληνική κινηματογραφική παραγωγή. Σε μία προσπάθειά του να αυτοσαρκάσει την συνήθειά του να μπερδεύει τα λόγια του όταν μιλούσε, διάβασε ανάποδα το επίθετό του και δημιούργησε την γνωστή σε όλους μας πλέον λέξη.

Το σαρδάμ προέρχεται από αναγραμματισμό των λέξεων και είναι σημάδι κυρίως βιασύνης, ντροπής, άγχους κτλ... Είναι αλήθεια πως πολλοί άνθρωποι έχουν την τάση να το κάνουν, ενώ σε κάποιους άλλους συμβαίνει σπάνια. Είμαι, δυστυχώς, μία από την πρώτη περίπτωση. :)))) Όποτε θυμάμαι τον εαυτό μου να μιλάω μπροστά σε "κοινό" (στο σχολείο για να πω μάθημα, στο πανεπιστήμιο κτλ) πολλές φορές έκανα σαρδάμ, με αποτέλεσμα η, εκ φύσεως, ντροπή μου, να μεγαλώνει ακόμη περισσότερο. :ντροπή:

Με μια γρήγορη σκέψη, δύο γνωστοί άνθρωποι που εκτίθενται στα μέσα και κάνουν πολλά σαρδάμ είναι η Κα. Τρέμη και ο Γιώργος Παπανδρέου. :))))

Να και μερικά παραδείγματα που βρήκα στον ιστό και έχουν την πλάκα τους:

μπέρδεψα τη γλώσσα μου ---> γλώσσεψα τη μπέρδα μου

χυμό λεμόνι ---> λεμό χυμόνι

ψητό κοτόπουλο ---> ψητόπουλο κοτό

σιγαρέτα Παπαστράτος ---> σιγαστράτος Παπαρέττα

απότομη στροφή ---> απόστροφη τομή

περιτομή και πλατυποδία ---> πλατυτομή και περιποδία

[video=youtube;WX_-I-po7Bk]http://www.youtube.com/watch?v=WX_-I-po7Bk[/video]

(δικά μου δεν θυμάμαι τώρα, αλλά μιας και δεν θα αργήσω να ξανακάνω, θα σας τα παραθέσω)! :))))

Εγώ από σαρδάμ άλλο τίποτα :ρ
Το πιο γελοίο που έχω πει είναι " σοκομάτι κολάτα" ( κομμάτι σοκολάτα)
Είναι πολύ αστεία μερικές φορές και πολύ ενδιαφέρον αυτό για τον Μαδρά :ρ

Αγανακτισμενη στη μητερα μου: "... ενταξει κανε τωρα τη μαλατα σαρουλι και βλεπουμε μετα!"

Μία μέρα ο Κολόθωρος Θεοδορώνης αποφάσισε να επισκεφθεί ένα εστιατόριο στην οδό Τρικολάου Χαρούπη. Παρήγγειλε ψητόπουλο κοτό και τηγανάκια πατατά. Μετά το γεύμα κάπνισε παγαρέττα Σιγαστράτος. Συνάντησε ένα φίλο του και του διηγήθηκε την ημέρα του. Γλώσεψες τη μπέρδα σου, είπε ο φίλος.

"αρκεί το πετάνο να αεροπλάξει" είμαι στο αεροδρόμιο της κέρκυρας με μια φίλη μου και ρίχνει ΤΟ χαλάζι και πάνω στη συζήτηση και τις καθυστερήσεις πετάω αυτό...

:μουάχαχα::μουάχαχα::μουάχαχα: γελαω μονη μου σαν τη χαζη στο μπαλκονι!! Δεν ξερω γτ μου φαινονταν παντα τοοοοσο αστεια τα σαρδαμ... Κ διχως να το θελω μου ερχεται στο μυαλο η εξης περιπτωση:

Εαρινο εξαμηνο φοιτητικης ζωης στη Θεσσαλονικη, ερχεται η φιλη μου η Σταυρουλα (ειναι κ μελος εδω αλλα δεν μπαινει!!) να κοιμηθει σπιτι μου το βραδυ. Ειχαμε πρωινο μαθημα στις 8:30 κ αργησαμε να κοιμηθουμε, ε σε καποια φαση λεμε να το παμε αν γινεται σερι ή εστω βρε παιδι μου να μεινουμε ξυπνητες οσο παει. Καπου τωρα κατα τις 4-5 το πρωι, εγω ειμαι ξαπλωμενη ανασκελα στο κρεβατι με το λαπτοπ πανω μου, αυτη καθεται διπλα μου με το δικο της λαπτοπ κ παιζουμε στο facebook νομιζω, κατι τετοιο. Δε θυμαμαι τι ακριβως με ειπε, εγω παντως δε πρεπει να μιλουσα. Λιγο η εξαντληση, λιγο η ζαλαδα απο τη νυστα, λιγο το οτι ημουν ανασκελα, λιγο ο μισοκοιμισμενος μου εγκεφαλος, τη ρωταω: "Τι χρωμα ειναι η δικια σου οδοντοβουρτσκα;" :μουάχαχα::μουάχαχα: Ειχαμε πεσει στα πατωματα κ χτυπιομασταν απο τα γελια! Ακομα γελαμε!
Ειχαμε πει κ τωρα τελευταια κατι κορυφαιο, αλλα δεν το θυμαμαι. Αυτη η "οδοντοβουρτσκα" εγραψε ιστορια!

ο αδερφός μου μικρός έκανε αναγραμματισμούς, αλλά ότι αυτό ήταν μάλλον μία δόση δυσλεξίας παρά σαρδάμ (Ρεγινόρα, ούτε εγώ ήξερα πως προέκυψε η λέξη, μου φάνταζε μάλιστα αραβικής προέλευσης! ευχαριστώ και :πάνω:). Τους είχαμε συγκεντρώσει στην ιστορική πλέον φράση: ο κύριος Βλαμίδηρος από τη Μαδαγασκάρη γλύτωσε από τους κορκόδειλους και πλέον μένει στην οδό Σοκοφλέους. Δεν βάζει γάζαρη στον καφέ του και φοράει πάντα γραβάτα πμλε.
Κι ύστερα εγώ, στο ρολό πωλήτριας είπα (πεινούσα) "υπάρχει το ίδιο και με λάχανο φοντί" (= με φόντο λαχανί).
Το αγαπημένο μου ήταν μίας δημοσιογράφου: η κατάπαυση του τυρός!

Χτες μιλούσαμε για τον (γνωστό πλέον) ιό υπολογιστών που κυκλοφορεί και λέει ότι είναι από την αστυνομία.

Έτσι και εγώ είπα "ναι τον ξέρω, που σε κατηγορεί για παιδογραφική πορνοδία"

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Έτσι και εγώ είπα "ναι τον ξέρω, που σε κατηγορεί για παιδογραφική πορνοδία"
κατά κάποιον τρόπο, πάντως, παιδογραφική πορνωδία θα μπορούσε και να υπάρχει σαν έκφραση..!

Τι θυμήθηκα τώρα!
Τι λέξη μπουρίνι την έλεγα για χρόνια μπουρίνι! Ώσπου με πήρε χαμπάρι η...γελοία παρέα μου και έσκασε στο γέλιο, βέβαια το συμβάν έχει πάνω από 25 χρονάκια, αλλά... Μάλιστα ο ένας από δαύτους το έκανε λογοπαίγνιο, και το λέει ακόμα όταν συναντιόμαστε: (το μπουρίνι-το γουρούνι)...τον αχρείο :χαχαχα:

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Μπερδευω τα: απλώστρα/ξαπλώστρα/σιδερωστρα. Το χώμα με το αίμα, και τα παντζουρια με τα παντζάρια. Σήμερα αντί για τσάντα στο σούπερμαρκετ θα ζητούσα τσόντα *asexual gasp*, και πριν λίγο στο google κοπανιομουν που δεν μου εβγαζε βιβλία της Minae Kanato, λογικό αφου η συγγραφεας ονομαζεται Kanae Minato.

Χρυσένια

Αρχαιολόγος του Φόρουμ
@Τσίου :παρηγοριά::αγκαλιά:❤
Υπάρχουν και χειρότερα. Εγώ είμαι το χειρότερα. Για παραδειγμα μπερδεύω το πράσινο με το πορτοκαλί. Πάντα τα λέω ανάποδα.
Στο σουπερμάρκετ ζήτησες τσόντα. Στην αίθουσα ενηλίκων του βίντεο κλαμπ ζητάς τσάντες να υποθέσω...:φρύδια::φιρουλί: