Σαν σήμερα στη λογοτεχνία

Ο σκοπός του νήματος αυτού είναι να μας υπενθυμίσει ή να μας πληροφορήσει αυστηρά για επετείους που έχουν σχέση με την λογοτεχνία (ιστορικά γεγονότα που περιγράφονται σε συγκεκριμένα λογοτεχνικά βιβλία, γεννήσεις και θανάτους συγγραφέων, πρώτες εκδόσεις σημαντικών βιβλίων κτλ).
 
1η Ιουλίου

Ιστορικά γεγονότα με λογοτεχνικό ενδιαφέρον:

-Την 1η Ιουλίου του 69 μχ (του "έτους των τεσσάρων αυτοκρατόρων") στην υπό ρωμαϊκή κατοχή Αλεξάνδρεια ο εβραϊκής καταγωγής έπαρχος της Αιγύπτου Τιβέριος Ιούλιος Αλέξανδρος (ή απλά Αλέξανδρος) παρακινεί τις λεγεώνες του να ανακηρύξουν αυτοκράτορα τον Βεσπασιανό. Ως το τέλος του έτους ο Βεσπασιανός θα έχει επικρατήσει στην αυτοκρατορία θέτοντας τέλος στην κρίση και εγκαθιστώντας την δυναστεία των Φλαβίων.
Αυτό περιγράφεται από τον Σουητώνιο στον βίο του Βεσπασιανού (Σουητώνιος: Οι βίοι των Καισάρων, βιβλίο 7ο).


Γεννήσεις:
-1804: Γεννιέται στο Παρίσι η σημαντική Γαλλίδα πεζογράφος Γεωργία Σανδή (George Sand, πέθανε το 1876).
-1892: Γεννιέται ο Αμερικανός νουάρ συγγραφέας Τζέιμς Κέιν (James M. Caine) γνωστός από το μυθιστόρημά του Ο ταχυδρόμος χτυπάει πάντα δυο φορές (1934). Πέθανε το 1977.
-1909: Στο Μοντεβίδεο της Ουρουγουάης γεννιέται ο Χουάν Κάρλος Ονέτι (Juan Carlos Onetti, βραβευμένος με το Βραβείο Θερβάντες το 1980). Πέθανε το 1994


Θάνατοι
-1876: Πεθαίνει στην Βέρνη της Ελβετίας ο Ρώσος αναρχικός φιλόσοφος Μιχαήλ Μπακούνιν (γεννημένος το 1814). Το γνωστότερο έργο του είναι το Θεός και κράτος.
-1896: Πεθαίνει στις ΗΠΑ η Αμερικανίδα συγγραφέας Χάριετ Μπίτσερ Στόου (Harriet Beecher Stowe, γεννημένη το 1811). Είναι γνωστή σαν η συγγραφέας του κλασικού μυθιστορήματος Η καλύβα του μπάρμπ-Θωμά.
-1923: Στην Κέρκυρα πεθαίνει ο Κωνσταντίνος Θεοτόκης (Οι σκλάβοι στα δεσμά τους, Η τιμή και το χρήμα, ο Κατάδικος). Είχε γεννηθεί το 1872
-1961: Ο Γάλλος συγγραφέας Λουί Φερντινάν Σελίν γνωστός από το Ταξίδι στην άκρη της νύχτας.


Σημαντικές εκδόσεις
-1751: Στην Γαλλία εκδίδεται ο πρώτος τόμος της Γαλλικής εγκυκλοπαίδειας
 
Last edited:
2 Ιουλίου

Ιστορικά γεγονότα με λογοτεχνικό ενδιαφέρον:

-1934: Στην Γερμανία με την δολοφονία του Ερνστ Ρεμ ηγέτη των SA ολοκληρώνεται η "νύχτα των μεγάλων μαχαιριών", το ξεκαθάρισμα του Ναζιστικού κόμματος από τους εσωκομματικούς αντιπάλους (ή και τους πιθανούς αντιπάλους) του Χίτλερ. Περιγράφεται στο Στον κήπο με τα θηρία του Έρικ Λάρσον


Γεννήσεις:
-1877: Γεννιέται στην Βιρτεμβέργη της Γερμανίας (τότε Γερμανική Αυτοκρατορία) ο σπουδαίος συγγραφέας και στοχαστής Έρμαν Έσε (βραβευμένος με το βραβείο Νόμπελ λογοτεχνίας του 1946). Ο Έσε πέθανε το 1962 ενώ σαν φανταστικός χαρακτήρας παίζει σημαντικό ρόλο στην άλμπουμ που τιτλοφορείται Ελβετικά με ήρωα τον Κόρτο Μαλτέζε (σε σκίτσα και κείμενα του Ούγκο Πρατ)
-1923: Γεννιέται στην Πολωνία η ποιήτρια Βισλάβα Σιμπόρσκα (βραβευμένη με το Νόμπελ λογοτεχνίας του 1996). Η Σιμπόρσκα πέθανε το 2012
-1939: Γεννιέται στην Γλυφάδα ο ποιητής και πολιτικός Αλέξανδρος Παναγούλης. Σήμερα είναι γνωστός για την αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας του Γ. Παπαδόπουλου το 1968 που οδήγησε στον βασανισμό και στην θανατική καταδίκη του. Η καταδίκη αυτή δεν εκτελέστηκε λόγω διεθνών πιέσεων. Τελικά σκοτώθηκε σε τροχαίο το 1976. Το γνωστότερο ποίημά του είναι το Πάλης ξεκίνημα που μελοποιήθηκε από τον Μίκη Θεοδωράκη ενώ ο ίδιος ο Παναγούλης αποτέλεσε το θέμα του βιβλίου της Οριάνας Φαλάτσι Ένας άνδρας (το τελευταίο είναι πληροφορία της Ασημένιας)

Θάνατοι
-1566: Πεθαίνει στην Γαλλία ο γιατρός και αστρολόγος Νοστράδαμος γνωστός για τις Προφητείες του. Είχε γεννηθεί το 1503
-1778: Πεθαίνει στην Γαλλία ο Ελβετός φιλόσοφος του Διαφωτισμού Ζαν Ζακ Ρουσό γνωστός για τον Αιμίλιο και το Κοινωνικό συμβόλαιο. Είχε γεννηθεί το 1712
-1961: Αυτοκτονεί ο Αμερικανός πεζογράφος Έρνεστ Χέμινγουεϊ (βραβευμένος με το Νόμπελ λογοτεχνίας του 1954). Είχε γεννηθεί το 1899. Σαν φανταστικός χαρακτήρας (με το όνομα Χέρνεστγουεϊ, Αμερικανός οδηγός ασθενοφόρου στο Ιταλικό Μέτωπο του Α' Παγκοσμίου Πολέμου) παίζει σημαντικό ρόλο στην περιπέτεια με ήρωα τον Κόρτο Μαλτέζε που τιτλοφορείται Κάτω από την σημαία του χρήματος (σε κείμενα και σκίτσα του Ούγκο Πρατ)
-1977: Πεθαίνει στην Ελβετία ο ρωσικής καταγωγής Αμερικανός συγγραφέας Βλαντιμίρ Ναμπόκοφ. Είχε γεννηθεί το 1899.
-1978: Πεθαίνει στο Παρίσι ο Έλληνας μεταφραστής, ποιητής και συγγραφέας Άρης Αλεξάνδρου. Γεννήθηκε το 1922.
-1999: Πεθαίνει ο γεννημένος το 1922 Αμερικάνος συγγραφέας Μάριο Πούζο, γνωστός από το μυθιστόρημά του Ο νονός.
 
3 Ιουλίου

Ιστορικά γεγονότα με λογοτεχνικό ενδιαφέρον:

-987 μΧ: Στην Γαλλία βασιλιάς ανακηρύσσεται ο Ούγος Καπέτος, ο ιδρυτής της δυναστείας των Καπετιδών. Οι απόγονοί του θα κυβερνήσουν την Γαλλία ως την κατάργηση της μοναρχίας από την Γαλλική Επανάσταση το 1792 (Οίκοι των Καπετιδών 987-1328, του Βαλουά 1328-1498, των Βαλουά της Ορλεάνης 1498-1515, των Βαλουά της Ανγκουλέμης 1515-1589 και των Βουρβόνων 1589-1792 και μετά ξανά το 1814-1815 (Δυναστεία των Βουρβόνων) και 1815-1848 (Οίκοι των Βουρβόνων 1815-1830 και της Ορλεάνης 1830-1848). Τα βασικά περιστατικά της ανόδου στο θρόνο του Ούγου και της βασιλείας του περιγράφονται από τον Ν. Τσιφόρο στο βιβλίο του Ιστορία της Γαλλίας
-1423: Στην Γαλλία γεννιέται ο μελλοντικός βασιλιάς Λουδοβίκος ο ΙΑ' (1461-1483) που παίζει μικρό αλλά σημαντικό ρόλο στην Παναγιά των Παρισίων του Βίκτορα Ουγκό


Γεννήσεις:
-1883: Γεννιέται στην Πράγα (σήμερα στην Τσεχία τότε στην Αυστροουγγρική Αυτοκρατορία) ο γερμανόφωνος Εβραίος συγγραφέας Φραντς Κάφκα (θα πεθάνει το 1924)
-1952: Γεννιέται στην Βομβάη της Ινδίας (σήμερα Μουμπάι) ο Ινδοκαναδός συγγραφέας Ρόιντον Μίστρι (βραβευμένος με το διεθνές λογοτεχνικό βραβείο Νιούσταντ το 2012)
 
Last edited:
4 Ιουλίου

Ιστορικά γεγονότα με λογοτεχνικό ενδιαφέρον:

-362 πΧ: Η μάχη της Μαντίνειας η Σπάρτη, οι Αθήνα και οι σύμμαχοί τους υπό την ηγεσία του Σπαρτιάτη βασιλιά Αγησίλαου Β' συγκρούστηκαν στην Μαντίνεια της Πελοποννήσου με του Θηβαίους, τους Αργείους και τους συμμάχους τους υπό την ηγεσία του Θηβαίου στρατηγού Επαμεινώνδα. Οι Θηβαίοι κέρδισαν την μάχη, όμως ο θανάσιμος τραυματισμός του Επαμεινώνδα και άλλων αξιόλογων Βοιωτών στρατηγών έπληξε ανεπανόρθωτα την πολεμική ικανότητά τους. (Ξενοφώντας: Ελληνικά, Ξενοφώντας: Αγησίλαος, Πλούταρχος: Βίοι Παράλληλοι, Αγησίλαος-Πομπήιος)-1187: Η μάχη του Χατίν. Οι μουσουλμανικές δυνάμεις υπό τις διαταγές του κουρδικής καταγωγής σουλτάνου της Αιγύπτου Σαλαντίν νικούν τις δυνάμεις των σταυροφόρων υπό την ηγεσία του βασιλιά της Ιερουσαλήμ Γκυ ντε Λουζινιάν. Η νίκη ήταν τόσο μεγάλη που ο Γκυ ντε Λουζινιάν (ο πρώτος ιεραρχικά ανάμσα στους σταυροφόρους ηγεμόνες) αιχμαλωτίστηκε όπως και ο μεγάλος μάγιστρος των Ναϊτών Ζεράρ ντε Ριντφόρ. Ο πρώην πρίγκιπας της Αντιόχειας και βασικός υπεύθυνος για την αναζωπύρωση του πολέμου ανάμεσα σε χριστιανούς και μουσουλμάνους Ραϊνάλδος ντε Σατιγιόν παραδόθηκε αλλά εκτελέστηκε την ίδια μέρα κατά διαταγή του Σαλαντίν (Νίκος Τσιφόρος: Σταυροφορίες, Ουμπέρτο Έκο: Το εκκρεμές του Φουκό)

Γεννήσεις:
-1804: Γεννιέται στο Σάλεμ της Μασαχουσέτης (ΗΠΑ) ο Αμερικάνος πεζογράφος Ναθανιελ Χόθορν, γνωστός από το μυθιστόρημά του Το άλικο γράμμα (πέθανε το 1864).
-1927: Στην Νέα Υόρκη γεννιέται ο θεατρικός συγγραφέας Νιλ Σάιμον (Το αταίριαστο ζευγάρι)


Θάνατοι
-712 (ή 726 ή 740): Πεθαίνει ο Συριακής καταγωγής εκκλησιαστικός υμνογράφος, θεολόγος και επίσκοπος Κρήτης Ανδρέας. Είναι άγιος της ορθόδοξης εκκλησίας και η μνήμη του γιορτάζεται σήμερα. Σύμφωνα με την παράδοση είχε γεννηθεί γύρω στα 650
-1848: Πεθαίνει στο Παρίσι ο Γάλλος αριστοκράτης, πολιτικός και συγγραφέας Ρενέ Φρανσουά ντε Σατωμπριαν (Σατωβριάνδος στα σχολικά βιβλία). Ήταν ένας έντονα αντιφατικός άνθρωπος που βασικά τον θυμόμαστε σήμερα λόγω του ότι εκφράστηκε έντονα υπέρ της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 παρά την γενικότερη απέχθεια του προς τις επαναστάσεις. Είχε γεννηθεί το 1768.
-1971: Πεθαίνει ο Αμερικανός συγγραφέας και επιμελητής εκδόσεων Άουγουστ Ντέρλεθ. Ανήκε στον κύκλο του Λάβκραφτ. Μετά τον θάνατο του Λάβκραφτ (1937) συγκέντρωσε σε ανθολογίες τα διηγήματά του (που ως τότε εκδιδόταν σε περιοδικά) και τα οργάνωσε σε αυτό που σήμερα γνωρίζουμε σαν Ο μύθος του Κθούλου. Έγραψε και ο ίδιος διηγήματα ενταγμένα στον Μύθο Κθούλου και ολοκλήρωσε διηγήματα που ο Λάβκραφτ είχε αφήσει ημιτελή.Είχε γεννηθεί το 1909.


Σημαντικές εκδόσεις
-
1865: Η Αλίκη στην χώρα των θαυμάτων του Λιούις Κάρολ
 
Last edited:
Το προηγούμενο Σάββατο (του Λαζάρου) 23 Απριλίου, συμπληρώθηκαν 400 χρόνια από το θάνατο του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ. Πρόκειται για τον πιο επιδραστικό άνθρωπο των γραμμάτων της Νεώτερης και Σύγχρονης Εποχής.Παρακάτω τρία χαρακτηριστικά βίντεοΗ πατρίδα του το Στράτφορντ και τ'αξιοθέατα[video=youtube;3oCL6Muay28]https://www.youtube.com/watch?v=3oCL6Muay28[/video]Δέκα πράγματα που δεν σου έμαθαν στο σχολείο για τον Ουίλλαμ
[video=youtube;lqm73rw9iEg]https://www.youtube.com/watch?v=lqm73rw9iEg[/video]Κάτι πολύ σπάνιο, το αφιέρωμα του BBC στα 400 χρόνια από τη γέννηση του (1964)[video=youtube;agvzRoue15E]https://www.youtube.com/watch?v=agvzRoue15E[/video]
 
Σήμερα 6 Μαίου, συμπληρώνονται 160 χρόνια από τη γέννηση του "Πατέρα της Ψυχανάλυσης" Σίγκμουντ Φρόιντ. Επρόκειτο για μία χαρισματική προσωπικότητα, από τις περιπτώσεις που βοηθούν τον άνθρωπο να σπάει τα δεσμά των προκαταλήψεων.

Παρακάτω βιντεάκι φόρος τιμής
[video=youtube;3ySsLRwE3Lk]https://www.youtube.com/watch?v=3ySsLRwE3Lk[/video]
 

Σαώρη

Θεραπεύτρια Μαγικών Πλασμάτων
Σαν σήμερα το 1901 γεννιέται ο Ανδρέας Εμπειρίκος.
 
Σαν σημερα 23 Σεπτεμβριου του 1973 πεθαινει σε ηλικια 69 ετων ο χιλιανός Παμπλο Νερουδα ενας εκ των κορυφαιων ποιητων του 20ου αιώνα. Το 1971 του απονεμηθηκε το Νομπελ λογοτεχνιας, κατι που προκαλεσε αντιδρασεις λογω των κομμουνιστικων πεποιθησεων του. Φανατικος υποστηρικτης του Αλιεντε πεθανε λιγες μερες μετα την δολοφονια του Αλιεντε απο τους πραξικοπηματιες του Πινοσετ. Ο δικτατορας απαγορεψε να γινει η κηδεια του δημοσιο γεγονος αλλα ο λαος αψηφησε την απαγορευση και κατεκλυσε τους δρομους.
 

Σαώρη

Θεραπεύτρια Μαγικών Πλασμάτων
Σαν σήμερα, 10 Φεβρουαρίου, το 1975 πεθαίνει (στην στεριά) ο Νίκος Καββαδίας.
 
Top