Σαμουήλ 'Ασκοτ (Samuel Ascott): (Ένας αριθμός)φορές

Τίτλος: (Ένας αριθμός)φορές
Πρωτότυπος τίτλος: (Α number)times
Συγγραφέας: Σαμουήλ Άσκοτ (Samuel Ascott)
Μετάφραση: Δημήτρης Γαλανόπουλος
Εκδόσεις: Έκλειψη
Έτος έκδοσης: 2015 (Ιούνιος)
Έτος πρώτης έκδοσης: 2014
Διαστάσεις: 21x14
Αριθμός σελίδων: 118
ISBN:
9789609721011

Achtung: Περιέχει πολλά σπόιλερΖ.

"Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά της πραγματικότητας είναι η μη προβλεψιμότητά της, ακόμα και στις περιπτώσεις που λειτουργεί με τον πιο απλό και προβλέψιμο τρόπο -παρόλο που ίσως τότε αποδεικνύεται πιο μαγική. "
Αυτή ειναι η εναρκτήρια πρόταση του βιβλίου.

Ο Βιμ Βερτμάγερ γράφει ένα βιβλίο που εκδίδει ένας μικρός εκδοτικός οικος τον Νοέμβριο του 1999. Το βιβλίο δεν έχει την ανταπόκριση που ήλπιζε ο συγγραφέας, ο οποίος έτρεφε μεγάλες προσδοκίες τόσο για την εμπορική του επιτυχία όσο και για τη λογοτεχνική του αξία.

Ο Χοακίν Κιελλίνι γράφει ένα βιβλίο που εκδίδει ένας μικρός εκδοτικός οικος τον Νοέμβριο του 1999. Το βιβλίο δεν έχει την ανταπόκριση που ήλπιζε ο συγγραφέας, ο οποίος έτρεφε μεγάλες προσδοκίες τόσο για την εμπορική του επιτυχία όσο και για τη λογοτεχνική του αξία.

Ο Γκιγιέρμο Ουρτάδο, σε μια προσπάθειά να εξασκήσει τα γερμανικά του, αγοράζει ένα βιβλίο, έχοντας ήδη διαβάσει το βιβλίο του Κιελλίνι και κρατήσει σημειώσεις γι' αυτό. Αντιλαμβανόμενος τι συμβαίνει με τα δυο βιβλια, ανασύρει τις σημειώσεις του και τις επεξεργάζεται, υπό το πρίσμα αυτης της αποκάλυψης (7 χρόνια μετά την αρχική ανάγνωση).

Ο Γιόακιμ Μπιχσελ, σε μια προσπάθειά να εξασκήσει τα ισπανικά του, αγοράζει ένα βιβλίο, έχοντας ήδη διαβάσει το βιβλίο του Βερτμάγερ και κρατήσει σημειώσεις γι' αυτό. Αντιλαμβανόμενος τι συμβαίνει με τα δυο βιβλια, ανασύρει τις σημειώσεις του και τις επεξεργάζεται, υπό το πρίσμα αυτης της αποκάλυψης (7 χρόνια μετά την αρχική ανάγνωση).

Θα με πείτε αυτιστικό και φαινομενικά ίσως να έχετε καποιο δικιο.
Όμως.ό
Τα παραπάνω είναι ενδεικτικά του τι συμβαινει με αυτό το βιβλίο. Δυο παντελώς άγνωστοι συγγραφείς γράφουν και εκδίδουν σχεδον ταυτόχρονα ενα πα νο μοι ό τυ πο πρωτόλειο. Λέξη προς λέξη. Λέξη γερμανική προς λέξη ισπανική. Ποιές ειναι οι πιθανότητες να συμβεί αυτό; Ποιες ειναι οι πιθανότητες να ειναι σχεδον ίδιες και οι αντίστοιχες αναλύσεις δυο τυχαίων αναγνωστών; Προφανώς, η αποκάλυψη αυτόυ του μοναδικού, στα λογοτεχνικά χρονικά, γεγονότος εκτοξεύει τις πωλήσεις και τη δημοτικότητα των συγγραφέων, οι οποίοι, έμπλεοι χαράς απο τη μια, αγχώνονται για το επόμενο βήμα. Μέσα τους σαφώς και ξέρουν (γιατι ξέρεις, πάντα ξέρεις) οτι η επιτυχία τους δε βασίζεται σε τίποτε άλλο περα απο την πραγμάτωση του (σχεδόν) αδύνατου.

Και τι θα γινει, αν, παρακάμπτοντας την τύχη ή τη σύμπτωση, προσπαθησεις να φτιάξεις επι τούτου ένα τέτοιο έργο; Βάσει σχεδιου; Θα σου βγεί; Μιμείται η τέχνη τη ζωή ή η ζωή την τέχνη; (προσωπικά, ειμαι πεπεισμένη οτι συμβαίνει ΚΑΙ το πρώτο, σε μεγαλυτερο βαθμό απο ό,τι αντιλαμβανόμαστε εμπειρικα).

Αν υπάρχει κάτι που θα αποκαλούσα εγκεφαλικό, είναι αυτό το βιβλίο. Και αυτιστικό. Σαν μπάμπουσκα. Το βιβλίο ξεκινά με έναν αφηγητή να περιγράφει τον κεντρικό πρωταγωνιστή του βιβλιου του Βερτμάγερ, του Ξερακιανού (sic) (3 γενικές στη σειρά, φτού μου!) ενώ μας πληροφορεί ότι στο βιβλίο παρεισφρέουν και εδάφια ιατρικού ενδιαφέροντος: η αρχη και η εξέλιξη μιας εγκυμοσύνης. Και δεν ξέρεις πού να εστιάσεις: στην εξέλιξη του Βερτμάγερ, στην περιγραφή του αφηγητή;; Η γλώσσα δεν έχει εμφανείς δυσκολίες, η τεχνική, όμως είναι δύστροπη. Διαβάζοντας τις 30 πρώτες σελίδες, αναγκάστηκα να γυρίσω πίσω και να τις ξαναδιαβάσω πλάγια για να βάλω μια τάξη στο κείμενο.
Όσο κι αν προσπάθησα να βρω πληροφορίες για το βιβλίο ή τον συγγραφεα, δεν καταφερα κατι.

Last edited by a moderator:
Πολύ όμορφη παρουσίαση Έλλη!
Να πω την αλήθεια στην αρχή νόμιζα πως κάτι παίχτηκε με το κόπι-πέιστ! :))))

Μου κέντρισε το ενδιαφέρον όμως και μπήκε στην λίστα!:μπράβο:

Καλησπέρα ,θεωρώ ότι είναι πολύ πιθανόν συγγραφέας να είναι ο φερόμενος ως μεταφραστής ,Γαλανόπουλος .Πέρα από το ότι δεν υπάρχουν πληροφορίες για τον Σαμουήλ Άσκοττ ,το ψευδώνυμο με το οποίο υποτίθεται ότι εκδόθηκε το πρώτο του βιβλίο -Rivers in reverse - ,Σκοττ Α. Σμάιλου(ς) ,είναι αναγραμματισμός του Σαμουήλ Άσκοττ .Επίσης ο τίτλος Rivers in revers παραπέμπει στην αρχή του Finnegan(')s Wake του Τζόυς ,Riverrun ....., ποταμοστροφή .

Δεν το έχω διαβάσει. Πρέπει να είναι από τα βιβλία που βάζουν το μυαλό να ακροβατεί ανάμεσα στην καθημερινή λογική και τη σχιζοφρενική αμφισβήτηση της. Στον αυτισμό υπάρχουν τέτοια στοιχεία, που είναι στερεότυπα και επαναλαμβανόμενα. Οι αριθμοί και τα μαθηματικά είναι καταφύγιο για τέτοια "παιχνίδια" του μυαλού. Οι περισσότεροι αριθμομνήμονες πάσχουν από αυτισμό. Πολλοί πάσχουν και από νοητική υστέρηση συγχρόνως.:ωιμέ:
Ο αυτισμός δεν είναι πάντα τόσο σοβαρή διαταραχή όπως στον "άνθρωπο της βροχής". Όλοι έχουμε αυτιστικά στοιχεία μέσα μας. Νομίζω ότι η "θεραπεία", το "καταφύγιο" σε αυτά τα στοιχεία της σκέψης είναι τα μαθηματικά: Ακολουθίες, Παράγωγοι, Πιθανότητες κλπ. Λίγο βαρύ βιβλίο μου φαίνεται. Δεν ξέρω. Ίσως και να το βάλω στα μελλοντικά μου σχέδια. Νομίζω, ότι η παρουσίαση του δεν ήταν δυνατόν να γίνει πιο όμορφη.:)

Last edited by a moderator:
Να πω την αλήθεια στην αρχή νόμιζα πως κάτι παίχτηκε με το κόπι-πέιστ! :))))
Με την αφηρημάδα που με κυνηγάει, θα μπορούσε να ειναι και αυτό. :))))
Καλησπέρα ,θεωρώ ότι είναι πολύ πιθανόν συγγραφέας να είναι ο φερόμενος ως μεταφραστής ,Γαλανόπουλος .Πέρα από το ότι δεν υπάρχουν πληροφορίες για τον Σαμουήλ Άσκοττ ,το ψευδώνυμο με το οποίο υποτίθεται ότι εκδόθηκε το πρώτο του βιβλίο -Rivers in reverse - ,Σκοττ Α. Σμάιλου(ς) ,είναι αναγραμματισμός του Σαμουήλ Άσκοττ .Επίσης ο τίτλος Rivers in revers παραπέμπει στην αρχή του Finnegan(')s Wake του Τζόυς ,Riverrun ....., ποταμοστροφή .
ΝΑι, παρατηρησα το ψευδοψευδώνυμο να το πω;; Τείνω να συμφωνήσω μαζί σου, για τον συγγραφέα, μιας και δεν φαίνεται να τον γνωρίζει ο γούγλης (!) και φυσικά η πληροφορία οτι πέθανε το 2013, το 2014 εκδόθηκε το βιβλιο και το 2015 το εκδίδει ένας ελληνικός εκδοτικός οικος (για τον οποίο επίσης δεν καταφερα να βρω κάτι) σε* βάζει στις ιδιες σκέψεις.
Για το rivers in reverse επίσης τίποτε δε βρήκα. Μονο μια συνεργασία των Costello - Toussaint.:ουχ:
Νομίζω ότι η "θεραπεία", το "καταφύγιο" σε αυτά τα στοιχεία της σκέψης είναι τα μαθηματικά: Ακολουθίες, Παράγωγοι, Πιθανότητες κλπ. Λίγο βαρύ βιβλίο μου φαίνεται. Δεν ξέρω. Ίσως και να το βάλω στα μελλοντικά μου σχέδια. Νομίζω, ότι η παρουσίαση του δεν ήταν δυνατόν να γίνει πιο όμορφη.:)
Γιατρε μου, τα λες πολύ καλά, τόσο που με έκανες να αναρωτηθώ για τη συμπάθεια που τρέφω στα Μαθηματικά και τη Λογική. :))))
Δεν θα το χαρακτήριζα βαρύ, μάλλον παραξενο και δυσκοιλιο. Αλλά εξαιρετικά ενδιαφέρον και αλλιώτικο, ανεξάρτητα απο την εθνικότητα του συγγραφέα.
Ευχαριστώ. :)

*με

Last edited:
Ερώτηση: Που το ανακάλυψες βρε Έλλη αυτό το βιβλίο;;;:))))

Γιατρε μου, τα λες πολύ καλά, τόσο που με έκανες να αναρωτηθώ για τη συμπάθεια που τρέφω στα Μαθηματικά και τη Λογική. :))))
Εδώ είσαι!!!
Χωρίς μαθηματικά και χημεία δεν θα υπήρχε ο κόσμος (λόγια σοφών ανδρών):χαχαχα:

Φοβερό βιβλίο Νικόλα! Τι μου θύμισες! Είχα καταπιαστεί μαζί του και είχα περάσει θαυμάσια. Δε θυμάμαι σχεδόν τίποτα. Συγκράτησα την πληροφορία ότι το να συνθέσει ο Μπαχ την Τέχνη της Φούγκας δίχως σημειώσεις, κατά πως λένε, ήταν σα να παίζει κάποιος τυφλό σιμουλτανέ (ταυτόχρονα, χωρίς να βλέπει) σε 60 σκακιέρες!
Έλλη, περιορίζομαι στο να σε συγχαρώ θερμά και ειλικρινά! Το βάζω στα καλοκαιρινά αναγνώσματα.

Το ειχα δει στην πολιτεια. Δεν το πηρα. Το αναζήτησα στον Ιανο, αργοτερα, μητε που το ειχαν ακουσει (ειναι ενημερωμενοι εκει οι περισσοτεροι). Κατοπιν υποδειξης, ηρθε με τον αγιο βασιλη.
Εγω ξερω απο χημεια και τέρατα. Απο χημεία, αρκουμαι στο υδρογόνοδύοοξυγόνο. Τελειως αστοιχειωτη. Κυριολεκτώ, τωρα που το σκέφτομαι. :))))
Ευχαριστω για τη βιβλιουπόδειξη.
Μπέιζιλ, παντα γλυκομίλητος (μαλλον, γλυκογραφων). :)

Last edited:
Μαστούρα με τις ενδορφίνες μετά από ένα καλό κολύμπι/τρέξιμο/ποδήλατο! Εθιστικότατες!

Η Έλλη έχει ανεβάσει πολύ τον πήχυ κι άντε ν΄ ανταποκριθούμε στο νέο status! Είναι κι αυτός ο ρημάδης ο χρόνος... Μόνο τηλεγραφήματα στέλνω εγώ. :(

Έλλη, μας έστειλες πάλι, με τις προτάσεις και με το στιλ σου όταν τις παρουσιάζεις. Με δελεάζεις πολύ μ' αυτά που διάβασα, πραγματικά δεν ξέρω πού θα τα χωρέσω όλα που ανυπομονώ να διαβάσω - μαζί και το βιβλίο που ανέφερε ο Νικόλας (απίστευτο, σήμερα είναι η τρίτη φορά που το βλέπω να αναφέρεται το συγκεκριμένο βιβλίο από τρεις άσχετες μεταξύ τους πηγές! το σύμπαν κάτι θέλει να μου πει, αλλά εγώ κάνω την κουφή, γιατί απ' όσο καταλαβαίνω, δεν είναι ανάγνωσμα που το πιάνεις μεταξύ τύρου και αχλαδιού για να βοηθήσει στη χώνεψη).

Πάντως ευχαριστούμε για άλλη μια τρομερή παρουσίαση. Περιμένουμε και άλλες :)))

Μπέιζιλ και Καστάλια:
:) <<< με ολιγον ροδαλές παρειές.
Οταν το διαβασετε, να το συζητησουμε. Μεταξυ τυρου-αχλαδιου και καρμελιε. :ρ

Τζόνκαν, πριν περίπου 1,5 μήνα, έπεσα σε ανάρτηση βιβλιοφιλικού μπλογκ (6:00πμ) και απο τον ενθουσιαζμό μου, τον οποίο ο ιδιαιτέρως αγενής γειτονας δε συμμερίζεται, ξύπνησε. Κι αυτός και κανα δυο άλλοι, μάλλον.
Υποπτευομαι οτι προκειται για τη συνεχεια του. :ναι:

Αυτό δεν το είχα πάρει χαμπάρι .....μμμ.... έξυπνο παιχνίδι ,θα πάω να το πάρω αύριο .Δύο βιβλία από διαφορετικούς συγγραφείς που μιλάνε -και τα δύο - για δύο πανομοιότυπα βιβλία δύο συγγραφέων ,Υποκλείνομαι στην έμπνευση που θα ζήλευε ο Μπόρχες ,ο Καλβίνο ,ο Κενώ ,ο Περέκ και όλη η υπόλοιπη ULIPO.Respect .....:))))

Τζόνκαν, πριν περίπου 1,5 μήνα, έπεσα σε ανάρτηση βιβλιοφιλικού μπλογκ (6:00πμ) και απο τον ενθουσιαζμό μου, τον οποίο ο ιδιαιτέρως αγενής γειτονας δε συμμερίζεται, ξύπνησε. Κι αυτός και κανα δυο άλλοι, μάλλον.
Υποπτευομαι οτι προκειται για τη συνεχεια του. :ναι:
Δεν πρόκειται για συνέχεια! :ντροπή:

Να πω κι εγώ ένα-δυο πράγματα για το συγκεκριμένο βιβλίο μιας και το τελείωσα χθες και είμαι ακόμα ενθουσιασμένος, δηλαδή συμμερίζομαι τον ενθουσιασμό της Έλλης.
Το βιβλίο, αν και μικρό, θεωρώ πως έχει μεγάλη δυναμική και προσωπικά διάβαζα 5 σελίδες και γύρναγα πίσω δέκα μιας και μέχρι να τακτοποιήσω όλη την ιστορία στο μυαλό μου, μου πήρε λίγο χρόνο.
Νομίζω βασική επιρροή του συγγραφέα είναι ο Μπόρχες, αφού τα βιβλία, οι μεταφράσεις και κυρίως τα είδωλα σε καθρέφτες ήταν μέσα στις αγαπημένες θεματολογίες του μεγάλου Αργεντινού συγγραφέα. Δύο συγγραφείς λοιπόν, όπως διαβάζουμε και στην παρουσίαση της Έλλης, από διαφορετικές χώρες και χωρίς καν να γνωρίζει ο ένας το έργο του άλλου, γράφουν ένα πανομοιότυπο μυθιστόρημα. Και σαν να μην φτάνει αυτό, για κάθε ένα από τα δύο βιβλία γράφεται και από μια ανάλυση από δύο πάλι διαφορετικούς ανθρώπους.
Όπως είναι φυσικό, τα πάντα μπερδεύονται και μέχρι ενός σημείου κανείς δεν μπορεί να βγάλει άκρα μιας και καινούργια στοιχεία αλλά και καινούργια πρόσωπα κάνουν συνεχώς την εμφάνισή τους.
Απολαυστικά χαοτικό και εγκεφαλικό το βιβλίο, κάποιες φορές μου θύμισε γρίφο και κάποιες άλλες μια αλληγορία πάνω στην τέχνη και την ερμηνεία αυτής από τρίτους.
Για παράδειγμα, οι δύο συγγραφείς έπλασαν τον ίδιο λογοτεχνικό χαρακτήρα αλλά για τον κάθε ένα από αυτούς τα ερεθίσματα ήταν διαφορετικά όπως και η οπτική τους. Μπορεί να φανταστεί κάποιος πόσες ερμηνείες επιδέχονταν αμφότερα, ειδικά από κάποιους που θεωρούσαν τον εαυτό του αυθεντίες σε τέτοιες αναλύσεις.
Επίσης αυτό που μου άρεσε ήταν το λεπτό χιούμορ του συγγραφέα καθώς και έμμεσες αναφορές του σε πρόσωπα που δεν έχουν καμία σχέση με τη λογοτεχνία βλ. Γιούργκεν Κλοπ και κριτικούς τέχνης! :))))

Η κατάληξη της ιστορίας είναι επίσης πρωτότυπη και ευφάνταστη.
Το αστείο βέβαια είναι πως εκτός από όλους τους παρατρεχάμενους (εκδότες, κριτικούς, κλπ), οι δύο δημιουργοί δεν μπορούν να καταλάβουν έως το τέλος πως στο καλό πούλησαν τόσα πολλά αντίτυπα τα 2 ολόιδια βιβλία τους. Μάλιστα, ένας εκ των δύο μη έχοντας κάποια καλή λογοτεχνική ιδέα, αποφασίζει να γράψει ένα βιβλίο με τα ονόματα (Η Ομορφιά της Λίστα @Έλλη Μ ) όλων όσων είχε γνωρίσει στη ζωή του, κάτι που αποδεικνύεται πολύ δύσκολο αλλά και πολύ αστείο!

Μακάρι να μάθαινα εν τέλει ποιός είναι ο πραγματικός συγγραφέας του βιβλίου και αύριο κιόλας θα πήγαινα να αγοράσω κι άλλα βιβλία του γιατί αυτό το συγκεκριμένο μου άφησε την ίδια "επιγεύση" που μου άφηναν τα διηγήματα του Μπόρχες. Δηλαδή να διαβάζω ατελείωτα!!:))))

Έλλη :φιλί: