Ρώσικη λογοτεχνία.

Ντέξτερ

Όμορφο Νιάτο
Καλησπέρα σας και καλό μήνα σε όλους, θα ήθελα να μου προτείνετε βιβλία Ρώσικης λογοτεχνίας, πέρα απο τα κλασσικά, όπως, Έγκλημα και τιμωρία, Μαιτρ και Μαργαρίτα κ.λ.π, θα ήθελα κάποιο λιγότερο γνωστό και πιο "ψαγμένο" ας πούμε, αλλά να είναι εξίσου καλό.
 

Καστάλια

Κοινωνός
Υποθέτω αναφέρεσαι σε μεταφρασμένα στα ελληνικά έργα κι όχι κάτι που θα μπορούσες να διαβάσεις και στην αρχική γλώσσα. Μερικές πολύ πρόχειρες ιδέες που μου έρχονται είναι Ιλφ και Πετρόφ (Οι 12 καρέκλες) και ο Βασίλι Αξιόνοφ. Η Σβετλάνα Αλεξέγιεβιτς, αν έχεις το στομάχι για το τι απάνθωπο ζώο είναι ο άνθρωπος. Κολύμα του Σαλάμοβ. Ο ήρεμος Ντον του Σολοχόφ είναι ένα αριστούργημα.

Πέραν αυτού, οι Ρώσοι έχουν δώσει φοβερά έργα επιστημονικής φαντασίας, αλλά δεν ξέρω πόσα έχουν μεταφραστεί πέρα από του Εμείς του Ζαμιάτιν και μερικά των αδερφών Στρουγκάτσκι. Ο Κιρ Μπουλιτσέβ είναι ένας συγγραφέας που θα μπορούσα να διαβάζω με τις βδομάδες, ενώ αν είχε μεταφραστεί ο Χοτάμπιτς του Λάζαρ Λάγκιν, θα σου τον συνιστούσα ανεπιφύλακτα (κυκλοφορεί στα αγγλικά, αν και δεν ξέρω τι έχουν κάνει με τη μετάφραση, στα ρώσικα σαφώς έχει άλλη γοητεία).

Γενικώς για πολλά από αυτά τα έργα υπάρχει μια ισχνή αίσθηση ότι θα ήταν καλό να ξέρεις λίγο παραπάνω για την ψυχολογία, την ιστορία και τον πολιτισμό των Ρώσων, αλλά από την άλλη, με την ίδια ακριβώς λογική τα εν λόγω έργα είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να τα μάθεις όλα αυτά, σιγά σιγά.

Τέλος, αν θέλεις κάτι πιο σύγχρονο, ο Μπορίς Ακούνιν είναι ο άνθρωπός σου.

Αν σκεφτώ κι άλλα (που πολύ πιθανό να σκεφτώ), θα επανέλθω. Αν διαβάζεις και σε άλλες γλώσσες, θα μπορούσα να σου συστήσω και πολλά άλλα.
 

Μεταλλαγμένη

Κοινωνός
Σου προτείνω τον Βίκτορ Πελέβιν, που θεωρείται από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της νέας γενιάς Ρώσων λογοτεχνών. Εχω διαβάσει το Κίτρινο Βέλος και την Περικεφαλαία του Τρόμου. Γενικά, η θεματολογία του είναι πολύ ενδιαφέρουσα και σύγχρονη αν και προσωπικά μου το ψιλοχαλάει στην "εκτέλεση". Αξίζει να του δώσεις μια ευκαιρία πάντως.

Από έργα επιστημονικά φαντασίας/φανταστικού που αναφέρει η Καστάλια, υπάρχει μεταφρασμένη στα ελληνικά και η τριλογία Μετρό 2033, 2034, 2035 του Ντμίτρι Γλουχόφσκι. Δεν την έχω διαβάσει αλλά ξέρω ότι έκανε τεράστια επιτυχία και έγινε και video game. Νομίζω πριν 2-3 χρόνια είχε έρθει σαν καλεσμένος ο συγγραφέας στο Fantasticon στην Αθήνα.
 
Top