Ρομπέρτο Μπολάνιο (Roberto Bolano): "2666"Τίτλος: 2666
Συγγραφέας-Δημιουργός: Ρομπέρτο Μπολάνιο (Roberto Bolano)
Μετάφραση: Κρίτων Ηλιόπουλος
Εκδόσεις: Αγρα (2011)
Αριθμός σελίδων: 1166
Πρώτη Έκδοση: 2005 (Ισπανικά)
ISBN:
978-960-325-992-3

Το κείμενο που ακολουθεί δεν είναι μια παρουσίαση, πώς θα μπορούσα άλλωστε... Δεν είναι μια κριτική, πώς θα μπορούσα άλλωστε... Είναι απλώς μια προσπάθεια να για αναδειχθεί ακόμα περισσότερο αυτό το βιβλίο (εμένα περίμενε). Δεν ήθελα να γράψω για αυτό μιας και αδυνατώ να το παρουσιάσω σωστά αλλά από την άλλη έλεγα πως μπορεί να λείπει μια "παρουσιάση" του από την λέσχη.

Ζητώ συγγνώμη προκαταβολικά για αρκετά προσωπικά σχόλια που υπο φυσιολογικές συνθήκες θα έλλειπαν από μια παρουσίαση αλλά είπαμε αυτή δεν είμαι μια παρουσιάση οπότε συνεχίστε την ανάγνωση με δική σας ευθύνη :)


Φέτος διάβασα για πρώτη φορά Μπολάνιο. Χωρίς να έχω ψάξει ιδιαίτερα την θεματολόγια του ή τον τρόπο γραφής του τύχαινε να πέφτω πάνω του ανα διαστήματα και έτσι έχτιζα μέσα μου τον μύθο του Μπολάνιο και παράλληλα αναζητούσα -μάλλον- τα δυο μεγαλύτερα έργα του το "Άγριοι ντεντεκτιβ" και το "2666" που ήταν εξαντλημένα μέχρι πριν μερικούς μήνες. Ενώ κυκλοφορούσαν διάφορα άλλα έργα του είχα αποφασίσει άγνωστο γιατί οτι από αυτά θα ξεκινούσα. Τελικά μια μέρα βρέθηκα μπροστά στο "Άγριοι Ντέντεκτιβ" και αμέσως το άρπαξα.

Ίσως έφταιγε οτι είχα μεγαλοποήσει τόσο πολύ τον συγγραφέα που το βιβλίο με απογοήτευσε. Προφανώς και το συστήνω και το θεωρώ "καλό" βιβλίο αλλά από την άλλη μου άφησε μια αίσθηση ανικανοποιήτου. Αυτός ήταν λοιπόν ο μυθικός Μπολάνιο;

Λίγους μήνες μέτα βρήκα το 2666 στα νεοαποκτηθέντα βιβλία της τοπικής δανειστικής και αποφάσισα να το πάρω αν και με κάποια διστακτικότητα. Να ξεκινήσω ένα βιβλίο 1100+ σελίδων και στο τέλος να μην με ικανοποιήσει;
Παρόλα αυτά χωρίς πολλές προσδοκίες ξεκίνησα. Δεν νομίζω να χρειάστηκαν πάνω από 50 σελίδες για να καταλάβω πως αυτός ήταν ο Μπολάνιο! Εκπληκτικό, εντυπωσιακό, συγκλονιστικό, συναρπαστικό, μοναδικό!


Το "2666" είναι το τελευταίο βιβλίο του χιλιανού συγγραφέα-ποιητή Ρομπέρτο Μπολάνιο. Η συγγραφή του ήταν ένα αγώνας ενάντια στο χρόνο καθώς έπασχε από ηπατική ανεπάρκεια και ήταν σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση. Δυστυχώς δεν πρόλαβε και στα 50 του χρόνια του απεβίωσε. Κατάφερε να ολοκληρώσει την συγγραφη του αν και δεν πρόλαβε να το ξαναεπεξεργαστεί. Η οδηγία που άφησε -μάλλον περισσότερο για οικονομικούς λόγους- ήταν να δημοσιευτεί σε 5 τόμους το βιβλίο κάτι το οποίο όμως δεν έγινε εν τέλει(καλώς κατά την γνώμη μου) και δημοσιεύτηκε ολόκληρο αποτελούμενο από 5 μέρη. Αν και ίσως να μην έχει καμιά αξία ακολουθούν συνοπτικά οι υποθέσεις των πέντε ιστοριών.

- Οι κριτικοί
Τέσσερις ακαδημαϊκοί από την Ευρώπη συνδέονται χάρη στο κοινό ενδιαφέρον τους για τον μυστηριώδη συγγραφέα Μπένο Φον Αρτσιμπόλντι. Στην προσπάθεια τους να ανακλύψουν στοιχεία για αυτόν (μιας και δεν υπάρχουν πληροφοριές για αυτόν) καταλήγουν στην πόλη του Μεξικού Σάντα Τερέσα.

- Αμαλφιτάνο
Ο Αμαλφιτάνο είναι καθηγητής στην Σάντα Τερέσα και έχει διαβάσει Αρτσιμπόλντι και για αυτό στο προήγουμενο κεφάλαιο παρουσιάζεται σαν "συνοδός-οδηγός" των ακαδημαϊκών στο Μεξικό. Σε αυτή την ιστορία βλέπουμε την ιστορία της οικογένειάς του.

- Φέιτ
Ο αμερικανός δημοσιογράφος Φέιτ στέλνεται από την εφημερίδα του στην Σάντα Τερέσα για να καλύψει έναν αγώνα μποξ. Εκει γνωρίζει την κόρη του καθηγητή Αμαλφιτάνο και ανακαλύπτει για τις εξαφανίσεις και δολοφονίες πολλών νεαρών γυναικών στην περιοχή. (Δυστυχώς οι δολοφονίες αυτές αποτελούν πραγματικό γεγονός πυο συμβαίνει μέχρι τις μέρες μας στο Βόρειο Μεξικό ιδιαίτερα στην πόλη Juarez και την ευρύτερη περιοχή).

- Εγκλήματα
~120 δολοφονίες κοριτσιών και γυναικών στη Σάντα Τερέσα και την ευρύτερη περιοχή (κυρίως από τις μακιλαδόρες: βιομηχανική ζώνη κοντά στα σύνορα Μεξικού-ΗΠΑ)

- Αρτσιμπόλντι
Η ιστορία του συγγραφέα που αναζητούσαν οι κριτικοί στην πρώτη ιστορία.


Πέντε ιστορίες, λοιπόν, που αν και θα μπορούσαν να είναι αυτονόμες και αρκετές φαίνονται άσχετες η μία από την άλλη κατά κάποιο τρόπο συνδέονται και δημιουργούν κάτι μαγικό. Ιστορίες μέσα σε ιστορίες, ιστορίες που δεν καταλήγουν κάπου, ιστορίες που συνδέονται με άλλες ιστορίες. Τι από όλα αυτά είναι σημαντικό και τι όχι; Ποια είναι η υπόθεση του έργου; Ποιο το μήνυμα του συγγραφέα;

Δεν είμαι σε θέση να το πω εγώ αυτό, ο καθένας που θα το διαβάσει θα ανακλύψει το δικό του νόημα (αν υπάρχει). Το μόνο που μπορώ να σας πω εγώ είναι να αφεθείτε στα χέρια του Μπολάνιο, σε αυτό το εκπληκτικό και μοναδικό χάος. Παρά τα μεγάλα αναγνωστικά μου κενά, πιστεύω πως ο Μπολάνιο δημιούργησε με την συγγραφή του 2666 κάτι καινούργιο και ίσως ανεπανάληπτο. Γράφτηκε πριν 15 χρόνια αλλά πιστεύω πως δικαίως μπορεί να χαρακτηριστεί κλασικό έργο.


Δεν είναι ένα βιβλίο που θα αρέσει σε όλους. Σας προκαλώ όμως να το διαβάσετε (βρίστε με ελεύθερα μετά). Είναι σίγουρα ένα αριστούργημα ή καλύτερα μια εμπείρια...

Αυτός είναι ο Μπολάνιο!
 
Last edited by a moderator:
Χάπι Χίππο, πολύ ωραία τα σχόλιά σου γι' αυτό το σημαντικό βιβλίο. Νομίζω οτι το συνόψισες πολύ εύστοχα και θα συμφωνήσω οτι δεν απευθύνεται σε όλους, όχι για κανέναν ιδιαίτερο ελιτίστικο λόγο τόσο, όσο γιατι μπορεί κάποιος πχ να αγαπάει τα βιβλία με αρχή, μέση, τέλος κι εδώ δεν θα το βρει. Τουλάχιστον, όχι με αυτή τη σειρά. :))
 
Το 2666 του Ρομπέρτο Μπολάνιο είναι πολύ ιδιαίτερο βιβλίο και δύσκολα μπορεί κανείς να το περιγράψει. Όπως είπε η Έλλη πιο πάνω δεν είναι το κλασσικό βιβλίο με αρχή, μέση και τέλος που θα σε πάει από το σημείο Α στο σημείο Β και τέλος. Δεν είναι βιβλίο που διαβάζεται για να περάσει η ώρα, θέλει 100% προσήλωση και προσοχή. Οι 5 ιστορίες όντως φαίνονται να μη συνδέονται και προσωπικά ακόμα δεν έχω αποκωδικοποιήσει τη σχέση μεταξύ τους όμως η καθεμία έχει τη γοητεία της έτσι κι αλλιώς. Εμένα μου άρεσε περισσότερο η τέταρτη ενότητα του βιβλίου (Εγκλήματα) η οποία ουσιαστικά είναι καταγραφή των δολοφονιών 120 γυναικών στη πόλη Σάντα Τερέζα (πόλη - επινόηση του συγγραφέα) στα σύνορα Μεξικό - Αμερική, μου έδωσε μια καθαρή εικόνα της ζωής και της νοοτροπίας των μεξικανών στα μέρη εκείνα, άσχημη εικόνα αλλά άκρως ρεαλιστική. Το 2666 είναι από τα μεγαλύτερα βιβλία που έχω διαβάσει, σε μέγεθος ( 900 σελίδες στην αγγλική έκδοση) αλλά και σε περιεχόμενο, παρά τους δισταγμούς που είχα πριν το ξεκινήσω χαίρομαι που πήρα την απόφαση να το διαβάσω γιατί σίγουρα άξιζε. Δεν θα το χαρακτήριζα δύσκολο βιβλίο για λίγους και " επίλεκτους" αναγνώστες αλλά θέλει προσήλωση. Αν έχετε την επιμονή θα διαβάσετε ένα αριστούργημα και σίγουρα δεν θα χάσετε τον χρόνο σας.
 
Mου αρεσε πολύ το 2666. Το διαβασα, οπως και ενα-δυο ακόμη απο τα βιβλία του, πριν μερικά χρόνια, και ο Μπολάνιο παραμένει ενας απο τους αγαπημενους μου συγγραφεις.

Ηταν προς το τέλος της ζωης του, οταν εγραφε το 2666, βασικά δεν πρόλαβε να το τελειώσει . Τον αγαπώ γιατί δεν υπακουει κανέναν απο τους κανονες της λογοτεχνίας. Ειναι απλά ο Μπολάνιο, μοναδικός, σκοτεινός και περιπλοκος
 
Top