Πώς τα βάζεις στην βιβλιοθήκη;

Υπάρχει ένα γραφείο μεγάλο στην είσοδο του σπιτιού στο οποίο δεν πολυκάθομαι. Αυτό φιλοξενεί τα τρέχοντα, από λογαριασμούς ως καινούργια περιοδικά ή βιβλία που μου ακουμπάνε φίλοι ως δώρα όταν έρχονται ή όλα όσα φέρνει το ταχυδρομείο. Άρα ο άγνωστος που μπαίνει στο σπίτι μου πέφτει στην ΑΚΑΤΑΣΤΑΣΙΑ Νο 1.

Μετά υπάρχει ένα μαρτυρικό τραπέζι στην κρεβατοκάμαρα. Μεγάλο. Αυτό είναι που μαρτυράει τον παθών του τον τάραχο. Εκεί τσαλαβουτάω εφ’ όλης της ύλης. Απ’ το να πιω ό,τι πιω, να διαβάσω, να γράψω, να χτενιστώ, να βάλω τα σκουλαρίκια μου. Πάνω σ’ αυτό το τραπέζι παλεύουν πολλά μαζί. Αυτό το τραπέζι το πολύπαθο είναι ο προθάλαμος των ραφιών για τα βιβλία μου...στίβες επιπέδου Μοκαντάσα (καλά δεν τον συναγωνίζομαι, δεν το συζητώ, αλλά μικρογραφία του Μοκαντάσα ναι!!!!). Αυτό λέγεται τάξη της αταξίας. Κοινώς ΑΚΑΤΑΣΤΑΣΙΑ Νο 2.

Στο καθιστικό τώρα είναι το αραλίκι των βιβλίων και η εν αραλίκι χρήση τους επί τω πλείστον νύχτα. Τρελές ολονυχτίες με γονυκλισίες και λιβανισμούς. Εκεί βλέπει κανείς τι κάνω πραγματικά με τα βιβλία μου. Πολλά μαζί. Διαβάζω πολλά μαζί. Σαν να πιάνω κουβέντα με πολλά άτομα συγχρόνως. Αυτά που πρωτοδιαβάζω κι αυτά που κάτι με ιντριγκάρει και ψάχνω κάτι να ξαναδιαβάσω. Όμως, αν μαγνητιστώ με ένα απ’ αυτά, το παράλληλο διάβασμα πάει κατά διαόλου. Άρα ΑΚΑΤΑΣΤΑΣΙΑ Νο3.

Και τελειώσαμε με τις ΑΚΑΤΑΣΤΑΣΙΕΣ 1, 2 και 3 που τις ονομάζω για συντομία οριζόντιες βιβλιοθήκες που είναι όλα τα τραπέζια του σπιτιού. Χύμα.

Βιβλιοθήκες απ’ αυτές που ο νοήμων άνθρωπος επινόησε ως φυσιολογικά έπιπλα που να στέκονται τα βιβλία προστατευμένα όταν δεν χρησιμοποιούνται υπάρχουν παντού. Ακόμα και η κουζίνα έχει κι αυτή τη δική της.

Ό,τι μπαίνει στις βιβλιοθήκες ακολουθεί μια σειρά που προσπαθώ να τηρώ αυστηρά. Όποιος τολμήσει να διαταράξει αυτή τη σειρά για κάποιο λόγο, απλά τρώει ξύλο. ΑΠΛΑ!

Κι αφού ολοκληρώσαμε με την χρηστική τοποθέτηση των βιβλίων πάμε στη μέθοδο αρχειοθέτησής τους.

Ας πιάσουμε πρώτα της κουζίνας. Εκεί έχουμε διάταξη φιλολογίας περί τα υλικά της διατροφής μας, περί τις κατηγορίες μαγειρέματος, περί τις συνθέσεις των τροφών και τις συνταγές τους. Επίσης έχουμε όλη τη φιλολογία περί κατοικιδίων και μη με ρωτάτε το γιατί...γιατί έτσι.

Πάμε αλλού τώρα. Ξέχωρα βάζουμε τα βιβλία έρευνας, ξέχωρα τα βιβλία αναφοράς, όπως λεξικά ή τα παρόμοια. Τα βιβλία έρευνας κι αναφοράς ακολουθούν θεματολογική διάταξη. Τα περιοδικά είναι σε ειδικές θήκες κατά χρονολογία κυκλοφορίας και φυσικά κατά ονομασία. Κατάλογοι διάφοροι κατά θεματολογία και χρονολογία έκδοσης. Υλικό προπαρασκευαστικό για έρευνα, δηλαδή φωτοτυπίες, σημειώσεις ή άλλη χαρτούρα σχετική, που συγκεντρώθηκε με άπειρες ώρες συστηματικής διερεύνησης και εντοπισμού ενδιαφέροντος, άρα ένας σημαντικός θησαυρός ακόμα κι αν είναι φωτοτυπίες, χώρια ανά ενότητα, μέσα σε κουτιά χύμα και με σειρά που μόνο εγώ καταλαβαίνω, με ετικέττες απ’ έξω.

Βιβλία Τέχνης κατά θεματολογία και κατ’ αλφαβητική σειρά.

Λογοτεχνία χωρισμένη σε υποσύνολα: 1. Ελληνική, 2. Ξένη. 1α. Ποίηση, 1β. Πεζά. 2α. Ποίηση, 2β. Πεζά. Όλα κατά αλφαβητική σειρά.

Μην ανησυχείτε ο χώρος αερίζεται συστηματικά. Και καπνίζω με φειδώ μόνο πίπα με καπνό, τσιγάρα κομμένα. Άφτρες ούτε να το φανταστώ στο χώρο. Σώματα καλοριφέρ μακριά κι αγαπημένοι. Γάτες που κοιμούνται πάνω στο επάνω ράφι δεν έχω πια (είχα κάτι διαβαστερές που σκαρφάλωναν πάνω-πάνω και κοιμόντουσαν πάνω στα βιβλία, κάνανε υπνοπαιδεία).

Αυτά εν αναλύσει και χύμα.
 
Πριν δυο τρεις μήνες άλλαξα την σειρά των βιβλίων μου και τώρα πια η λογοτεχνία συνεχίζει μεν να είναι χωρισμένη σε ελληνική και ξένη, αλλά από εκεί και πέρα είναι βαλμένα κατά επώνυμο συγγραφέα, όπως και στις βιβλιοθήκες.
Τελειόφοιτη βιβλιοθηκονόμος εδώ. Την καλύτερη δουλειά κάνεις με το Διαχωρισμό ελληνικού και ξένου (για λογοτεχνία μόνο) και ταξιθέτηση κατά επώνυμο συγγραφέα.
 

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Μα αγαπητή βιβλιοθηκονόμε, εγκρίνεις ακριβώς επειδή τα έχω κατά την... βιβλιοθηκονομία! :)))

Να πω την αμαρτία μου, τελευταία φλερτάρω με αυτήν την πρόταση:

 
Μα αγαπητή βιβλιοθηκονόμε, εγκρίνεις ακριβώς επειδή τα έχω κατά την... βιβλιοθηκονομία! :)))
Δεν είναι ψέματα. Αλλά δεν θα μπορούσα να συμβιβαστώ ποτέ κατά χρώμα. Είναι πολύ mainstream κατάσταση στο εξωτερικό.
Θα μου πεις είναι θέμα συνήθειας.
 

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
δεν θα μπορούσα να συμβιβαστώ ποτέ κατά χρώμα. Είναι πολύ mainstream κατάσταση στο εξωτερικό.
Α, σοβαρά; Ε τότε, όχι.

Μήπως να τα βάζαμε κατά μυρωδιά; :χμ:

( Πού στο καλό την έχω την Κρίστη;! Μισό λεπτό να μυρίσω.... :))) )
 
Ωχ, τι μου κάνετε τώρα...αν δει η γυναίκα μου τι γράφω τώρα, θάχουμε 10 μέρες μουρμουρητό! Που να τα βάλω βρε παιδιά, που δεν μπορώ να αποχωριστώ βιβλίο με τίποτα.
Λοιπόν έχουμε και λέμε. Η ντουλάπα του σαλονιού έχει 6 ράφια εξηντάρια και είναι όλα τίγκα σε δύό σειρές και μερικά καπάκι από πάνω. Ένα τραπεζάκι που το έχει η γυναίκα μου να βάζει τους καφέδες για τους επισκέπτες, έχει καμιά δεκαριά επάνω, με αποτέλεσμα να είναι μονίμως έναυσμα μουρμουρητού εκ μέρους της.

  • ¨Κάποια μέρα θα τα βρεις στον κάδο...¨
  • ¨ Έτσι και τ' ακουμπήσεις, έφυγες για την μάνα σου...¨
Στο δωμάτιο του υπολογιστή, δύο ράφια 1,2 μέτρα έκαστο κοντεύουν να σπάσουν απ' το βάρος. Στην γωνία του ίδιου δωματίου υπάρχει ένα γωνιακό όρθιο, επίσης γεμάτο. Πάνω απ' τον PC υπάρχουν 3 σαραντάρια ράφια στο έπιπλο φυσικά γεμάτα.

Πάμε παρακάτω...

Στο υπόγειο που είναι διαμορφωμένο σαν διαμέρισμα αλλά δεν μένει κανείς, υπάρχουν:

Δυο όρθιες βιβλιοθήκες με 4 πενηντάρια ράφια έκαστη.

Μία βιβλιοθήκη με δίφυλλο ντουλάπι και 2 ογδοντάρια ράφια

Ένα έπιπλο με ντουλάπι και 2 εξηντάρια ράφια

Όλα τίγκα στο βιβλίο. Επίσης 5 μεγάλα χαρτόκουτο γεμάτα, έτσι που να είναι ασήκωτα, και πάω να γεμίσω τώρα το έκτο, λόγω αποσυμφόρησης των βιβλιοθηκών.

Επειδή τα τοποθετώ κατά μέγεθος ( για να παίρνουν κι άλλα από πάνω καπάκι ), έχω ελληνικά και γερμανικά μπερδεμένα. Κάποια στιγμή όμως λέω να τα ταξινομήσω τουλάχιστον ανά γλώσσα.

Τουλάχιστον έχω καταφέρει να τα τοποθετήσω ανά συγγραφέα, που κάτι είναι κι αυτό...
 
ΝΑΙ, ΝΑΙ, κάτι ξέρεις εσύ Ιαβέρη, και να φανταστείς πως το ποσοστό που βρίσκεται στην οπτική γωνία των επισκεπτών είναι περίπου 15%...
 
Και φαντάζομαι όταν έχεις επισκέπτες ακούς πάντα τη κλασσική ερώτηση : " Τα έχεις διαβάσει όλα;". :)))
Πάντα η κλασική απάντηση, "Αυτά είναι μόνο όσα διαβάζω αυτή τη βδομάδα, τα υπόλοιπα τα έχω στο γραφείο μου".
 
Τα τοποθετώ πρώτα ανά είδος και μετά ανά συγγραφέα.
Την ταξινόμηση την κάνω κάθε χρόνο, αν αγοραστούν πολλά βιβλία μέσα στη χρονιά, για να μη παίζω με τα ράφια ανέβα-κατέβα.
Επίσης το τελευταίο εξάμηνο χρησιμοποιώ και το librarika.
 

Πεταλούδα

Θαλασσογέννητη Ελπίδα των Ηλιόμορφων Ονείρων
Προσωπικό λέσχης
Έπεσα σε αυτή την φωτογραφία και αναγνώρισα τα δικά μου ράφια με τα ντανιασμένα βιβλία, λόγω έλλειψη χώρου. Έχω χωριστά ελληνική με ξένη λογοτεχνία, αλλά η υπόλοιπη ταξινόμηση είναι προσωπική. Άλλα είναι ομαδοποιημένα σε είδη και άλλα σε συγγραφέα με τα πιο αγαπημένα να είναι στα πιο χαμηλά ράφια. Ξεχωριστά έχω αδιάβαστα, που όταν διαβαστεί ένας ικανός αριθμός από αυτά, θα πρέπει να μπουν στις ανάλογες ντάνες.. αν χωρέσουν. :))))@Σελεφά, είδα ότι χρησμοποιείς το librarika. Πως σου φαίνεται, είναι λειτουργικό; Ξέρεις αν υπάρχει κάτι άλλο, εκτός από αυτό; Θα με ενδιέφερε κάποια στιγμή να φτιάξω ένα αρχείο με τα βιβλία μου.
 
Τα βιβλία τα χωρίζω καταρχάς σε Έλληνες και ξένους συγγραφείς. Μετά τα τοποθετώ κατά εκδοτικό οίκο και συγγραφέα. Αν έχω του ίδιου συγγραφέα από διάφορους εκδοτικούς, τοποθετούνται μαζί. Κατά είδος δεν έχω αρχίσει να τα χωρίζω ακόμα. Δεν έχω πάρα πολλά για την ώρα, έχω περισσότερα κόμικς, graphic novels κτλ, τα οποία είναι σε δικές τους βιβλιοθήκες (ναι, πληθυντικός).
Επίσης, υπάρχει και μια ντουλάπα γεμάτη παλιά βιβλία, εγκυκλοπαίδειες, παιδικά κτλ (από τότε που δεν έμενα μόνος σπίτι), αλλά θα τοποθετηθούν όλα όταν πάρω καμιά βιβλιοθήκη ακόμα ή βρω πού να τα βάλω.
 
@Πεταλούδα Υπάρχει η δυνατότητα καταγραφής 2000 βιβλίων, αλλά δε μου αρέσει το περιβάλλον.
Πέρα από αυτό έχει και τα παρακάτω αρνητικά:
1. όταν βάζω Έλληνες συγγραφείς, τα ονόματά τους μου τα βγάζει με σύμβολα. Οπότε έχω όλα τα ονόματα των συγγραφέων τα γράφω με λατινικούς χαρακτήρες.
2. όσον αναφορά την καταχώρηση υπάρχει το manual add και το smart add. Το τελευταίο θεωρητικά αναγνωρίζει το isbn και καταχωρεί αυτόματα το βιβλίο. Από τα ελληνικά/μεταφρασμένα βιβλία νομίζω 1 ή 2 isbn αναγνώρισε. Το πρόβλημά μου είναι το "ελληνικό περιβάλλον", δεν λειτουργεί ουσιαστικά.
3. όταν κατεβάζω τη βιβλιοθήκη σε αρχείο csv, πάλι τα ελληνικά δεν τα αναγνωρίζει.
4. η αναζήτηση είναι λίγο χάλια. Αν πχ στον τίτλο ξεχάσεις έναν τόνο ή γράψεις με μικρό μια λέξη που είναι με κεφαλαίο δε σου εμφανίζει τίποτα.

Υπάρχει και το Libib με δωρεάν 5000 καταχωρήσεις.
Δέχεται ελληνικούς χαρακτήρες, απλά στην αρχική σελίδα η κατηγοριοποίηση γίνεται με βάση το λατινικό αλφάβητο, δηλ. αν πχ το βιβλίο είναι "Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων" το βάζει στη λίστα E (Λατινικό αλφάβητο) και όχι Η (που θα έμπαινε αν υπήρχε επιλογή για ελληνική κατάταξη). Δε το έχω δουλέψει ιδιαίτερα, επειδή το αρχείο csv της librarika είναι προβληματικό όπως είπα, και πρέπει να τα περάσω ξανά όλα από την αρχή... και βαριέμαι... Τέλος, από ό,τι κατάλαβα μπορείς να ακολουθείς και βιβλιοθήκες άλλων μελών (που δε με ενδιαφέρει).

Υπάρχει το Library Thing (και άλλα σαν αυτό), αλλά ναι μεν καταχωρείς τα βιβλία σου, ωστόσο μοιάζει λίγο με το goodreads. Μπορείς δηλαδή να δεις πόσοι άλλοι έχουν το βιβλίο, να δεις το προφίλ τους, να βάζεις βιβλία to read, currenting reading κτλ. (που δε με ενδιαφέρει).

Τέλος, υπάρχουν και προγράμματα που μπορούν να εγκατασταθούν στον υπολογιστή αλλά δε τα έχω δει, για να εκφέρω γνώμη. Θα το κοιτάξω κάποια στιγμή...
 

Πεταλούδα

Θαλασσογέννητη Ελπίδα των Ηλιόμορφων Ονείρων
Προσωπικό λέσχης
@Σελεφά, σε ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες! Θυμήθηκα ότι και η @Λήδα είχε αναφέρει ένα άλλο site. Ναι, είναι βασική προϋπόθεση να υποστηρίζονται οι ελληνικοί χαρακτήρες και μέχρι στιγμής το Goodreads που χρησιμοποιώ είναι βολικό και σε αυτό. Κάποτε σκεφτόμουν να τα περάσω σε ένα excel, αλλλά δεν το έχω κάνει ακόμα γιατί σκέφτομαι τον χρόνο και τον κόπο. Θα κοιτάξω τα σάιτ που αναφέρεις με την πρώτη ευκαιρία, για να δω αν βρω κάτι άλλο που να με βολεύει.
 
Θυμήθηκα ότι και η @Λήδα είχε αναφέρει ένα άλλο site.
To StoryGraph Είναι απλό, ευκολο και μου αρεσουν πολύ τα στατιστικά που βγάζει. Το goodreads εχω σταματήσει να το χρησιμοποιω εδω και χρόνια.

Οσο για τα βιβλία στο σπίτι, τα τοποθετώ κατα genre και αλφαβητική σειρά. Δεν αγοράζω πολλα βιβλία πλέον. Συνήθως τα δανείζομαι απο την βιβλιοθήκη ή διαβάζω e-books,. Οπότε τα βιβλία στο σπίτι πανε και ερχονται.
 
To StoryGraph Είναι απλό, εύκολο και μου αρέσουν πολύ τα στατιστικά που βγάζει. Το goodreads εχω σταματήσει να το χρησιμοποιω εδω και χρόνια.
Το StoryGraph το τελευταίο 3μηνο το ανακάλυψα. Έχει εξαιρετικό περιβάλλον είναι εύκολο και προσφέρει πολλές δυνατότητες. Άσε που βρίσκει και τους τίτλους,... αυτό που το πας. :ρ Στα μεταφρασμένα μπορεί βέβαια να μη βρει κάποιο βιβλίο γιατί είναι ακόμα BETA έκδοση. Το μόνο που με χαλάει είναι τα ράφια. Δεν μπορείς να βάλεις δικό σου ράφι. Εγώ για παράδειγμα έχω ξεχωριστό ράφι με τα audiobooks (και αυτά που έχω ακούσει και αυτά που θέλω να ακούσω).
Ααα ναι με χαλάει επίσης ότι για να δεις παρόμοια βιβλία με ένα βιβλίο που ψάχνεις το έχουν στο upgrade και ουσιαστικά πρέπει να πληρώσεις.
 
Last edited:
Top