Πώς τα βάζεις στην βιβλιοθήκη;

Υπάρχει ένα γραφείο μεγάλο στην είσοδο του σπιτιού στο οποίο δεν πολυκάθομαι. Αυτό φιλοξενεί τα τρέχοντα, από λογαριασμούς ως καινούργια περιοδικά ή βιβλία που μου ακουμπάνε φίλοι ως δώρα όταν έρχονται ή όλα όσα φέρνει το ταχυδρομείο. Άρα ο άγνωστος που μπαίνει στο σπίτι μου πέφτει στην ΑΚΑΤΑΣΤΑΣΙΑ Νο 1.

Μετά υπάρχει ένα μαρτυρικό τραπέζι στην κρεβατοκάμαρα. Μεγάλο. Αυτό είναι που μαρτυράει τον παθών του τον τάραχο. Εκεί τσαλαβουτάω εφ’ όλης της ύλης. Απ’ το να πιω ό,τι πιω, να διαβάσω, να γράψω, να χτενιστώ, να βάλω τα σκουλαρίκια μου. Πάνω σ’ αυτό το τραπέζι παλεύουν πολλά μαζί. Αυτό το τραπέζι το πολύπαθο είναι ο προθάλαμος των ραφιών για τα βιβλία μου...στίβες επιπέδου Μοκαντάσα (καλά δεν τον συναγωνίζομαι, δεν το συζητώ, αλλά μικρογραφία του Μοκαντάσα ναι!!!!). Αυτό λέγεται τάξη της αταξίας. Κοινώς ΑΚΑΤΑΣΤΑΣΙΑ Νο 2.

Στο καθιστικό τώρα είναι το αραλίκι των βιβλίων και η εν αραλίκι χρήση τους επί τω πλείστον νύχτα. Τρελές ολονυχτίες με γονυκλισίες και λιβανισμούς. Εκεί βλέπει κανείς τι κάνω πραγματικά με τα βιβλία μου. Πολλά μαζί. Διαβάζω πολλά μαζί. Σαν να πιάνω κουβέντα με πολλά άτομα συγχρόνως. Αυτά που πρωτοδιαβάζω κι αυτά που κάτι με ιντριγκάρει και ψάχνω κάτι να ξαναδιαβάσω. Όμως, αν μαγνητιστώ με ένα απ’ αυτά, το παράλληλο διάβασμα πάει κατά διαόλου. Άρα ΑΚΑΤΑΣΤΑΣΙΑ Νο3.

Και τελειώσαμε με τις ΑΚΑΤΑΣΤΑΣΙΕΣ 1, 2 και 3 που τις ονομάζω για συντομία οριζόντιες βιβλιοθήκες που είναι όλα τα τραπέζια του σπιτιού. Χύμα.

Βιβλιοθήκες απ’ αυτές που ο νοήμων άνθρωπος επινόησε ως φυσιολογικά έπιπλα που να στέκονται τα βιβλία προστατευμένα όταν δεν χρησιμοποιούνται υπάρχουν παντού. Ακόμα και η κουζίνα έχει κι αυτή τη δική της.

Ό,τι μπαίνει στις βιβλιοθήκες ακολουθεί μια σειρά που προσπαθώ να τηρώ αυστηρά. Όποιος τολμήσει να διαταράξει αυτή τη σειρά για κάποιο λόγο, απλά τρώει ξύλο. ΑΠΛΑ!

Κι αφού ολοκληρώσαμε με την χρηστική τοποθέτηση των βιβλίων πάμε στη μέθοδο αρχειοθέτησής τους.

Ας πιάσουμε πρώτα της κουζίνας. Εκεί έχουμε διάταξη φιλολογίας περί τα υλικά της διατροφής μας, περί τις κατηγορίες μαγειρέματος, περί τις συνθέσεις των τροφών και τις συνταγές τους. Επίσης έχουμε όλη τη φιλολογία περί κατοικιδίων και μη με ρωτάτε το γιατί...γιατί έτσι.

Πάμε αλλού τώρα. Ξέχωρα βάζουμε τα βιβλία έρευνας, ξέχωρα τα βιβλία αναφοράς, όπως λεξικά ή τα παρόμοια. Τα βιβλία έρευνας κι αναφοράς ακολουθούν θεματολογική διάταξη. Τα περιοδικά είναι σε ειδικές θήκες κατά χρονολογία κυκλοφορίας και φυσικά κατά ονομασία. Κατάλογοι διάφοροι κατά θεματολογία και χρονολογία έκδοσης. Υλικό προπαρασκευαστικό για έρευνα, δηλαδή φωτοτυπίες, σημειώσεις ή άλλη χαρτούρα σχετική, που συγκεντρώθηκε με άπειρες ώρες συστηματικής διερεύνησης και εντοπισμού ενδιαφέροντος, άρα ένας σημαντικός θησαυρός ακόμα κι αν είναι φωτοτυπίες, χώρια ανά ενότητα, μέσα σε κουτιά χύμα και με σειρά που μόνο εγώ καταλαβαίνω, με ετικέττες απ’ έξω.

Βιβλία Τέχνης κατά θεματολογία και κατ’ αλφαβητική σειρά.

Λογοτεχνία χωρισμένη σε υποσύνολα: 1. Ελληνική, 2. Ξένη. 1α. Ποίηση, 1β. Πεζά. 2α. Ποίηση, 2β. Πεζά. Όλα κατά αλφαβητική σειρά.

Μην ανησυχείτε ο χώρος αερίζεται συστηματικά. Και καπνίζω με φειδώ μόνο πίπα με καπνό, τσιγάρα κομμένα. Άφτρες ούτε να το φανταστώ στο χώρο. Σώματα καλοριφέρ μακριά κι αγαπημένοι. Γάτες που κοιμούνται πάνω στο επάνω ράφι δεν έχω πια (είχα κάτι διαβαστερές που σκαρφάλωναν πάνω-πάνω και κοιμόντουσαν πάνω στα βιβλία, κάνανε υπνοπαιδεία).

Αυτά εν αναλύσει και χύμα.
 

Αντίβαρο

New member
Πριν δυο τρεις μήνες άλλαξα την σειρά των βιβλίων μου και τώρα πια η λογοτεχνία συνεχίζει μεν να είναι χωρισμένη σε ελληνική και ξένη, αλλά από εκεί και πέρα είναι βαλμένα κατά επώνυμο συγγραφέα, όπως και στις βιβλιοθήκες.
Τελειόφοιτη βιβλιοθηκονόμος εδώ. Την καλύτερη δουλειά κάνεις με το Διαχωρισμό ελληνικού και ξένου (για λογοτεχνία μόνο) και ταξιθέτηση κατά επώνυμο συγγραφέα.
 

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Staff member
Μα αγαπητή βιβλιοθηκονόμε, εγκρίνεις ακριβώς επειδή τα έχω κατά την... βιβλιοθηκονομία! :)))

Να πω την αμαρτία μου, τελευταία φλερτάρω με αυτήν την πρόταση:

 

Αντίβαρο

New member
Μα αγαπητή βιβλιοθηκονόμε, εγκρίνεις ακριβώς επειδή τα έχω κατά την... βιβλιοθηκονομία! :)))
Δεν είναι ψέματα. Αλλά δεν θα μπορούσα να συμβιβαστώ ποτέ κατά χρώμα. Είναι πολύ mainstream κατάσταση στο εξωτερικό.
Θα μου πεις είναι θέμα συνήθειας.
 

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Staff member
δεν θα μπορούσα να συμβιβαστώ ποτέ κατά χρώμα. Είναι πολύ mainstream κατάσταση στο εξωτερικό.
Α, σοβαρά; Ε τότε, όχι.

Μήπως να τα βάζαμε κατά μυρωδιά; :χμ:

( Πού στο καλό την έχω την Κρίστη;! Μισό λεπτό να μυρίσω.... :))) )
 
Ωχ, τι μου κάνετε τώρα...αν δει η γυναίκα μου τι γράφω τώρα, θάχουμε 10 μέρες μουρμουρητό! Που να τα βάλω βρε παιδιά, που δεν μπορώ να αποχωριστώ βιβλίο με τίποτα.
Λοιπόν έχουμε και λέμε. Η ντουλάπα του σαλονιού έχει 6 ράφια εξηντάρια και είναι όλα τίγκα σε δύό σειρές και μερικά καπάκι από πάνω. Ένα τραπεζάκι που το έχει η γυναίκα μου να βάζει τους καφέδες για τους επισκέπτες, έχει καμιά δεκαριά επάνω, με αποτέλεσμα να είναι μονίμως έναυσμα μουρμουρητού εκ μέρους της.

  • ¨Κάποια μέρα θα τα βρεις στον κάδο...¨
  • ¨ Έτσι και τ' ακουμπήσεις, έφυγες για την μάνα σου...¨
Στο δωμάτιο του υπολογιστή, δύο ράφια 1,2 μέτρα έκαστο κοντεύουν να σπάσουν απ' το βάρος. Στην γωνία του ίδιου δωματίου υπάρχει ένα γωνιακό όρθιο, επίσης γεμάτο. Πάνω απ' τον PC υπάρχουν 3 σαραντάρια ράφια στο έπιπλο φυσικά γεμάτα.

Πάμε παρακάτω...

Στο υπόγειο που είναι διαμορφωμένο σαν διαμέρισμα αλλά δεν μένει κανείς, υπάρχουν:

Δυο όρθιες βιβλιοθήκες με 4 πενηντάρια ράφια έκαστη.

Μία βιβλιοθήκη με δίφυλλο ντουλάπι και 2 ογδοντάρια ράφια

Ένα έπιπλο με ντουλάπι και 2 εξηντάρια ράφια

Όλα τίγκα στο βιβλίο. Επίσης 5 μεγάλα χαρτόκουτο γεμάτα, έτσι που να είναι ασήκωτα, και πάω να γεμίσω τώρα το έκτο, λόγω αποσυμφόρησης των βιβλιοθηκών.

Επειδή τα τοποθετώ κατά μέγεθος ( για να παίρνουν κι άλλα από πάνω καπάκι ), έχω ελληνικά και γερμανικά μπερδεμένα. Κάποια στιγμή όμως λέω να τα ταξινομήσω τουλάχιστον ανά γλώσσα.

Τουλάχιστον έχω καταφέρει να τα τοποθετήσω ανά συγγραφέα, που κάτι είναι κι αυτό...
 
ΝΑΙ, ΝΑΙ, κάτι ξέρεις εσύ Ιαβέρη, και να φανταστείς πως το ποσοστό που βρίσκεται στην οπτική γωνία των επισκεπτών είναι περίπου 15%...
 
Και φαντάζομαι όταν έχεις επισκέπτες ακούς πάντα τη κλασσική ερώτηση : " Τα έχεις διαβάσει όλα;". :)))
Πάντα η κλασική απάντηση, "Αυτά είναι μόνο όσα διαβάζω αυτή τη βδομάδα, τα υπόλοιπα τα έχω στο γραφείο μου".
 

Σελεφά

New member
Τα τοποθετώ πρώτα ανά είδος και μετά ανά συγγραφέα.
Την ταξινόμηση την κάνω κάθε χρόνο, αν αγοραστούν πολλά βιβλία μέσα στη χρονιά, για να μη παίζω με τα ράφια ανέβα-κατέβα.
Επίσης το τελευταίο εξάμηνο χρησιμοποιώ και το librarika.
 
Top