Πώς αντιμετωπίζουμε το Τρολ

Φαροφύλακας

Υποθετικός Σοφέρ
Προσωπικό λέσχης
Έχω ζήσει το ίντερνετ από την απαρχή του ως τον Παγκόσμιο Ιστό που όλοι ξέρουμε. Έχω συμμετάσχει σε κοινότητες από την αρχή και ακόμη και σήμερα.

Ανά καιρούς στις διάφορες συζητήσεις μπαίνει κάποιο "τρολ". Τουτέστιν κάποια φωνή η οποία συνήθως επίτηδες κι ηθελημένα προκαλεί. Προκαλεί το κοινό αίσθημα, προκαλεί για αντιδράσεις, προκαλεί να ανάψουν τα αίματα κι η γαλήνη κι η αρμονία να μετατραπούν σε χαμό και φωνασκίες.

Φυσικά για την διαχείριση το μόνο εύκολο είναι να μπανιάρει (διάβαζε μπανάρει) το τρολ. Έχει περισσότερο ενδιαφέρον όμως να αναλογιστεί ο καθένας την συμπεριφορά του απέναντι σε μια τέτοια κατάσταση. Ειδικά σε μια υγιή κοινότητα όπως είναι η δική μας.

Ο γενικότερος κανόνας που ισχύει εδώ και πολλά χρόνια είναι: Don't feed the troll.

Κάντε μια αναζήτηση για αυτήν την φράση στον Παγκόσμιο Ιστό και θα βρείτε πολλές χιλιάδες ανευρέσεις καθώς και πολλές εικόνες που απεικονίζουν το σλόγκαν.

Τί σημαίνει Μην τρέφεις το τρολ;
Για να το πούμε απλά, σημαίνει να "μην ψαρώνεις". Να μην τσιμπάς. Να το αγνοείς. Να το κάνεις αόρατο με την αδιαφορία σου.

Το να έχει κάποιος διαφορετική άποψη δεν τον κάνει τρολ. Έχει να κάνει με περισσότερα από ένα πράγματα όπως είναι ο χώρος και το ύφος.

Ας φανταστούμε μια περίπτωση όπου κάποιος μπαίνει σε ένα φόρουμ αφιερωμένο στα ανθρώπινα δικαιώματα και δηλώνει πως "η θέση της γυναίκας είναι στο σπίτι". Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να ξεκινήσει έναν τρελό χαμό και μια μακρά αγανακτισμένη συζήτηση από πολλούς που θα αντιδρούσαν και δεν θα ανέχονταν. Ο μόνος που θα εξυπηρετούνταν σε μια τέτοια περίπτωση είναι ο ίδιος ο ισχυρισμός, ο οποίος με ένα μακρύ νήμα, έστω αντίδρασης, διαφημίζεται, και ο μόνος με το χαμόγελο στο στόμα, το ίδιο το τρολ.

Οπότε θα ήθελα να προτείνω σε όλους εδώ να εξασκήσουν τα αντανακλαστικά και το ανοσοποιητικό τους, και να μην τρέφουν το τρολ. Όποτε και όπου το συναντήσουν.

Όση αγανάκτηση κι αν νιώθουμε, πρέπει να σκεφτόμαστε τίνος το παιχνίδι παίζουμε εκείνη την στιγμή. Είναι σαν κάποιος να φέρνει μπροστά μας μια σκακιέρα κι εμείς να αρχίζουμε να παίζουμε δίχως να το είχαμε καν σκοπό, και να θυμώνουμε, και να οργιζόμαστε, ενώ ο άλλος που βαριόταν, βρήκε επιτέλους συμπαίκτη να περάσει χαμογελώντας την ώρα του.

Αξίζει τουλάχιστον να πειραματιστούμε στο πώς αντιδρούμε όταν συναντήσουμε το τρολ. Κι αν μάθουμε να χειριζόμαστε το τρολ, θα γίνουμε καλύτερες μονάδες και θα έχει καλύτερη υγεία η κοινότητα.

Και στην τελική τί μας ενδιαφέρει τί λέει ο κάθε φουκαράς, κρυμμένος πίσω από την ανωνυμία του ίντερνετ; ;)

Οπότε, ας διασκεδάσουμε κι εμείς με την σειρά μας, κάνοντας το τρολ αόρατο. :ναι:
 
Last edited:
Έχω ζήσει το ίντερνετ από την απαρχή του ως τον Παγκόσμιο Ιστό που όλοι ξέρουμε. Έχω συμμετάσχει σε κοινότητες από την αρχή και ακόμη και σήμερα.
Χριστέ μου, πόσο μεγάλος είσαι???

Οση αγανάκτηση κι αν νιώθουμε, πρέπει να σκεφτόμαστε τίνος το παιχνίδι παίζουμε εκείνη την στιγμή.
Μια κουβέντα είναι αυτό, αλλά you are the boss.
 

Φαροφύλακας

Υποθετικός Σοφέρ
Προσωπικό λέσχης
Δεν το λέω σαν κάποιο πρόσταγμα. Περισσότερο σαν ενημέρωση για κάτι σχετικά βασικό στην συμμετοχή σε διαδικτυακές κοινότητες. Το τρολ είναι κάτι το πολύ συγκεκριμένο και ομοίως συγκεκριμένος είναι ο τρόπος που το αντιμετωπίζουμε. Δεν είναι κάτι που το ανακαλύπτουμε εμείς εδώ πρώτη φορά. Υπάρχει από την αρχή των διαδικτυακών συζητήσεων και κοινοτήτων, είναι γνωστό και έχει τον τρόπο του.

Διαβάστε περισσότερα: Don't feed the troll (και δει στην ενότητα "Treatment")

Χριστέ μου, πόσο μεγάλος είσαι???
 

Αντέρωτας

Ξωτικό του Φωτός
Προσωπικό λέσχης
Παγιδα το τρολάρισμα, και ομολογω οτι σποραδικα εχω πεσει κι εγω στην παγιδα να θελω να γραψω κατι για να προκαλεσω αντιδρασεις. Κατι σαν αθωο πειραμα αλλα και ενοχη απολαυση (σκανταλιά).

Και μια εγκυκλοπαιδικη πληροφορια για την ετυμολογια της λεξης: Η λεξη trolling στα αγγλικά σημαινει αρχικα ενα είδος ψαρέματος με βαρκα, αν δεν κανω λαθος η τράτα. Αναλογικα λοιπόν αυτός που τρολάρει στην ουσια προσπαθει να "ψαρεψει" τους αλλους. Ταυτοχρονα στα αγγλικα γινεται και λογοπαιγνιο με το μυθικο τερατάκι troll, ετσι ωστε αυτος που "Ψαρευει" για καβγαδες, αποκαλειται στην ουσια τερατακι.
 
Δεν τρολάρω ποτέ, αλλά θα ήθελα να μπορώ να πω την γνώμη μου χωρίς να σκέφτομαι δέκα φορές αν αρέσει στους άλλους. Οι γνώμες όπως είναι γνωστό διίστανται και δεν θάθελα να μοιράζω μόνο συγχαρήκια αριστερά και δεξιά για κάτι που γράφτηκε, από φόβο πως αν πω την γνώμη μου και είναι αντίθετη την περάσουν για τρολάρισμα.
Εγώ θα εξακολουθώ να εκφράζω την γνώμη μου αρέσει δεν αρέσει, διότι είμαι της άποψης πως καθε γνώμη είναι σεβαστή κι ας μην μου αρέσει. Στην περίπτωση αυτή θα προσπαθήσω να την αντιμετωπίσω με επιχειρήματα. Αν πάλι πέσω σε γρανίτη, ε τότε απλά δεν συμετέχω πλέον...
Υ.Γ. Αν και μερικές φορές νοιώθω την ακατανίκητη επιθυμία να ρίξω μερικά...μπινελίκια... :))))
 

Φαροφύλακας

Υποθετικός Σοφέρ
Προσωπικό λέσχης
Η ιδέα είναι πως μπορούμε να πούμε την γνώμη μας, ακόμη κι αν είναι διαφορετική και αιρετική. Το να πεις μια αντίθετη άποψη, ακόμη και προκλητική, δεν συνιστά τρόλ. Είναι αυτό που έγραψα πιο πάνω, πως είναι ένα σύνολο πραγμάτων και κυρίως η πρόθεση.

Για να δώσω ένα παράδειγμα, κι εγώ, στην μακρά μου ιστορία, έτυχε να τρολάρω. Ήμουν πριν άπειρα χρόνια σε μια κοινότητα unix και ισχυρίστηκα επίτηδες πως ο ενσωματωμένος συντάκτης vi είναι πρωτόγονος (πράγμα τελείως αληθινό) και καλύτερα να λείπει. Και βέβαια ξεκίνησε ένας τρελός χαμός υπεράσπισης του vi. Καταλαβαίνω πως λίγοι εδώ μπορείτε να παρακολουθήσετε την ευαισθησία του θέματος για έναν χρήστη γιουνιξοειδούς.

Από τότε και σαν αρχή δεν τρολάρω πουθενά.
 
Χριστέ μου, πόσο μεγάλος είσαι???
Είναι μεγάλος και τρανός, αφού.

Αλλά πέρα από την πλάκα, από τότε που ήρθα εδώ, έχω παρατηρήσει επανειλημμένα πώς μια φαινομενικά ασήμαντη φρασούλα, πεταμένη τάχα τυχαία, ξεκινά διαμάχες που στο τέλος χαλάνε καρδιές, χαλάνε το κλίμα, οδηγούν στην απομάκρυνση πολλών, και στην τελική, το τρολ εννοείται δεν αλλάζει μυαλά, ιδίως όταν πρόκειται για θέματα θρησκείας, πολιτικής ή ρατσισμού, και όλοι έχουν χαραμίσει πολύτιμες ώρες στο να παραθέτουν επιχειρήματα επί επιχειρημάτων, ώστε να πείσουν έναν άνθρωπο (ή μια ομάδα) για το πόσο σφαλμένες είναι οι πεποιθήσεις τους. Πραγματικά, βλέποντας πώς αντιμετωπίστηκε η πρόσφατη τρολοφάση που πλην μιας μικρής αναφοράς πέρασε απαρατήρητη και αναπάντητη, δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω απόλυτα με όσα λέει ο Φάρος, ιδίως όταν σκέφτομαι πόση ώρα ακόμα κι εγώ η ίδια έχω πετάξει για να μιλάω για πράγματα που θεωρώ αυτονόητα και άξια υπεράσπισης σε μια ανθρώπινη κοινωνία. Όπως σοφά λένε, παράνοια είναι να κάνεις το ίδιο πράγμα ξανά και ξανά, και να περιμένεις διαφορετικό αποτέλεσμα. Εγώ ευτυχώς προσπαθώ να μην επαναλαμβάνω τα ίδια λάθη, ιδίως αν σκεφτεί κανείς πόσο εξαιρετικά νέα λάθη υπάρχουν στον κόσμο που περιμένουν να διαπραχθούν.
 
Ήμουν πριν άπειρα χρόνια σε μια κοινότητα unix και ισχυρίστηκα επίτηδες πως ο ενσωματωμένος συντάκτης vi είναι πρωτόγονος (πράγμα τελείως αληθινό) και καλύτερα να λείπει. Και βέβαια ξεκίνησε ένας τρελός χαμός υπεράσπισης του vi.
Στις αρχές του αιώνα έγραφα σε vi επί 3 περίπου χρόνια. Παρόλο που σαν κειμενογράφος ήταν εφυιής συμφωνώ ότι ακόμη και όταν τον χρησιμοποιούσα εγώ ήταν παρωχημένος.
 

Φαροφύλακας

Υποθετικός Σοφέρ
Προσωπικό λέσχης
Έλα ρε. Δεν έχω δει πιο δύστροπο και κακώς οργανωμένο κειμενογράφο. Αναλόγως και ποια έκδοση χρησιμοποιούσες, βέβαια, διότι μια φορά που τον πέτυχα σε λίνουξ ήταν αριστούργημα σε σχέση με παλιότερες εκδόσεις. (Δηλ. ήταν απλά πολύ άθλιος :ρ )

Λόγια δεν μπορούν να τον περιγράψουν.

Το πρόβλημα είναι πως βασιζόταν (ήταν η μετεξέλιξη) των πρώτων σουπερ προϊστορικών κειμενογράφων της μιας γραμμής.
 
Μόλις είδα ότι σκότωσα στην προηγούμενη ανάρτησή μου το "ευφυής" (και δεν έφταιγε κανένας vi) και δεν μπορώ να το διορθώσω.

Ο χαρακτηρισμός μου για τον vi (σε Unix το δούλευα) προκύπτει από το ότι έχει πολλές επιλογές, χωρίς πουθενά να χρειάζεσαι οτιδήποτε άλλο εκτός από πληκτρολόγιο (ούτε καν μπάρα επιλογών στο πάνω μέρος της οθόνης που θα άνοιγε πατώντας ας πούμε το Alt). Μάλλον θα το συγκρίνω με κάποιους επεξεργαστές κειμένου σε dos που είχα χρησιμοποιήσει στα μέσα της δεκαετίας του 90. Φυσικά, δε μπορώ να βάλω τον vi δίπλα σε οτιδήποτε δουλεύει σε γραφικό περιβάλλον.
Και να ξεκαθαρίσω: δεν είπα ποτέ ότι ήταν εύχρηστος ή φιλικός προς τον χρήστη. Μάλλον το αντίθετο...
 

Φαροφύλακας

Υποθετικός Σοφέρ
Προσωπικό λέσχης
Παρεμπιπτόντως, είμαι περήφανος για σας. :))))
(Κι όποιος κατάλαβε, κατάλαβε.)
 
Διαφωνώ. Τα τρολ είναι σαν το αλάτι. Σε σωστή ποσότητα νοστιμίζουν το φαγητό. Σε μεγάλη ανεβάζουν την πίεση. Οπότε προτείνω το handle with care.
 

Αντέρωτας

Ξωτικό του Φωτός
Προσωπικό λέσχης
Συμφωνα με το DnD το τρολ εχει Armor Class 15, Constitution 20 με regeneration στην αρχη καθε γυρου, επομενως χρειαζετγαι ριξιμο του d20 >15 και συνεχεις επιθεσεις μεχρι να ξεκινησει το γυρο με 0 HP ωστε να μη μπορει να regenerate. Επιθεσεις βασιζομενες σε φωτια (fireballs, υγρο πυρ κλπ) βοηθανε.
 
@Αντέρωτας κατάλαβα τι θες να πεις.:πανικός:
Οπότε προτείνω το handle with care.
Σαν τα γκρεμλινς, λες.
Να σου πώ, μπηκα στη διαδικασία και βοηθησα να πηδησουμε δυο τρια θεματα κι ενω καλά περασα, δεν λέω, γελασα, ε, μετα ειδα την ανοησια (μου) του πράγματος και με πιασαν τυψεις.
 
Last edited:
Κριτόνιον, δεν πειράζει που δεν τα καταλαβαινεις όλα αυτά. Εγω σε καταλαβαινω που δεν τα καταλαβαινεις μιας και προσφατα άρχισα κι εγω να ψιλοκαταλαβαινω.

Δεν ξερω αν με κατάλαβες...:ρ
 
Top