@Καιστηνκορυφήκανέλα κατ'αρχάς να πω ότι δεν έχω διαβάσει πολλά τέτοιου είδους βιβλία, μόνο αποσπασματικά εάν τύχαινε να πέσει κάποιο στα χέρια μου. Α, τώρα που θυμήθηκα, έχω διαβάσει ολόκληρο, πριν αρκετά χρόνια, το " Πώς να κερδίζεις φίλους και να επηρεάζεις τους ανθρώπους" του Dale Carnegie, θα επανέλθω σ'αυτό αργότερα.
Πρώτον, θεωρώ ότι η πλειοψηφία αυτών των βιβλίων δεν ανταποκρίνεται στη δική μας πραγματικότητα. Τα περισσότερα έχουν γραφτεί από Αμερικανούς και απευθύνεται κυρίως σ' αυτούς, στη δική τους καθημερινότητα, στη δική τους νοοτροπία, στα δικά τους πιστεύω. Γι' αυτό και τόσα χρόνια εκεί εκδίδονται εκατοντάδες βιβλία αυτοβελτίωσης και πουλάνε ακόμα τρελά, μιλάμε για μεγάλη βιομηχανία πλέον. Οι υποτιθέμενοι σωτήρες κάνουν περιοδείες σε ολόκληρη τη χώρα (μερικοί και στο εξωτερικό), κάνουν εκπομπές στην τηλεόραση, έχουν κατακλύσει το διαδίκτυο, δηλαδή είναι παντού. Κι αυτό μεταφράζεται σε χρήμα, πολύ χρήμα.
Επίσης τίτλοι του τύπου " 10 τρόποι να ξεπεράσεις τη κατάθλιψη" μόνο παραπλανητικοί μου φαίνονται. Η κατάθλιψη είναι πολύ πιο περίπλοκη και με 5-10 μαγικές συμβουλές δεν σώζεται η κατάσταση. Γενικά πιστεύω ότι η συγκεκριμένη κατηγορία βιβλίων τρέφεται από τη δυστυχία και τις ανασφάλειες των ανθρώπων, όπως για παράδειγμα τα πορνογραφικά σαιτ τρέφονται από τη μοναξιά και την δυσκολία κάποιων ανθρώπων να συνάψουν σχέση. Και τα δύο μάλλον εντείνουν το πρόβλημα.
Το " stay positive, όλα θα πάνε καλά, μπορείς να καταφέρεις τα πάντα" που προωθούν τα βιβλία αυτοβελτίωσης περισσότερο κακό μπορεί να μας κάνει γιατί μας βάζει σε μια τσιχλόφουσκα όπου όλα είναι δυνατά και τίποτα δεν μας σταματά, ενω η πραγματικότητα είναι πολύ πιο σκληρή και δύσκολα μπορεί αυτή η νοοτροπία να εφαρμοστεί πάνω της.
Κι επανέρχομαι στο βιβλίο του Carnegie που ανέφερα πιο πάνω. Δεν θυμάμαι λεπτομέρειες, έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που το διάβασα. Το μήνυμα σε γενικές γραμμές ήταν να είσαι πάντα χαμογελάστος, συμπονετικός, εξυπηρετικός, εγώ θα'λεγα μάλλον απλά να είσαι βολικός με τους γύρω σου κι έτσι θα τους κάνεις φίλους. Δυστυχώς, στην πραγματική ζωή ξέρουμε ότι μερικοί άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν από χαμόγελα και καλοσύνες, αντιθέτως είναι για σφαλιάρες. Θέλω να δείξω με το παράδειγμα αυτό πώς η πραγματικότητα στα βιβλία αυτοβελτίωσης δεν συνάδει πάντα με τη πραγματικότητα γύρω μας.
Γι'αυτό προσωπικά αποφεύγω τέτοιου είδους βιβλία, γιατί δε νομίζω ότι μπορούν να προσφέρουν τη λύση στα προβλήματα μας, η ζωή είναι πολύ πιο σύνθετη και περίπλοκη και δεν υπάρχει μαγική φόρμουλα που να τα λύνει όλα. Εάν η ψυχική υγεία κάποιου είναι σε σοβαρή κατάσταση, είναι προτιμότερο τα λεφτά για βιβλία αυτοβελτίωσης να τα δώσει σε έναν ψυχολόγο που θα ανταποκριθεί στις δικές του συγκεκριμένες ανάγκες και πολύ πιο πιθανόν να τον βοηθήσει. Ή αλλιώς αν κάποιος απλώς ψάχνεται, υπάρχουν οι φιλόσοφοι, όπως ο Μάρκος Αυρήλιος που πρότεινα πιο πάνω αλλά και πολλά άλλα σπουδαία μυαλά, που δεν δίνουν εύκολες λύσεις όμως προκαλούν τη σκέψη και τη κριτική του αναγνώστη,κατι που θεωρώ πιο εποικοδομητικό.