Προτάσεις για ταινίες

Σαώρη

Θεραπεύτρια Μαγικών Πλασμάτων
Μιας και ανέφερε η @Βασίλισσα - και ευχαριστώ για την ταινία- τον κορεάτικο κινηματογράφο, ας αναφέρω και δυο ενδιαφέρουσες κορεάτικες ταινίες.

Η μία λέγεται So-won. Αφορά την παιδική κακοποίηση. Πόσο απροστάτευτα είναι παγκοσμίως τα παιδιά -ανεξαρτήτως χώρας- από τους ενήλικες εκεί έξω στην πραγματικότητα, αλλά και νομικά.

Η δεύτερη ταινία που την είδα με αφορμή το Φεστιβάλ Κινηματογράφου στη Θεσσαλονίκη είναι η Next Sohee. Νομίζω η περιγραφή στη σελίδα τα λέει καλύτερα από εμένα.
«Μια ανατριχιαστική, διεισδυτική ματιά στην εκμετάλλευση της απλήρωτης εργασίας, στο μοντέρνο δίκτυο των σιωπηρών πλην καταλυτικών παραγόντων που επιτρέπουν τις αλλεπάλληλες κρίσεις, και τη φρίκη της μοναξιάς σε αυτό τον αφιλόξενο κόσμο.»
 
Συγνώμη κιόλας.... ξεκίνησα να δω την ταινία poor things... είχα διαβάσει για αυτή την ταινία πριν βγεί στο κινηματογράφο και πριν την δώ στα σοσιαλ μίντια την επενούσαν... πήρε αυτή η βλακεία βραβείο; πραγματικά δηλ... δεν κατάφερα να δω ούτε την μισή...
Να ανησυχήσω; δεν καταλαβαίνω ντιπ από τέχνη; πως άρεσε μια τόσο ψυχεδελική ταινία;
 
@Βασίλισσα Δεν είμαι μεγάλος φαν του Λάνθιμου όμως θα πάω να δω την ταινία επειδή έχω μια άρρωστη αδυναμία στον William Dafoe. Αυτό που με εκνευρίζει πάρα πολύ είναι ο χαμός που γίνεται στα σόσιαλ σχετικά με το Poor Things, σαν να βλέπει κανείς δύο στρατόπεδα Ταλιμπάν να τσακώνονται μεταξύ τους για κάτι τόσο ευτελές από τη στιγμή που υπάρχουν τουλάχιστον 179 458 πιο σοβαρά θέματα για να ασχοληθεί κανείς.
Να πάτε να δείτε το The Holdovers. :πάνω:
 
Το the Holdovers το περιμένω πως και πως, κρίμα που δεν κυκλοφόρησε την περίοδο των γιορτών.
Poor Things θα πάω σήμερα, πρώτη φορά που βλέπω ταινία Λάνθιμου.
 
@Ιαβερης Εγώ δεν τον γνώριζα τον Κύριο Λάνθιμο και όπως φαίνεται ούτε θα τον μάθω. Εγώ επηρεάστηκα πολύ από τα θετικά σχόλια για την ταινία. Κάπου διάβασα οτι το φαβορί ήταν η Barbie και τελικά πήρε το βραβείο το poor things... όντως πολύ poor και κατά την γνώμη μου αν μας αρέσουν τέτοιες ταινίες κάτι δεν πάει καλά... αλλά ας μην τα μαχαιρώνω όλα... Ιαβερή θα ήθελα πολύ να μου πεις την γνώμη σου αφού την δεις...
 
Ο Λάνθιμος είναι κορυφαίος δημιουργός καταξιωμένος και από τους ομότεχνους του αλλά και από το κοινό. Αυτό δεν αμφισβητείται από κανέναν. Βέβαια, όπως είπε και ο Ιαβέρης, σε κάποιους ταιριάζουν οι ταινίες του σε κάποιους άλλους όχι. Επίσης, το να χωρίζεται ο Έλληνας σε δύο στρατόπεδα και να τα κάνει όλα ντέρμπι ΠΑΟ-ΟΣΦΠ είναι πανάρχαιο φαινόμενο.

Οι αγαπημένες μου του σκηνοθέτη είναι οι Κυνόδοντας και Αστακός. Τις έχω δει όλες και θεωρώ ότι εξελίχθηκε πάρα πολύ. Σίγουρα θα δω και την Poor Things (αλήθεια γιατί δε μεταφράστηκε στα ελληνικά ο τίτλος;;;) που πιστεύω θα είναι ένα κορυφαίο δημιούργημα. Μακάρι να καταπιαστεί και με άλλα λογοτεχνικά βιβλία να τα μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη με τον τρόπο που μόνο αυτός μπορεί.

Χρονοκάψουλα mode on!
Oι καλλιτέχνες που ήταν μπροστά από την εποχή τους ανά τους αιώνες κατηγορήθηκαν, λοιδορήθηκαν, απαξιώθηκαν αλλά μέσα στα χρόνια βρήκαν τη θέση που τους άξιζε και πλέον από κει κοιτάν όλους τους ασήμαντους που κάποτε αμφισβήτησαν την αξία τους.
 
@Νικόλας Δε Κιντ θα συμφωνήσω στο ότι έχει εξελιχθεί και θα συμφωνήσω ότι η καταξίωση και η κλλιτεχνική του αξία δεν αμφισβητούνται. άλλωστε δεν θα πηγαίνανα διαφορετικά τόσοι κορυφαίοι ηθοποιοι να δουλέψουν μαζί του ούτε θα είχε διεθνή απήχηση (πο υόμοιά της δεν νομίζω ότι έχει άλλος Έλληνας σκηνοθέτης).
Θα διαφωνήσω στις αγαπημένες. Τον κυνόδοντα τον βρήκα ανυπόφορο (και παρόλα αυτά τον έχω δει 2 φορές - μπας και καταλάβω γιατί το βρήκα ανυπόφορο, αλλά δεν κατάλαβα).
Θεωρώ κορυφαία τον Αστακό και το Ιερό Ελάφι (προσωπκά).
Επίσης καλό αλλά όχι στο ίδιο επίπεδο σαν νόημα - μηνύματα προς τον θεατή, η Ευνοούμενη.
Συμπαθητικό και ένα πιο παλιό του που είχε φάλει η ΕΡΤ και τώρα το cinobo (που δεν θυμάμαι τίτλο). Alpes νομίζω;
Τωρα γιατι δεν μετάφρασαν το poor things, ίσως γιατί είναι λογοπαίγνιο αγγλικό (poor thing: καημενάκι αλλά και φτωχό πράγμα). Δεν το έχω δει (ούτε διαβασει)-δεν ξέρω.
Στο τελευταίο που λες, νομίζω ότι ο Λάνθιμος δεν λοιδορείται, απαξιώνεται πια από κανένα (εκτός ίσως από κάποιους που το καλλιτεχνικό τους κριτήριο είναι spiderman και remake του εξορκισμού)
 

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
@Ιαβερης Εγώ δεν τον γνώριζα τον Κύριο Λάνθιμο και όπως φαίνεται ούτε θα τον μάθω. Εγώ επηρεάστηκα πολύ από τα θετικά σχόλια για την ταινία. Κάπου διάβασα οτι το φαβορί ήταν η Barbie και τελικά πήρε το βραβείο το poor things... όντως πολύ poor και κατά την γνώμη μου αν μας αρέσουν τέτοιες ταινίες κάτι δεν πάει καλά... αλλά ας μην τα μαχαιρώνω όλα... Ιαβερή θα ήθελα πολύ να μου πεις την γνώμη σου αφού την δεις...
Δηλ. τι να μας αρέσει βρε @Βασίλισσα ; οι χιλιοειπωμένες κλισεδιές του χόλιγουντ;
ή η δήθεν ποιότητα του Χόλιγουντ; Είδα το the Menu και πήγα να κάνω χαρακίρι από το βλακώδες σενάριο. Ή τις wokenιές της Δύσης;

Ο Λάθιμος δεν είναι αγαπημένος, αλλά όπως και με τον Λαρς Φον Τρίερ, τουλάχιστον βλέπεις πρωτότυπες ταινίες, κι όχι αναμασημένα templates και χιλιοειπωμένες εκδοχές της ίδιας ιστορίας, και part 6 του τάδε blockbuster, με μόνη έγνοια να κόψουν εισιτήρια.

το Poor Things δεν το είδα ακόμη, δεν ξέρω αν θα το δω, μήτε αν θα μου αρέσει, όμως το απόσπασμα με τον χορό που είδα, είναι γ@μ@το!

 
@Φαροφύλακας Σε πολλούς άρεσε η ταινία και ειδικά οι wokenιές αρέσουν πολύ, μα πάρα πολύ και διχάζουν τον κόσμο.
Συγνώμη αν βγαίνω εκτός θέματος αλλά θέλω να σου απαντήσω.
Πλέον με αυτά που συμβαίνουν παγκόσμιος και με τις τόσες πολλές φιλοσοφίες που κυκλοφορούν άνα θέμα... έχω καταλάβει οτι πρέπει να κρατάω το στόμα μου κλειστό γιατί πάντα μα πάντα είμαι αντίθετη με τους πολλούς... και ο σκοπός μου δεν είναι να έρθω σε κόντρα...
Εμένα η ταινία μου φάνηκε ψυχεδελική... σε άνδρες μπορεί να αρέσει γιατί έχει να κάνει το πως μια γυναίκα μεταχειρίζεται το σώμα της πάνω στο σεξ και τι θέλω έχει. Επίσης μπορεί να μην έχω αισθητική της τέχνης... δεν με πειράζει... όντως δεν έχω. Μια τέτοια τέχνη δεν έχει να μου προσφέρει κάτι. Η Barbie έστω ήταν χαριτωμένη ταινία δεν σου προκαλούσε εκνευρισμό.
Και εγώ τρείλερ είχα δει και λέω ουαααουυυ θέλω να την δω οπώσδηποτε... αλλά no.
 
Μιας και είμαστε βιβλιοφιλικός διαδικτυακός τόπος, να προτείνω και γω 2 ταινίες (κάπως παμπάλαιες) οι οποίες είναι βασισμένες σε βιβλία ή διηγήματα.

- Η στρατηγική της Αράχνης του Μπ. Μπερτολούτσι. Βασισμένη στο διήγημα του Μπόρχες "Θέμα του προδότη και του ήρωα", η ταινία ακολουθεί έναν νεαρό Ιταλό, ο οποίος επισκέπτεται τη γενέτηρά του, μια μικρή Ιταλική πόλη στην οποία οι φασίστες είχαν εκτελέσει τον πατέρα του, προκειμένου να βρει ποιοι τον πρόδωσαν και τι εν γένει έγινε.
Όλοι παρατηρούν πως η ομοιότητα του νεαρού με τον πατέρα του είναι εκπληκτική ενώ ο ίδιος παράλληλα διαπιστώνει πως κάποιο μυστικό κρατιέται καλά κρυμμένο από όλους όσοι γνώριζαν τον τελευταίο.

H εξαδέλφη Ρέιτσελ του Χένρι Κόστερ. Κινηματογραφική μεταφορά του ομότιτλου βιβλίου της Δάφνης Ντι Μοριέ με πρωταγωνιστές τον Ρίτσαρντ Μπάρτον και την Ολίβια Ντε Χάβιλαντ.
Ένας νεαρός ευγενής ετοιμάζεται να εκδικηθεί τη γυναίκα που πιστεύει πως δολοφόνησε τον κηδεμόνα του αφού πρώτα την αναγκάσει να παραδεχθεί την ενοχή της. Αντ' αυτού την ερωτεύεται παράφορα και χάνεται ανάμεσα στην πραγματικότητα και τις εμμονές του.
Η ταινία είναι πολύ καλή, αλλά η πένα και ο υπαινικτικός τρόμος της Ντι Μοριέ ξεχωρίζει, όπως άλλωστε σε όλες τις ταινίες που βασίστηκαν είτε σε βιβλία είτε σε διηγήματα της ( Ρεβέκκα, Τα πουλιά, Πριν τα μεσάνυχτα κλπ).


 
Να πω κι εγώ το κοντό μου για το poor things. Αφενος, μου αρεσει ο Λανθιμος, στην πλειονότητα των εργων του. Αφεδυο, κι ας γινομαι απολυτη ή αιρετική, θεωρω απιθανο να δει καποιος την ταινια και να μη βρεί έστω ένα, ε ν α , στοιχειο να μην του αρεσει ωραίο. Θες μουσικη; Θες ερμηνεια της πρωταγωνιστριας; του Ράφαλο; σκηνογραφία; άποψη στο πόσα και ετερόκλητα ύφη συνδιάζει με αρμονία; ακομη και ο πλουραλισμος της εικονας, αν κουρασει προς το τέλος, βγαινεις απο την αιθουσα με ενα αισθημα τετοιας πληρότητας που ουτε για μπίρα ες πας μετα. Ειχα θεσει πολύ ψηλα τον πηχη για την ταινια κι αυτή τα ξεπέρασε.-

Α, ναι. Περαν του πώς μια γυναικα θελει, μπορει και πρεπει να διαθετει το σώμα της σεξουαλικώς, που καλα κανει και αυτό πρεπει να κάνει, θα μου επιτρέψεις να σου πω @Βασιλισσα οτι ειναι εκτός context η παρατήρησή σου παραπάνω για την πρόσληψη της ταινιας από εναν αντρα (δηλαδη ντόινγκ^νιοστή), μιας και το σενάριο εχει συγκεκριμένη δομή και παρουσιάζει εναν ανθρωπο οριακα προγλωσσικο και άρα σε απολυτη ευθυγραμμιση και σύμπνοια με τον ρόλο της Μπελλα. Δηλαδή, μην ψαχνουμε για χιμαιρες εκει που δεν.
 
Last edited:
Έχω κλείσει εισιτήριο να το δω το Σάββατο. Με όλα αυτά που έχουν γραφτεί στα σόσιαλ για την ταινία πλέον ελάχιστα πράγματα μου εξάπτουν την περιέργεια . Εκτός από την Έμα Στόουν η οποία φαίνεται να έπαιξε τις κάλτσες της που λένε, και πραγματικά ανυπομονώ να την δω.
 
@Ιαβερης μη διαβαζεις τις ανοησιες στα σοσιαλ. Μπορεις να διαβαζεις τις δικες μου. 🤗🤗

Δεν διαβασα ποτε και τιποτε κυριως γιατι οθτε social εχω ιδαιτερως και δεν ασχολούμαι καθόλου με ολα αυτα. Πανε δες την με χαρα (αρκει να μην σου κάτσει πισω τυπος με ηλιοσπορο) και νομιζω θα χαρεις και θα γελασεις πο λυ.
 
Το λέω με την έννοια ότι τόσα που έχουν γραφτεί είναι σαν να την έχω δει ήδη, δεν επηρεάστηκα θετικά ή αρνητικά για την αξία της ταινίας δηλαδή. Απλώς βαρέθηκα. :))))
 


Η γυναίκα του Βερολίνου,μεταφορά σε ταινία του ομότιτλου βιβλίου που απαγορεύτηκε όταν κυκλοφόρησε




Οι γυναίκες του λεωφορείου 678


Το μεγάλο φαβορί

η ταινία είναι σε στυλ Ροκυ,ο αδύναμος που κερδίζει τους δυνατούς,με την διαφορά ότι είναι πραγματική ιστορία
μάλιστα λέγεται ότι το άλογο,αν θεωρηθεί αθλητής,έκανε,τηρουμένων των αναλογιών,την κορυφαία αθλητική επίδοση στην ιστορία (καλύτερη από τα 7 χρυσά της Κομανέτσι),δε ξέρω κατά πόσο ισχύει
υπάρχει όμως μια σκηνή που λες ότι εντάξει,εδώ είναι η μυθοπλασία και όμως είναι 100% αναπαράσταση της κούρσας
τώρα τι φάρμακο πότισαν το ζωντανό για να τρέξει έτσι παραμένει μυστήριο
 
Last edited:
@Έλλη Μ Να σου πω την αλήθεια, χάθηκα κάπου στην μετάφραση αλλά δεν χρειάζεται και παραπάνω διευκρινίσεις. Χαίρομαι που απόλαυσες την ταινία. Εγώ δεν βρήκα κάποια αρμονία. Η κάθε οπτική του ανθρώπου είναι διαφορετική.
 
Α, ναι. Περαν του πώς μια γυναικα θελει, μπορει και πρεπει να διαθετει το σώμα της σεξουαλικώς, που καλα κανει και αυτό πρεπει να κάνει, θα μου επιτρέψεις να σου πω @Βασιλισσα οτι ειναι εκτός context η παρατήρησή σου παραπάνω για την πρόσληψη της ταινιας από εναν αντρα (δηλαδη ντόινγκ^νιοστή), μιας και το σενάριο εχει συγκεκριμένη δομή και παρουσιάζει εναν ανθρωπο οριακα προγλωσσικο και άρα σε απολυτη ευθυγραμμιση και σύμπνοια με τον ρόλο της Μπελλα. Δηλαδή, μην ψαχνουμε για χιμαιρες εκει που δεν.
Έβαλες τα πράγματα στη θέση τους!! :φιλί:
 
Top