Προτάσεις για παραμύθια

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Ήταν μια σειρά που είχε βγει κάποια στιγμή. Ίσως και να διάβασα κανένα, αλλά δεν θυμάμαι. Όμως νομίζω πως είναι από τα πράγματα που θα άρεσαν πολύ στον Μπόρχες, να τα βρει έτσι μαζεμένα.

Ψαχνοντας για λαογραφία λαών βρήκα τα εξής δύο βιβλία απο τις εκδόσεις Απόπειρα: Παραμύθια από τη Σλοβακια και Παραμύθια από το Περού. Οι συγκεκριμένες εκδόσεις έχουν και άλλα βιβλία για παραμύθια. Τα έχει κάποιος/α υπ όψιν για να μου πει άποψη;
Καλημέρα @Κεχριμπάρι .
Δεν έχω διαβάσει κάποιο από τα δυο που αναφέρεις.
Είχα διαβάσει, όταν περίμενα τη σειρά μου στο γραφείο μιας παλιάς μου καθηγήτριας που το είχε στη βιβλιοθήκη της τα παραμύθια από το Κάιρο. Αν σε ενδιαφέρει ο κόσμος της Μέσης Ανατολής και του αραβικού κόσμου. Αν σου αρέσει ο τρόπος γραφής του αραβικού κόσμου θα σου πρότεινα και αυτό που αφορά τα λαϊκά παραμύθια των Παλαιστινίων. Το έχω ξεφυλλίσει, δεν το έχω πάρει ακόμα, σε επόμενη παραγγελία ίσως.

Αν σε ενδιαφέρει και η Άπω Ανατολή, ως δωράκι από φίλη είχα πάρει τα Ιαπωνικά Παραμύθια. Όμορφο βιβλιαράκι με ωραία εικονογράφηση. Ωστόσο, εξαντλημένο την τελευταία φορά που το είχα ψάξει για να το πάρω ως δώρο σε ένα πιτσιρικάκι.

Αν σε ενδιαφέρει η Σκανδιναβία πάλι πχ μπορείς να κοιτάξεις και τα Δεκαεννιά Νορβηγικά Παραμύθια.

Θες να επικεντρωθείς σε κάποιες συγκεκριμένες χώρες και ηπείρους ή θες να διαβάσεις διάφορα;
Τα παραμύθια και τους μύθους -που είναι κομμάτι του λαού και μιας παράδοσης- είναι σαν τις χώρες, όταν τις επισκεπτόμαστε από κοντά.
Άλλες θα τις νιώσουμε οικείες, σαν το σπίτι μας και θα θέλουμε να πηγαίνουμε συνέχεια ή να μένουμε εκεί. Άλλες όμως όχι. Γι' αυτό μπορεί τα παραμύθια μιας χώρας να μην σου ταιριάξουν, αλλά μιας άλλης να τα βάλεις στην ψυχή σου.

Θες να επικεντρωθείς σε κάποιες συγκεκριμένες χώρες και ηπείρους ή θες να διαβάσεις διάφορα;
Καλησπέρα! Κατά καιρούς επικεντρώνομαι σε κάποιες χώρες, αλλά γενικά με ενδιαφέρει η λαογραφία. Μέσω της λαογραφίας μπορείς να αποκομίσεις σημαντικές πληροφορίες για ένα έθνος, όπως και απο τα ταφικά έθιμα και μνημεία των λαών.

Το ένα απο τα δύο βιβλία που παρέθεσα, αυτό για το Περού, το είχα βρει πριν κάποια χρόνια ψάχνοντας πληροφορίες για τη χώρα, αλλά τελικά δεν το αγόρασα τότε, όμως εξακολουθεί να με ενδιαφέρει. Το δεύτερο το βρήκα πρόσφατα ψάχνοντας γενικά βιβλία για τη Σλοβακία. Πρόσεξα ότι είναι των ίδιων εκδόσεων. Τα έχω στα προσεχώς μου.

Και οι υπόλοιπες προτάσεις που ανέφερες έχουν ενδιαφέρον, θα τις σημειώσω. Σχετικά με τη Σκανδιναβία να πω ότι αξίζουν πολύ οι σαγκες. Δεν είναι ακριβώς παραμύθια, αλλά βρίθουν λαογραφίας! Έχω πάρει τη σαγκα του Njáls, αλλά δεν την έχω διαβάσει ακόμα.

Η λαογραφία αυτό ουσιαστικά κάνει. Μελετά κυρίως τον άυλο πολιτισμό (π.χ. τραγούδια, μύθους κτλ) και τον υλικό (π.χ. ενδυμασίες) μιας χώρας ή μιας περιοχής ή μιας ομάδας (π.χ. για τους Σαρακατσάνους).

Πρόσεξα πως η σειρά έχει και βιβλία για χώρες που με ενδιαφέρουν και εμένα και δεν πίστευα ότι θα εβγαζαν. Κοίτα να δεις τι βρίσκει κανείς. :))))
Ωστόσο, αυτό που παρατήρησα. Κάθε χώρα -και λογικό είναι- έχει διαφορετικό συγγραφέα/μεταφραστή και επιπλέον αυτή η σειρά έχει ξεκινήσει πάνω από 2 δεκαετίες. πχ αυτό που βρήκα εγώ είναι του 2019 έκδοση και αυτό που είχα διαβάσει του Καΐρου ήταν 2003-2005 κάπου εκεί.
Ο λόγος που το αναφέρω; Γιατί μπορεί να μην έχει μείνει το ίδιο ύφος ή την επιμέλεια με τα χρόνια. Σίγουρα αξίζει ωστόσο να έχεις για χώρες που σε ενδιαφέρουν κάποια από τα παραμύθια ακόμα και αν δεν είναι η καλύτερη έκδοση, γιατί δεν βγαίνουν εύκολα στα ελληνικά τέτοια εγχειρήματα ειδικά για χώρες που δεν είναι "εμπορικές".
Βέβαια αν διαβάζεις με άνεση στα αγγλικά σίγουρα εκεί μεγαλώνει και η ποικιλία αυτών που μπορείς να βρεις.

Δεν έχω διαβάσει η αλήθεια είναι σάγκες, αλλά όταν έψαχνα κάποια στιγμή πράγματα για την ιστορία και τα μέρη της Ισλανδίας είχα πέσει πάνω στη λέξη. Δεν το έψαξα περισσότερο όμως. Η λέξη όμως δεν είναι συνηθισμένη και μου έμεινε. Αν διαβάσεις αυτό που έχεις πάρει κάνε νήμα με σχολιασμό ή στείλε μου πμ για τις εντυπώσεις! :διάβασμα4:

Ναι, όταν το διαβάσω το βιβλίο θα γραψω σε κάποιο νήμα εδώ στη λέσχη τις εντυπώσεις μου. Υπάρχει ήδη τέτοιο νήμα.

Ένα από τα παραμύθια που είχα ξεχάσει πόσο πολύ μου αρέσουν και το βρήκα μόλις στην βιβλιοθήκη είναι το Giraffes Can’t Dance!
Εχει πολύ καλό κείμενο, εύκολο για παιδιά με δυνατό νόημα και πανέμορφη εικονογράφηση.