Προτάσεις για παραμύθια

Σαώρη

Θεραπεύτρια Μαγικών Πλασμάτων
Καλησπέρα, παιδιά.

Θα ήθελα αυτό το νήμα να λειτουργήσει και λίγο σαν οδηγός, αλλά να ακούσω και εγώ ιδέες που δεν έχω κατά νου.


Θα ήθελα, λοιπόν, αν θέλετε να μαζέψουμε στο νήμα τίτλους, για παραμυθάκια ή συλλογές ιστοριών για παιδιά του νηπίου και του δημοτικού.
Ιστορίες που να αφήνουν κάτι γλυκό, κάτι ωραίο στα παιδάκια σαν μήνυμα. Ιστορίες που μπορεί να αποφεύγουν στερεότυπα. Ό,τι σας άρεσε ή άρεσε στα πιτσιρικάκια σας, να τα διαβάζουν.


Εμένα για παράδειγμα μου άρεσαν (αλλά δυστυχώς δεν κυκλοφορούν όλα τώρα) οι Φτερόγατες της Ούρσουλα Λε Γκεν.



*Αν υπάρχει κάτι σχετικό συγχωνεύστε το/μετακινήστε το.
 

Σαώρη

Θεραπεύτρια Μαγικών Πλασμάτων
Ένα ακόμα ωραίο βιβλιαράκι για τη νηπιακή ηλικία και τις πρώτες τάξεις του δημοτικού (όχι προφανώς ότι δεν διαβάζεται από μεγαλύτερης ηλικίας παιδιά) είναι το Εκεί όπου ζουν τα όνειρα του Ribeiro Jonas.
Ένα βιβλιαράκι που σε προτρέπει να κάνεις τα όνειρά σου πράξη. Να κάνεις αυτό που σε γεμίζει ή που ποθείς.
 
Μου άρεσε πάρα πολύ μια σειρά με τίτλο ο παραμυθένιος κόσμος του δάσους με ζώα, νάνους, γίγαντες, νεράιδες, ξωτικά (όπου μάθαινες και για τις οπτικές απάτες) και δράκους. Δεν ξέρω βέβαια αν μπορείς να τη βρεις πια
 
Πολύ ωραίο το νήμα και για εμάς τις μανούλες.
Λοιπόν πρόσφατα ανακάλυψα τη σειρά ιστοριών του μικρού δράκου Καρύδα του συγγραφέα Igno Siegner.
Με πρωταγωνιστές δύο μικρούς δράκους και μία σκατζοχοιρίνα, διαδραματίζονται ωραίες και διαδκτικές ιστορίες.
Ο γιος μου 5 χρονών έχει ξετρελαθεί, αλλά και εμένα με ενθουσιάζουν εξίσου.
 
Εμείς με την κόρη μου λατρεύαμε τον Συννεφούλη του Τζιάνι Ροντάρι. Και φυσικά, ό,τι βρίσκαμε του Τριβιζά - τον Λούκουλο, τη Χαρά και το Γκοντούν, την κότα την Καρλότα, την Άννα με την μπανάνα...
Και κάθε βράδυ διαβάζαμε για τον
Μπόντο το αρκουδάκι .
 
Το καλοκαίρι διαβάσαμε και το ''Παραμύθι Χωρίς 'Ονομα'' της Κάρμεν Ρουγγέρη, πολύ προσεγμένο.

Επίσης, ξεχωρίζω τα βιβλία του Αντώνη Παπαθεοδούλου για το ιδιαίτερο κείμενο και την φανταστική εικονογράφηση. Έχουμε διαβάσει : ''Τους καλούς & τους κακούς πειρατές'', ''Ωχ χταπόδι, λάθος πόδι'' και τις ''Καλές & κακές μάγισσες''.
 

Σαώρη

Θεραπεύτρια Μαγικών Πλασμάτων
Ένα βιβλιαράκι με ωραία εικονογράφηση είναι το Μια φορά και μια γοργόνα τής Beatrice Blue. Ουσιαστικά είναι ένα μικρό γλυκο παραμυθάκι για τη θαλάσσια ζωή και πως δεν πρέπει να επεμβαίνουμε σ' αυτή, αν δεν θέλουμε να προκαλέσουμε πρόβλημα.
Καλό είναι να το πάρετε σε παιδάκια από 3-4 ετών και μετά.
 

Σαώρη

Θεραπεύτρια Μαγικών Πλασμάτων
Ένα πολύ ωραίο και τρυφερό παραμυθάκι για όλες τις ηλικίες, αλλά κυρίως για 3-6 ετών, που κυκλοφόρησε και πρόσφατα στα ελληνικά είναι το
Λουίτζι, το αραχνάκι που ήθελε να γίνει γατάκι τής Michelle Knudsen.
Μιλάει για το ότι πρέπει να είμαστε ο εαυτός μας και να μην προσποιούμαστε κάτι άλλο με σκοπό να μας αγαπάνε/δείχνουν ενδιαφέρον.
 

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Σχετικά με το: «Λουίτζι, το αραχνάκι που ήθελε να γίνει γατάκι» (Luigi, the Spider Who Wanted to Be a Kitten) της Michelle Knudsen

Σε αυτό το παραμύθι έχει ενδιαφέρον ότι ουσιαστικά η αράχνη θα ήταν μια κανονική αράχνη και αρχίζει να παριστάνει την γατούλα μόνο και μόνο για να είναι αρεστή στην κυρία που την μάζεψε και άρχισε αυτή πρώτη να παριστάνει πως δεν βλέπει αραχνούλα αλλά βλέπει γατούλα.

Η ιστορία, για όσους δεν το διαβάσαν έχει ως εξής:
  • Μια κυρία βρίσκει μια αραχνούλα στο σπίτι της και αρχίζει και παριστάνει πως βλέπει ένα γατάκι, γιατί η ίδια πάντα ήθελε ένα γατάκι.
  • Αρχίζει την εκπαιδεύει, την παίζει, την ταΐζει και βασικά την υιοθετεί σαν να ήταν γατάκι.
  • Έτσι η αραχνούλα αρχίζει και παριστάνει πως είναι γατάκι, επιζητώντας την αγάπη και την αποδοχή της κυρίας.
  • Έπειτα αναπόφευκτα κάποια στιγμή έρχεται αντιμέτωπη με την πραγματικότητα (ακούει κάποια άλλη κυρία η οποία σχολιάζει στην "μαμά" της την πραγματικότητα: "γιατί πήρες αραχνούλα; εσύ πάντα ήθελες γατούλα!") και καταστεναχωριέται.
  • Μπερδεμένη ανάμεσα σε αυτό που είναι κι αυτό που την κάναν να πιστεύει πως είναι, αρχίζει να έχει όνειρα κτλ. για το ότι είναι γατούλα.
  • Κι έπειτα (η εύκολη λύση της μιας σελίδας) η κυρία παραδέχεται "πάντα ήξερα πως είσαι αράχνη, απλά μου άρεσε που σε έβλεπα να διασκεδάζεις 'σαν γατούλα', όμως σε αγαπώ όπως είσαι και μπορείς να μείνεις μαζί μου."
Προσωπικά, μου μοιάζει πως αφορά την woke κουλτούρα και π.χ. μανάδες, σαν την Charlize Theron, καλή ώρα, που αρχίζουν και συμπεριφέρονται στο αγοράκι τους σαν να είναι κοριτσάκι, μέχρι που αυτό να το πιστέψει και να μπει στον ρόλο και να καταλήξει τρανς.

Το ενδιαφέρον είναι το εξής. Μέσα στην απλοϊκότητα του παραμυθιού η αρχή είναι ειλικρινής: η αράχνη μπαίνει στο τριπάκι να παριστάνει την γατούλα για να ικανοποιήσει την κυρία (mother figure) που της συμπεριφέρεται έτσι, για προσωπική της ικανοποίηση. Όμως, η κατάληξη τους παραμυθιού είναι αναίμακτη και εύκολη όπως σε ταινία του Bollywood. Στην πραγματικότητα όμως, όταν έχεις υποβάλει κάποιον μέσα σε έναν ρόλο, (π.χ. ένα αγοράκι να πιστεύει πως είναι κοριτσάκι) η λύση δεν είναι καθόλου αναίμακτη. Δεν μπορείς απλά να πεις μια ατάκα "έλα μωρέ, ξέχασέ το." και τα πάντα να γυρίσουν εκεί που ήταν. Καταρχήν, συχνά τέτοιοι γονείς δίνουν στα παιδιά τους "αναστολείς εφηβείας" (puberty blockers) αλλάζοντάς τους την φυσική ανάπτυξη, αλλά το σημαντικότερο πρόβλημα είναι πως οι ίδιοι είναι καθοδηγούμενοι από ιδεολογία (gender ideology) και πιστεύουν πως κάνουν το σωστό και πως αφήνουν το παιδί να επιλέξει, όταν βέβαια κατά βάσιν καθοδηγούν οι ίδιοι (Έχει γονείς με 4 παιδιά τρανς, στα 4) και ποτέ δεν θα παραδεχτούν το σφάλμα τους αλλά θα παλέψουν με ακόμη περισσότερο πάθος για αυτό. (σχετικό βίντεο: Jordan Peterson για την "devouring mother")* και βέβαια, το θύμα έχει ήδη μπει σε έναν ψυχολογικό ρόλο από τον οποίο δεν είναι εύκολο να επιστρέψει (και δυστυχώς, τραγικά, και το να παραμείνει απαιτεί πολλαπλάσιους πόρους (χρόνο, χρήμα, ενέργεια σε μια διαρκή προσπάθεια μεταβολής της φύσης με ορμόνες, επεμβάσεις, ψυχολογική υποστήριξη κτλ.) από το ότι εάν παρέμενε μέσα στην φύση του.)

( Σημειώνω πως όλα αυτά αφορούν κυρίως την πραγματικότητα στις ΗΠΑ (η Michelle Knudsen είναι Αμερικανίδα) και κάποιος δεν μπορεί να έχει καλή εικόνα εάν δεν παρακολουθεί στενά την αμερικανική πραγματικότητα των τουλάχιστον τελευταίων 5 ετών. Δεν αφορούν (ακόμη) την Ελλάδα κι αν δεν έχεις εικόνα της σχετικής συζήτησης στις ΗΠΑ, μπορεί αυτά που γράφω εδώ να φανούν μέχρι και άσχετα. )

Οπότε για εμένα είναι άλλο ένα παραμύθι με λάθος νοήματα (σχετικό νήμα: Παραμύθια.. και τα διδάγματά τους! )

Ένα πιο χρήσιμο παραμύθι θα ήταν η αράχνη να αντιμετωπίσει τις επιπλοκές της ψευδαίσθησης (οι οποίες είναι αναπόφευκτες στην πραγματική ζωή) και η κυρία να αντιληφθεί το ολέθριο σφάλμα της: το να χειραγωγήσει έναν υποτελή της για προσωπική της ικανοποίηση.

Ελπίζω η @Σαώρη να μην με πάρει στραβά. Πιστεύω πως τουλάχιστον στοιχειοθετώ επαρκώς την αιρετική μου σκοπιά ώστε να φανεί πως όντως βλέπω άλλα από αυτά που βλέπετε και δεν το κάνω για να σας "την σπάω", κατά την έκφραση.


=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=
*Το κείμενο του βίντεο:
ΑγγλικάΜετάφραση
So, a while back a Disney Executive mentioned on video "I have two children, five and seven: one is trans and the other is pansexual." Πριν λίγο καιρό ένα στέλεχος της Disney ανέφερε σε βίντεο: "Έχω δύο παιδιά, πέντε και επτά ετών: το ένα είναι τρανς και το άλλο πανσέξουαλ."
And I thought mathematically, right away, the chance you have a trans kid is 1 in 3000 —that's not a very high chance— and let's say the chance that you have a pansexual kid is the same —whatever pansexual means.. but whatever that is, is rarer than trans, because no one even heard about it until 5 years ago.—
So the joint probability that you have a trans kid and a pansexual kid, is 1 in 9 million.
Και σκέφτηκα αμέσως μαθηματικά: η πιθανότητα να έχεις ένα τρανς παιδί είναι 1 στις 3000 —δεν είναι και πολύ μεγάλη πιθανότητα— και ας υποθέσουμε ότι η πιθανότητα να έχεις ένα παιδί πανσέξουαλ είναι η ίδια —ό,τι κι αν σημαίνει "πανσέξουαλ"... αλλά όπως και να 'χει, είναι πιο σπάνιο από το τρανς, γιατί μέχρι πριν 5 χρόνια κανείς δεν το είχε καν ακούσει.—
Άρα, η συνδυαστική πιθανότητα να έχεις και παιδί τρανς και παιδί πανσέξουαλ είναι 1 στα 9 εκατομμύρια.
The odds that you're a pathological narcissist sacrificing your own children to the glorification of your "compassion" is 8.999.999 to 1.Οι πιθανότητες να είσαι μία παθολογικά νάρκισσος που θυσιάζει τα ίδια της τα παιδιά για τη προβολή της δικής της "συμπόνιας" είναι 8.999.999 προς 1.
So, do you have a trans kid and a pansexual kid? Or ar you a devouring mother?Άρα, έχεις πράγματι ένα τρανς παιδί και ένα πανσέξουαλ παιδί;
Ή μήπως είσαι μια αδηφάγα μητέρα;
 
Last edited:

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Μόλις έπεσα σε αυτό το σχετικό βιντεάκι.

Δεν είναι κακό να είναι κάποιος τρανς, βέβαια. Απλά με το gender ideology γίνεται ιδεολογία, με προσήλωση, και οι πιστοί συχνά σπρώχνουν τα παιδιά τους σε αλλαγή φύλου. Κι αυτό είναι κακό, διότι ο άνθρωπος θα μεγάλωνε ευτυχισμένος μέσα στο φύλο του, αλλά ο γονιός τον μπερδεύει νωρίς-νωρίς και μπαίνει σε ένα μη αναστρέψιμο τριπάκι ζωής (με κόστος χρηματικό, σωματικό και ψυχικό). Γενικότερα η woke agenta ανθίζει στο Hollywood, πράγμα που στιγματίζεται κι εδώ. Π.χ. η Megan Fox με ένα παιδί non-binary κι ένα τρανς, είναι ακριβώς αυτό που έλεγε ο Peter Jordanson, εδώ πάνω: "η συνδυαστική πιθανότητα να έχεις και παιδί τρανς και παιδί πανσέξουαλ είναι 1 στα 9 εκατομμύρια. Οι πιθανότητες να είσαι μία παθολογικά νάρκισσος που θυσιάζει τα ίδια της τα παιδιά για τη προβολή της δικής της συμπόνιας είναι 8.999.999 προς 1."


Εξού, παρεμπιπτόντως, κι η μανία να μπαίνει σε κάθε αμερικανική ταινία, διαφήμιση, σειρά, όλη η παλέτα: να υπάρχει ο λευκός, ο μαύρος, ο γκέι/λεσβία κτλ. Αν το Friends ή το Seinfeld γυρίζονταν σήμερα, η σύνθεση αλλά και οι διάλογοι θα ήταν πολύ διαφορετικά.
 
Last edited:

Σαώρη

Θεραπεύτρια Μαγικών Πλασμάτων
Καλησπέρα! Δεν μπαίνω πλέον συχνά στη λέσχη και δεν είχα δει την απάντησή σου @Φαροφύλακας και ένιωσα λίγο έκπληξη όταν τη διάβασα.

Δεν ξέρω αν είναι αιρετική η ματιά σου, αλλά ό,τι παραδείγματα έχεις δώσει παραπάνω με τη woke culture, δεν αφορούν το παραμύθι. Κι επίσης, δεν καταλαβαίνω γιατί το έχεις περιορίσει μόνο εκεί, έχεις κάποια πληροφορία, εκτός από ότι η συγγραφέας είναι Αμερικανίδα, ότι το συγκεκριμένο παραμύθι συνδέεται με τη woke culture;
Πώς κατέληξες σ' αυτό για ένα παραμύθι που μιλάει έμμεσα για τη μοναχικότητα, και άμεσα στο να μην καταπιεζόμαστε και να είμαστε ο εαυτός μας;
Επίσης, μάλλον θα ήταν σωστότερο αυτή η κουβέντα να γίνει σε ξέχωρο νήμα, μιας και ο διάλογος "γεμίζει" ένα νήμα που είχα φτιάξει με σκοπό να βρίσκουμε εύκολα εκπαιδευτικοί, γονείς και απλά μέλη ωραίες προτάσεις για νέα και παλιά παραμύθια για τα παιδιά.
 

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Δεν έχω κάποια πληροφορία και μπορεί να κάνω λάθος. Η ταυτοτική συζήτηση στις ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια είναι σχεδόν αποκλειστικά γύρω από την αλλαγή του φύλου και ακόμη κι αν δεν γράφτηκε επί τούτου μπορεί να διαβαστεί με αυτόν τον τρόπο. Άλλα παρόμοια παραμύθια, όπως π.χ. το "Johnny the Walrus" του Mat Walsh, όπου ένα παιδάκι προσποιείται πως είναι ιππόκαμπος, αφορούν αυτό ακριβώς.

Από εκεί και πέρα, είμαστε φόρουμ συζητήσεων και όχι βάση δεδομένων. Δηλ. οτιδήποτε γράφουμε είναι υποκείμενο σε απάντηση. Κάπου έχουμε π.χ. τα αγαπημένα μας βιβλιοπωλεία, αν θυμάμαι καλά. Αν κάποιος θέλει να κάνει κριτική ή ακόμη και ψιλή κουβέντα σχετικά με ένα βιβλιοπωλείο που ανέβασε κάποιος, μπορεί.

Μάλιστα, ο κανονισμός προβλέπει πως η συζήτηση μπορεί να ξεφύγει και σε παντελώς άσχετα θέματα:

8η) Αναρτήσεις μπορούν να ξεφύγουν από το θέμα τού νήματος αλλά όχι στην αρχή, δηλ. όσον αφορά τις πρώτες δέκα αναρτήσεις. Σε αυτήν την περίπτωση οι άσχετες αναρτήσεις μπορεί να διαγραφτούν.
Εδώ οι απαντήσεις μου είναι, βέβαια, σχετικές. Μπορεί να μην είναι η ταυτότητα του φύλου στην πρόθεση της συγγραφέως, όμως καθώς η σχετική συζήτηση βρίσκεται στο προσκήνιο, πιστεύω πως μπορεί να φανεί χρήσιμο σε κάποιον να λάβει υπόψιν του κι αυτήν την σκοπιά κι ασχέτως με την πρόθεση της συγγραφέως.
 

Σαώρη

Θεραπεύτρια Μαγικών Πλασμάτων
Από εκεί και πέρα, είμαστε φόρουμ συζητήσεων και όχι βάση δεδομένων. Δηλ. οτιδήποτε γράφουμε είναι υποκείμενο σε απάντηση.
Είναι αυτονόητο ότι είμαστε φόρουμ συζητήσεων, για αυτό και απάντησα στην αρχική σου ανάρτηση. Και η ένστασή μου βρίσκεται ακριβώς εδώ:

Μπορεί να μην είναι η ταυτότητα του φύλου στην πρόθεση της συγγραφέως, όμως καθώς η σχετική συζήτηση βρίσκεται στο προσκήνιο, πιστεύω πως μπορεί να φανεί χρήσιμο σε κάποιον να λάβει υπόψιν του κι αυτήν την σκοπιά κι ασχέτως με την πρόθεση της συγγραφέως.
Το ότι δεν είναι στις προθέσεις της, επιβεβαιώνεται και από συνεντεύξεις/συζητήσεις της σχετικά με το βιβλίο, βάζω ενδεικτικά μία.

Όμως στη συνέχεια συγκρίνεις μία συγγραφέα παιδικών παραμυθιών (που δεν έχει σχέση με πολιτική) και το παραμύθι της με έναν πολιτικό σχολιαστή συντηρητικών απόψεων (που είναι και συγγραφέας) και το σατυρικό "παιδικό" βιβλίο του. Είναι πασιφανές ότι και με διαφορετικό κίνητρο, αλλά και για διαφορετικό αναγνωστικό κοινό έγραψε ο καθένας από τους δύο το βιβλίο του.

Δεν έχω κάποια πληροφορία και μπορεί να κάνω λάθος.
Καταλήγοντας, δεν πήρα ιδιαίτερα θέση ως προς την προσωπική σου ανάγνωση του παραμυθιού (που με τον ίδιο τρόπο θα μπορούσε να διαβαστεί κάθε παραμύθι που κάποιος προσποιείται ή μεταμορφώνεται), ή τις αναγνώσεις που μπορεί να κάνει ο καθένας μας, αλλά για την υπερανάλυση που έκανες για τη woke ατζέντα και με επιπλέον ανάρτηση για αυτήν, όπου το πλήθος αυτών των πληροφοριών (για την ατζέντα) δεν αναφέρονταν ή δεν υπονοούνται καθόλου στο παραμύθι ούτε σε δεύτερη ανάγνωση.
Προσωπικά, πιστεύω ότι οι πηγές που βάζουμε για να σχολιάσουμε κάτι θα πρέπει να είναι σχετικές με αυτό που συζητάμε, με το παραμύθι στη συγκεκριμένη περίπτωση.


Οπότε θα έλεγα, να μην επηρεαστείτε από εμάς και τη συζήτησή μας, για ένα θέμα που δεν αναφέρεται και δεν υπονοείται καν στο βιβλίο και απλά έτυχε να συζητήσουμε σε ένα άσχετο -όπως συνεχίζω να θεωρώ- νήμα.

Κι όποιος θα ήθελε να διαβάσει το βιβλίο ας το κάνει αγνοώντας τα όσα έχουν ειπωθεί από εσένα @Φαροφύλακας , αλλά και εμένα, και να χτίσει μόνος του γνώμη για το βιβλίο.
 

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
(ας σε ακολουθήσω και ας αρχίσω να κάνω κι εγώ έντονα τα πολύ σημαντικά που λέω :)))) )

Όπως είπα:
Δεν έχω κάποια πληροφορία και μπορεί να κάνω λάθος. Η ταυτοτική συζήτηση στις ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια είναι σχεδόν αποκλειστικά γύρω από την αλλαγή του φύλου και ακόμη κι αν δεν γράφτηκε επί τούτου μπορεί να διαβαστεί με αυτόν τον τρόπο.

[...]

Μπορεί να μην είναι η ταυτότητα του φύλου στην πρόθεση της συγγραφέως, όμως καθώς η σχετική συζήτηση βρίσκεται στο προσκήνιο, πιστεύω πως μπορεί να φανεί χρήσιμο σε κάποιον να λάβει υπόψιν του κι αυτήν την σκοπιά κι ασχέτως με την πρόθεση της συγγραφέως.

Επίσης, δεν συνέκρινα τους δύο συγγραφείς. Απλά τα παραμύθια έχουν παρόμοιο θέμα. Πιο πάνω είναι η ανάρτησή μου για όποιον θέλει να βεβαιωθεί, αλλά ας βάλω εδώ την σχετική αναφορά μου:
Άλλα παρόμοια παραμύθια, όπως π.χ. το "Johnny the Walrus" του Mat Walsh, όπου ένα παιδάκι προσποιείται πως είναι ιππόκαμπος, αφορούν αυτό ακριβώς.
Όπου το "παρόμοια" αφορά το ότι ασχολούνται καί τα δύο με το ταυτοτικό ζήτημα δηλ. το να υιοθετεί κάποιος μιαν άλλην ταυτότητα από την φυσική του (το παιδάκι παριστάνει τον ιππόκαμπο, η αραχνούλα παριστάνει την γατούλα). Από εκεί και πέρα, βέβαια, όποιος θέλει μπορεί να συγκρίνει μια χαρά μεταξύ τους τα παραμύθια, ακριβώς επειδή καί τα δύο αφορούν το ταυτοτικό ζήτημα.


Κι όποιος θα ήθελε να διαβάσει το βιβλίο ας το κάνει αγνοώντας τα όσα έχουν ειπωθεί από εσένα @Φαροφύλακας , αλλά και εμένα, και να χτίσει μόνος του γνώμη για το βιβλίο.

Τουναντίον. Μπορεί να χτίσει γνώμη διαβάζοντας όσα είπα, κι όσα σωστά απάντησες, κι όσα πει κι ο όποιος άλλος, και βέβαια, στην τελική, διαβάζοντας κι ο ίδιος το παραμύθι, εάν το θελήσει, κι ας έρθει να συμπληρώσει στην συζήτηση. Είναι μια παράξενη άποψη αυτή που εκφράζεις για τον διάλογο. Γιατί συμμετέχεις εφόσον επιθυμείς να αγνοηθείς; Όλη η ιδέα του διαλόγου είναι οι απόψεις να μην αγνοούνται αλλά να λαμβάνονται υπόψιν. :ναι:
 
Last edited:

Σαώρη

Θεραπεύτρια Μαγικών Πλασμάτων
(ας σε ακολουθήσω και ας αρχίσω να κάνω κι εγώ έντονα τα πολύ σημαντικά που λέω :)))) )
Όπως σε κάνει να νιώθεις καλά. Δεν είμαστε εδώ για να πιέσουμε κανέναν και για τίποτα.
Πόσο μάλλον να τον πιέσουμε να δει κάτι που δεν υπάρχει στο βιβλίο.

Πιο πάνω είναι η ανάρτησή μου για όποιον θέλει να βεβαιωθεί [...]
Όπως και οι δικές μου, δεν χρειάζεται να επαναλαμβάνομαι.

Μπορεί να χτίσει γνώμη διαβάζοντας όσα είπα, κι όσα σωστά απάντησες
Δηλαδή, να απορρίψει ή να αποδεχτεί κάποιος ένα βιβλίο επειδή το είπε κάποιος άλλος.
Και η κρίση του χωρίς επιρροές πάει περίπατο;
Παράξενη άποψη αυτή που εκφράζεις για το τι θα επιλέξει να διαβάσει κανείς, να πάει δηλαδή με προκατάληψη για κάτι που δεν ισχύει.

Είναι μια παράξενη άποψη αυτή που εκφράζεις για τον διάλογο. Γιατί συμμετέχεις εφόσον επιθυμείς να αγνοηθείς; Όλη η ιδέα του διαλόγου είναι οι απόψεις να μην αγνοούνται αλλά να λαμβάνονται υπόψιν. :ναι:
Αναφέρεσαι σε άλλη διαδικασία, αυτή του διαλόγου. Εγώ αναφέρθηκα στη διαδικασία του διαβάσματος του βιβλίου.
 

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Όπως σε κάνει να νιώθεις καλά. Δεν είμαστε εδώ για να πιέσουμε κανέναν και για τίποτα.

Πόσο μάλλον να τον πιέσουμε να δει κάτι που δεν υπάρχει στο βιβλίο.
Πουθενά δεν πίεσα κάποιον να δει πράγματα που δεν υπάρχουν στο βιβλίο. Ας πούμε τα αυτονόητα που ισχύουν στον διάλογο: όταν εκφράσεις άποψη (εγώ πιστεύω αυτό) δεν πιέζεις.

Η μόνη μικρή πίεση που θα μπορούσε να δει κάποιος στο συγκεκριμένο νήμα είναι η δική σου να αγνοηθώ.

Η πρόσληψη της τέχνης και το τί μπορεί να βρει κάποιος μέσα σε ένα κείμενο, είναι κάτι το υποκειμενικό. Το να διαβάσει μέσα από ένα ταυτοτικό πρίσμα κάποιος ένα παραμύθι για κρίση ταυτότητας, είναι το μόνο εύλογο. Από εκεί και πέρα, συζήτηση κάνουμε. Ο καθένας βγάζει τα δικά του συμπεράσματα. Γιατί έχεις τόση ανάγκη να αγνοηθεί η άποψή μου; Εάν εσύ θες να αγνοείται η άποψή σου, καλύτερα να μην γράφεις, το οποίο αποτελεί τον πιο βέβαιο τρόπο για να αγνοηθείς. Οι υπόλοιποι γράφουμε με σκοπό να μην αγνοηθούμε.

Δηλαδή, να απορρίψει ή να αποδεχτεί κάποιος ένα βιβλίο επειδή το είπε κάποιος άλλος.
Και η κρίση του χωρίς επιρροές πάει περίπατο;
Μου κάνει εντύπωση που είσαι τόσα χρόνια στο φόρουμ και μοιάζει να μην αντιλαμβάνεσαι τον τρόπο λειτουργίας ή τον σκοπό του. Εδώ λοιπόν συζητάμε για τα βιβλία, την λογοτεχνία και την γλώσσα. Όταν διαβάζουμε μια συζήτηση (ένα νήμα) για έναν βιβλίο (ή και συμμετέχουμε σε αυτήν) δεν σημαίνει απαραίτητα πως πρόκειται να διαβάσουμε το βιβλίο. Κάποιες φορές μάλιστα η συζήτηση μπορεί να μας αποτρέψει να διαβάσουμε το βιβλίο (να καταλάβουμε πως μάλλον δεν θα μας αρέσει ή δεν θα μας ταιριάξει κτλ.) όπως άλλωστε και μια συζήτηση ή κριτική που διαβάζουμε για μια ταινία.

Διαβάζω τις περισσότερες συζητήσεις για βιβλία σε αυτό το φόρουμ δίχως να σημαίνει πως θα διαβάσω αυτά τα βιβλία. Μου αρέσει να διαβάζω π.χ. τον Νικόλα, ή την Εστέλλ, ή τον Αδριανό Ζωγράφο κτλ. να αναλύει ένα βιβλίο, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως θα το διαβάσω. Τουναντίον, μπορεί να σκεφτώ πως αυτό το βιβλίο δεν μου ταιριάζει, δεν με ενδιαφέρει κτλ. Σε οποιαδήποτε περίπτωση απολαμβάνω την ανάλυση, την συζήτηση, το χιούμορ κτλ. για αυτό που είναι. Το ποια βιβλία θα αποφασίσω να διαβάσω ή να αποφύγω, θα το αποφασίσω όταν έρθει η ώρα μέσα από ένα σύνολο παραγόντων, εις εξ αυτών και οι εδώ οι συζητήσεις.

Όμως στη συνέχεια συγκρίνεις μία συγγραφέα παιδικών παραμυθιών (που δεν έχει σχέση με πολιτική) και το παραμύθι της με έναν πολιτικό σχολιαστή συντηρητικών απόψεων (που είναι και συγγραφέας) και το σατυρικό "παιδικό" βιβλίο του.
Ναι. :)

Σύγκριση ανάμεσα στο «Luigi, the Spider Who Wanted to Be a Kitten» της Michelle Knudsen και το «Johnny the Walrus» του Matt Walsh

Πρόκειται για δύο παραμύθια που καί τα δύο ασχολούνται με το ταυτοτικό ζήτημα. Στο «Luigi..» έχουμε μια αραχνούλα που παριστάνει πως είναι γατούλα, ενώ στο «Johnny…» έχουμε ένα παιδάκι που παριστάνει πως είναι ιππόκαμπος.

Η πρόθεση του Matt Walsh, στον Johnny, είναι ξεκάθαρα να τοποθετηθεί απέναντι στην «ιδεολογία του φύλου» (gender ideology) η οποία εξαπλώνεται τα τελευταία χρόνια στις ΗΠΑ, φτάνοντας να ωθεί κόσμο να αλλάξει το φύλο του (που υπό άλλες συνθήκες ούτε θα τον απασχολούσε) ενώ η πρόθεση της Knudsen, δεν είναι ξεκάθαρη. Σε βιντεάκι στο youTube διηγείται πως η αφετηρία για το παραμύθι της υπήρξε η προσωπική της αραχνοφοβία κι ένα περιστατικό όπου για να πάψει να φοβάται μια αράχνη μέσα στο σπίτι, την ονόμασε Λουίτζι και της μιλούσε όπως σε άνθρωπο.

Για αρχή, στο παραμύθι της Knudsen η εικονογράφηση είναι πολύ πιο όμορφη από αυτήν στο παραμύθι του Matt Walsh. Βέβαια, καμία φορά κάποιος επιλέγει επίτηδες μια «κακή» ζωγραφική, ίσως για να την κάνει πιο «παιδική» όμως την αισθητική στην εικονογράφιση του Walsh, προσωπικά, την βρίσκω απλά από φτωχή έως ασχημούλα ενώ την εικονογράφηση του Luigi, πανέμορφη.

Εκεί που τα δύο παραμύθια μοιάζουν πολύ είναι στον κεντρικό ήρωα ο οποίος βρίσκεται σε μια κρίση ταυτότητας. Στο παραμύθι της Knudsen έχουμε μια αραχνούλα που αρχίζει να παριστάνει πως είναι γατούλα, ενώ στο παραμύθι του Walsh, έχουμε ένα παιδάκι που παριστάνει πως είναι ιππόκαμπος.

Στο παραμύθι της Knudsen η αραχνούλα καθοδηγείται και μπερδεύεται από την ίδια την «μαμά» της, η οποία πρώτη αυτή παριστάνει πως η αράχνη είναι γατούλα, και της συμπεριφέρεται έτσι, βάζοντάς της σε μία ταυτοτική κρίση.

Στο παραμύθι του Walsh, το αγοράκι, σαν παιδάκι που είναι, παριστάνει κάθε μέρα πως είναι σκυλάκι, θαλασσινό, και μια μέρα ιππόκαμπος, σαν παιχνίδι και μέσα στην παιδική του φαντασία. Εκεί το ταυτοτικό μπέρδεμα ξεκινάει όταν η μαμά ανεβάσει μια φωτογραφία στο Ίντερνετ του Johnny, να παριστάνει τον Ιππόκαμπο, και το Ίντερνετ παίρνει μια έντονη θέση πως ο Γιαννάκης δεν παριστάνει, αλλά είναι, εφόσον το πιστεύει, και να τον υποστηρίξει σε αυτήν του την μετάβαση.

Το παραμύθι της Kundsen είναι σχεδόν αναίμακτο, καθώς όλα μοιάζει να πηγαίνουν ρολόι κι η αραχνούλα να απολαμβάνει να είναι γατάκι, παρότι κόντρα στην φύση της, μέχρι που να ακούσει την αλήθεια (πως είναι αράχνη) από έναν εξωτερικό παρατηρητή, όταν και επέρχεται μια μικρή, κατά το παραμύθι, ταυτοτική κρίση.

Το παραμύθι του Walsh είναι πιο σκληρό, καθώς ο Γιαννάκης θα έρθει αντιμέτωπος με το ενδεχόμενο να κάνει επεμβάσεις που θα τον κάνουν «πιο ιππόκαμπο», μια ξεκάθαρη αναφορά στις επεμβάσεις όπου οι γονείς καθοδηγούν ανήλικα άτομα να κάνουν αφαίρεση μαστού, ή και πέους, για να ταιριάξουν στο νέο τους φύλο.

Πιστεύω πως το παραμύθι του Walsh υπερτερεί στην λύση. Εμφανίζεται ο ίδιος ως εργαζόμενος σε ζωολογικό κήπο και λέει στην μαμά το αυτονόητο: το αγοράκι σου δεν είναι ιππόκαμπος και ο ρόλος του γονιού είναι να προστατεύει το παιδί του. Ο Γιαννάκης βγαίνει από την μιζέρια στην οποία στο μεταξύ έχει περιέλθει, και μαζί με την μαμά του, αγνοώντας πλέον τις υστερίες του Ίντερνετ, επιστρέφουν χαρούμενοι σπίτι.

Στο παραμύθι της Knudsen, δυστυχώς, δεν υπάρχει πραγματική λύση. Δεν ξεκαθαρίζεται τί γίνεται με την ταυτότητα της αράχνης. Η μαμά παραδέχεται στην αραχνούλα πως «πάντα ήξερα πως είσαι αράχνη, απλά μου άρεσε που σε έβλεπα να διασκεδάζεις 'σαν γατούλα', όμως σε αγαπώ όπως είσαι και μπορείς να μείνεις μαζί μου» χωρίς να ξεκαθαριστεί πώς θα συνεχίσει η αράχνη: σαν αράχνη ή σαν γατούλα; Και πιο σημαντικό δεν υπάρχει αντιμετώπιση ενός κεντρικού θέματος: κατά πόσο είναι ηθικό ένας σε θέση ισχύος (π.χ. ένας γονιός) να καθοδηγεί κάποιον στον οποίο έχει ισχυρή επιρροή σε μια νέα ταυτότητα η οποία είναι κόντρα στην φύση του.

Εάν η «μαμά», στο παραμύθι της Knudsen, όντως θα ήθελε να βλέπει την αραχνούλα να διασκεδάζει μέσα σε αυτό που είναι, θα έπρεπε να την καθοδηγήσει να αναπτυχθεί μέσα στην φύση της, αυτήν της αράχνης. Όμως η «μαμά» της Knudsen καθοδηγείται από ιδιοτελείς κίνητρο (η ίδια ήθελε γατούλα), όπως κι η ίδια η Knudsen όταν εξανθρώπιζε την αράχνη που φοβόταν: το έκανε ώστε να μπορέσει να αντιμετωπίσει την δική της μεγάλη αραχνοφοβία.

Αυτά είναι τα δύο παραμύθια, το ένα δίπλα στο άλλο. Κάποιος μπορεί να τα διαβάσει καί τα δύο, ή μόνο το ένα, ή και κανένα. Προσωπικά, βρίσκω πολύ πιο εύστοχο, ειδικά μέσα στο πλαίσιο της παράξενης σημερινής πραγματικότητας, το παραμύθι του Matt Walsh.
 
Last edited:

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Το να περιγελάς αυτά που λέω και να παροτρύνεις να αγνοηθούν λέει περισσότερο κάτι για εσένα, ποια είσαι, παρά για την άποψή μου.

Αυτή είσαι εσύ:
1513

Κι αυτός είμαι εγώ:
Μπορεί να χτίσει γνώμη διαβάζοντας όσα είπα, κι όσα σωστά απάντησες
:)
 
Top