Προτάσεις βιβλίων που τοποθετούνται στον Μεσαίωνα (τέλη) είτε την περίοδο της Αναγέννησης

Καλο απογευμα σε ολους,ψανχω βιβλια που να τοποθετουνται χρονικα σε αυτη την περιοδο χωρις να με απασχολει ιδιαιτερα το θεμα. Το ξερω δε βοηθαω πολυ αλλα οποιος εχει κατι κατα νου ας προτεινει και θα την βρω την ακρη
 
Κλασσικη επιλογη " Το Ονομα του Ροδου" του Ουμπερτο Εκο, Στιλλ. Επισης " Ο Γελωτοποιος" του Τζεϊμς Πατερσον, " Οι Στυλοβατες της Γης" του Κεν Φολετ, το οποιο προσωπικα εχω στα προσεχως για διαβασμα καθως εχω διαβασει πολυ καλες κριτικες.
 
Τους στυλοβατες της Γης τους ειχα πετυχει νομιζω στο mega με την μορφη τηλεσειρας διαρκειας 3 επεισοδιων και ηταν εξαιρετικη,στην προτεινω.Θα τσεκαρω και τις προτασεις σου.Μονο το ονομα του Ροδου με διχαζει καθως φοβαμαι οτι θα με κουρασει
 

Αντέρωτας

Ξωτικό του Φωτός
Προσωπικό λέσχης
Μπαουντιλίνο. Δεν το εχω διαβασει, αλλα θελω, γι' αυτο στο προτεινω :Ρ
 
Θα εχω διαβασει και ενα βιβλιο που δεν εχεις διαβασει βρε Αντερωτα,με βαζεις σε σκεψεις :P
 
Την σερα την εχω πετυχει πολλες φορες κι εγω αλλα ποτε δεν εκατσα να την δω γιατι πρωτα θελω να διαβασω το βιβλιο. Του Εκο το βιβλιο μην σε τρομαζει, ειναι η αρχη καπως μουντη μεχρι να μπεις στο κλιμα, μετα δε μπορεις να το αφησεις.
Αντερωτα, καλος εισαι! :))))
 
Εμένα Η φιλοσοφία στο μπουντουάρ μου λέει ότι διαδραματίζεται στην περίοδο του διαφωτισμού :ρ (και ότι απεχθάνομαι τον μαρκήσιο ντε Σαντ αλλά αυτό είναι αδιάφορο)

ικανοποιητικά βρίσκω τον Ιωάννη Άγγελο του Μίκα Βατάρι (που αναφέρεται στον τελευταίο μήνα πριν την Άλωση), το οι Δολοπλόκοι της Τάνιας Κίνκελ (Ιταλία-Γερμανία της δεκαετίας του 1480), Ικανοποιητικός είναι και ο Μπαουντολίνο, δεν συγκρίνεται όμως με το Όνομα του ρόδου (και τα δυο του Έκο), η σειρά μυθιστορημάτων του Αρτούρο Περέθ-Ρέβερτε με ήρωα τον λοχαγό Αλατρίστε (1. Ο λοχαγός Αλατρίστε, 2. Η καθαρότητα του αίματος, 3. Ο ήλιος της Μπρέντα, 4. Το χρυσάφι του βασιλιά, 5. Το κίτρινο γιλέκο, 6. Κουρσάροι της Ανατολής -δεν έχω διαβάσει το 6ο- Αυτά διαδραματίζονται στην Ισπανία και τις Κάτω Χώρες -και υποψιάζομαι το 6ο στην Α. Μεσόγειο-κατά την δεκαετία του 1620). Πολύ καλό και Το γεφύρι με τις τρεις καμάρες του Ισμαήλ Κανταρέ (Αλβανία την εποχή που αρχίζουν στην Βαλκανική να παίρνουν το πάνω χέρι οι Τούρκοι) ακόμα υπάρχουν αρκετές βιογραφίες προσωπικοτήτων της εποχής όπως η Μαρία Στιούαρτ του Στέφαν Τσβάιχ (Σκοτία, Γαλλία και Αγγλία περίπου 1540-1590), Μαγγελάνος (ξανά του Τσβάιχ περίπου 1520), Ελισάβετ (Αγγλία περίπου 1530-1605), Κρόμβελ του Τζον Μπάνταμ (Μ. Βρετανία 1640-1660). Ακόμα τα Γοτθικά μυθιστορήματα συχνά διαδραματίζονται σε ένα μεσαιωνικό πλαίσιο χωρίς ιδιαίτερο ρεαλισμό όμως. Προτείνω από αυτά τον Καλόγερο του Μάθιου Λιούις (μεσαιωνική Μαδρίτη) και την Καρμίλα του λε Φανού (Γερμανία/Ελβετία) ή και τον Βατέκ του Γουίλιαμ Μπέκφορντ (Μέση Ανατολή). Γαλλία δεκαετία του 1620 διαδραματίζονται και οι γνωστοί τρεις σωματοφύλακες του Δουμά ενώ περίπου 50 χρόνια αργότερα στην Ολλανδία Η μαύρη τουλίπα του ίδιου. Ακόμα ο Ιβανόης του σερ Γουόλτερ Σκοτ διαδραματίζεται στην Αγγλία της δεκαετίας του 1190 και Η Παναγιά των Παρισίων του Ουγκό διαδραματίζεται στο Παρίσι του 1480.

Μάλλον αδιάφορα Η πορτοκαλιά ή Οι κύκλοι του χρόνου του Κάρλος Φουέντες (συλλογή με πέντε νουβέλες από τις οποίες οι τέσσερις διαδραματίζονται στο Μεξικό την εποχή των εξερευνήσεων) και Ένας δρόμος στον κόσμο του Β. Σ. Νάιπολ (το βιβλίο αυτό αποτελείται από διάφορα -9- αυτοβιογραφικά κυρίως και ασύνδετα μεταξύ τους κεφάλαια. Το 6ο κεφάλαιο αναφέρεται στο όνειρο του συγγραφέα να γράψει ένα θεατρικό με ήρωα τον σερ Γουόλτερ Ράιλι κατά τους τελευταίους μήνες της ζωής του το 1618 όπου εξόριστος στο Τρινιντάντ αναπολεί την ζωή του). Μάλλον χάλια (η περίπου) Το παραμύθι του μεγάλου φόβου της Λείας Βιτάλη (Βυζαντινή αυτοκρατορία πρώτο μισό του ΙΕ' αιώνα), Το μυστηριώδες χιτώνιο της Φιόνας Μπάκλι (ψιλοαδιάφορο αστυνομικό με φόντο την Ελισαβετιανή Αγγλία), Το Κάστρο του Οτράντο του Χόρας Γουίλπολ (είναι το πρώτο γοτθικό μυθιστόρημα, διαδραματίζεται στην Ιταλία των σταυροφοριών, είναι εντελώς επίπεδο όμως).

Αν σε ενδιαφέρει και το θέατρο θα πρότεινα από Σαίξπηρ τα Βασιλιάς Ιωάννης (Αγγλία 1199-1216), Βασιλιάς Ριχάρδος Β' (Αγγλία 1390-1400) τα δυο μέρη του Βασιλιά Ερρίκου Δ' (Αγγλία 1400-1413), Ερρίκος Ε' (Αγγλία και Γαλλία (1413-1420), τα τρία μέρη του Βασιλιά Ερρίκου Στ' (Αγγλία και Γαλλία 1422-1470), Ριχάρδος Γ' (1470-1483) και Ερρίκος Η' (Αγγλία δεκαετία 1530). Προσωπικά θεωρώ ότι οι Ριχάρδοι είναι πολύ ανώτεροι από τους Ερρίκους (με χειρότερο Ερρίκο τον Η') και ο Ιωάννης είναι μάλλον αδιάφορος. Ακόμα υπάρχει από Μάρλοου ο Εδουάρδος Β' (Αγγλία 1310-1330), ο Ταμερλάνος ο Μέγας (Μ. Ανατολή γύρω στα 1400, εντελώς ανιστορικά όμως), Ο Εβραίος της Μάλτας (Μάλτα 1530, όχι ιδιαίτερα πιστό στα γεγονότα) και Η σφαγή των Παρισίων (Παρίσι νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου, Αύγουστος 1572)
 
Φίλη Στιλλ, πολλά από αυτά που θα σου πρότεινα, τα πρόλαβε ο Κόρτο!!!

Ακόμη, πολύ καλές επιλογές είναι οι εξής:

- "Ο Σικελικός Εσπερινός" του Στίβεν Ράνσιμαν- ιστορικό για την εξέγερση των Σικελών εναντίον των Γάλλων και υπέρ του Μιχαήλ Παλαιολόγου - "Γκοβόστης".

- " Ο Τελευταίος Παλαιολόγος" του Γιώργου Λεονάρδου - ιστορικό μυθιστόρημα - για τις τελευταίες ημέρες πριν από την Άλωση - "Λιβάνης".

- "Η Γέννηση της Βασίλισσας του Σκακιού" της Μέριλιν Γιάλομ - έρευνα - για τη θέση της γυναίκας σε Μεσαίωνα/Αναγέννηση με όχημα το αγαπημένο παιχνίδι. - "Άγρα".

Τέλος από καθαρή λογοτεχνία προτείνω την "Πάπισσα Ιωάννα" του Εμμανουήλ Ροΐδη - "Πάπυρος" είναι σχετικά πρώιμος Μεσαίωνας πάντως.

Αν θυμηθώ κι άλλα, θα ξαναγράψω!!!
 
Last edited:

Φιλιπ

Δαγεροτύπης
στην Γαλλία την επόχη που μαστιζόταν απο χολέρα διαδραματίζεται και το "Ο Ουσάρος στη στέγη" του Jean Giono αλλά είναι λιγο δύσκολο να το βρεις..
 
Μπου την Παπισσα Ιωαννα την εχω διαβασει και μαρεσε πολυ,φλεγματικος και απολαυστικος ο Ροιδης.Σας ευχαριστω για τις προτασεις
 
Top