Προτάσεις βιβλίων (παιδικής ή μη) λογοτεχνίας με ΑΜΕΑ

Καλησπέρα!

Ψάχνω βιβλίο που ανάμεσα στους ήρωές του να κινείται και κάποιο άτομο με ειδικές ανάγκες.

Ενδιαφέρομαι τόσο για παιδική όσο και για λογοτεχνία ενηλίκων, για έργο ελληνικό ή ξένο.

Μια πρώτη γεύση για παιδικά και ενηλίκων πήρα από εδώ. Ό,τι άλλο εκτός από αυτά μου προτείνετε, θα το εκτιμήσω! :)

Το πρώτο που μου ήρθε στο νου είναι το τραγούδι της φωτιάς και του πάγου του Τζ. Ρ. Ρ. Μάρτιν(ένα από τα παιδιά του πρωταγωνιστή -και από τους πρωταγωνιστές και το ίδιο- έχει ένα ατύχημα και μένει παράλυτο) μειονέκτημά του το ότι είναι σειρά βιβλίων φαντασίας (5 ως τώρα κάποια έχουν εκδοθει σε 2 τόμους στα ελληνικά) και δεν έχει ολοκληρωθεί, οπότε δεν ξέρουμε και την κατάληξη του αναπήρου

Μετά το Ο Τζώνι πήρε το όπλο του του Ντάλτον Τράμπο (ο Τζώνι μένει φυτό στον Α' Π.Π.) ο ίδιος το σκηνοθέτησε και σε ταινία

Η σειρές Έλρικ και Κόρουμ του Μάικλ Μούρκοκ (πάλι φαντασία με τον Έλρικ να υποφέρει από κάποια ασθένεια που τον αναγκάζει να καταναλώνει φίλτρα αρχικά και στην συνέχεια να κάνει αγγαρείες για τους Θεούς του Χάους για να μείνει ζωντανός. Ο Κόρουμ ακρωτηριάζεται χάνοντας ένα χέρι και ένα μάτι που τα αντικαθιστά με μαγικά)

Ο εραστής της Λαίδης Τσάτερλι του Λόρενς με τον σύζυγό της να μένει παράλυτος στον Α' Π.Π. οπότε κι αυτή τα φτιάχνει με τον αρτιμελή κηπουρό.

Αυτά για τώρα :)

(προσθήκη) είμαι αχαρακτήριστος Ξέχασα το νησί των θησαυρών του Στίβενσον με τον κουτσό Τζον Σίλβερ και τον Τυφλό Πιου.

Last edited:

Ίζι

Κυρά των Σκιών
Στην οκταλογία του Μαύρου Πύργου του Stephen King, ο κεντρικός γυναικείος χαρακτήρας, η Σουζάνα, είναι καθηλωμένη σε αναπηρικό καροτσάκι. Μιλάμε για καταπληκτική ηρωίδα (την έχω και αβατάρι αυτόν τον καιρό, αλλά και τίτλο - "Κυρά των Σκιών"). Τη λατρεύω! Στο "Κοράκι" του ίδιου (The Stand) ανάμεσα στους ήρωες είναι ένας κωφάλαλος κι ένας διανοητικά καθυστερημένος. Επίσης αξέχαστοι χαρακτήρες!

Last edited:
αν ζητούνται και άτομα με διανοητική αναπηρία έχουμε Τους ρυθμιστές του Κινγκ (Μπάκμαν) και το η Βουή και η Αντάρα του Φώκνερ (το πρώτο τέταρτο του βιβλίου παρουσιάζεται μέσα από την οπτική ενός διανοητικά ανάπηρου. Ακόμα το Ποιος σκότωσε τον σκύλο τα μεσάνυχτα με τον αφηγητή να είναι αυτιστικός.

Άλλο ένα που θυμήθηκα είναι το μελό Οι δυο ορφανές του Αδόλφου ντ'Ενερυ με την μια από τις ορφανές να είναι και τυφλή (μιλάμε για πολύ δυστυχία) αλλά και ο Μιχαήλ Στρογκώφ του Βερν τυφλώνεται κάπου στην μέση του βιβλίου
Αν και μετά αποκαλύπτεται ότι έπαιζε θέατρο

Δεν ξέρω αν σε ενδιαφέρουν βιβλία όπου υπάρχουν χαρακτήρες στο φάσμα του αυτισμού, είδα όμως ότι στην λίστα για την παιδική - εφηβική λογοτεχνία αναφέρεται το βιβλίο του Μαρκ Χάντον "Ποιος σκότωσε το σκύλο τα μεσάνυχτα" (το οποίο προτείνει και ο Κόρτο) οπότε θα προσθέσω δύο τίτλους παρόμοιας θεματολογίας:

Ο Μαρσέλο στον πραγματικό κόσμο - Francisco X. Stork
Αναμνήσεις ενός φανταστικού φίλου - Mattheu Dicks

Last edited:
Εμένα μου ήρθαν στο μυαλό "το θεώρημα του παπαγάλου", στο οποίο ένας απ' τους σημαντικότερους ήρωες είναι κινητικά ανάπηρος και το "ποιος σκότωσε τον σκύλο τα μεσάνυχτα" στο οποίο ο κεντρικός ήρωας και αφηγητής του βιβλίου έχει αυτισμό (αν και δεν ξέρω αν σε ενδιαφέρουν βιβλία με ήρωες που έχουν κάποιο σύνδρομο... :χμ:)
Επίσης, υπάρχει και το παιδικό εικονογραφημένο βιβλίο "η Αργυρώ γελάει" στο τέλος του βιβλίου ανακαλύπτουμε πως η ηρωίδα είναι κινητικά ανάπηρη. Και τέλος, στο εφηβικό μυθιστόρημα "ο δρόμος για τον παράδεισο είναι μακρύς" επίσης κεντρική ηρωίδα με κινητική αναπηρία.
Αυτά! Αν σκεφτώ κάποιο άλλο θα επανέλθω!!:)))

Σημ.: Τώρα σας διάβασα, Κόρτο και Χήθκλιφ! Πολύ δημοφιλές το "ποιος σκότωσε το σκύλο τα μεσάνυχτα" τελικά!

Last edited:
Με κάλυψαν οι συνλεσχίτες παραπάνω, αλλά νομίζω πως και το "Περί τυφλότητας" του Σαραμάγκου είναι κοντά σε αυτό που ψάχνεις Μαρώ.

Σε ένα απροσδιόριστο μέλλον οι κάτοικοι της Γης αρχίζουν σταδιακά να χάνουν το φώς τους. Κάποια στιγμή διαπιστώνουν όλοι πως και τα πιο απλά πράγματα για κάποιον τυφλό είναι Γολγοθάς, ειδικά όταν όλοι γύρω τους είναι ανήμποροι να βοηθήσουν...

Καλή επιλογή το περί τυφλότητας Νικόλα. Σε ανάλογο ύφος η νουβέλα του Χ. Τζ. Γουέλς Στην χώρα των τυφλών όπου ο ήρωας βρίσκεται σε μια αποκομμένη από τον υπόλοιπο κόσμο χώρα όπου όλοι οι κάτοικοι είναι τυφλοί και τον αντιμετωπίζουν με δυσπιστία αρχικά και στην συνέχεια εχθρικά όταν ισχυρίζεται ότι ο ίδιος βλέπει. Τυφλή είναι και η συμπρωταγωνίστρια στο μυθιστόρημα του Ουγκό Ο άνθρωπος που γελά.

Α, και στο βιβλίο "η σκιά του ανέμου" του Κ.Ρ. Θαφόν υπάρχει η Κλάρα, μια τυφλή ηρωίδα, η οποία όμως παίζει δευτερεύων ρόλο στην ιστορία.

Μαρώ, δες και τη Λέωνη της Μαριας Πυλιώτου, στο οποίο πρωταγωνιστεί μια έφηβη με ΣΚΠ και το Θωμά της Λίτσας Ψαραύτη, πάλι με πρωταγωνιστή ένα έφηβο αγόρι με διανοητικά προβλήματα.

Helen Keller "Η ιστορία της ζωής μου" Εκδόσεις: Μίνωας και Εκδόσεις: Περιβολάκι (απώλεια όρασης και ακοής)

Μαρία Ρουσάκη "Μια φλόγα στο σκοτάδι: Η συγκλονιστική ιστορία της Έλεν Κέλερ" Εκδόσεις: Κέδρος (απώλεια όρασης και ακοής)

Μαρία Αβραμίδου "Γράμμα στον μοναχικό αδερφό μου" Εκδόσεις: Πατάκης, σειρά: Περιστέρια (αυτισμός)

Γιοχάννα Σπύρι "Χάιντι" Εκδόσεις: Άγκυρα (παράλυση κάτω άκρων)

Στέφαν Τσβάιχ "Επικίνδυνος οίκτος" Εκδόσεις: Άγρα (παράλυση κάτω άκρων)

Κόρτο, Ίζι, Χήθκλιφ, Ιωάννα, Νικόλα, Ασημένια, Σίκαλη, Τιπούκειε,

με εφοδιάσατε όλοι σας με πολλά βιβλία...προς ψάξιμο!
Σας ευχαριστώ πολύ!!! :))
Κι αν έχετε στο μέλλον κάτι νέο να προσθέσετε, κάντε το! Το υλικό μού είναι απαραίτητο!

Δεν ξέρω αν σε ενδιαφέρει ακόμη, αλλά πολύ ωραίο είναι το εικονογραφημένο παραμύθι του Ν. Ανδρικόπουλου, "Δύο παπούτσια με καρότσι". Πάρα πολύ ωραίο!!