Προτάσεις βιβλίων αστυνομικής λογοτεχνίας

Το αγόρασα σχετικά πρόσφατα αλλά δεν έτυχε να το διαβάσω ακόμα. Μάλλον θα το ξεκινήσω σύντομα, με ψήσατε.

Πάντως δεν είχα καταλάβει ότι είναι αστυνομικό.
 
Δεν είναι 100% αστυνομικό ή μόνο αστυνομικό (κατά τη γνώμη μου πάντα) αλλά κόβει οπίσθια (αν και πρέπει να ξέρεις κάποια βασικά για το σκάκι, κυρίως πώς μετακινούνται τα πιόνια). Πάντως όσους ξέρω εγώ να το έχουν διαβάσει έχουν πολύ καλή εντύπωση αν και θεωρούμε ότι υστερεί σε σχέση με την Λέσχη Δουμάς. Όταν διαβάσαμε αυτό μας έπιασε μανία με το σκάκι, όταν διαβάσαμε την Λέσχη Δουμάς ψάχναμε να βρούμε ενήλικη έκδοση των 3 σωματοφυλάκων
 
Φιλιπ και σε εμένα αρέσει πολύ ο Ρεβέρτε, από τους αγαπημένους μου συγγραφείς, αλλά μολονότι όσα έχω διαβάσει δικά του μου αρέσουν, κανένα δεν λάτρεψα στο ελάχιστο όσο το συγκεκριμένο (ούτε το νοσταλγικό "Αίνιγμα της Σεβίλλης" ούτε το βιβλιοφιλικό "Η λέσχη Δουμάς ή η σκιά του Ρισελιέ" ούτε καν το πολυαγαπημένο μου "Ο δάσκαλος της ξιφασκίας")

"Η Κλάρα στο μισοσκόταδο" κατά τη γνώμη μου έχει πολλά κοινά στο ύφος με το "Ο πίνακας της Φλάνδρας" - μολονότι αρκετά πιο σκοτεινό - και πιστεύω πως αν σου άρεσε το ένα, θα σου αρέσει και το άλλο (προσωπικά δεν ξέρω ποιο από τα δύο αγαπώ περισσότερο, ευτυχώς δεν χρειάζεται να επιλέξω). Αν το διαβάσεις θα χαρώ να ακούσω τις εντυπώσεις σου!

Επίσης, θα συμφωνήσω απόλυτα με τον Κόρτο Μαλτέζε στο ότι δεν πρόκειται για αμιγώς αστυνομικό μυθιστόρημα. Παίζει με πολλά διαφορετικά είδη, με έντονο το στοιχείο του ψυχολογικού θριλερ και πολλές αναφορές στην Τέχνη, όπως ακριβώς και "Η Κλάρα στο μισοσκόταδο".

(Όσοι αγαπάτε τη λογοτεχνία που περιστρέφεται γύρω από το σκάκι, πρέπει να διαβάσετε το εκπληκτικό "Η άμυνα του Λούζιν"!)
 
Last edited:
Μία μικρή σημείωση κι από μένα. Μου κάνει λίγο εντύπωση για το συγκεκριμένο βιβλίο, είναι από τα πλέον εμπορικά και τα βήματα είναι μία άτσαλη εκτύπωση από ένα μόνο ίχνος μιας απίστευτης παρτίδας. Οι επικριτές τού βιβλίου δεν στέκονται τόσο για τη φλυαρία του, όσο για τη χολιγουντιανή του απόδοση. Αν είμαι υπερβολικός, συγγνώμη.
 
Last edited:

Φιλιπ

Δαγεροτύπης
ενα αστυνομικο που διαβασα προσφατα και μου άρεσε ηταν το " η δεσποινις Σμίλα διαβάζει το χιόνι" .
 
Ενδιαφέρουσα κουβέντα! Δε θα γίνω κουραστική αναφερόμενη στον πολύ Κόναν Ντόυλ και την Αγκάθα, για τους οποίους έχει γίνει λόγος παραπάνω.
Να προτείνω μερικά αστυνομικά που διάβασα κατά καιρούς και τα θεωρώ αξιόλογα.

1. Ο Ιταλός Αντρέα Καμιλλέρι με τον ήρωά του, επιθεωρητή Μονταλμπάνο. Δεν προτείνω κάποιο συγκεκριμένο. Εξάλλου εγώ τα διάβαζα στο πρωτότυπο , να εξασκήσω και τα ιταλικά μου (και ήμουν με το λεξικό στο χέρι... :)))) )Για τον συγγραφέα και τα έργα του στα ελληνικά, ρίξτε μια ματιά εδώ,
http://www.biblionet.gr/author/15434/Αντρέα_Καμιλλέρι

2. Το Έγκλημα στην αρχαία Αγορά της Κλοντ Μοσέ. To συγκεκριμένο έργο έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον (πέραν της πλοκής), αν λάβει κανείς υπόψη του ότι η συγγραφέας είναι ιστορικός και αναπαριστά επιτυχώς την Αθήνα των κλασικών χρόνων.

3. Ο επιθεωρητής Μαιγκρέ του Simenon. Θυμάμαι πως έχουν εκδοθεί από την Άγρα.
 
Last edited:
Μια καλή πρόταση είναι το ''Μνήμες της Κωνσταντινούπολης'' του Τούρκου συγγραφέα Αχμέτ Ουμίτ, ένα εξαιρετικό αστυνομικό μυθιστόρημα που σε ταξιδεύει από το Βυζάντιο μέχρι την σύγχρονη Κωνσταντινούπολη, μέσα από την εξέλιξη της πλοκής, με έντονο το ελληνικό στοιχείο.
http://www.biblionet.gr/book/173690/Ümit,_Ahmet/Μνήμες_της_Κωνσταντινούπολης
 

Καλικάντζαρος

Δαγεροτύπης
Νικολα δε κιντ το σημειωσα ηδη! ;)
Περιμενω την Μεταλλαγμενη να μας πει την τελικη αισθηση που θα της αφησει!
 
Μια καλή πρόταση είναι το ''Μνήμες της Κωνσταντινούπολης'' του Τούρκου συγγραφέα Αχμέτ Ουμίτ, ένα εξαιρετικό αστυνομικό μυθιστόρημα που σε ταξιδεύει από το Βυζάντιο μέχρι την σύγχρονη Κωνσταντινούπολη, μέσα από την εξέλιξη της πλοκής, με έντονο το ελληνικό στοιχείο.
Ναι, όντως, πολύ καλό! Κρατάει το ενδιαφέρον ζωντανό! :διάβασμα7: Να φανταστείς το τελείωσα σε 5-6 μέρες παρόλο που είναι χοντρό σαν τούβλο! ;)
 
Δεν μπορεί να μιλάμε για Ρεβέρτε και να μην κολλήσουμε από δίπλα το "Ναυτικό Χάρτη". Νομίζω αρκετά καλύτερο από τον "Πίνακα της Φλάνδρας". Στον "Πίνακα" είχε όλα τα συστατικά κι ένα εμπνευσμένο σενάριο ώστε να γράψει ένα συγκλονιστικό βιβλίο-σταθμό, αλλά δεν νομίζω πως τελικά τα κατάφερε.

Overall, προτιμώ σε κάθε περίπτωση το "Ναυτικό Χάρτη", αν και κανένα από τα δύο βιβλία δεν είναι "αστυνομικά", με τη στενή έννοια του όρου.

 
Last edited:
Τα βιβλία του Ντόυλ είναι πραγματικά πολύ καλά και κατάφεραν να αιχμαλωτίσουν ακόμη και την μικρότερη αδερφή μου που είναι νέα θαυμάστρια της αστυνομικής λογοτεχνίας!
Από τα καλύτερα είναι Η κοιλάδα του φόβου.Της Α.Κριστι είναι επίσης πολύ καλά για αρχή!
 
Last edited:
Από τα καλύτερα είναι Η κοιλάδα του φόβου.
Νεφέλη με εφτιαξες τωρα. Ενω λατρεύω την αστυνομική λογοτεχνία, συνειδητοποιησα οτι δεν έχω διαβασει κανένα του Ντόυλ :πανικός::τσκτσκ:
Ντροπή, ξερω! :( Οποτε προσφάτως είπα να διαβάσω και πήρα την κοιλαδα του φόβου. Χαίρομαι που θα ξεκινησω με ενα απο τα καλύτερα οπώς λες ;)
 
Επειδή είδα πως εδώ υπάρχουν αρκετοί "συνοπαδοί", μήπως έτυχε κάποιος να διαβάσει το "Η υπομονή του ελεύθερου σκοπευτή" του Ρεβέρτε? (Εκδόσεις Πατάκης, Ιούνιος 2015).
 
Last edited:
Top