Προτάσεις Τρόμου

Δεν ξέρω τί λέτε ρε παιδιά αλλά εγώ κάποια θρίλερ δε μπορώ να τα δώ βράδυ μόνος μου στο σπίτι. Έχει τύχει κανα δυό φορές να πάρω, και μόλις μπήκα στο μενού-τίτλος το έκλεισα και το είδα την άλλη μέρα το μεσημέρι. Και φυσικά δεν εγκαταλείπω ποτέ το κρεβάτι μου όταν είναι σκοτάδι-Νόμος.
Σίγουρα παίζει ρόλο και η ηλικία - μικρός δεν έβγαζα ούτε τη μύτη μου από τα σκεπάσματα - αλλά κάποια πράγματα διατηρούνται.

Φαροφύλακα είδα σε αυτό το νημάτιο ότι προτείνεις κάποια βιβλία "τρόμου". Εγώ δεν έχω διαβάσει κανένα βιβλίο αυτού του είδους (εκτός από Πόε) ως τώρα. Έτσι τελειώνοντας ένα ακόμα βιβλίο της Αγκάθα Κρίστι - και επειδή το πολύ το κυριελέησον το βαριέται κι'ο παπάς - είπα να ξεκινήσω κάτι διαφορετικό. Έψαξα σήμερα το πρωί στη δ.βιβλιοθήκη μήπως βρω το "σπίτι της αβύσσου" που προτείνεις, αλλά δεν υπήρχε. Εξετάζοντας εκεί και τους άλλους συγγραφείς που αναφέρεις μου έδωσαν την αίσθηση ότι στα βιβλία αυτά υπάρχει μόνιμα το φανταστικό στοιχείο.
Αλλά εγώ δε θα ήθελα να έχει καθόλου φαντασία αλλά κάτι που θα προκαλεί τρόμο ελλείψει του φανταστικού στοιχείου. Αν έχεις διαβάσει το "ο εκδικητής" του Tomas de Quincey κάτι τέτοιο εννοώ. Έχεις να προτείνεις κάτι; Ή κάποιος άλλος μήπως;

Bλέπω πέρασε καιρός από το τελευταίο μήνυμα σε αυτό το θέμα, απλά έχω αδυναμία στην λογοτεχνία τρόμου και θα μου άρεσε να ακούσω προτάσεις για ανάλογα βιβλία (εκτός από βιβλία του Κινγκ καθότι έχω τα μισά και σκοπεύω να τα διαβάσω όλα)

Παρόλο που έχω αναφέρει τα κορυφαία (κατά τη γνώμη μου) βιβλία τρόμου σε άλλα νημάτια, θα τα επαναλάβω και εδώ, εφόσον ταιριάζουν απόλυτα. Παραθέτω τους πρωτότυπους τίτλους σε όσα είναι αμετάφραστα (καθ' όσων γνωρίζω) στα Ελληνικά. Τα συστήνω ανεπιφύλακτα σε όποιον θέλει να μυηθεί στο υπέροχο αυτό λογοτεχνικό είδος. Λάβετε υπόψη σας ότι δεν έχουν καμμία σχέση με splatter.

1. "The Haunting of Hill House" by Shirley Jackson. Η καλύτερη ιστορία φαντασμάτων που έχω διαβάσει.
2. "The Monk" by Matthew Lewis. Κλασσικό, το πρώτο γνήσιο γοτθικό μυθιστόρημα.
3. "Φρανκενστάιν ή ο Σύγχρονος Προμηθέας" της Μαίρη Σέλλευ (Mary Shelley). Χωρίς σχόλια!
4. "Το στρίψιμο της βίδας" του Χένρυ Τζαίημς (Henry James). Οντως ιστορία φαντασμάτων, από τον Μαίτρ του ψυχολογικού θρίλλερ.
5. " Το Πηγάδι και το Εκκρεμές" του Εντγκαρ Αλλαν Πόε (Edgar Allan Poe). Ολα τα διηγήματα του Πόε είναι εξαιρετικά, αλλά αυτό είναι το αγαπημένο μου.

1. The Atrocity Archives
2. The Jeniffer Morgue
3. The Fuller Memorandum
4. The Apocalypse Codex

Τέσσερα βιβλία από τον Charles Stross που κινούνται στα όρια τρόμου και επιστημονικής φαντασίας και συνδυάζουν χιούμορ με πράγματα που σου παγώνουν το αίμα. Γενικώς συνιστώνται ανεπιφύλακτα... αλλά θα πρέπει να τα διαβάσεις στο πρωτότυπο.

Ίζι

Κυρά των Σκιών
Κάποιες πολύ καλές συλλογές
Οι κυρίες του τρόμου Καταπληκτική συλλογή! Μερικές απ' αυτές τις ιστορίες μου έχουν μείνει αξέχαστες, κι έχουν περάσει πολλά χρόνια απ' την ανάγνωσή τους.
Η αγαπημένη μου ιστορία τρόμου (διάσημοι συγγραφείς επιλέγουν το αγαπημένο τους διήγημα του είδους. Εδώ βρίσκεται και η απίθανη "Ανθρώπινη Καρέκλα" του Edowaga Rampo).
Σκοτεινά οράματα με ιστορίες των Κινγκ, Μπλοχ, Μπράντμπερι, Μπάρκερ, Στράουμπ και άλλων. Αξέχαστη μου έμεινε η φοβερή ιστορία του Ρόμπερτ Μπλοχ. Πολύ καλή και η επιλογή από Κινγκ.

Θα πρότεινα το "10 μικροί Νέγροι" της Αγκάθα Κρίστι.Μπορεί να είναι αστυνομικό,αλλά δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από ένα θρίλλερ!Σπάνια τρομάζω όταν διαβάζω κάποιο βιβλίο,αλλά μ'αυτό (και με το "Κομη Δράκουλας" αλλά πολύ λιγότερο) δεν ήθελα να κλείσω τα φώτα το βράδυ.Το διάβαζα και πριν από τον ύπνο :ουχ:

Κατά τη γνώμη μου ο Stephen King ξέρει από τρόμο. Ακόμα δεν έχω ξεπεράσει "Το Αυτό".

...από τις πιο τρομακτικές ιστορίες που έχω διαβάσει είναι οι Λευκοί άνθρωποι (ή ο Λευκός λαός :χμχμ:) του Άρθουρ Μάχεν. Συμπεριλαμβάνεται στον τόμο Η νουβέλα της μαύρης σφραγίδας από τις εκδόσεις Αίολος.

Της Φλιν είχα διαβάσει το Αιχμηρά Αντικείμενα... δε με έκανε να θέλω να διαβάσω κάτι άλλο δικό της (αν και τώρα, μετά τα σχόλια σας, σκέφτομαι να κάνω μια προσπάθεια ακόμα).
Το μοναδικό βιβλίο που πραγματικά με τρόμαξε (σε σημείο να κοιμάμαι με ανοιχτό φώς και κλειστο το βιβλίο :μπρ:) ήταν το Παγιδευμένοι του Μάστερτον, έχουν περάσει πόσα χρόνια και ακόμα κοιτάω τους τοίχους!

Last edited:
Βλέπω ότι γίνεται μικρός λόγος για τον Λάβκραφτ, έναν από τους πρώτους συγγραφείς επιστημονικής φαντασίας. Μπορεί ο Άλαν Πόε να δημιούργησε το είδος, αλλά αυτός το έκανε πιο δημοφιλές. Επίσης εδραίωσε τη μυθολογία του Κθούλου. Βέβαια, η αγαπημένες μου ιστορίες του (πιο πολύ σαν παραμύθια θρίλερ τα βλέπω, παρά σαν διηγήματα) είναι ''Το χρώμα από το διάστημα'', ''Ο Αναζωογονητής'' και ''H ΠEPIΠTΩΣH TOY TΣAPΛΣ NTEΞTEP ΓOYOPNT''. Οι λάτρεις του είδους θα τα εκτιμήσουν σίγουρα, και ίσως ακόμα και αυτοί που δεν διαβάζουν τέτοια βιβλία.

Από όσα έχω διαβάσει ξεχωρίζω τα εξής:
"Εκκρεμείς Υποθέσεις" - Τόμας Τέσσιερ
Γοτθική ατμόσφαιρα, ψυχής ερέβη και κλινικός τρόμος σε έναν εφιαλτικό συνδυασμό.
"Θεσπέσιο Πτώμα" - Πόππυ Ζ. Μπράιτ
Βελούδινη βαναυσότητα, ποιητική ωμότητα & ο φόνος ως Τέχνη. Η συγγραφέας εμπνέεται από τους αγαπημένους της καθ΄εξιν δολοφόνους, Τζέφρι Ντέιμερ και Ντένις Νίλσεν και πλάθει μία εξόχως νοσηρή ιστορία.. αγάπης. Μεθοδική, λεπτομερής, σχεδόν λάγνα περιγραφή φόνων, συνοδεία νεκροφιλικού κανιβαλισμού. Για όσους αντέχουν.
"Το καταραμένο παιχνίδι" - Κλαιβ Μπάρκερ
Μεφιστοφελικών καταβολών... Για μένα, ένα ζοφερό Αριστούργημα.
"Η φωνή της σκιάς μας" - Τζόναθαν Κάρολ
Ψυχολογικός τρόμος και πνευματική καταδίωξη με ένα ανατρεπτικό, ανατριχιαστικό, στοιχειωτικό φινάλε ανείπωτης φρίκης.
"Κραυγή από την κόλαση" - Ράμσεϊ Κάμπελ
Εξαφανίσεις παιδιών.. και ο φρικιαστικός, παράλληλος κόσμος των αποκρυφιστικών λατρευτικών ομάδων.

Last edited:
Σε ευχαριστώ Ίζι - αν καταλήξεις να διαβάσεις κάποιο από αυτά θα ήθελα πολύ να ακούσω τη γνώμη σου!

Last edited:
Θα το έβαζα στην κορυφή του τρόμου, του εμετικού ίχνους, δεν ξέρω τι άλλο τίτλο θα του έβαζα.
Μόνο και μόνο για την απόδειξη, πως η κόλαση είναι εδώ κι όχι κάπου βαθιά χωμένη.
Επίσης, το έχω στα σπάνια βιβλία που ήθελα ν' αποκτήσω και σταμάτησα να τολμώ (στα βιβλιοπωλεία δεν υπάρχει / αρχή από ΟΞΥ).

Εάν κάποιος φίλος το έχει διαβάσει θα ήθελα ν' ακούσω γνώμη.
Μάτια (ξένος τίτλος: Los Ojos) – Εκδοτικός οίκος: ΟΞΥ / (1997)
Jesus Ignacio Aldapuerta

Οι εκδόσεις οξύ τελικά είναι πολύ δυναμικές στον χώρο του τρόμου...εγώ προτείνω απο τις ίδιες εκδόσεις έργα του Μάστερτον...ειδικά τα: 1)Ο άρχοντας του ψεύδους(το οποίο έχω χάσει και δεν μπορώ να βρώ- αν όμως πέσει πάλι στα χέρια μου θα το χαρίσω στους συνλεσχίτες) και 2)Αυτοί που ποτέ δεν κοιμούνται!!

Πωπω θέλω να το διαβάσω αυτό το βιβλίο (το Μάτια). Μου έχει πει ένας φίλος πως το έδινε σε όσους ήθελε να φρικάρει και πάντα έπιανε! Θέλω κι εγω!