Προτάσεις Τρόμου

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Έρχεται ο χειμώνας κι οι κρύες βραδιές του ταιριάζουν πολύ για διαβάσματα τρόμου κι ιστορίες που προκαλούν τρόμο, φόβο και μας υποβάλλουν σ’ ένα κλίμα έντασης και αγωνίας.

Οπότε λέω εδώ να ρίξουμε προτάσεις για φόβιες νύχτες ώστε να εμπνευστούμε.

Ένας πολύ κλασικός που μας έρχεται στο μυαλό όταν μιλάμε για λογοτεχνία τρόμου είναι ο Έντγκαρ Άλλαν Πόε (Edgar Allan Poe) ο οποίος έχει γράψει κλασικότατες ιστορίες όπως την "Μαύρη Γάτα", "το Βαρέλι Αμοντιλλάδο", "τα Εγκλήματα τής Οδού Μοργκ" την "Πτώση τού Οίκου των Ώσερ" κ.α. Κατάμαυρες ιστορίες συνήθως σε ένα γκόθικ κλίμα που φτάνει άλλωστε μέχρι την ποίησή του όπως "το Κοράκι" για παράδειγμα. Σε κάποιον που θα σκεφτόταν να πρωτοδιαβάσει Πόε θα σύστηνα κάποιο από τα διηγήματα που ανέφερα πιο πάνω.

Ένας άλλος κλασικός είναι ο Χάουαρντ Φίλλιπς Λάβκραφτ (Howard Phillips Lovecraft) ο οποίος στα πάμπολλα διηγήματα αλλά και τα μυθιστορήματά του πλάθει μια μυθολογία από φρικτούς και πανίσχυρους αρχαίους θεούς που ζουν με τους υπηρέτες τους ακόμη και σήμερα ανάμεσά μας. Οποιαδήποτε συλλογή διηγημάτων τού Λάβκραφτ είναι καλή για να ξεκινήσει κανείς κι αν είναι να προτείνω κάτι θα πω την "Απόδραση από το Ίννσμουθ" (The Shadow over Innsmouth).

Ο Άρθουρ Μάχεν (Arthur Machen) είναι άλλος ένας κλασικός που στις ιστορίες του πλέκει δεισιδαιμονίες και μύθους τής βρετανικής νήσου και έχει κι αυτός τις δικές του εφιαλτικές στιγμές.

Από τους νεώτερους σίγουρα ξεχωρίζει ο ευπώλητος Στίβεν Κινγκ (Stephen King) από τον οποίο δεν έχω διαβάσει και πολλά γιατί μάλλον δεν είναι πραγματικά τού γούστου μου. Η "Λάμψη" (The Shinning) όμως είναι ένα πολύ δυνατό βιβλίο και καλή συντροφιά για φοβισμένες νυχτιές.

Νεότερος διάσημος είναι και ο Κλάιβ Μπάρκερ (Clive Barker) που μπορεί κάποιος να τον ξέρει από το κινηματογραφικό του θρίλερ (το έγραψε και το σκηνοθέτησε) που έκανε θραύση το 1987, το Hellraiser. Γνωστό του βιβλίο είναι ο "Υφαντόκοσμος" (Waveworld) όμως εγώ θα πρότεινα τον "Κλέφτη τού Πάντοτε" (The Thief of Always) που θεωρώ πως είναι ένα από τα καλύτερα σύγχρονα παραμύθια.

Αν ήταν όμως να προτείνω ένα μονάχα βιβλίο τρόμου αυτό θα ήταν "το Σπίτι τής Αβύσσου" (the House on the Borderland) έργο τού 1908! του Γουίλιαμ Χόουπ Χότζον (William Hope Hodgson). Είναι με διαφορά ό,τι καλύτερο έχω διαβάσει σ’ αυτό το είδος. Ο άνθρωπος που βρίσκεται μόνος ν’ αντιπαλεύει το εχθρικό, το τερατώδες, το άγνωστο. Μια εξαίρετη ιστορία με αληθινό τρόμο, μεταφυσικά διαλείμματα και αριστοτεχνικά δοσμένη αγωνία.

Καμιά άλλη πρόταση; :)

Last edited:
Το στρίψιμο της βίδας, Χένρι Τζέημς (πολύ καλό)

Ο Δράκουλας, βέβαια, που τον έχουμε αναφέρει πολλές φορές εδώ.

Φαροφύλακας

Προσωπικό λέσχης
μα ναι, θυμάμαι την πλοκή... απλά δεν το θυμάμαι σαν λογοτεχνία τρόμου... θα πρέπει να το ξαναπιάσω για να κρίνω :)

Μιας και μιλήσαμε για το Στρίψιμο της Βίδας είδα ότι το ανεβάζει φέτος στο θέατρο η Δανδουλάκη. Το Βήμα μάλιστα περιγράφει το βιβλίο σαν "ψυχολογικό, μεταφυσικό θρίλερ".

Ωραία παράσταση νομίζω πως θα είναι ....

Το Στρίψιμο της βίδας είναι όντως μυθιστόρημα τρόμου, ψυχολογικού τρόμου με μεταφυσικά στοιχεία. Το διάβασα πριν μερικά χρόνια και το λάτρεψα. Εξαιρετικό έργο ενός υπέροχου συγγραφέα. Και για να μην ξεχνιόμαστε, έχει γίνει και πολύ πετυχημένη όπερα από τον Μπέντζαμιν Μπρίττεν. Μάλιστα είχα την τύχη να την παρακολουθήσω στο Μέγαρο της Θεσσαλονίκης πριν μερικά χρόνια. Αφού λοιπόν λειτούργησε ως όπερα, θα λειτουργήσει άνετα και ως θεατρικό.

Ταινίες τρόμου, εχω δει και ειναι πράγματι τρομάχτικες.

Βιβλία τρόμου, δεν εχω δει. Ειναι πράγματι τοσο τρομαχτικά; Σε καθηλώνουν; Φοβάσαι να αλλάξεις σελίδα;

Καποιο σχετικό απόσπασμα ειναι ευφικτο; :)

Υ.Γ. μην ειναι και τόσο τρομαχτικο και δεν μπορουμε ναι κοιμηθούμε και τα βραδια :ουχ:

Φαροφύλακας

Προσωπικό λέσχης
Θεωρώ πως το Σπίτι τής Αβύσσου πραγματικά μπορεί να σε καθηλώσει και να φροντίσει για φόβιες βραδιές.

Επίσης, μπορείς να πάρεις σειρά για το Γκόλεμ αν και προσωπικά δεν το θεωρώ θρίλερ, στο Ηλιοτρόπιο μάλλον σαν θρίλερ φάνηκε.

Διαβάστε τον αδημοσίευτο πεζό του Καβάφη "Εις το φως της ημέρας". Είναι μικρό και δεν θα σας πάρει πολύ χρόνο. Θα δείτε ότι ο Καβάφης εκτός από μέγιστος ποιητής είναι και εξαιρετικός πεζογράφος. Παρακάτω ο σύνδεσμος :

http://www.kavafis.gr/prose/content.asp?id=329&cat=8

Με ενοχλεί να αναφέρεται ο Πόε ως συγγραφέας τρόμου!ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ!!!Ποτέ δεν έχω νοιώσει τρόμο ή φόβο στις ιστορίες του. Κλειστοφοβία, μελαγχολία, απαισιοδοξία, σπαραγμό,θρήνο, αλλά τρόμο όχι!Είναι υποτιμητικό να λέμε αυτόν τον ποιητή συγγραφέα τρόμου και να τον βάζουμε στην ίδια κατηγορία με τον Λαβκραφτ, ο οποίος είναι μεν σπουδαίος, αλλά η φρίκη και το ακραία γκροτέσκο είναι τα χαρακτηριστικά του, χωρίς την ποίηση και το ρομαντισμό του Πόε.

βασικα Αμοντιλιαδο μου εμενα ο Πόε μου βγαζει εναν φόβο και μια ανατριχιλα. Ισως γιατι ειναι και η ιστορια του για το πως πεθανε ε μαλλον απ'αυτο ισως θεωρείται τρομακτικος...

Με ενοχλεί να αναφέρεται ο Πόε ως συγγραφέας τρόμου!ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ!!!Ποτέ δεν έχω νοιώσει τρόμο ή φόβο στις ιστορίες του. Κλειστοφοβία, μελαγχολία, απαισιοδοξία, σπαραγμό,θρήνο, αλλά τρόμο όχι!Είναι υποτιμητικό να λέμε αυτόν τον ποιητή συγγραφέα τρόμου και να τον βάζουμε στην ίδια κατηγορία με τον Λαβκραφτ, ο οποίος είναι μεν σπουδαίος, αλλά η φρίκη και το ακραία γκροτέσκο είναι τα χαρακτηριστικά του, χωρίς την ποίηση και το ρομαντισμό του Πόε.
Συμφωνώ με όλα και προσθέτω : και του μακάβριου.

Ιωάννα, εντάξει, εσύ είσαι και μικρούλα,με πολλά μπορεί να φοβάσαι!!!:μουάχαχα::γιούπι:
Τι είμαι???????:γκρμφ:

Εμένα απ'αυτά που έχω διαβάσει ένα μου έχει προξενήσει φόβο θα έλεγα.Του Χρηστομάνου η κερένια κούκλα.Μου φέρνει ανατριχίλα αυτό το μυθιστόρημα με κάνει να σκιάζομαι:μπρ: δεν μπορώ!!!

Φαροφύλακας

Προσωπικό λέσχης
ο φόβος είναι άσχετος από ηλικία.. υπάρχουν μεγαλύτεροι σε ηλικία που φοβούνται εύκολα και νεαρότεροι που είναι άφοβοι... έτσι Ιωάννα ;)

Ε,όχι και άσχετος,Φάρε!Εγώ στα πέντε μου έτρεμα το σκοτάδι και τώρα για να τρομάξω πρέπει να δω κάτι πάρα πολύ φρικτό.Ο φόβος είναι άμεσα συνδεδεμένος με την ηλικία και τα μέχρι τώρα βιώματά σου.