~~ΕΦΚΑ, αυτός ο Άγνωστος~~
Θελω να σας πώ ότι σήμερα έλαβα απαντητική απόφαση αιτησης που είχα καταθέσει στις
30/11/2022 στον ΕΦΚΑ, με ημερομηνία απόφασης
12/6/2024. Γιαατιιι, τα καλά της ηλεκτρονικης διακυβέρνησης (γελαστε όσο πιο δυνατά γινεται, να σας ακούσω κι εγω στην Πανόρμου) πρέπει να λέγονται.
Και φυσικά, θα σας διηγηθω με ειλικρίνεια, δίχως ίχνος υπερβολής, πώς φτάσαμε εναμιση+ χρόνο μετά, στην πολυπόθητη επιστολή.
Μεταβαινω στον πλησιέστερο ΕΦΚΑ με όλα τα απαιτούμενα έγγραφα και την αίτηση (γιατί, φυσικά, ηλεκτρονικά δεν ήταν δυνατόν να κατατεθουν όλα αυτά τα μυστικά εγγραφα και οι εμπιστευτικές πληροφορίες) αφού μου έχουν κλεισει τηλεφωνικα ραντεβού ένα μήνα νωρίτερα κι αφού εχω πάρει άδεια από τη δουλεια μου. Χαρα εγώ, θα παώ, θα τελειωσω γρήγορα και μετά κέντρο για ψωνια.
Αφου φτάνω εκει συνοδευόμενη (γιατι ήταν βεβαιο πώς στο πρώτο όχι και πρόσκομμα που θα ακουγα, θα σηκωνουμουν να φύγω), ενημερώνω για το ραντεβου στην πόρτα λες και ημουν κλεφτης, μου ζηταν να δουν τα χαρτια, τα δινω στην κυρία επι των τιμών και μου τα επιστρέφει ολόχαρη, ενημερώνοντάς με ότι πρεπει να μεταβω στον ΕΦΚΑ της περιοχής που εργαζόμουν την εποχή για την οποια κατέθετα τα χαρτια. Κοιτάω αριστερά μου, τους προσκομίζει ο συνοδός μου εγκύκλιο προς ΕΦΚΑ ότι οι εν λόγω αιτησεις κατατιθενται και πρέπει να γινουν δεκτές στον πλησιεστερο ΕΦΚΑ της περιοχής που διαμένει καθεις. 1-0 για την κυριουλα, μας αφησε να περάσουμε το κατώφλι της υπηρεσίας.
Πάει στη θεση εργασίας της, πίσω από έναν γκισε, εχει απολογηθει, μου αρχιζει τις γλύκες, με παραπεμπει σε ένα άλλο γραφείο για να πρωτοκολληθει η αίτηση και μου ζητάει να της την επιστρέψω, αφού τελειωσω. Και όντως πάω. Παω σε ένα γραφείο με 4-5 θεσεις εργασιες, άλλη μια πόρτα που οδηγεί σε καποιον προϊστάμενο κι άλλο ένα γραφείο παραμέσα. Το γραφειο και οι θεσεις άδειες όλες. Ηταν μια κυριούλα που τακτοποιουσε κατι εγγραφα, μαζευε σκουπίδια κι υπέθεσα, τόσο από το τί εκανε όσο κι από το παρουσιαστικό της, ότι είναι η καθαριστρια την οποία, σκεφτομαι, δεν χρειάζεται να ενοχλήσω, θα περιμένω να ερθει καποιος υπάλληλος.
Εξ αιφνης, ακουω μιαν επιτακτικη, αγενη και τσιριχτή φωνή να ρωταει:
«Τι θέλετε;»
«Καποιον υπάλληλο να καταθεσουμε μιαν αιτηση για να πρωτοκολληθει κλπ»
«Εχει χαλάσει το πρωτόκολλο (
pardon??), δεν μπορείτε σήμερα, ελάτε πάλι σε 2 μέρες που θα μας το εχουν φτιάξει.»
«Τι εννοείτε, εχει χαλάσει το πρωτόκολλο; Να πατησετε μια σφραγίδα σε ένα τετραγωνο χαρτάκι και να γράψετε χειρόγραφα έναν αυξοντα αριθμό;»
Κι εκει, η κυρία, αρχίζει τις φωνές!!!! Φωνες, όχι αστεία. Να μου δειχνει τις αιτησεις μπροστά της που εχουν προτεραιότητα να πρωτοκολληθουν γιατι εχει χαλάσει το πρωτοκολλο

, που πια είναι ηλεκτρονικο

, και μετά να παρει σειρα η δική μου και εκει απλως εχω σταματησει να ακουω, εχω θυμώσει τόσο πολύ με τις φωνες της, το υφος της και τη συμπεριφορά της, και της απαντάω πια στον ενικο, τη ρωτησα για ποιον λογο φωνάζει και αν γνωριζόμαστε από χθες για να εχει παρει τετοιο θαρρος και την ενημέρωσα ότι ξερω κι εγω να φωνάζω, δυνατότερα από εκεινη. Από τη μια να με συγκρατει ο συνοδός μου, από την άλλη να βγαινει κι η προισταμένη από το γραφείο της κι εγώ να θελω να φύγω τρεχοντας από κει μεσα. Η προϊσταμένη, προς μεγάλη μου εκπληξη, απολογήθηκε για τη συμπεριφορά της θειτσας, μας εξηγησε τις ιδιες μαλακιες που μας ειπε κι η άλλη, απολογηθηκε ξανα, μας εδωσε το τηλέφωνό της για να την καλεσουμε σε δυο μερες και να μας ενημερωσει για τον αριθμο πρωτοκόλλου της αιτησης, η οποία θα διαβιβαζόταν στον αντιστοιχο ΕΦΚΑ προς διεκπεραίωση, γιατι προφανως είτε δεν εχουν ενιαιο σύστημα επεξεργασιας είτε δεν ξέρουν αν έχουν.
Κατά τον Φλεβάρη 2023, ελαβα επιστολή κοινοποίησης από κεινο το ΕΦΚΑ ότι η αίτηση ειχει διαβιβαστεί κάπου στο Περιστερι. Αποφάσισα να καλεσω τον Απρίλιο, ανεπιτυχώς και τον Μαϊο απέστειλα email, ρωτωντας αν εχουν παραλάβει την αιτηση και αν εχουν εικόνα για τον χρόνο που απαιτειται για τη διεκπεραίωσή της. Την ιδια ημέρα, αργά το μεσημερι, με καλει μια υπάλληλος να ζητησει διευκρινησεις για το email που ειχα αποστείλει. Αφου της επαλαμβανω τα παραπάνω, αρχισε τις υποδειξεις αρχικά και τη γκρινια στη συνέχεια. Οι υποδείξεις είχαν να κάνουν με το αν γνωρίζω ποσοι συνταξιουχοι εχουν καταθέσει τα χαρτιά τους για να πάρουν συνταξη ώστε να ζήσουν και πόσο σοβαρότερο είναι αυτό σε σχέση με το δικό μου αίτημα και η γκρινια ήταν με το ότι δουλευει σε ένα γραφείο αντικαθιστώντας άλλους, κανοντας μια δουλεια που δεν είναι ευθυνη της κι είναι μόνη της. Στο πρώτο σκέλος, ελαβε απάντηση ότι κάθε αιτηση διεκπεραιώνεται σε σχεση με τον χρόνο παραλαβής της και στο δευτερο, να απευθυνθει στο τμημα HR για τα παράπονά της. Αφου με ενημέρωσε ότι εχει βρει την αίτησή μου και θα κοιτάξει να μου απαντήσει άμεσα, έλαβα τον Νοεμβριο έτερη επιστολή κοινοποίησης από τουτο τον ΕΦΚΑ αυτή τη φορά προς τον ΕΦΚΑ Ακαδημίας οπου ήταν και η εδρα του προηγούμενου εργοδότη μου. Δηλαδή, τριαλαλι τριαλαλο.
Εκει, τα παρατησα, έστειλα 2 φορές μεηλ χωρίς αποκριση, και κάπου τον Μαρτιο του 2024 τα παράτησα.
Αλλα σήμερα!!! Σημερα, εεε;;;;
Τι να πω, θα ελεγα "γίδια", αλλά δεν μου φταιν τιποτε τα καημενα