Τελείωσα
Το νησι της προηγούμενης ημέρας του Έκο. Για τον Έκο οτι και αν πω θα είναι λίγο. Ίσως να μην είμαι και ο πιο αντικειμενικός κριτής του, καθώς ο τρόπος γραφής του με εξιτάρει! Τον θεωρώ έναν απο τους καλύτερους λογοτέχνες που υπήρξαν ποτέ και έναν άνθρωπο που έβλεπε πολύ πιο πέρα απο αυτό που φαίνεται να ισχύει για τους περισσότερους. Τον θαύμασα απο το πρώτο βιβλίο που διάβασα!
Κύριος ήρωας του παραπάνω βιβλίου ένας ναυαγός, ο Ρομπέρτο, που έχει ναυαγήσει όχι σε ένα νησί, όχι σε μία ξένη και άγνωστη χώρα, αλλά σε ένα εγκαταλελειμμένο πλοίο. Αρχικά δεν μπορεί να ξεφύγει απ αυτό γιατί δεν ξέρει να κολυμπάει και ότι διασωστικό μέσο διαθέτει ένα πλοίο εκεί είναι ανύπαρκτο. Αργότερα μαθαίνει κολύμπι αλλά υπάρχουν άλλα εμπόδια πριν τη στεριά που του στερούν την δυνατότητα διάσωσης του.
Παρακολουθούμε τον πρωταγωνιστή να προσπαθεί να ανακαλύψει το σκαρί στο οποίο έχει ξεμείνει και παράλληλα να έχει απέναντι του δύο στεριές που δεν μπορεί να φτάσει και για να διασκεδάσει τη μοναξιά και τους φόβους του γράφει γράμματα σε μία αγαπημένη και σε αυτά εξιστορεί την τωρινή του κατάσταση αλλά και το παρελθόν του.
Ο Έκο μας πηγαίνει στην Ιταλία και Γαλλία του 17ου αι. και πιο συγκεκριμένα στη επαρχία του Μομφεράτο με τον Τριακονταετή πόλεμο, τις συνομωσίες και τις θρησκευτικές ίντριγκες (το καλύτερο μου!) και στα σαλόνια των Παρισίων.
Επίσης πολύ αριστοτεχνικά αναλύει ψυχοσωματικές καταστάσεις που μπορεί να βιώσει ο καθένας σε μία τέτοια κατάσταση. Μέσα από τα "ερωτικά" γράμματα που γράφει ο πρωταγωνιστής μας μιλάει για έναν άπιαστο έρωτα και τον ανύπαρκτο αδερφό του που είχε δημιουργήσει από παιδί, όταν ήθελε να δικαιολογήσει στο μυαλό του γεγονότα και καταστάσεις. Και να που τώρα σαν ναυαγός ξεκινά τη συγγραφή ενός μυθιστορήματος-ημερολογίου και κάνει κεντρικό του ήρωα τον κακό αδερφό του ή τον κακό εαυτό του...
Υπήρξαν κανα δυο στιγμές κατα την ανάγνωση του βιβλίου που έλεγα "τώρα τι ακριβώς διάβασα, δεν κατάλαβα", αλλά απλά γύριζα σελίδα και συνέχιζα. Είναι κάτι απόλυτα "φυσιολογικό" στα βιβλία του Έκο
Έχω διαβάσει πολύ καλύτερα βιβλία του, χωρίς αυτό να σημαίνει οτι το συγκεκριμένο βιβλίο με απογοήτευσε. Σε κάποια σημεία με κούρασε και θα προτιμούσα το τελευταίο κεφάλαιο να το έχει παραλείψει. Όπως και να έχει το ευχαριστήθηκα!