Τελείωσα σήμερα τον
καρπό της ασθενείας του Σινιόσογλου.
Ας πω αρχικά πως τον συγγραφέα τον γνωρίζω από τις επιστημονικές του μελέτες & αρθρογραφία.
Ας συνεχίσω λέγοντας πως το βιβλίο δεν μου άρεσε, αλλά δεν γίνεται να αρνηθώ πως ήταν ιδιαίτερα γοητευτική, ως εμπειρία, η ανάγνωσή του.
Είναι παράξενο ανάγνωσμα, από πολλές απόψεις, κάτι σαν υβριδικό. Καταρχάς, υπάρχουν οι αναφορές στη φιλοσοφία. Κατά περιπτώσεις, αρκετά εξειδικευμένες για τον μέσο αναγνώστη. Δεν είναι μεμπτό, προφανώς, αυτό, αλλά ένιωσα πολλές φορές ότι διάβαζα ένα επιστημονικό σύγγραμμα. Επιπλέον, πολύς Μονταίν, που αν δεν απατώμαι δεν είναι και τόσο γνωστός στη χώρα μας (σε αντίθεση με τον Ρουσσώ, τις περιπλανήσεις του οποίου αναφέρει, πολύ εύστοχα και αρκούντως σκωπτικά μάλιστα). Αρκετός Μάρκος Αυρήλιος -πολύ ωραία- αλλά και Σενέκας, που κι αυτόν εν πολλοίς τον αγνοούμε (θα μου πείτε βέβαια και θα'χετε και δίκιο πως άμα ξέρεις τον Σινιόσογλου καταλαβαίνεις πάνω κάτω κι από Σενέκα, κι από Μητρόδωρο κλπ κλπ, άρα θα τα πάρεις κι αυτά τα βιβλία του...) Και λίγη η πρόζα. Θα ήθελα λιιιιγο περισσότερο από το flanerie, ή τις παρατηρήσεις του επί της καθημερινότητας.
Εν πάση περιπτώσει, νομίζω ότι είναι κάτι καινούργιο αυτό που κάνει και έχει ενδιαφέρον -πολλαπλό και πολυεπίπεδο. Έχω και τα υπόλοιπα βιβλία του (που τα τσίμπησα σ'ενα bazaar της Κίχλης τώρα το καλοκαιράκι, αλλά θα περιμένουν, φοβάμαι, να'ρθει η σειρά τους) και φρονώ ότι θα έχουν κι αυτά το ενδιαφέρον τους.