Εχθές τελείωσα το "Η Αφρική και οι ανθρωπολογίες της". Τα κατάφερα...
Πρόκειται για το σύγγραμμα του Αιμίλιου Τσεκένη, καθηγητή στο τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Το βιβλίο εστιάζει στις ανθρωπολογίες των χωρών της Υποσαχάριας Αφρικής και βασίζεται σε μελέτες Γάλλων και Βρετανών ανθρωπολόγων, με τις σχετικές παραπομπές στα συγγράμματα και τις μονογραφίες τους, αλλά και σε προσωπικές μελέτες του ιδίου κυρίως στα Grassfields του Καμερούν.
Το πρώτο πράγμα που μου έκανε τρομερή εντύπωση είναι ο λόγος για τον οποίο έγραψε το βιβλίο, ο οποίος έγκειται στη δυσκολία που συνάντησε κατά τη διδασκαλία της κοινωνικής ανθρωπολογίας, τόσο στη μετάδοση της ανθρωπολογικής γνώσης οσο και στην αποδοχή αυτής, απο ένα καθαρά ακαδημαϊκό ανθρωπολογικό περιβάλλον που εστιάζεται
μόνο στον ελλαδικό χώρο... Οι περισσότεροι φοιτητές ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν ένα μάθημα ανθρωπολογίας για την Ελλάδα παρά για την Αφρική ή την Ασία, γιατί τους φαίνονται "πολύ μακριά" για να τους αφορούν!...
Είναι σαν να σπουδάζεις οικονομικά στην Ελλάδα και να μην σε ενδιαφέρουν τα οικονομικά μοντέλα άλλων χωρών και κοινωνιών. Και αναρωτιέμαι τώρα εγώ, είναι δυνατόν;
Το βιβλίο επικεντρώνεται στις εθνότητες της Υπασαχάριας Αφρικής και στις θεωρίες καταγωγής τους, σε ιστορικά γεγονότα που δίνουν νόημα ακόμα και σε τωρινά συμβάντα (εμφύλιος στο Σουδάν), μιλάει για ιστορίες μαγγανείας και πως αυτές διαμορφώνουν ολόκληρες κοινωνικές δομές, αναφέρεται στις αφρικάνικες οικονομίες και στους τρόπους παραγωγής σε αυτές, κάνει σαφή αναφορά στο Υπερατλαντικό δουλεμπόριο που γινόταν προ-αποικιακά καθώς και στην μετέπειτα αποικιοκρατία, αναφέρεται στις διάφορες εκφάνσεις της θρησκείας στις κοινωνίες αυτές και τέλος μιλάει για την "επινόηση της Αφρικής"!
Είναι ένα τρομερά ενδιαφέρον σύγγραμμα, που μου χάρισε γνώση και μπόρεσα να κατανοήσω την πηγή πολλών συμβάντων μέχρι και την σημερινή εποχή. Απο τις ιεραποστολές, που προηγήθηκαν της αποικιοκρατίας, μέχρι τις μελέτες Γάλλων και Βρετανών ανθρωπολόγων, που κλήθηκαν απο τις κυβερνήσεις τους να μελετήσουν τις εθνότητες της Υποσαχάριας Αφρικής, με κύριο σκοπό, τι άλλο; την αποικιοποιησή τους! Το ξέρατε οτι η "Αφρική" έχει φτιαχτεί απο τις αφηγήσεις των "Δυτικών";... και πολλά άλλα ενδιαφέροντα θέματα!
Θα μπορούσα να γράψω ολόκληρα κατεβατά για το βιβλίο και για όλα όσα πραγματεύεται, αλλά σας λυπάμαι
Συστήνεται σε όσους ενδιαφέρονται για τις διάφορες εθνότητες της Υποσαχαρίας Αφρικής και όχι μόνο! Μου πήρε λίγο καιρό να το τελειώσω, γιατί είχα μπει στο τρυπάκι να μελετώ και τα σχεδιαγράμματα που έχει, όπως και τις πολλές παραπομπές! Παρόλα αυτά είναι ευανάγνωστο, καλογραμμένο και κράτησε το ενδιαφέρον μου αμείωτο μέχρι τέλους! Με τις υγείες μου