The Deed of Paksenarrion Omnibus, Elizabeth Moon
Μια καλή μετριότητα σχεδόν 1000 σελίδων.
Οι χαρακτήρες είναι ο εξής ένας, η Πακ (έτσι την λένε στο παρατσούκλι ). Μια τύπισσα κατευθείαν από τα πρώιμα D&D, ειδικότερα ένας Paladin από την 2η D&D έκδοση. Από χαρακτήρα το μόνο που βγαίνει είναι Στρόνγκ ιντιπέντεντ γούμαν. Αλλά ευτυχώς όχι "αντροφάγα" ψευτοφεμινίστρια, απλά η συγγραφεύς ξέχασε να βάλει όρια στο πλοτ άρμορ της ηρωϊδας. Η Πακ που λέτε σε παραπάνω της μιας φοράς τρώει άφθονο ξύλο, την μαχαιρώνουν, την ποδοπατάν, την μαστιγώνουν, την κάνουν πλύση εγκεφάλου και μια φορά περνάει 5 μέρες στα μπουντρούμια του διαβολικού οχθρού με βασανιστήρια, αλλά δεν υπάρχει θέμα, όλα ΟΚ γιατί οι θεοί την θεράπευσαν...
Επίσης η συγγραφεύς πολλάκις γράφει καταστάσεις που λύνει με deus ex, το οποίο είναι συχνό (βλέπε πάνω).
Οι λοιποί χαρακτήρες είναι καρικατούρες που βολεύουν για να δείξουν την ηρωϊδα και να παίξουν τον ρόλο στο σενάριο.
Παπιε μασέ χαρακτήρες αλά "καλός βασιλιάς", "συμπαθητικός αλητάκος", "σοφός μάγος" κ.ο.κ.
Η πλοκή ξεκινά πολύ νορμάλ, σαν low στρατιωτικό φανταζι, στο δεύτερο βιβλίο γίνεται high φάνταζι περιπέτεια και μέχρι το τέλος καταλήγει σαν βιβλίο του Τόλκιν, τελική μάχη καλού-κακού και έτσι.
Από τον οποίο Τόλκιν ξεσήκωσε σχεδόν όλη την κοσμοπλασία και τις μη-ανθρώπινες φυλές. Μεγάλη εξαίρεση τα black elves τα οποία κυριολεκτικά είναι D&D drow. Τα λοιπά από D&D και ολίγη από πραγματική ιστορία.
Πίσω στην πλοκή, είναι ΟΚ, λειτουργεί σωστά συνήθως, αν και δεν πρέπει να περιμένεις πολλά εφόσον η συγγραφέας σκοτώνει αβέρτα τους κομπάρσους και πάντα η ηρωϊδα την βγάζει καθαρή. Ομολογουμένως την έχει να δουλεύει σκληρά και να την πατάει πολλές φορές, όχι δηλαδή απλά mary sue.
Εκεί που πατώνει είναι το τέλος. Η Ελίζαμπεθ ήθελε να δώσει Μεσσιανό-Ηρωϊκό τέλος και τα έκανε σαν τα μούτρα της.
Από εκεί που κατάπινες τις τρέλες και τα λογικά κενά, πήγαμε στην τέλεια σούπα κονσέρβας και στο deux ex να δουλεύει διπλοβάρδιες να καλύψει την ανικανότητα της Ελίζαμπεθ...
Παρόλα αυτά πιστεύω ότι είναι ένα τίμιο πρώιμο (αρχές 1990 έως 2000 γράφηκε) φάνταζι.
Γκουμούτσα και θα περάσουν πολλά ευχάριστα απογεύματα, εφόσον δεν έχεις απαιτήσεις για αριστουργήματα.
Pathfinders: A Global History of Exploration, Felipe Fernández-Armesto
Ένα βιβλίο για την ιστορία της εξερεύνησης.
Περίεργο βιβλίο που δεν μπορώ να καταλάβω σε τι συνομοταξία ανήκει ο συγγραφέας. Σε κάποια σημεία γράφει σαν να είναι από τα 1960, άλλες σαν να είναι σκληροπυρηνικός αναθεωρητής όπως στα 1990s και τέλος σε άλλα είναι 100% σύγχρονος.
Η ροή είναι άλλο ένα δύσκολο κομμάτι, επειδή σε σημεία επικεντρώνεται σε κάτι και ΔΕΝ το αφήνει για παραγράφους-σελίδες.
Αλλού, σκουπίστε - τελειώσατε.
Γενικά είναι καλό βιβλίο και δίνει μια σωστή εικόνα, αλλά σίγουρα δεν είναι το καλύτερο που έχω διαβάσει.
Φυσικά επειδή ο σκοπός είναι να δώσει εικόνα από το 2000 π.χ. έως το 2000μ.χ. όλα είναι επιφανειακά.
Αξίζει, αλλά μόνο σε καμία μεγάλη έκπτωση και μόνο εάν θέλεις μια γενική εικόνα.