Πολυ καλο,αλλα εμπειρια τραυματικη για εμενα .Δυνατο και τρομερα αγωνιωδες-με γεμισε αγανακτησηΚαλησπερα!!Διαβαζω το <<ποτε χωρις την κορη μου>>...Απο τα καλυτερα βιβλια που εχω διαβασει.
Μια απάντηση στο σχόλιο της (ή του) Φαντίνας.
Κάθε κοινωνία έχει τα δικά της ήθη και έθιμα. Το ότι φαίνονται ??????????? απάνθρωπα, κάποια από αυτά, σε μας δεν σημαίνει ότι πρέπει να κατηγορούμε μια ολόκληρη κοινωνία.
Φαινονται???Δεεν...ΕΙΝΑΙ????Εχεις καθε δικαιωμα στην αποψη σου,αλλα μια κοινωνια ειναι νοσηρη οταν εχει ΑΠΟΔΕΧΘΕΙ ΚΙ ΕΝΤΑΞΕΙ αμετανοητα στο ΝΟΜΙΚΟ ΤΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑ εδω και αιωνες την κακοποιηση ανθρωπινων πλασματων μονο κ μονο λογω του φυλου τους.Σεβαστα ειναι ολα τα εστω παραξενα για μας ηθη οποιασδηποτε κοινωνιας οταν δεν καταφερονται εναντια στα ανθρωπινα δικαιωματα(πχ χοροι,απορριψη του αλκοολ και του χοιρινου ως ακαθαρτα,αρχιτεκτονικη,μουσικη κλπ).
Η εξαθλιωση ανθρωπων λογω εξωτερικου γνωρισματος(πχ φυλο) κομιζει μια λογικη μισαλλοδοξιας και ειναι ευθεως ρατσιστικη και βαθια σαδιστικη.Η θεσμοθετημενη καταπιεση κακοποιηση και καταστροφη ενος ανθρωπου λογω φυλου ειναι εγκλημα.Οπου γης.Τελεια και παυλα!!Δε χωραει διαπραγματευσεις σε αυτο!
Το να αντιμετωπιζει καποιος το νοσηρο θεοποιημενο μισος (κλειτοριδεκτομη,μπουργκες,φιμωμα των γυναικων,αποκλεισμος απο την μορφωση,λιθοβολισμοι,απαγορευση να ερωτευτουν η να κυκλοφορουν ελευθερα,ακρωτηριασμοι κλεφτων ελεω Αλααχ κλπ) ως ηθη απλα "διαφορετικα απο μας" καταδεικνυει μια αλγεινη ελαφροτητα αν οχι συναινεση σε εγκληματα.Μακρυα απο εμενα τετοιες λογικες!!!
ΓΡΑΦΕΙΣ------Και χωρίς τους Άραβες, δεν θα είχε αναπτυχθεί η άλγεβρα (Αραβικός όρος), η αστρονομία, η φιλοσοφία.
Εχεις λαθος.Οι μαθηματικες εννοιες ειχαν ηδη αναπτυχθει σε προγενερστερους πολιτισμους με προεξαρχοντα τον ελληνικο.(Θαλης,Ευκλειδης,Πυθαγορας κ πληθος αλλοι).
Ολες οι μαθηματικες και φυσικες εννοιες στηριχθηκαν στους Αρχαιους Ελληνες.
Η αλγεβρα των Αραβων χαρισε στην ανθρωποτητα εναν πιο λειτουργικο τροπο αναπαραστασης των μαθηματικων εννοιων/αριθμων/παραστασεων,που σε μεγαλο ποσοστο ομως ειχαν αρχισει να αναπτυσσονται στη σκεψη της ανθρωποτητας..Η δε αστρονομια ανθουσε στην Αιγυπτο και στην Ελλαδα(πχ Αναξαγορας).Η ατομικη θεωρια βρηκε τν πρωτο σπορο της στο Δημοκριτο.
Η ιστοριογραφια με στοχο την αμεροληψια κ τη νουθεσια των επομενων γενεων γεννηθηκε απο το Θουκυδιδη.Η αρμονια της Αρχιτεκτονικης κορυφωθηκε στα ελληνικα κτισματα οπως ο Παρθενων που μεσω της καμπυλης ανεδειξε τη συμμετρια της ευθειας.(Καλα,τι συγκρινουμε τωρα??)
Το δε επιχειρημα της φιλοσοφιας ειναι ατοπο απο καθε αποψη-ολες οι βασεις και οι οροι της ηθικης σκεψης εδραζονται ασφαλως στο ελληνικο πνευμα και μονο.Αυτο οδηγησε τον ανθρωπινο λογο στο μεγαλειο,που δεν ξεπεραστηκε ποτε,απλως διακλαδιστηκε κ αναδιατυπωθηκε στους αιωνες...Παντα στους Αρχαιους Ελληνες γυριζουμε οχι στους...Αραβες!!
Ολοι σχεδον οι οροι της πολιτικης κ των πολιτευματων εχουν ξεκαθαρα ελληνικη ριζα δινοντας τη σκυταλη κ σε μερικους λατινικους ορους επειτα.Γι αυτο ο ΝΙΤΣΕ αναφωνησε"Μισω τους Ελληνες διοτι ο,τι και να σκεφτω εκεινοι ηδη το εχουν πει!"
Η υψιστη ομως συμβολη της ελληνικης σκεψης τελικα δεν ειναι στην επιστημη αλλα στην ηθικη αναπτυξη της ανθρωποτητας..Κι αυτην οι Αραβες ποτε τους δεν την αγγιξαν οπως μαρτυρα το ριζικων ΟΛΩΝ ΜΑ ΟΛΩΝ των ισλαμικων κρατων ανα την υφηλιο και τους αιωνες...Δεν ειναι τυχαιο οτι κ ως κατακτητες οι Ελληνες αφησαν πισω τους πολιτισμο,ηθος ,ενω οι ισλαμιστες παντου μονο ερειπια εξαθλιωση,οπισθοδρομηση κ δυστυχια!Αρκει μια ματια στη μοιρα της πατριδας σου(αν εισαι Ελληνας).Η συγκριση ειναι εντελως ανιση.
ΓΡΑΦΕΙΣ--------------------------Και πολλές από τις λατινικές μεταφράσεις Ελλήνων φιλοσόφων, όπως του Αριστοτέλη, που είχαν μεγάλη επίδραση στην Αναγέννηση, προήλθαν από Αραβικές μεταφράσεις, και μάλιστα σε μερικές περιόδους, οι Άραβες μελετούσαν περισσότερο τους Αρχαίους Έλληνες φιλοσόφους από το Βυζάντιο
Ειναι προφανες πως και να τα διαβασαν τιποτα δεν πηραν για να βγουν απο το σκοταδι.Η πορεια τους κι ο απαραδεκτος πρωτογονισμος τους το δειχνει!Βλεπω πως ζουν σε αυτα τα κρατη διαχρονικα και αγανακτω κι αυτη τη γνωμη κανεις δε θα την αλλαξει.Μου αρκει που ξερω οτι αν ως τουριστρια παω πχ στο Ιραν η στη Νιγηρια με τοπακι κ φουστα πανω απο το γονατο κινδυνευει η ζωη μου.Μου αρκει.
Θεωρω ασκοπο να συνεχιστει αυτη η συζητηση και δεν το θελω,αφου αλλωστε το τοπικ αφορα σε βιβλια και οχι σε πολιτικα θεματα,τα οποια αποφευγονται σε αυτο το φορουμ γενικα.Ηθελα να τα πω κ οποιος εχει διαβασει το ΠΟΤΕ ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΚΟΡΗ ΜΟΥ,κατανοει οτι αυτα ειναι σταγονα σε εναν ωκεανο δακρυων και θηριωδιας....
ΔυστΥχως ΔΕΝ τη διαβασες κι αυτο ειναι καταφανες απο τον ασυναρτητο τροπο με τον οποιο αντιμετωπισες οσα τεκμηριωμενα ειπα.Προφανως για να απαντας με τοση αρνητικοτητα δεν μπορεις να κανεις διαλογο.Δικαιωμα σου...Δυστηχώς διάβασα την απάντηση,είναι μια Ελληνοκεντρική αντίληψη που θέλει τους Έλληνες να είναι το κέντρο του σύμπαντος και τον μόνο ανεπτυγμένο πολιτισμό στον πλανήτη
.εννοιες ειχαν ηδη αναπτυχθει σε προγενερστερΟΥΣ πολιτισμΟΥΣ με προεξαρχοντα τον ελληνικο
Δε μας λες ΠΩΣ οι αγαπημενοι σου Αραβες εξελιξαν τη φιλοσοφια??ΠΩΣ...ωστε να την ξεπερασουν κ να μη θεωρειται η ελληνικη σκεψη αφετηρια και σημειο αναφορας ,αλλα η αραβικη πχ??ΛΕΣ----Αυτό είναι λάθος. Και οι Άραβες, και οι Πέρσες και οι Ινδοί και οι Κινέζοι ανέπτυξαν την φιλοσοφία και τα μαθηματικά. Μάλιστα, οι Άραβες, που είχαν γνωρίσει την Ελληνική φιλοσοφική σκέψη, δεν έμειναν στάσιμοι σε αυτήν, αλλά την εξέλιξαν.Και ναι, υπάρχουν και άλλοι πολιτισμοί υψηλού επιπέδου πέρα από τον Ελληνισμό. Οι απόψεις σου μοιάζουν βγαλμένες από της αντιλήψεις των Ευρωπαίων αποικιοκρατών, σχετικά με την "ανωτερότητα" της Δύσης, ενώ την ίδια στιγμή έκαναν πολέμους για το εμπόριο ναρκωτικών και υποδούλωναν λαούς
Παράδειγμα μέγα Άραβα φιλοσόφου είναι ο Ιμπν Χαλντούν. Είναι μια μορφή ισάξια του Αριστοτέλη και του Πλάτωνα στον χώρο της φιλοσοφίας. Ιδιαίτερα τα Μουκαντίμα (Προλεγόμενα) και η θεωρία του περί των πέντε σταδίων κάθε Δυναστείας.Δε μας λες ΠΩΣ οι αγαπημενοι σου Αραβες εξελιξαν τη φιλοσοφια??
Το δε επιχειρημα της φιλοσοφιας ειναι ατοπο απο καθε αποψη-ολες οι βασεις και οι οροι της ηθικης σκεψης εδραζονται ασφαλως στο ελληνικο πνευμα και μονο.Αυτο οδηγησε τον ανθρωπινο λογο στο μεγαλειο,που δεν ξεπεραστηκε ποτε,απλως διακλαδιστηκε κ αναδιατυπωθηκε στους αιωνες...Παντα στους Αρχαιους Ελληνες γυριζουμε οχι στους...Αραβες!!
Μιλώ για το σχόλιο σου σχετικά με την Φιλοσοφία. Συγγνώμη που δεν το είναι διευκρινίσει. Και οι Άραβες, και οι Ινδοί και οι Κινέζοι (βλέπε Ταοϊσμό και Κομφουκιανισμό) ανέπτυξαν την φιλοσοφία. Και μάλιστα, οι Ινδοί και οι Κινέζοι, χωρίς να έχουν ποτέ συναντήσει το Ελληνικό πνεύμα, ανέπτυξαν τις φιλοσοφίες τους. Φυσικά, δεν υποτιμώ την μέγα συνεισφορά του Ελληνικού πνεύματος στον χώρο της φιλοσοφίας, αλλά διαφωνώ με την άποψη σου ότι η φιλοσοφία άρχισε και τελείωσε με τους Έλληνες φιλόσοφους...καθενας μπορει να κατανοησει οτι ΔΕ θεωρω ΜΟΝΑΧΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ανεπτυγμενο,οπως λες.
Αγαπώ την πατρίδα μου, αλλά είμαι αντικειμενικός. Θαυμάζω τον Ελληνικό πολιτισμό, αλλά δεν είμαι τυφλά περιορισμένος σε αυτόν. Και άλλο πατριωτισμός, και άλλο προγονοπληξία.Αν αρνεισαι να δεις αυτο που θαυμαζει ολος ο κοσμος η αν δεν αγαπας την πατριδα σου ειναι δικο σου προβλημα κ δε θα απολογηθω εγω γι αυτο.