Αν και σκόπευα να ξαναδιάβάσω άλλο βιβλίο μετά τον Τζουντ, τα χέρια μου επιασαν ένα βιβλίο του Ροτ, το μοναδικό που δεν εχω διαβάσει στη βιβλιοθήκη μου.
Τα χρόνια των ξενοδοχείων είναι μια συλλογή 64 επιφυλλίδων (feuilletons), γραμμένες στη διάρκεια του μεσοπολέμου (εποχή που με γοητεύει πάρα πολύ). Τη σταχυολόγηση των κειμένων έχει κάνει o Michael Hofmann, ένας από τους σημαντικότερους μεταφραστές της γερμανόφωνης λογοτεχνίας (Roth, Kafka, Erpenbeck, Doblin, Kleist κλπ) και με πολύ μεγάλη αγάπη για το έργο του Ροτ. Οκ, σε μένα είναι πολύ γνωστό το ύφος και η λογοτεχνική γραμμή του, μέσα από αυτό το βιβλιο, όμως, αναδεικνυεται και η επαγγελματική ιδιότητά του, εκεινη του δημοσιογράφου και η γραφή του είναι εντελως μεταιχμιακη, ανάμεσα στη λογοτεχνία και τη δημοσιογραφία. Το να γράφει κανείς επιφυλλίδες σε εφημερίδα και δη στη Frankfurter Zeitung (αλλά και αλλού), κείμενα δηλαδή που καταπιάνονται με μια ποικιλία θεμάτων και τα οποία ακροβατούν πάνω στο δοκίμιο, την κριτική, την προσωπική άποψη, αποδείκνυε το κύρος του γράφοντα άλλα και την πολυμάθειά του. Θα φανταζόμουν τον Sebald να γράφει επιφυλλίδες.
Ένα από τα πράγματα που εκτιμώ στη λογοτεχνία αλλά και σε ό,τι διαβαζω είναι η φειδωλή χρήση του σχήματος επιρρημα-επιθετο-ουσιαστικο και των επιρρημάτων εν γένει, που και τον λόγο πλατειαζει αλλά, κατά τη γνωμη μου, φτωχαινει πολύ, μάλλον ευτελιζει, μιας και αν δεν εισαι πραγματικός στυλιστας της γραφής, αυτό καταντα τεραστια μπαρουφα που δεν εντυπωσιάζει κιολας. Ο Ροτ είναι πάντοτε μετρημένος στο λόγο του, συμπυκνωμένος χωρις να γινεται πυκνός και δύσβατος, χωρίς να του λείπει ο στολισμός και η κάθε σελίδα του μοιάζει να περιέχει ένα ποίημα, όπως ευστοχα διάβασα κάπου στο τελος του βιβλίου, ως σχόλιο. Γινεται τόσο ευστοχος, ευρηματικος και σαφής στις περιγραφές που κάνει την παρατηρηση του ασήμαντου υψηλή λογοτεχνια.
Με εχει ενθουσιάσει το βιβλιο, από το εξώφυλλο και το σχημα του κιολας, μου ασκει φοβερή γοητεία, σχεδόν με διαπερνα η διακριτική του κομψότητα ακριβως όπως οι Δακτυλιοι. Δηλαδή, ξερω από τις πρώτες σελίδες ότι προκειται για βιβλιο που με έχει ήδη κερδίσει ολοτελα και δεν θελω να τελειώσει.