Ποιο βιβλίο διαβάζεις τώρα;

@Ειφφελ αν αλαφρυνω, τωρα κοντα, τη βιβλιοθηκη μου, θα σου στειλω εγω. Για να μην κλαις που χουν οι φιλοι σου κι εσυ δεν εχεις. :ρ
@Ειφφελ την αλαφρυνα κατα 15-20 βιβλια. (Αργησα αλλα, καθοτι ψυχαναγκαστικη, δεν ειχα ξεχασει τι σου εταξα.) Αν ενδιαφερεσαι, πες μου να σου αναρτησω λιστα. :ματιά:

Διαβάζω αυτό που πήρα από την @Πεταλούδα στην ανταλλαγή των γενεθλίων της ΛτΒ. Είναι πολύ ατμοσφαιρικό. Μέχρι στιγμής φαίνεται ενδιαφέρον και με κρατάει, ωστόσο είναι πολύ νωρίς για να έχω άποψη, πιστεύω (είναι και μπαμπάτσικο το βιβλίο και λίγος ο χρόνος μου). Αλλά έχει και μερικές αναλυτικές περιγραφές (που κάπως με κουράζουν).
1225

Ω! Είναι ωραίο βιβλίο @ΚρίτωνΓ ! Ο Μπάρκερ είναι ιδιαίτερος, πολύ ταλαντούχος και με πολλές συγγραφικές αρετές. Αλλά ενίοτε υπερβολικός (με θετικό και αρνητικό πρόσημο). Εύχομαι να το ευχαριστηθείς!
Επί του θέματος, ξεκίνησα τις αναμνήσεις ενός επιζώντος της Ντ. Λέσινγκ.

Αγόρασα πρόσφατα το Καπλάνι της Βιτρίνας σε graphic novel και αυτό διαβάζω τώρα. Την υπόθεση την ξέρω φυσικά, καθώς έχω από μικρή το βιβλίο, αλλά ήθελα και αυτή την εκδοχή, διότι είναι από τα αγαπημένα μου βιβλία. Η εικονογράφηση είναι πολύ ωραία και συμβατή με την εποχή που διαδραματίζεται χωρίς να είναι μουντή. Δεν έχουν παραλείψει πράγματα, αν και κάνα δυο φορές μου φαίνεται ότι κάτι σκέψεις της αφηγήτριας/πρωταγωνίστριας Μέλιας έλειπαν, όπως επίσης δεν εξηγεί τι είναι οι μπούκνες, πράγμα που στο βιβλίο εξηγεί (μια ποικιλία σύκων που φύεται στη Σάμο).

Διαβαζω το Χάιντεγκερ του George Steiner (η γραφική μονομανής) με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, παρόλη τη δυσκολία του, ειδικά στις εισαγωγές. Οι κακές γλωσσες θα πουν οτι δεν καταλαβαινω την τυφλα μου και θα το παρατησω, αλλά εγώ θα τις διαψεύσω!! Μ! :))))

'Αστα. Διάβασα ψιλοπρόσφατα το Τολστόι ή Ντοστογιέφσκι του ιδίου και με κούρασε πάρα μα πάρα πολύ. Το έχω αφήσει στη μέση προς το παρόν, δεν άντεξα παραπάνω.
Σκέψου! οι Τολστόι και Ντοστογιέφσκι ήταν και απλώς λογοτέχνες - άντε να μπλέξεις με τον φιλόσοφο (Χάιντεγκερ)

Παιδιά, ειστε υπερβολικοι. Η αληθεια ειναι οτι μπλέχτηκα πολύ με τις προσπάθειες ορισμού και οριοθετησης του Sein, του Ειναι και του είναι του Ειναι, αλλά το ίδιο έπαθε κι ο ιδιος ο Χάιντεγκερ, απο τη μια να μην ειναι ταυτολογικός κι απο την άλλη να μην εμπλακει σε μια αυτοαναφορικη αλληλουχία στο επέκεινα, αλλά και ποιος ειναι ο Χαιντεγκερ θα μου πείτε, αν δεν ηταν ο Χουσερλ, πού θα ήταν ο Μαρτιν, για πειτε μου, που να μη θυμηθώ πώς του φερθηκε (φιλοσοφικά κουτσομπολια), τι έλεγα; Α, ναι, μπερδευτηκα λοιπόν με τον στοχασμό για το Ειναι ανεξάρτητα από τα όντα, αλλά μετά! Μετααα!! Μετά, λοιπόν, μπαινει στην κουβέντα ο Πλάτωνας οπου ισχυριζεται οτι το Ειναι των οντων κατοικει στην τελεια μορφή των Ιδεών και ο Αριστοτέλης που ισχυριζεται οτι κατοικει σε αυτό που ονομάζει ενέργεια και εκτυλισσόμενη πραγματικοτητα που πραγματώνει τον εαυτό της στην ουσία (δηλαδή η δυτική μεταφυσική σκέψη απο τη μία και οι αρχές που θετουν τη βαση της επίστημης απο την άλλη) και εκει πανω λοιπόν, κι αφού ειχα εισπνευσει χλωρινη που παραπεσε στον νεροχύτη και ζαλίστηκα, ηρθε το πράγμα και ξεκαθαρισε. Στην κυριολεξία.

Διαβασα το "Ο δικαστης" του Διαμαντοπουλου, δώρο του @ΚρίτωνΓ . Ευχαριστω φίλε, καλό ηταν, 3 στα 5.

Τωρα διαβαζω και εχω σχεδον τελειωσει το "Δεν θα δω τον κόσμο ξανά" του Αχμετ Αλταν. Αναμφισβητητα το καλυτερο που διαβασα φέτος. Ο Αχμετ Αλταν ειναι ενας απο τους πιο σημαντικους συγγραφεις-δημοσιογραφους της Τουρκιας. Το 2016 στο πλαισιο των εκκαθαρισεων που εξαπολυσε ο Ερντογαν μετα το αποτυχημενο πραξικοπημα του Ιουλίου, ο Αλταν φυλακιστηκε και καταδικαστηκε σε ισοβια με ανυπαρκτες κατηγοριες. Μια κατηγορια ελεγε οτι πέρασε "υποσυνειδητα μηνυματα" σε μια τηλεοπτικη εκπομπη που εμφανιστηκε το βραδυ πριν το πραξικοπημα. Αυτο το "υποσυνειδητα μηνυματα" έγινε ανέκδοτο στην Τουρκία και μετα η συγκεκριμενη κατηγορια αποσυρθηκε απο το κατηγορητηριο.Ουσιαστικα αυτο που ενοχλησε το καθεστως ήταν η κριτικη που ασκουσε μεσω μιας εφημεριδας που εγραφε καθως και οτι αποκαλουσε το καθεστως διεφθαρμενο.
Το 2019 μετα απο μεγαλο διεθνες κυμα συμπαραστασης το ανωτατο δικαστηριο της Τουρκιας αναιρεσε τις κατηγοριες, αποφυλακιστηκε και μετα απο εβδομαδα συνεληφθη εκ νεου. Εν τέλη το 2021 αποφυλακιστηκε μετα απο πέντε χρόνια στην φυλακή. Χιλιαδες όμως αλλοι, δημοσιογραφοι, δικαστικοι, εκπαιδευτικοι, δημ. υπαλληλοι εξακολουθουν να παραμενουν φυλακισμένοι στην "δημοκρατια" του Ερντογαν.
Στο βιβλίο περιλαμβανονται κειμενα γραμμενα στην φυλακη. Συγκλονιστικά κείμενα που σε αφηνουν αφωνο με το μεγαλειο ψυχης αυτου του ανθρωπου. Δεν μπορεις πάρα να τον θαυμασεις για την γενναιοτητα του και την αξιοπρεπεια που στεκεται απέναντι σε αυτήν την βαρβαροτητα.
Στην απολογία του σε μια δικη ο Αλταν μεταξυ αλλων λέει. «Στη ζωή μου έχω δικαστεί σχεδόν 30 φορές για αυτά που έγραψα. Ποτέ δεν πήρα εντολές για να γράψω. Μπορείτε να με καταδικάσετε, αλλά δεν σας επιτρέπω να λέτε ότι γράφω ακολουθώντας εντολές… Τον λυπάμαι τον εισαγγελέα. Του έχουν δώσει την εντολή να φυλακίσει τους δημοσιογράφους και αυτός προσπαθεί κάτι πολύ δύσκολο, θέλει να μας εμπλέξει στο πραξικόπημα. … Λέει ότι με τις ειδήσεις μας στην εφημερίδα μας υποστηρίξαμε την ανάπτυξη των πραξικοπηματιών. … Ότι δήθεν ξέραμε ότι θα γίνει αυτό το κίνημα και άρα είμαστε και εμείς τρομοκράτες! … Λέει ότι δίναμε “υποσυνείδητα μηνύματα” στις εκπομπές της τηλεόρασης...Πάντα είπα την αλήθεια, δεν θα αλλάξω τώρα… Δεν σας φοβάμαι, δεν θα πετάξω στα σκουπίδια τα χρόνια που έζησα για τα λίγα χρόνια που μου απομένουν. … Δεν έχω εμπιστοσύνη σε αυτήν την Δικαιοσύνη η οποία χαρακτηρίζεται από κατηγορητήρια που είναι γεμάτα με ψέματα. Δεν περιμένω τίποτα από σας. Η απόφαση που θα εκδώσετε δεν με αφορά. Όπως λέει ο Τζων Φώουλς σε ένα μυθιστόρημά του, οι δικαστές όλου του κόσμου δικάζονται με τις αποφάσεις που εκδίδουν. … Αποφασίστε και βγάλτε ό,τι απόφαση θέλετε, όπως θέλετε να σας θυμούνται. Επειδή τελικά η απόφαση θα αφορά εσάς τους ίδιους».

μετά! Μετααα!! Μετά,
Ήρθε ο κύριος Απόστολος (Συγγνώμη😭).
Μολις τελείωσα το αδιάφορο The grip of it, (Πόσο κρίμα, "έπαιξε" με σωσίες και stalking από παράθυρο. Τα δύο πράγματα που με κάνουν να θέλω να πάω τουαλέτα αγκαζέ με τον Ζαμπιδη και τον Βαν Νταμ). Αρχισα το Comfort me with apples.