Ποιο βιβλίο διαβάζεις τώρα;

Tζόνκαν μάλλον έχεις δίκιο. Το άλλο που έχω διαβάσει απο Σαραμάγκου, το Περί τυφλότητος δεν θεωρώ οτι είναι το αριστούργημα που το ανακηρύσσουν πολλοί. Μου άρεσε αλλα σίγουρα δεν ενθουσιάστηκα. Και η ιστορία της πολιορκίας της Λισαβόνας που το πήρε το μάτι μου στην βιβλιοθήκη, φάνηκε να έχει ενδιαφέρον σαν υπόθεση. Θα το βάλω και αυτό στα προσεχώς. :)
 
Διαβασα το "Η γυναικα στην καμπινα 10". Μετριο, δεν δικαιολογει καθολου τον ντορο που έκανε. Στο οπισθοφυλλο γραφει "απο την συγγραφεα που χαρακτηριστηκε η νεα Αγκαθα Κριστι". Αν αυτη ειναι η νεα Αγκαθα Κριστι τοτε η λογοτεχνία περναει πολύ μεγαλη κρίση. Η μαλλον αν αυτη ειναι ειναι η νεα Αγκαθα Κριστι τότε εγω είμαι ο νεος Ντοστογιεφσκι και ας εχω να γραψω απο την τριτη γυμνασιου, οταν ειχα γραψει ενα διηγημα και ειχα συμμετασχει σε εναν διαγωνισμο που γινοταν αναμεσα στα Γυμνασια της περιοχης μου και είχα λάβει την τιμητική τρίτη θέση. :σαςευχαριστώ: Ειπαμε ενταξει διαφημιση θα βαλετε και την υπερβολή σας αλλα με μέτρο, κοφτε τις μαλακίες. Για δυο αστερακια είναι αλλα θα πάρει και ενα τριτο για μια-δυο καλες ανατροπουλες που ειχε και επειδη είμαι μεγαλοψυχος. :))
Σερχιο Αλβαρες και "35 νεκροί" ακολουθεί.
 

Φιλιπ

Δαγεροτύπης
Συμφωνω με Τζονκαν για το "Η χρονιά που πέθανε ο Ρικάρντο Ρέις". Αριστουργημα.Και το "Η ιστορία της πολιορκίας της Λισαβόνας¨πολύ καλό.
Εγώ τώρα διαβάζω το "Ημερολόγιο ενός τρελού γέρου" του Τανιζάκι.αρκετά καλό
 
Πολύ εντυπωσιακή ήταν τελικά η "Κερένια Κούκλα" του Χρηστομάνου, πραγματικό μεταφυσικό θρίλερ !!! Όντως βασανισμένος και παραγνωρισμένος ο συγγραφέας...

Τώρα ριζική αλλαγή ατμόσφαιρας με τις "Σταυροφορίες από τη Σκοπιά των Αράβων" του Μααλούφ, από το οποίο έχω μεγάλες προσδοκίες !!!
 
Χρυσόστομε;

Τελείωσα το Αμερικανικό Ειδύλλιο. Σιγουρα δεν πρόκειται για το καλύτερο βιβλίο του (από αυτά που έχω διαβάσει), αλλά κι ούτε για το χειρότερο. Σαφές, νομίζω. :ρ

Το βιβλίο εξιστορεί τη ζωή του Σέημορ Λιβοβ. Για την ακρίβεια, μιλάει για τον ιδανικό αμερικανό: ψηλός, όμορφος, στο σχολείο πολύ καλός αθλητής, δημοφιλής, αργότερα επιτυχημένος επιχειρηματίας, πλούσιος, μένει σε ένα πολύ όμορφο σπίτι, παντρεύεται την πολύ όμορφη Μις Νιου Τζέρσι, φτιάχνουν την ιδανική οικογένεια και ζουνε αρμονικά και όμορφα παρόλο το τραύλισμα της κόρης, που προσπαθούν να αντιμετωπίσουν. Με την εφηβεία της κόρης, έρχεται και το μεγάλο μπαμ. Κυριολεκτικά. Είναι η καλύτερη περιγραφή του αμερικανικού ονείρου που έχω διαβάσει, χωρίς να σημαίνει ότι το βιβλίο δεν έχει και ελαττώματα με μεγαλύτερο, κατά τη γνώμη μου, τις διαρκείς και μονότονες επαναλήψεις σκέψεων οι οποίες, τελικά, είναι κι αυτές που δημιουργούν ένα είδους δεσμό ανάμεσα στον αναγνωστη (εμένα) και τους χαρακτήρες). Οι σπουδαιότερες αρετές του, από την άλλη, είναι οι πολύ καλά αναπτυγμένοι χαρακτήρες, τόσο οι πρώτοι όσο και οι δευτερεύοντες και ο τρόπος που κορυφώνεται μια –φαινομενικά συνηθισμένη- σκηνή η οποία μπορεί να έχει ξεκινήσει πχ στην 30η σελίδα, ενδιάμεσα να παρεμβάλλονται λεπτομερειες από το παρελθόν, να ολοκληρώνεται στην 100η χωρίς να χάνεται ο ειρμός και η συνέχεια. Εν ολιγοις, το βιβλίο εχει πολύ συμπαγές δέσιμο, παρόλο που εκτείνεται σε 540 σελίδες.

Διαβαζω "Τα 1000 φθινόπωρα του Γιακομπ ντε Ζουτ" του Ντέιβιντ Μίτσελ και σκεφτομαι:
1. Να σκισω το πολυσελιδο τμημα των υποσημειώσεων στο τελος του βιβλιου γιατι βαρεθηκα τα μπρος πισω και
2. Το πληθος των υποσημειωσεων θα αποτελει κριτηριο αγορας ενος βιβλιου, απο δω και πέρα. Δηλαδη, ημαρτον πχια!
 
Ελλη μου καλη μου Ελλη :)) , χαιρομαι που σου αρεσε. Εμενα βασικα με κουρασε αυτη η σε εξαντλητικο βαθμο αναλυση του οικογενειακου ιστορικου του Σουηδου. Επισης ηταν πολυ αργό, επαναλαμβανοταν συνεχως και στεκοταν παρα πολυ και φλυαρουσε για λεπτομερειες και ασημαντα πραγματα, τουλαχιστον ως προς την πλοκη. (δεν θελω να μαθω πως φτιαχνονται τα γάντια. :ρ ) Οι περιγραφες του παντως ηταν αριστες οπως και πραγματι οι χαρακτηρες ηταν αψογα αναπτυγμενοι. Ο Ροθ αλλωστε οπως εχω δει και στα αλλα του βιβλια που εχω διαβασει ειναι πολυ καλος στο να στηνει χαρακτηρες. Δεν λεω οτι ηταν ενα κακο βιβλίο αλλα σε σχεση με τα αλλα του που εχω διαβασει τα πορτνου και στιγμα ηταν το πιο αδυναμο. Ειχα αρχισει μαλιστα να διαβαζω συνεχως Ροθ (και τα τρια τα διαβασα μεσα σε εναν μηνα περιπου) και αυτο το βιβλίο με φρεναρε. Δεν τον απορριπτω βεβαια, εχω βαλει στο ματι να διαβασω καποια στιγμη και το "Παντρευτηκα εναν κομμουνιστη" (σαν τιτλος παλιας ελληνικης ταινίας μοιαζει αυτό). Αυτα, αρχισα και εγω την φλυαρια και σταματω εδω.
 
Τελείωσα το Χείλη σαν βελούδο της Waters και μου άρεσε παρα πολύ. Διάχυτο ερωτισμό, άλλοτε σκληρό και άλλοτε τρυφερό παρακολουθούμε την ηρωίδα να εξερευνά ελεύθερα την σεξουαλικότητα της, την ταυτότητα της, την θέση της σε ένα Λονδίνο που αλλάζει στα τέλη του 19ου αιώνα με την χειραφέτηση (η οποία γινόταν στις σκιές) και την σταδιακή ανάδυση του γυναικείου κινήματος.

Θα συνεχίσω με την χρονιά που πέθανε ο Ρικάρντο Ρέις του Σαραμάγκου.
 
Διαβαζω "Τα 1000 φθινόπωρα του Γιακομπ ντε Ζουτ" του Ντέιβιντ Μίτσελ και σκεφτομαι:
1. Να σκισω το πολυσελιδο τμημα των υποσημειώσεων στο τελος του βιβλιου γιατι βαρεθηκα τα μπρος πισω και
Δολοφοοονααααα!
 
Λοιπόν, μετά από καιρό είπα να διαβάσω κάτι, έτσι για να νυστάξω γρηγορότερα.
Το χέρι μου έπεσε στο
"Τhe Natural Pick Up Artist Bible" του αξιοτίμου Theron Lalla.

Δεν το ήξερα ότι υπάρχει τέτοιο πράγμα...
Είμαι στη 2η σελίδα (από τις 30) και ήδη κοντεύω να βγάλω 2ο συκώτι.
Το βλέπω να το κόβω στη σελίδα 5, με πονάει το σα'ώνι από τα 'ελια...

Τέλος πάντων, δεν ξέρω κ' εγώ τι περίμενα να διαβάσω
από κάποιον που επιλέγει να κυκλοφορεί στο ίντερνετ
με το ε-μέηλ alphawolfx@gmail.com
(*το δίνει ο ίδιος. Αντίθετα με άλλους που γράφουν Βίβλους, ο Θέρον μας δίδει έναν δίαυλο άμεσης επικοινωνίας.)

Αν θέλει κανείς ας επικοινωνήσει μαζί του, να δεί αν του κόπασε η τρικυμία στο κρανίο.

Εγώ δεν πρόκειται να επικοινωνήσω με τον Θέρον, γιατί τον ντρέπομαι...
Μου έστειλαν ένα μέηλ κάτι κινέζοι για κάτι φάρμακα που υποβοηθούν ας πούμε την ανδρική γονιμότητα, και εντελώς κατά λάθος έβαλα στη φόρμα εγγραφής το μέηλ του Θέρον :(
Ελπίζω να τα βρούν μαζί, ή τουλάχιστον να ανταλλάξουν τεχνογνωσία.
 

Φιλιπ

Δαγεροτύπης
Χρυσόστομε,πιστεύω θα σου αρέσει πολύ το "Η πόλη και τα σκυλιά".γράψε εντυπώσεις..
Επίσης,αφου σου άρεσε το "Ουδεν νεότερον.. " του Ρεμάρκ,ψάξε σε κανένα παλαιοβιβλιοπωλείο το "Η επιστροφή" (του ρεμαρκ παλι) που μιλάει για την επιστροφή των στρατιωτών απ το μέτωπο...
 
Φιλιπ οταν το τελειωσω θα γραψω. Μετα την αναγνωση του "Ουδεν νεωτερον.." εψαξα στα βιβλιοπωλεια και για αλλα του Ρεμαρκ και το μονο που βρηκα διαθεσιμο ηταν το "Η δυναμη της αγαπης" το οποιο και πηρα. Απο την βιβλιογραφια του που εψαξα στο διαδικτυο πολυ ενδιαφερον μου φανηκε και το "Τρεις συντροφοι". Οπως και να εχει παντως μονο σε κανα παλαιοβιβλιοπωλειο οπως ειπες μπορω να βρω κανενα και οταν ξανα ανεβω Αθηνα θα παω μια βολτα στα παλαιοβιβλιοπωλεια μηπως φανω τυχερος.
 

Φιλιπ

Δαγεροτύπης
ναι, τα πιο πολλα μονο σε παλαιοβιβλιοπωλεια θα τα βρεις.στην Αθήνα θα βρεις αρκετα. και σε online παλαιοβιβλιοπωλεια μπορεις να ψαξεις.Αν θες,πες μου να ψάξω κ εγώ να σου βρω.
και οι "Τρεις σύντροφοι" είναι καλό.δλδ όλα μ αρέσουν εμένα :)
 
Ευχαριστω πολυ Φιλιπ που προσφερεσαι να ψαξεις, δεν θελω να σε βαζω σε κόπο. Μου εδωσες και ιδεα με τα online παλαιοβιβλιοπωλεια, δεν το είχα σκεφτει. Θα κοιταξω και απο εκεί και βλεπουμε. Παντως ευχαριστω πολύ και παλι.
 
Από την 1η Σεπτεμβρίου που τελείωσα το (μέτριο) 1ο έγκλημα του Τζέιμς Πάτερσον δεν έχω τελειώσει κανένα βιβλίο αν και έχω ξεκινήσει 4-5 έτσι για το καλό. Συγκεκριμένα:

Το χειρόγραφο Τσάνσελορ του Ρόμπερτ Λάντλαμ, ένα θρίλερ γύρω από το αρχείο του Τζ. Έντγκαρ Χούβερ, που ενώ ξεκινάει συμπαθητικά τελικά χάνει την μπάλα.

Ο νεόπλουτος χωριάτης του Μαριβό. Μια σάτιρα των ηθών της εποχής του (1734) συμπαθητική αλλά ξεπερασμένη.

Σπούτνικ αγαπημένη του Χαρούκι Μουρακάμι για μια λέσχη ανάγνωσης. Αρκετά καλό ως τώρα αλλά λόγω της λέσχης αναγκαστικά το διαβάζω αργά.

Ο Άρντεν από το Φέβερσαμ, ανώνυμου συγγραφέα (ίσως του Μάκη του Σαίξπηρ). Ελισαβετιανή τραγωδία σχετικά με έναν αισθηματία κερασφόρο σύζυγο που η κάρχια η γυναίκα του μαζί με τον λαϊκό μάστορα εραστή της (που η κάρχια τον αποπλάνησε) σχεδιάζουν να τον βγάλουν από την μέση. Ενδιαφέρον (από τις λίγες ελισαβετιανές τραγωδίες που οι ήρωές της είναι αστοί και όχι αριστοκράτες) αλλά δεν συγκρίνεται με τα αριστουργήματα της εποχής
 
Last edited:
Διάβασα την Κάρυ του Κίνγκ για να λέω οτι έχω διαβάσει και κάτι ολόκληρο δικό του και δεν μου άρεσε καθόλου (αν και ένιωσα συμπόνια για την Κάρυ). Πέρα απο τους αδιάφορους και κλισέ χαρακτήρες και όλες τις υπερβολές, απλά ο τρόμος δεν μου κάνει κάνενα κλίκ. Απολύτως. Δεν ταιριάζουμε σου λέω, τοσο αντικειμενικά στο λέω.

Τώρα διαβάζω τις μικρές ώρες του Μουρακάμι και μου αρέσει αρκετά. Δεν συμβαίνει σχεδόν τίποτα ή μαλλον συνηθισμένα πράγματα (με κάποιες ελάχιστες αινιγμαιτκές εξαιρέσεις) και παρ'ολα αυτά σε παρασύρει με την αφήγηση του. Αμα το έχεις ρε παιδί μου, φαίνεται.
 
Διαβάζω την νουβέλα του Εδγάρδο Κοζαρίνσκι, Μακριά από που , αρκετά καλή για να διάλειμμα μεταξύ άλλων υποχρεώσεων. Αφηγείται την ιστορία φυγής ,μιας Αυστριακής Ναζί, κατά τα τέλη του 1945 , που εγκαταλείπει το στρατόπεδο συγκέντρωσης υπό των φόβο των επερχόμενων Ρώσων. Η κάθοδος της μέσα από την Πολωνία ,την Τσεχία ,η κατάληξη της στην Τεργέστη και στην Γένοβα, το πέρασμα της στην Αργεντινή και η ζωή της εκεί ανάμεσα σε άλλους εξόριστους. Ο κύκλος που ανοίγει κλείνει με την φυγή του γιού της από την Αργεντινή και την περιπλάνηση του στην μεταπολεμική Ευρώπη της δεκαετίας του 60.
 
Ξεκίνησα το μυθηστόρημα ''Οι Μαγεμένες'' της Μαίρης Κόντζογλου. Αναφέρεται στην πρώτη ιστορικά αναφερόμενη αρχαιοκαπηλεία του ρωμαϊκού μνημείου των ''Ειδώλων'' ή ''Μαγεμένων'' στη Θεσσαλονίκη, από τον γάλλο αρχαιολόγο Εμμανουέλ Μιλλέρ. Πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία, για ένα ιστορικό συμβάν που προσωπικά αγνοούσα.
 
Τελειώνοντας "Τις Σταυροφορίες από τη Σκοπιά των Αράβων" του Αμίν Μααλούφ, έμαθα πολλά πράγματα για την τοπική μουσουλμανική ιστορία που δεν παρατίθενται συνήθως σε ευρωπαικά έργα. Βλέπουμε εξάλλου μία εικόνα για τους Σταυροφόρους κατακτητές, που εξηγεί σε μεγάλο βαθμό τη σύγχρονη αποξένωση.

Προχωρώ τώρα σε πόνημα που μιλάει για τους "μικρούς" ανθρώπους στη λαίλαπα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου : "Ο Άνθρωπος που Έβλεπε τα Τρένα να Περνούν" του Μπόχουμιλ Χράμπαλ...

Ανάρτηση νο 4000 !!! :γιούπι:
 
Πολύ καλός ο Χράμπαλ, η ομώνυμη νουβέλα είχε γίνει και ταινία. Αν σου αρέσει δες και το Υπηρέτησα τον Άγγλο βασιλιά ( και αυτό είχε γίνει ταινία ) καθώς και το Μια πολυθόρυβη μοναξιά.
 
Top