Ποιες είναι οι αγαπημένες σας εκδόσεις και γιατί;

Αγαπημένος Εκδοτικός Οίκος


  • Total voters
    15
  • Poll closed .
Πολύ καλές οι εκδόσεις Καστανιώτη πράγματι.Το βιβλίο που διαβάζω τώρα του Μάριο Βάργκας Γιόσα(κ όχι Λιόσα,όπως λέει το εξώφυλλο) είναι πολύ όμορφο με καλή μετάφραση και θα πω την αμαρτία πως με κέρδισε αυτός ο επιβλητικός ινδιάνος στο εξώφυλλο σε σχέση με τη "Γιορτή του Τράγου" του ίδιου συγγραφέα που θα διαβάσω αργότερα...
Παραδόξως (αν δεν κάνω τρομερό λάθος), η σωστή προφορά του ονόματος στα περουάνικα είναι Λιόσα, αφού, σε αντίθεση με τα καθιερωμένα καστιλιάνικα, στο Περού τα δυο L προφέρονται ως Λ και όχι Γ. Την ισπανική προφορά του ονόματος επέλεξαν οι εκδόσεις Εξάντα, που ήταν αυτοί που μετέφρασαν για πρώτη φορά το έργο του στην Ελλάδα, προτού πάρει τα δικαιώματα ο Καστανιώτης. Για να μείνω στο θέμα μας, αυτες οι δύο (Καστανιώτης, Εξάντας) είναι μάλλον οι εκδόσεις που ικανοποιούν περισσότερο τα γούστα μου, κυρίως γιατι τα προηγούμενα χρόνια προτίμησαν να συστήσουν στο ελληνικό κοινό πολλούς σύγχρονους ξένους συγγραφείς και όχι μόνο να αναμασούν τα κλασσικά έργα (που είναι και η φθηνή, σίγουρη λύση). Αν και περισσότερο απ' όλους εκτιμώ την Opera, που έχει δημιουργήσει ενα φανατικό κοινό, κυρίως με τις μεταφράσεις δεκάδων λατινοαμερικάνων συγγραφέων, πέρα απο τους πολύ πολύ γνωστούς. Το να εκδόσεις best seller όπως το Χάρι Πότερ, τον Κινγκ ή το Σαραμάγκου (μετά το Νόμπελ), δεν μου λέει κάτι. Αν δεν πάρει τα δικαιώματα ο Πατάκης, θα τα πάρει ο Καστανιώτης, η Αγρα κοκ. Αυτά τα βιβλία, ετσι κι αλλιώς, είναι «καταδικασμένα» να διαβαστούν. Το θέμα είναι να πάρεις ρίσκα, να ξεφύγεις λίγο απο την πεπατημένη. Η Opera, για παράδειγμα, για να φτάσει να εχει στα χέρια της ενα εκδοτικό φαινόμενο για τα ελληνικά δεδομένα (Χορχε Μπουκαι), έχει ρισκάρει μεταφράζοντας στα Ελληνικά πολλά έργα σχετικά άγνωστων ισπανόφωνων (σε αρκετές περιπτώσεις, μιλάμε για συγγραφείς που δεν έχουν μεταφραστεί σχεδόν σε καμία άλλη γλώσσα πλην των Ισπανικών!).
 
Παραδόξως (αν δεν κάνω τρομερό λάθος), η σωστή προφορά του ονόματος στα περουάνικα είναι Λιόσα, αφού, σε αντίθεση με τα καθιερωμένα καστιλιάνικα, στο Περού τα δυο L προφέρονται ως Λ και όχι Γ.
Γενικά με τους ισπανόφωνους λαούς υπάρχει πρόβλημα,αλλά αυτό που γνωρίζω στα σίγουρα είανι πως πχ η αργεντινή ή γουατεμάλα το προφέρου σαν z,k,sh.Τώρα κοιτάζοντας στο ίντερνετ για το όνομα του Llosa είδα ισπανόφωνους και κριτικές να το λένε με επιμονή -γ- ενώ η βικιπαίδεια τον γράφει Λιοσα...-άνω?κάτω? δν λέει:))))-
Στα υπόλοιπα συμφωνώ και εγώ μου είναι δύσκολο να βρω πολλούς συγγραφείς μεταφρασμένους στα ελληνικά και ο Καστανιώτης βοηθά πολυ!
 
Αν και δεν δίνω τόση βάση στον εκδοτικό οίκο αλλά στο βιβλίο μπορώ να πώ οτι απο τους πολύ αγαπημένους μου είναι ο Ψυχογιός μιας και μου αρέσουν πολύ οι επιλογές βιβλίων που κάνει!!
Πολύ αγαπημένες μου και οι εκδόσεις Platypus για τα υπέροχα Fantasy Βιβλία του!
Τον τελευταίο καιρό μου αρέσουν πολύ και οι εκδόσεις Διόπτρα! Ίσως φταίει γιατί ανέλαβε εκδόσεις απο την Introbooks που δυστυχώς την χτύπησε η κρίση!:(

Μια απογοήτευση για μένα ο Λιβάνης!
 
Last edited:
Καστανιώτης και Άγρα, από άποψη επιλογής τίτλων. Και μου αρέσουν πολύ οι εκδόσεις που χρησιμοποιούν ακόμα πολυτονικό, μου φαίνεται έτσι η σελίδα πιο ''γεμάτη''!
 
Δεν με ενδιαφέρει ποιος εκδοτικός οίκος είναι, αρκεί να είναι μία καλά επιμελημένη και φροντισμένη έκδοση.
Αυτοί που ξεχωρίζω για την θεματολογία τους και θα μπορούσα να τους πω αγαπημένους είναι οι εκδόσεις "Κάτοπτρο" και "Τραυλός".
Επιστήμη και Φιλοσοφία, σε διακριτές δόσεις, με τα όρια μεταξύ των δύο θέματων να πλέκονται.
 
Αν και δεν δίνω τόση βάση στον εκδοτικό οίκο αλλά στο βιβλίο μπορώ να πώ οτι απο τους πολύ αγαπημένους μου είναι ο Ψυχογιός μιας και μου αρέσουν πολύ οι επιλογές βιβλίων που κάνει!!
Πολύ αγαπημένες μου και οι εκδόσεις Platypus για τα υπέροχα Fantasy Βιβλία του!
Τον τελευταίο καιρό μου αρέσουν πολύ και οι εκδόσεις Διόπτρα! Ίσως φταίει γιατί ανέλαβε εκδόσεις απο την Introbooks που δυστυχώς την χτύπησε η κρίση!:(

Μια απογοήτευση για μένα ο Λιβάνης!
Με μια γρήγορη καταμέτρηση που έκανα εχθές στα βιβλία μου κέρδισε αριθμιτικά ο Platypus..Δεν είχαν κάτσει ποτέ να δω ποιος εκδοτικός υπερτερεί στα βιβλία μου!:))
 
Κι εγώ είμαι λίγο "οτι να'ναι" με τις εκδόσεις. Στα βιβλία της Όστεν για παράδειγμα δίπλα στα πολύ όμορφα από τη "Σμίλη" υπάρχει το "Λογική κι Ευαισθησία" σε έναν παρδαλό τόμο απο μια σειρά με ρομαντική λογοτεχνία και παραδίπλα τα "Ανεμοδαρμένα Ύψη" επίσης υπερπαραγωγή από την ίδια σειρά. Μου αρέσει η σειρά με τα αστυνομικά από την Αγρα αλλά γειτονεύουν μια χαρά με τα αστυνομικά από εφημερίδες. Απο τον Λιβάνη έχω κι εγώ παράπονα αφού πέρασαν πάνω από 10 χρόνια που αγόρασα τον 1ο τόμο από τους Πτολεμαίους και ακόμα περιμένω να βγει ο 2ος...
 
Γενικά ο Λιβάνης δεν τα πάει καθόλου καλά με τις σειρές...
Εκδίδει το πρώτο μέρος απο τριλογίες και τετραλογίες και αφου τον παρακαλάς να εκδώσει και τα επόμενα αποφασίζει οτι δεν θα συνεχίσει....
Ξενερώνεις ή όχι?
 
εγω δεν νομιζω οτι μου αρεσει καποιος εκδοτικος οικος περισσοτερο απο αλλους. σιγουρα εχω πολλα βιβλια απο anubis bell πατακη και ψυχογιο. τωρα τελευταια βρισκω ακαλ βιβλια στο λιβανη ο οποιος εχει ριξει και πολυ τις τιμες. γενικα μου αρεσουν πολυ οι εκδοσεις τσεπης οι οποιες ειναι φτηνες δεν πιανουν πολυ χωρο και τις πηγαινεις παντου ευκολα.
 
Mε εκφραζει πολυ η θεματολογια του Κεδρου,

Τα στρατευμενα εργα που μας χαριζει(Αλεξανδρου,Χατζοπουλος,Ριτσος,Λειβαδιτης)χωρις να ειναι ομως κομματικοποιημενα οπως της Συγχρονης Εποχης-

Το ανεκτιμητο εργο του Ιακωβου Καμπανελλη με κορυφαιο το συγκλονιστικο λυρικο-ιστορικο Μαουτχαουζεν.

Αλλα βιβλια οπως ΤΟ ΑΓΟΡΙ ΜΕ ΤΗ ΡΙΓΕ ΠΙΤΖΑΜΑ,σκακιστικα βιβλια κλπ.

Τα εξαισια-εφηβικα ιστορικα κυριως- μυθιστορηματα(ΜΑΡΟΥΛΑ ΤΗς ΛΗΜΝΟΥ-ΔΟΞΑΝΙΩ-ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΦΩΚΑΣ της Ποθου).



Μ αρεσει ο ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ που εστιαζει στην ΚΛΑΣΣΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ κ διαρκως βελτιωνει τις εκδοσεις του.Τελευταιο του εγχειρημα οι ΑΘΛΙΟΙ χωρις περικοπες-σε 5 ΤΟΜΟΥΣ μεσου μεγεθους!!!-,με φιλοδοξη εισαγωγη.


Ο ΑΓΡΑΣ εχει κατι ενδιαφερουσες εκδοσεις οπως στις συγκλονιστικες μαρτυριες κ μυθιστορηματα του ΠΡΙΜΟ ΛΕΒΙ γυρω απο το Αουσβιτς,πραγματειες του Νικου Μπελογιαννη σχετικα με τη φιλοσοφια ,τη μαρτυρια της Ελλης Παππα σε μορφη επιστολων προς το γιο της απο τις φυλακες (κ αλλα εργα της ιδιας σχετικα με την αρχαια ελληνικη γραμματεια).
Επισης ο ΑΓΡΑΣ εχει εμπλουτισει τη σκακιστικη μου βιβλιοθηκη με εργα οπως ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΗ ΝΟΥΒΕΛΑ,Η ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑΣ ΤΟΥ ΣΚΑΚΙΟΥ...

Δε μου αρεσει η αισθητικη των εξωφυλλων του,ουτε αυτη η περιεργη χαρτινη υφη τους.Μουδινουν την αισθηση του "παλιου",του προχειρου κ δε θα επεκταθω ποσο αφορητα με κουραζει το πολυτονικο-ελεος!!



Ο ΠΑΤΑΚΗΣ παλι με κερδισε χαρη στα βιβλια της ΖΩΡΖ ΣΑΡΡΗ,κοινωνικα μυθιστορηματα της ΣΟΥΡΕΛΗ(ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΟ ΤΕΡΜΑ,ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΟΝΕΣ)στην χαριτωμενη τετραλογια της ΒΟΥΛΑΣ ΜΑΣΤΟΡΗ,στους πολυαγαπημενους ηρωες της Λοτης Πετροβιτς,στα αλησμονητα 16Ο ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ,ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ,ΓΡΑΜΜΑ ΣΤΟ ΜΟΝΑΧΙΚΟ ΑΔΕΛΦΟ ΜΟΥ ,που σημαδευουν οποιον τα διαβασει σιγουρα.-κ κατι ωραια ιστορικα τελευταια για Β ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ.


Ο ΓΚΟΒΟΣΤΗΣ παρουσιαζει ενδιαφερον χαρη στις ιστορικες εκδοσεις γι Β ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ μαζι με την ΙΩΛΚΟ -κ χαρη στις αξεπεραστες μεταφρασεις του ΑΡΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ πανω στον ΝΤΟΣΤΟΓΙΕΦΣΚΙ.Μονο που η εμφανιση των βιβλιων σε τετραγωνο μικρο μεγεθος,κ η κουραστικη γραμματοσειρα,αφαιρουν πολυ.Το ιδιο παραπονο εχω κι απο τ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΤΗΣ ΕΣΤΙΑΣ που φιλοξενει μερικα λαμπρα δειγματα της πραγματικης ελληνικης λογοτεχνιας


Ο ΣΤΡΑΤΙΚΗΣ με τα βιβλια γυρω απο τη Μυθολογια και την Ελληνικη Ιστορια (Σειρες "Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΩΝ ΘΡΥΛΩΝ-"ΤΟ ΑΘΑΝΑΤΟ 1821-ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΤΩΝ ΗΡΩΩΝ ΤΟΥ 21)αξεχαστα φιλοτεχνημενα απο τον Ιταλο εικονογραφο SEVERINO BARALDI με σημαδεψαν ανεξιτηλα,δε δεχομαι να πιασω αλλη παιδικη μυθολογια-πλην αυτης κ του ΣΤΕΦΑΝΙΔΗ- κ τα βιβλια του τα εχω φυλαγμενα και για τα δικα μου τα παιδια.Με αυτα θα τα γαλουχησω.


Τα ΓΡΑΜΜΑΤΑ για τον ΑΡΚΑ,το λατρεμενο μαρτυρα της Αριστερας ΧΡΟΝΗ ΜΙΣΣΙΟ και τις πολυ οικονομικες εκδοσεις εργων κλασσικης λογοτεχνιας ,αν και προκειται για αρκετα φτηνες μεταφρασεις.

Ο οικος που για ενα λογο με απωθει ανεξηγητα ειναι ο ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ,σπανια με τραβηξε καποιο βιβλιο του(πχ Καραπανου,Φακινου,Γιαννακοπουλου) κ παλι δεν τρελαθηκα κιολας-θα...ζουσα και χωρις να τα εχω διαβασει.Κατι παει ν κανει με τη σειρα του ΝΟΜΠΕΛ(Πηρα ΙΜΡΕ ΚΕΡΤΕΣ κ θελω ΧΕΜΙΝΓΟΥΕΙ αυτο για τις Ταυρομαχιες...)


Παραδεχομαι τιν Ψυχογιο γιατι ειναι μαγκας κ οποιον συγγραφεα αναλαβει,θα τον απογειωσει.Ειναι ο ...δεξιοτεχνης του marketing.Ειναι ο εκδοτης που καθε συγγραφεας ονειρευεται να εχει!!!Το ποσο φροντιζει την προωθηση των βιβλιων του πρεπει να ειναι παραδειγμα προς μιμηση για ολους τους οικους.Εχει εισαγαγει το glamour στοιχειο που απαιτει η εποχη μας ,στο χωρο του βιβλιου.Εχει βγαλει το Βιβλιο απο την απομονωση "του πνευματος"κ το διαχεει στην κοινωνια μεσα απο τη δυναμη των πολυμεσων κ της δημοσιοτητας!!!Ειναι σπεσιαλιστας,ο ανθρωπος-τι να λεμε τωρα!!Εγω προσωπικα ψυχαγωγουμαι κ αγοραζω παρα πολλα βιβλια ,συμμετεχοντας σε ολη αυτην την ωραια ατμοσφαιρα κ πολυ το διασκεδαζω.

Η Ωκεανιδα,για παραδειγμα-που απευθυνεται σε ενα παρεμφερες κοινο-τουλαχιστον ως προς τον τομεα της συγχρονης πεζογραφιας-εχει ποιοτικα ανωτερο υλικο,πιο καλαισθητες εκδοσεις-ωστοσο δε σημειωνει αντιστοιχη επιτυχια...Γιατι;;Γιατι αδιαφορει για την προωθηση των συγγραφεων της.Ο Ψυχογιος σμιλευει την επιτυχια απο το εξωφυλλο του βιβλιου,μεχρι τις βιβλιοπαρουσιασεις,τις συνεντευξεις του συγγραφεα,τις προσφορες ,τους διαγωνισμους κ τους σελιδοδεικτες σετ με τα βιβλια!!Ως κι οι σακουλες που δινει στις εκθεσεις ειναι πανινες,βολικες για πολλαπλες χρησεις,μια κινουμενη διαφημιση!!
.Ριξτε μια ματια στην ιστοσελιδα του κ δειτε ποσο ενημερωμενη ειναι κ ποσο αμεση η αλληλεπιδραση κοινου- συγγραφεα.ΤΑ best sellers του οικου συγκεντρωνουν 300 σχολια(και αρνητικα),που προωθουνται αμεσα στο συγγραφεα που συνηθως απαντα στο e mail σου,
ενω στη σελιδα της ΩΚΕΑΝΙΔΑΣ κ αντιστοιχων οικων με το ζορι βρισκεις 3 στα πολυ τρανταχτα βιβλια...Δε θα μιλησω καν για πιο ποιοτικου προφιλ οικους...

Τον παραδεχομαι τον ΨΥΧΟΓΙΟ κ για την εξυπνη κινηση του να αγορασει τα δικαιωματα του ΧΑΡΙ ΠΟΤΕΡ,στον οποιο εγινε εξαισια μεταφραστικη δουλεια.Επιχειρηματικα ηταν ιδιοφυης.Μακραν ο πιο εξυπνος εκδοτης -γι αυτο σε περιοδους κρισης αυτος ανθει κ προχωρει ακαθεκτος...Μαγκια του...


Μια ιδιαιτερη σχεση εχω με τις εκδοσεις ΒΛΑΣΣΗ που εφοδιαζουν τη βιβλιοθηκη μου με θησαυρους του Ξενοπουλου(μυθιστορηματα/ΔΙΑΠΑΛΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΩΝ) κ φερνουν αρωμα παιδικης αθωοτητας στην ψυχη μου.

Εξοργιζομαι απιστευτα με οικους που εχουν κολλημενα τα φυλλα κ πρεπει να τα σκισεις εσυ με χαρτοκοπτη.Τερμα εκνευριστικη διαδικασια κ το αισθητικα αποτελεσμα ακρως απωθητικο!!!!!Εκνευριζομαι σε σημειο να ειμαι επικινδυνη με το..χαρτοκοπτη στο χερι,λεμεεεεεεε
 
Last edited:
Προσωπικά μου αρέσει το ρετρό στυλ που έχουν τα αστυνομικά των εκδόσεων Άγρα, Θεμέλιο (τα βιβλία του δικαστή Τι) και Ερατώ (τα βιβλία του Αρσέν Λουπέν) τόσο σαν εμφάνιση όσο και σαν περιεχόμενο.

Από σύγχρονη λογοτεχνία (λογοτεχνία του 20ου ή 21ου αιώνα) με τραβάνε οι επιλογές του Καστανιώτη, του Μεταίχμιου (περισσότερο για αστυνομικά) και (πιο σπάνια) του Ψυχογιού.

Για λογοτεχνία φαντασίας/τρόμου παλιότερα επέλεγα περισσότερο τον Αίολο, μετά στράφηκα στον Ανούβη τώρα ουσιαστικά την έχω εγκαταλείψει.

Για κλασσική λογοτεχνία (19ου αιώνα και πριν) δεν έχω κάποιο συγκεκριμένο εκδοτικό οίκο που να προτιμώ
 
Οι αγαπημένες μου εκδόσεις που κερδίζουν ποιοτικά και ποσοτικά στην βιβλιοθήκη μου είναι οι εκδόσεις Ζήτρος. Όμως μπορώ να πω πως με ενδιαφέρουν ιδιαίτερα και έχω αρκετά βιβλία απο τις εκδόσεις 4π, National Geographic , Πανεπιστημιακές εκδόσεις Κρήτης, Καστανιώτης , Δωδώνη, Όραμα, Εκδόσεις του βήματος και Ενάλιος.
Δεν αναφέρω άλλες γιατι δεν θα αφήσω καμμία εκδοτική εταιρεία εκτός!!:))))
 

Ίζι

Κυρά των Σκιών
Λοιπόν, τους τελευταίους μήνες έχω διαβάσει αρκετά από Μεταίχμιο. Καταλήγω ότι εκτός από τις προσεγμένες μεταφράσεις, μου αρέσει πολύ το (μάλλον φθηνό) ελαφρύ χαρτί και εξώφυλλο που μειώνουν το συνολικό βάρος και μου επιτρέπουν να κουβαλάω παντού μαζί μου άνετα βιβλία 700ων σελίδων, η βιβλιοδεσία που επιτρέπει να ανοίξεις το βιβλίο οπουδήποτε και να το διπλώσεις χωρίς να το χαλάσεις, και η κομψή γραμματοσειρά.
 
Εστία ( για τη «Φόνισσα» και «Ιλιάδα» κυρίως), Καζαντζάκη, Κάκτος, Άγρα (για την Ιλιάδα σε μτφρ. Μαρωνίτη) και Επικαιρότητα για Σαίξπηρ.
 
Σίγουρα τα βιβλία των εκδόσεων Άγρα είναι πολύ προσεγμένα. Άλλες πολύ καλές εκδόσεις είναι ο Βάνιας στη Θεσ/νίκη και οι εκδόσεις Θύραθεν όσον αφορά συγκεκριμένα επιστημονικά βιβλία. Από λογοτεχνικά βιβλία προτιμώ τις εκδόσεις Πατάκη,Καστανιώτη και Περίπλους. Δεν αγοράζω αποκλειστικά από αυτές φυσικά.
 
Για μένα η έκδοση του βιβλίου είναι τόσο σημαντική που μπορεί να με αποτρέψει από το να αγoράσω κάποιο βιβλίο που κατά τα άλλα θα με ενδιέφερε πολύ. Για να αποφασίσω ποιες εκδόσεις είναι οι αγαπημένες μου, αναλογίστηκα το εξής, αν το βιβλίο που επιθυμώ εκδίδεται από όλους τους γνωστούς εκδοτικούς οίκους, ποιο θα επέλεγα να αγοράσω.

Με απόλυτη σιγουριά θα επέλεγα τις εκδόσεις "Άγρα" με τις οποίες η σχέση μου είναι σχεδόν φετιχιστική. Από την άρτια πάντα μετάφραση και το πλούσιο επιπρόσθετο υλικό μέχρι την γραμματοσειρά και την ποιότητα του χαρτιού, με κερδίζουν σε όλα. Έπειτα ακολουθούν οι εκδόσεις "Πατάκη" για τις πολύ καλές μεταφράσεις, "Καστανιώτη" για το μεγάλο εύρος επιλογών και τις επίσης καλές μεταφράσεις και "Ερατώ" για την καλαισθησία τους.

Πέρα όμως από τους μεγάλους εκδοτικούς οίκους υπάρχουν και κάποιοι εναλλακτικοί που μου αρέσουν, όπως το "Οξύ" γιατί μου έχει προσφέρει μερικά από τα αγαπημένα μου βιβλία τρόμου σε συνδυασμό με υπέροχα εξώφυλλα. Το "Αρχέτυπο" - και μόνο για το "La Bas" του είμαι ευγνώμων. Τέλος οι εκδόσεις "Χατζηνικολή" που αν και μειονεκτούν σε ορισμένα σημεία, έχουν μεταφράσει τις αγαπημένες μου Άιρις Μέρντοχ και Άντζελα Κάρτερ γι' αυτό τις ξεχωρίσω.
 
Last edited:
Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης

Στα εφηβικά μου χρόνια (δεκαετία του ΄70) ο αγαπημένος μου εκδοτικός οίκος ήταν η Εστία. Τι να πρωτοθυμηθώ; Ο θρήνος της Κάντιας, Το ρεμπελιό των ποπολάρων, Το χρονικό μιας πολιτείας, Η ζωή εν τάφω, Λεωνής κλπ. Τα έχω όλα ακόμη. Εκδόσεις προσεγμένες που σε παρακινούσαν να διαβάσεις. Τότε σκεφτόμουν: Όλοι αυτοί οι μεγάλοι συγγραφείς έκαναν γνωστή την Εστία ή η Εστία έκανε γνωστούς τους συγγραφείς;
Τα χρόνια όμως περνούσαν, το Πανεπιστήμιο της Κρήτης ρίζωνε και μεγάλωνε σαν δέντρο, δημιουργήθηκε το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) μια ανάσα πιο πέρα και μέσα στο ΙΤΕ ρίζωσαν οι Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης. Τότε ήταν δύσκολα χρόνια για μένα, δουλειά μέρα-νύχτα, άγχος και προβλήματα ακόμη και με την υγεία μου. Όλη τη μέρα και τη νύχτα στο Πανεπιστήμιο και στο παρακείμενο Νοσοκομείο, μόνη παρηγοριά οι “Χαῒνιδες” (ένα συγκρότημα μουσικό που ξεκίνησε από το χώρο των πρώτων μεταπτυχιακών φοιτητών του Πανεπιστημίου) και οι Πανεπιστημιακές Εκδόσεις.
Τα βραδάκια του καλοκαιριού καθόμουν σε μια γωνιά του υπαίθριου αμφιθεάτρου και άκουγα τους Χαῒνιδες, για να ηρεμώ. Τα πρωινά, όταν περνούσα από το βιβλιοπωλείο των Παν. Εκδ. το επισκεπτόμουν ανελλιπώς, χάζευα τα ράφια και αγόραζα και κανένα βιβλίο. Γνωρίστηκα με τους υπαλλήλους, τους επιμελητές των εκδόσεων και την εκδοτική επιτροπή και ένοιωθα σαν στο σπίτι μου. Σιγά-σιγά τα ράφια της βιβλιοθήκης μου γέμισαν με ωραία βιβλία των εκδόσεων αυτών και η Εστία πέρασε σε δεύτερη μοίρα. Εκδόσεις λογοτεχνικές, αλλά και εκδόσεις για τις εικαστικές τέχνες, την ιστορία, την τυπογραφία, την αρχαιολογία, το θέατρο, τα μαθηματικά και την ιατρική έβγαιναν συνέχεια. Σήμερα ακόμη, που η εργασία στο Πανεπιστήμιο δεν είναι στη ρουτίνα μου, περνώ συχνά από εκεί για το βιβλιοπωλείο και τους παλιούς γνωστούς μου.
 
Last edited:
Όλοι οι εκδοτικοί μ' αρέσουν δεν έχω πρόβλημα:) Αλλά πιστεύω πως ο εκδοτικός που κάνει την πιο τρελή δουλειά είναι ο Ψυχογιός, σήμερα που πήγα στην έκθεση βιβλίου στην παραλία:γιούπι: το τι γινόταν στον πάγκο του Ψυχογιού δεν λέγεται, δεν μπορούσες ούτε μια ματιά να ρίξεις.:μαναι:
 
Top