Mε εκφραζει πολυ η θεματολογια του Κεδρου,
Τα στρατευμενα εργα που μας χαριζει(Αλεξανδρου,Χατζοπουλος,Ριτσος,Λειβαδιτης)χωρις να ειναι ομως κομματικοποιημενα οπως της Συγχρονης Εποχης-
Το ανεκτιμητο εργο του Ιακωβου Καμπανελλη με κορυφαιο το συγκλονιστικο λυρικο-ιστορικο Μαουτχαουζεν.
Αλλα βιβλια οπως ΤΟ ΑΓΟΡΙ ΜΕ ΤΗ ΡΙΓΕ ΠΙΤΖΑΜΑ,σκακιστικα βιβλια κλπ.
Τα εξαισια-εφηβικα ιστορικα κυριως- μυθιστορηματα(ΜΑΡΟΥΛΑ ΤΗς ΛΗΜΝΟΥ-ΔΟΞΑΝΙΩ-ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΦΩΚΑΣ της Ποθου).
Μ αρεσει ο ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ που εστιαζει στην ΚΛΑΣΣΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ κ διαρκως βελτιωνει τις εκδοσεις του.Τελευταιο του εγχειρημα οι ΑΘΛΙΟΙ χωρις περικοπες-σε 5 ΤΟΜΟΥΣ μεσου μεγεθους!!!-,με φιλοδοξη εισαγωγη.
Ο ΑΓΡΑΣ εχει κατι ενδιαφερουσες εκδοσεις οπως στις συγκλονιστικες μαρτυριες κ μυθιστορηματα του ΠΡΙΜΟ ΛΕΒΙ γυρω απο το Αουσβιτς,πραγματειες του Νικου Μπελογιαννη σχετικα με τη φιλοσοφια ,τη μαρτυρια της Ελλης Παππα σε μορφη επιστολων προς το γιο της απο τις φυλακες (κ αλλα εργα της ιδιας σχετικα με την αρχαια ελληνικη γραμματεια).
Επισης ο ΑΓΡΑΣ εχει εμπλουτισει τη σκακιστικη μου βιβλιοθηκη με εργα οπως ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΗ ΝΟΥΒΕΛΑ,Η ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑΣ ΤΟΥ ΣΚΑΚΙΟΥ...
Δε μου αρεσει η αισθητικη των εξωφυλλων του,ουτε αυτη η περιεργη χαρτινη υφη τους.Μουδινουν την αισθηση του "παλιου",του προχειρου κ δε θα επεκταθω ποσο αφορητα με κουραζει το πολυτονικο-ελεος!!
Ο ΠΑΤΑΚΗΣ παλι με κερδισε χαρη στα βιβλια της ΖΩΡΖ ΣΑΡΡΗ,κοινωνικα μυθιστορηματα της ΣΟΥΡΕΛΗ(ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΟ ΤΕΡΜΑ,ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΟΝΕΣ)στην χαριτωμενη τετραλογια της ΒΟΥΛΑΣ ΜΑΣΤΟΡΗ,στους πολυαγαπημενους ηρωες της Λοτης Πετροβιτς,στα αλησμονητα 16Ο ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ,ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ,ΓΡΑΜΜΑ ΣΤΟ ΜΟΝΑΧΙΚΟ ΑΔΕΛΦΟ ΜΟΥ ,που σημαδευουν οποιον τα διαβασει σιγουρα.-κ κατι ωραια ιστορικα τελευταια για Β ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ.
Ο ΓΚΟΒΟΣΤΗΣ παρουσιαζει ενδιαφερον χαρη στις ιστορικες εκδοσεις γι Β ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ μαζι με την ΙΩΛΚΟ -κ χαρη στις αξεπεραστες μεταφρασεις του ΑΡΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ πανω στον ΝΤΟΣΤΟΓΙΕΦΣΚΙ.Μονο που η εμφανιση των βιβλιων σε τετραγωνο μικρο μεγεθος,κ η κουραστικη γραμματοσειρα,αφαιρουν πολυ.Το ιδιο παραπονο εχω κι απο τ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΤΗΣ ΕΣΤΙΑΣ που φιλοξενει μερικα λαμπρα δειγματα της πραγματικης ελληνικης λογοτεχνιας
Ο ΣΤΡΑΤΙΚΗΣ με τα βιβλια γυρω απο τη Μυθολογια και την Ελληνικη Ιστορια (Σειρες "Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΩΝ ΘΡΥΛΩΝ-"ΤΟ ΑΘΑΝΑΤΟ 1821-ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΤΩΝ ΗΡΩΩΝ ΤΟΥ 21)αξεχαστα φιλοτεχνημενα απο τον Ιταλο εικονογραφο SEVERINO BARALDI με σημαδεψαν ανεξιτηλα,δε δεχομαι να πιασω αλλη παιδικη μυθολογια-πλην αυτης κ του ΣΤΕΦΑΝΙΔΗ- κ τα βιβλια του τα εχω φυλαγμενα και για τα δικα μου τα παιδια.Με αυτα θα τα γαλουχησω.
Τα ΓΡΑΜΜΑΤΑ για τον ΑΡΚΑ,το λατρεμενο μαρτυρα της Αριστερας ΧΡΟΝΗ ΜΙΣΣΙΟ και τις πολυ οικονομικες εκδοσεις εργων κλασσικης λογοτεχνιας ,αν και προκειται για αρκετα φτηνες μεταφρασεις.
Ο οικος που για ενα λογο με απωθει ανεξηγητα ειναι ο ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ,σπανια με τραβηξε καποιο βιβλιο του(πχ Καραπανου,Φακινου,Γιαννακοπουλου) κ παλι δεν τρελαθηκα κιολας-θα...ζουσα και χωρις να τα εχω διαβασει.Κατι παει ν κανει με τη σειρα του ΝΟΜΠΕΛ(Πηρα ΙΜΡΕ ΚΕΡΤΕΣ κ θελω ΧΕΜΙΝΓΟΥΕΙ αυτο για τις Ταυρομαχιες...)
Παραδεχομαι τιν Ψυχογιο γιατι ειναι μαγκας κ οποιον συγγραφεα αναλαβει,θα τον απογειωσει.Ειναι ο ...δεξιοτεχνης του marketing.Ειναι ο εκδοτης που καθε συγγραφεας ονειρευεται να εχει!!!Το ποσο φροντιζει την προωθηση των βιβλιων του πρεπει να ειναι παραδειγμα προς μιμηση για ολους τους οικους.Εχει εισαγαγει το glamour στοιχειο που απαιτει η εποχη μας ,στο χωρο του βιβλιου.Εχει βγαλει το Βιβλιο απο την απομονωση "του πνευματος"κ το διαχεει στην κοινωνια μεσα απο τη δυναμη των πολυμεσων κ της δημοσιοτητας!!!Ειναι σπεσιαλιστας,ο ανθρωπος-τι να λεμε τωρα!!Εγω προσωπικα ψυχαγωγουμαι κ αγοραζω παρα πολλα βιβλια ,συμμετεχοντας σε ολη αυτην την ωραια ατμοσφαιρα κ πολυ το διασκεδαζω.
Η Ωκεανιδα,για παραδειγμα-που απευθυνεται σε ενα παρεμφερες κοινο-τουλαχιστον ως προς τον τομεα της συγχρονης πεζογραφιας-εχει ποιοτικα ανωτερο υλικο,πιο καλαισθητες εκδοσεις-ωστοσο δε σημειωνει αντιστοιχη επιτυχια...Γιατι;;Γιατι αδιαφορει για την προωθηση των συγγραφεων της.Ο Ψυχογιος σμιλευει την επιτυχια απο το εξωφυλλο του βιβλιου,μεχρι τις βιβλιοπαρουσιασεις,τις συνεντευξεις του συγγραφεα,τις προσφορες ,τους διαγωνισμους κ τους σελιδοδεικτες σετ με τα βιβλια!!Ως κι οι σακουλες που δινει στις εκθεσεις ειναι πανινες,βολικες για πολλαπλες χρησεις,μια κινουμενη διαφημιση!!
.Ριξτε μια ματια στην ιστοσελιδα του κ δειτε ποσο ενημερωμενη ειναι κ ποσο αμεση η αλληλεπιδραση κοινου- συγγραφεα.ΤΑ best sellers του οικου συγκεντρωνουν 300 σχολια(και αρνητικα),που προωθουνται αμεσα στο συγγραφεα που συνηθως απαντα στο e mail σου,
ενω στη σελιδα της ΩΚΕΑΝΙΔΑΣ κ αντιστοιχων οικων με το ζορι βρισκεις 3 στα πολυ τρανταχτα βιβλια...Δε θα μιλησω καν για πιο ποιοτικου προφιλ οικους...
Τον παραδεχομαι τον ΨΥΧΟΓΙΟ κ για την εξυπνη κινηση του να αγορασει τα δικαιωματα του ΧΑΡΙ ΠΟΤΕΡ,στον οποιο εγινε εξαισια μεταφραστικη δουλεια.Επιχειρηματικα ηταν ιδιοφυης.Μακραν ο πιο εξυπνος εκδοτης -γι αυτο σε περιοδους κρισης αυτος ανθει κ προχωρει ακαθεκτος...Μαγκια του...
Μια ιδιαιτερη σχεση εχω με τις εκδοσεις ΒΛΑΣΣΗ που εφοδιαζουν τη βιβλιοθηκη μου με θησαυρους του Ξενοπουλου(μυθιστορηματα/ΔΙΑΠΑΛΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΩΝ) κ φερνουν αρωμα παιδικης αθωοτητας στην ψυχη μου.
Εξοργιζομαι απιστευτα με οικους που εχουν κολλημενα τα φυλλα κ πρεπει να τα σκισεις εσυ με χαρτοκοπτη.Τερμα εκνευριστικη διαδικασια κ το αισθητικα αποτελεσμα ακρως απωθητικο!!!!!Εκνευριζομαι σε σημειο να ειμαι επικινδυνη με το..χαρτοκοπτη στο χερι,λεμεεεεεεε