Ποια η γνώμη σας για τα παλαιοβιβλιοπωλεία;

Καλημέρα,
τέλειο ποστ. Κι εγώ λατρεύω τα παλαιοβιβλιοπωλεία. Μπαίνεις και δεν ξέρεις τι θα ανακαλύψεις.
Στη Θεσσαλονίκη αυτό κοντά στην Καμάρα είναι του Καραμούζα (Παλαιοβιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης), εκεί ακριβώς που ήταν παλιά το σινέ Φαργκάνη. Έχει ένα μεγάλο υπόγειο τίγκα σε βιβλία και περιοδικά και οι τιμές είναι καλές (επίσης σαν αγοραστής δίνει τις καλύτερες τιμές στη Σαλονίκη - αν θέλετε να ξεφορτωθείτε πράμα από τη βιβλιοθήκη σας).
Η ελληνο-αρμενική φιλία (άκου τίτλος τώρα για βιβλιοπωλείο) στη Σβώλου, έχει επισης μεγάλο στοκ, αν και νομίζω σε λίγο πιο ακριβές τιμές από τον Καραμούζα.
Επίσης υπάρχει ένα καλό παλαιοβιβλιοπωλείο στα παλιατζίδικα (Μπιτ Παζάρ), δε θυμάμαι το όνομά του και πολλά παλαιοπωλεία εκεί πουλάνε και βιβλία.
Υπάρχει επίσης το Πάρε Δώσε στη Γουναρη (Ναυαρίνο) και τέλος στην οδό μπακατσέλλου ο Καβαδάς & υιός (αυτός πουλάει και ηλεκτρονικά στο http://www.old-books.gr/). Αυτά ξέρω για Θεσσαλονίκη, ξέρει κανείς/μια κάποιο ακόμα; Μακάρι να υπάρχουν κι άλλα..:)

Καλημέρα,
τέλειο ποστ. Κι εγώ λατρεύω τα παλαιοβιβλιοπωλεία. Μπαίνεις και δεν ξέρεις τι θα ανακαλύψεις.
Στη Θεσσαλονίκη αυτό κοντά στην Καμάρα είναι του Καραμούζα (Παλαιοβιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης), εκεί ακριβώς που ήταν παλιά το σινέ Φαργκάνη. Έχει ένα μεγάλο υπόγειο τίγκα σε βιβλία και περιοδικά και οι τιμές είναι καλές (επίσης σαν αγοραστής δίνει τις καλύτερες τιμές στη Σαλονίκη - αν θέλετε να ξεφορτωθείτε πράμα από τη βιβλιοθήκη σας).
Η ελληνο-αρμενική φιλία (άκου τίτλος τώρα για βιβλιοπωλείο) στη Σβώλου, έχει επισης μεγάλο στοκ, αν και νομίζω σε λίγο πιο ακριβές τιμές από τον Καραμούζα.
Επίσης υπάρχει ένα καλό παλαιοβιβλιοπωλείο στα παλιατζίδικα (Μπιτ Παζάρ), δε θυμάμαι το όνομά του και πολλά παλαιοπωλεία εκεί πουλάνε και βιβλία.
Υπάρχει επίσης το Πάρε Δώσε στη Γουναρη (Ναυαρίνο) και τέλος στην οδό μπακατσέλλου ο Καβαδάς & υιός (αυτός πουλάει και ηλεκτρονικά στο http://www.old-books.gr/). Αυτά ξέρω για Θεσσαλονίκη, ξέρει κανείς/μια κάποιο ακόμα; Μακάρι να υπάρχουν κι άλλα..:)
αυτό είναι τέλειο πόστ! Από το Μπιτ Παζαρ (μεταξύ Φιλίππου και Ολύμπου, παράλληλα με Δραγούμη) έχω πάρει αρκετά παλαιότερα. Έχει τουλάχιστον 2 με συλλεκτικά παμπάλαια (π.χ. του 1800) φυσικά πανάκριβα (από 50€ όσο αντέχει η τσέπει σου). Είχα βρει Ηρόδοτο μονο μεταφρ. του 1953 σε τευχίδια 7€ όλα. Όσο πιο πολύ χρόνο διαθέσει κανείς τόσο περισσότερους θησαυρούς θα ανακαλύψει κανείς, θέλει χρόνο και καλή παρέα. Αυτό στο Φαργκάνη παμπάλαιο και καλό, όπως το "πάρε-δώσε" στα χαμηλά της Ναυαρίνου (Γούναρη).

Στον κατάλογο παλαιοβιβλιοπωλείων Θεσσαλονίκης, να προσθέσω ένα ακόμα... την Πρωτοπορία! Ήμουν Σαλονίκη το περασμένο Σάββατο και πηγαίνοντας στη Πρωτ. είδα ότι έχουν φτιάξει ένα τμήμα με μεταχειρισμένα βιβλία, σε πολύ καλές τιμές. Ζητάνε κιόλας στη σελίδα τους από τον κόσμο να φέρει τα παλιά του βιβλία για πούλημα. Αν ζεις Σαλονίκη Παρωνύμιε και κάνεις κέφι, ρίξε μια ματιά...

Θα προσπαθήσω να επισκεφτώ μερικά από τα προτεινόμενα της Θεσσαλονίκης, μιας και βρίσκομαι εδώ αυτές τις μέρες. :)

Αλήθεια, ποιό θα μου προτείνατε για αρχή; Θέλω έναν χώρο όπου να μπω μέσα και η μυρωδιά του παλιού βιβλίου να μου τρυπήσει τα ρουθούνια, να είναι ένας χώρος νοσταλγικός...

Last edited:
Στον κατάλογο παλαιοβιβλιοπωλείων Θεσσαλονίκης, να προσθέσω ένα ακόμα... την Πρωτοπορία! Ήμουν Σαλονίκη το περασμένο Σάββατο και πηγαίνοντας στη Πρωτ. είδα ότι έχουν φτιάξει ένα τμήμα με μεταχειρισμένα βιβλία, σε πολύ καλές τιμές. Ζητάνε κιόλας στη σελίδα τους από τον κόσμο να φέρει τα παλιά του βιβλία για πούλημα. Αν ζεις Σαλονίκη Παρωνύμιε και κάνεις κέφι, ρίξε μια ματιά...
ευχαριστώ πολύ, είχα χρόνια να την επισκεφτώ! Κατάλαβαν ίσως ότι ο κόσμος κινείται πλέον σε χαμηλές τιμές παλαιοβιβλιοπωλείου και στράφηκαν προς τα εκεί. Κάπως έτσι λειτουργούσαν και πολύ παλαιότερα τα βιβλιοπωλεία: ήταν ΚΑΙ παλαιοβιβλιοπωλεία για τα πιο ..άδεια βαλάντια!

Θα προσπαθήσω να επισκεφτώ μερικά από τα προτεινόμενα της Θεσσαλονίκης, μιας και βρίσκομαι εδώ αυτές τις μέρες. :)

Αλήθεια, ποιό θα μου προτείνατε για αρχή; Θέλω έναν χώρο όπου να μπω μέσα και η μυρωδιά του παλιού βιβλίου να μου τρυπήσει τα ρουθούνια, να είναι ένας χώρος νοσταλγικός...
Οδός Τοσίτσα (Μπιτ-Παζάρ), ανηφορίζοντας αριστερό χέρι. Συστήνω να έχεις και υγρά μαντηλάκια μαζί σου γιατί σκονίζεσαι και μόνο κοιτώντας τα βιβλία! (μου συμβαίνει συνέχεια)

Παρωνύμιε σ' ευχαριστώ πολύ για την πρόταση, θα προσπαθήσω να την τιμήσω. :)

(Και εδώ μπορείς να δεις πώς να κάνεις πολλαπλή παράθεση).

Παντως και αυτο στην Ροτοντα ειναι πολυ καλο Κικη αν δεν βαριεσαι να πας.............Και καλως μς ηρθες παλι στα πατρεια εδαφη!!!!

Συστήνω να έχεις και υγρά μαντηλάκια μαζί σου γιατί σκονίζεσαι και μόνο κοιτώντας τα βιβλία! (μου συμβαίνει συνέχεια)
χα, χα! ναι, έτσι είναι. Απ’ τα παλαιοβιβλ. βγαίνεις με μαύρα χέρια απ' τη σκόνη. Το ξεσκόνισμα θεωρείται βάρβαρη πράξη απ' τους παλαιοβιβλιοπώλες. :)))

Αυτο που λετε για την Πρωτοπορια πραγματικα με αφησε με το στομα ανοιχτο!
Πηρα την Τζεην Εϋρ, σε εκδοση του 1955, σκληρο πρασινο εξωφυλλο, χρυσα ξεθωριασμενα γραμματα, ρηματα σε "-η" (!) μονο με 2 ευρω!!!
Τωρα ανυπομονω να ξαναπαω στη Θεσσαλονικη για να επισκεφτω φυσικα ξανα την Πρωτοπορια, αλλα και αυτα τα παλαιοβιβλιοπωλεια που λετε.
Να προσθεσω κι ενα ακομα που δεν ειναι παλαιοβιβλιοπωλειο, αλλα εχει πολυ καλες τιμες, το Βιβλιοστοκ, που ειναι στην Πατριαρχου Ιωακειμ 8, σε εναν απο τους δρομους που βγαζουν απο Εγνατια στην Αγια Σοφια, και εχει και πολλα ξενογλωσσα, αλλα και παλιες και νεοτερες εκδοσεις σε πολυ καλες τιμες, προσφορες και εχει και σλογκαν "Το διαβασμα βλαπτει σοβαρα τη βλακεια" :μουάχαχα:

Πηρα την Τζεην Εϋρ, σε εκδοση του 1955, σκληρο πρασινο εξωφυλλο, χρυσα ξεθωριασμενα γραμματα, ρηματα σε "-η" (!) μονο με 2 ευρω!!!
Τέλειο, πολύ καλό εύρημα.:)

Σε αυτό το σύνδεσμο, υπάρχει ένα πολύ καλό άρθρο για τα παλαιοβιβλιοπωλεία της Αθήνας, με διευθύνσεις και ωρες λειτουργίας. Προσθέτω καί κάποια ακόμα από ένα περσινό χαρτί δικό μου, αλλά προσοχή γιατί κάποια από αυτά θυμάμαι πως δεν τα βρήκα και μάλλον είχαν κλείσει:

Βιβλιοθήρας, Κιάφας 4

Κουγέας Ιωάννης , ΄Αστιγγος 21 & Ερμού

Γκεζερλής, Σόλωνος 99

Ελεύθερη Σκέψις, Ιπποκράτους 112

Διαγώνιος, Ιπποκράτους 126

Πλήθων, Λευκωσίας 18 Πλ. Αμερικής

Το μικρό Μοναστηράκι, Γραβιάς 15 , Εξάρχεια

στην Ιπποκράτους ειδικά θυμάμαι πολλά μικρά παλαιοβιβλιοπωλεία, τα περισσότερα πολύ περιποιημένα και με πολύ «ατμόσφαιρα». Πάντως ο κατάλογος δεν είναι εξαντλητικός, γιατί στην Αθήνα πρέπει να είναι πραγματικά πάρα πολλά.

χα, χα! ναι, έτσι είναι. Απ’ τα παλαιοβιβλ. βγαίνεις με μαύρα χέρια απ' τη σκόνη. Το ξεσκόνισμα θεωρείται βάρβαρη πράξη απ' τους παλαιοβιβλιοπώλες. :)))
Ε ναι, προφανώς. Η αίσθηση της κουραστικής ορθοστασίας, ειδικά ερευνώντας βιβλία σε πάγκους σε πεζοδρόμιο, στο κρύο, με άερα ή μπορεί και με ψιλόβροχο, τα χέρια και τα δάχτυλα γεμάτα από παχιά λιγδερή σκόνη από τα παλιά βιβλία, τα πόδια να πονάνε, τα χέρια το ίδιο, ο έντονος πονοκέφαλος από το βλέμμα που κοιτά και ξανακοιτά τους τίτλους, τα κουρασμένα μάτια, ένα σκέτο ράκος μετά, βρώμικο και κατάκοπο και στο τέλος η αναζήτηση να είναι άκαρπη γιατί τίποτα δεν έχει κεντρίσει την περιέργεια και τη δίψα σου, χορτάτος όμως από το "ταξίδι"...

Δεν ξέρω: τά 'χει αυτά η Πρωτοπορία;

ε ας μην υπερβάλλουμε φίλε Παρωνύμιε, όχι το τμήμα μεταχειρισμένων στην Πρωτ. δεν είναι ακόμα τόσο σέξυ :χαχαχα:

Τέλειο, πολύ καλό εύρημα.:)

Σε αυτό το σύνδεσμο, υπάρχει ένα πολύ καλό άρθρο για τα παλαιοβιβλιοπωλεία της Αθήνας, με διευθύνσεις και ωρες λειτουργίας. Προσθέτω καί κάποια ακόμα από ένα περσινό χαρτί δικό μου, αλλά προσοχή γιατί κάποια από αυτά θυμάμαι πως δεν τα βρήκα και μάλλον είχαν κλείσει:

Βιβλιοθήρας, Κιάφας 4

Κουγέας Ιωάννης , ΄Αστιγγος 21 & Ερμού

Γκεζερλής, Σόλωνος 99

Ελεύθερη Σκέψις, Ιπποκράτους 112

Διαγώνιος, Ιπποκράτους 126

Πλήθων, Λευκωσίας 18 Πλ. Αμερικής

Το μικρό Μοναστηράκι, Γραβιάς 15 , Εξάρχεια

στην Ιπποκράτους ειδικά θυμάμαι πολλά μικρά παλαιοβιβλιοπωλεία, τα περισσότερα πολύ περιποιημένα και με πολύ «ατμόσφαιρα». Πάντως ο κατάλογος δεν είναι εξαντλητικός, γιατί στην Αθήνα πρέπει να είναι πραγματικά πάρα πολλά.
Ενδιαφέρον link. Βιβλιοθήρας και Μικρό Μοναστηράκι ισχύουν ακόμα, σίγουρα. Ιπποκράτους όπως λες και Μαυρομιχάλη έχει διάφορα επίσης, κυρίως για συλλέκτες και όχι για κάποιον που ψάχνει καλές τιμές. Όπως και γενικότερα στα Εξάρχεια. Για χαμηλές τιμές μόνο, Μοναστηράκι αν και επικρατεί ένα χάος στην οργάνωση.
Ο Βιβλιοθήρας μ' αρέσει, έχει και blog αρκετά οργανωμένο και υπάρχει άμεση ανταπόκριση στα mail. Όσες φορές έχω πάρει από 'κει η κατάσταση των βιβλίων ήταν πολύ καλή.

Πολύ ωραίο φάινεται το μπλογκ του Βιβλιοθήρα και μάλιστα στ' αριστερά δίνει αρκετές ηλ. διευθύνσεις κι από άλλα παλαιοβιβλιοπωλεία, καλό για εμάς από επαρχία και ομολογουμένως πολύ συναδελφικό απο μέρους τους :)

Κατέβηκα σήμερα Μοναστηράκι και επισκέφτηκα πολλά παλαιοβιβλιοπωλεία. Στην Άστιγγος είναι τα πιο καλά, (αυτά που μου είχε συστήσει ο Επίδοξος), υπάρχουν όμως και άλλα σκόρπια αλλά και πολλοί πάγκοι. Κανείς μπορεί να βρει από κλασσική λογοτεχνία παλιές εκδόσεις έως σύγχρονα βιβλία μεταχειρισμένα και από σπάνια βιβλία που δεν υπάρχουν πια έως βιβλία του 19ου αιώνα. Χρειάζεται υπομονή, ψάξιμο, αυτό ήταν και το μόνο μελανό σημείο καθώς οι πιο πολλοί δεν έχουν αρχειοθέτηση και όσοι έχουν είναι πολύ γενική (Ξένη λογοτεχνία, Ελληνική λογοτεχνία κ.λπ.). Οι τιμές πολύ καλές ενώ υπάρχουν βιβλία από άριστη κατάσταση έως πολύ ταλαιπωρημένα. Επικρατεί η λογική του παζαριού δηλαδή πας ψάχνοντας και ότι βρεις. Βέβαια οι υπεύθυνοι ήταν εξυπηρετικότατοι οπότε θα μπορούσε να τους επισκευτεί και κάποιος που ψάχνει κάτι συγκεκριμένο. Ωραία διαδικασία, πολύ καλή για εμπλουτισμό της βιβλιοθήκης σας.

Εχετε καμια ιδεα τι παιζει με το να πουλησεις-δωρησεις βιβλια σε παλαιοβιβλιοπωλεια?

Εχετε καμια ιδεα τι παιζει με το να πουλησεις-δωρησεις βιβλια σε παλαιοβιβλιοπωλεια?
Φαντάζομαι ότι το να δωρίσεις βιβλία σε παλαιοβιβλιοπωλείο δεν πρέπει να είναι ιδιαίτερα δύσκολο - εκτός αν είναι σε χείριστη κατάσταση και δεν αξίζει τον κόπο να τα πάρει ο παλαιοβιβλιοπώλης).

Τώρα για πώληση, πας και του λες "έχω αυτά κι αυτά τα βιβλία" και αυτός κρίνει αν τον ενδιαφέρουν και σου λέει την τιμή που σου δίνει. Εγώ όλες τις φορές που έχω πωλήσει, έχω αγοράσει κιόλας, δηλαδή στην ουσία δίνω βιβλία συν κάποιο χρηματικό ποσό και παίρνω κάποια άλλα βιβλία. (Ένα μέσο μυθιστόρημα 300-400 σελίδων σ'το αγοράζουν 3-3,5€ και το πουλάνε 7-8€ κατά μέσο όρο. Εξαίρεση αποτελούν τα bell, που τα πουλάνε 3-4€ και δεν ξέρω πόσο σ'τα αγοράζουν).

Σίγουρα δεν θα αρνηθούν να τους τα δωρίσεις :), αλλά γιατί να μην τα πουλήσεις; Οι τιμές που σου τα αγοράζουν είναι πολύ μικρές, πολύ κατώτερες από την πραγματική αξία των βιβλίων, έστω και σαν μεταχειρισμένα που είναι. Εχει μάλιστα πολύ πλάκα, αν ξαναπάς και πετύχεις στα ράφια κανένα βιβλίο που τους πούλησες εσύ, να ρίξεις μια ματιά στην τιμή που του βάζουν τώρα ως πωλητές :χαχαχα:) . Η αλήθεια είναι βέβαια πως δεν μπορούν να κάνουν κι αλλιώς, αφού τα περισσότερα βιβλία που αγοράζουν θα μείνουν πολύ καιρό στα ράφια τους, ίσως και να μην πουληθούν καν. Από το ένα που πουλιέται, κοιτάν να αποσβέσουν και το έξοδο των υπολοίπων, κι άλλωστε κανείς παλιοβιβλιοπώλης δεν έγινε πλούσιος - πλην ίσως αυτών που κάνουν τις δημοπρασίες με παλιά και σπάνια βιβλία.

Παρόλα αυτά κάποιοι παλαιοβιβλιοπώλες αγοράζουν σε καλύτερες τιμές από κάποιους άλλους και έχω την εντύπωση πως αυτοί που έχουν πιο φτηνές τιμές ως πωλητές δίνουν και τις καλύτερες ως αγοραστές. Και εννοείται γίνονται και παζάρια, δε χρειάζεται να δεχθείς την πρωτη τιμή που θα σου πουν.

Βασικα ειναι βιβλια που εμενα μου πιανουν χωρο.... (Βασικα προκειται για μια οικονομικη εγκυκλοπαιδεια που ειχα γραψει και σε ενα αλλο νημα...) Να τα πεταξω δεν μ παει με τιποτα η καρδια....Οποτε και ενα 5 ευρω που λεει ο λογος να βγαλω δεν θα με χαλουσε καθολου :ρ Εκτος και αμα την ανταλλαξω με δυο Λουντεμηδες.... :ρ 12 τομοι ειναι αυτοι!!!!!