"Πηδάτε" όταν διαβάζετε;

Παραλείπεις σελίδες ή παραγράφους όταν διαβάζεις ένα βιβλίο;


  • Total voters
    564

Ίζι

Κυρά των Σκιών
Δεν έχω πηδήξει ποτέ ούτε μία πρόταση. Επίσης διαβάζω πάντα όλες τις εισαγωγές, τους επιλόγους, τις ευχαριστίες, τις υποσημειώσεις, τις περιλήψεις άλλων βιβλίων στα τελευταία φύλλα, τις βιογραφίες των συγγραφέων κ.ο.κ.
 
Δεν ειμαι μουλτιτασκινγΚ με αυτες τις δυο δραστηριότητες. Ειτε πριν, ειτε μετα. Το διαβασμα. Ποτέ κατα τη διάρκεια. Του διαβάσματος. :)))

Δεν παραλειπω ευκολα κομμάτια, αλλά τα διαβαζω στο φτερό, πλάγια, ή σκορπιες λεξεις απο κάθε αράδα.
 
Ναι συνήθως το κάνω, στα κλασσικά επιμένω λίγο περισσότερο. Αλλά αν δω ότι κουράζει και εκεί τότε προσπερνάω.
 
τα βιβλία με έντονη δράση δέν με ελκύουν, κι έτσι πηδάω την έντονη δράση με γρήγορα γεγονότα τύπου σεκάνς και πολλά άτομα. Δέν τα καταλαβαίνω άλλωστε, και δέν κάθομαι να τα αναλύσω.
περιέργως πως, με σαγηνεύουν οι περιγραφές, διότι πιστεύω ότι αποδίδουν αυτό που πραγματικά θέλει να μεταγγίσει ο λογοτέχνης, αλλά και το πνεύμα του καιρού του. Σάν υποδειγματική θεωρώ την περιγραφή της Mme Arnoux στην ''αισθηματική αγωγή'' του φλωμπέρ - στην πρώτη της γνωριμία με τον ήρωα του έργου, θα έλεγε κανείς ''ένα σωστό ιμπρεσσιονιστικό πίνακα''.
βέβαια, κατανοώ κι αυτό που σημείωσε παραπάνω ο φρφλκς, ότι ''βρήκε ανιαρή την περιγραφή των παρισίων της εποχής του ουγκώ'' : λογικότατο το βρίσκω. Η σημειωτική ενός βιβλίου αφορά στον καιρό που συγγράφηκε κι εξηγεί κυρίως εκείνον. Τα πραγματικά ''διαχρονικά'' στοιχεία είναι λίγα και, γι' αυτό, πολύτιμα (ίσως μάλιστα και να μήν είναι κάν διαχρονικά, αφού κάθε εποχή μπορεί να αναγνωρίζει σάν τέτοια εντελώς διαφορετικά πράγματα).

πάντως, κάθε φορά που 'πήδησα' σελίδες, το μετάνοιωσα.
 
Συνήθως αφήνω ένα βιβλίο που με αναγκάζει να "πηδάω" σελίδες, γιατί αυτού του είδους η ανάγνωση με αφήνει ανικανοποίητο. Απαιτώ από έναν συγγραφέα να κρατάει αδιάπτωτο το ενδιαφέρον μου από την πρώτη ως την τελευταία σελίδα.
 
Να αφήσω αδιάβαστες παραγράφους ή σελίδες όχι, να διαβάσω πολύ βιαστικά ναι, το κάνω αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις, όταν έχω να επιστρέψω βιβλίο σε βιβλιοθήκη και πλησιάζει η ημερομηνία επιστροφής προσπαθώ να το τελειώσω εαν δεν το έχω ήδη κάνει. Βέβαια τα αποσπάσματα που περνάω γρήγορα είναι συνήθως περιγραφές που δεν έχουν άμεση σχέση με την πλοκή. Είναι σαν την γαρνιτούρα στο φαγητό, δεν τρώγεται απαραίτητα όλη. :-)
Επίσης όταν διαβάζω μυθιστορήματα που γράφτηκαν πριν από ένα-δυο αιώνες, διαβάζω πολύ γρήγορα σκηνές που γράφτηκαν μόνο και μόνο για να γεμίσει η σελίδα. Για την εποχή όπου γράφτηκαν και εκδόθηκαν οι ιστορίες, αυτή ήταν μια λύση καθώς τα κανονικά βιβλία ήταν πολύ ακριβά και η παραγωγή τους πολυέξοδη. Οι περισσότεροι συγγραφείς όπως ο Δουμάς (μπαμπάς) και ο Ντίκενς έγραφαν σε περιοδικά και το κοινό διάβαζε σταδιακά τις ιστορίες. Βέβαια όταν διάβασα τον Κόμη Μοντεχρίστο, δεν προσπέρασα βιαστηκά ούτε ένα κόμμα.
 
δεν πατάω fast forward σε ταινία...
:ωιμέ: πίστευα πως μόνο εγώ είχα βρει αυτό το κόλπο.
Στα βιβλία δεν είμαι έτσι, ίσα ίσα που προσέχω μη χάσω καμιά οξεία, όταν βλέπω όμως ότι δεν τραβάει-και δεν έχει τραβήξει με πολλά-το παρατάω.
 
Όταν διαβάζω δεν κάνω κανενός είδους πήδημα!
(αλλά μπορεί να διαβάσω λίγο πιο γρήγορα και με λιγότερη προσοχή μακροσκελείς περιγραφές)
 
Μόνο στα βαρετά βιβλία...
Αν βέβαια είναι απάλευτο το βιβλίο απλά δε το διαβάζω, όσες σελίδες και να έχουν μείνει...
 
'Οχι ποτέ, ακόμα και αν είναι εντελώς βαρετά τα όσα διαβάζω. Ακόμα και σε αυτή την περίπτωση, τα ξαναδιαβάζω μέχρι να τα κατανοήσω στον βαθμό που μπορώ.

Νιώθω μεγάλη ικανοποίηση όταν τα διαβάζω όλα και τύψεις αν αφήσω έστω και μια παράγραφο αδιάβαστη.

Φυσικά πάντα, διαβάζω τα βιβλία που με ενδιαφέρουν.Αν κάποιο βιβλίο, δεν με ενδιαφέρει, δεν το αγοράζω καν.
 
Όχι ποτέ εκτός και αν δεν μου αρέσει το βιβλίο οπότε το παρατάω τελείως δεν πηδαω παραγράφους όμως για να το ανακαλύψω αυτό... Να επιστρέφω σε παράγραφο μου συμβαίνει συχνά, όταν διαβαζωντας μπορεί να αφεθεί το μυαλό μου σε άλλες σκέψεις και να έχω "ξεφύγει" απο το κείμενο και απλα το διαβάζω όμως σκέφτομαι άλλα... Οπότε μόλις το αντιλαμβάνομαι επιστρέφω πίσω για να το ξαναδιαβάσω συγκεντρωμενος εκεί..
 
Top