Συνηθως αποφευγω να πηδαω παραγραφους ειδικά εαν το βιβλίο θεωρείται κορυφαίο και εγω το βαριεμαι...λεω δεν μπορει κατι κανω λάθος...εαν η κατασταση συνεχίζεται το αφήνω λυπημένη γιατι εχασα τζαμπα χρόνο...
Το ίδιο κάνω κι εγώ, κι αν δεν αντέχω άλλο το βιβλίο προτιμώ να το παρατήσω.Ποτέ δεν προσπερνάω παραγράφους ή σελίδες, αντίθετα προσπαθώ να διαβάζω προσεκτικά κάθε λέξη. Και όταν νιώθω ότι προσπέρασα αφηρημένος κάποιες σειρές και δεν θυμάμαι καλά το νόημά τους (μου συμβαίνει ιδίως όταν διαβάζω νύχτα και νυστάζω), γυρίζω πίσω και τις ξαναδιαβάζω.
..συμφωνω..Χρυσηίδα το ξέρω ότι θα με πεις σεξοπορνοδιαστροφικό, αλλά ο τίτλος του νηματίου μόνο σε πήδημα σελίδων δεν με παρέπεμψε...![]()
Βερν διαβάζω από 12 χρονών και δεν με κούραζε. Πριν 2 χρόνια είχα ξεπατικώσει πολύ εύκολα τα 2 τελευταία που είχα αφήσει (το Αστέρι του Νότου, και τον Ροβήρο τον Κατακτητή). Ποτέ δεν κουράστηκα από τις περιγραφές, μα τον Δία. Ίσως το ύφος του Βερν είναι αυτό που μου ταιριάζει ή έχω συνηθίσει. Ο Παπαδιαμάντης όντως δεν έχει γράψει πολυσέλιδα έργα αλλά εμένα με κούρασε λίγο η γραφή του. Δεν έχω διαβάσει πολύ Παπαδιαμάντη είναι η αλήθεια και όταν είχα πιάσει τα "Ρόδινα ακρογιάλια" είμουνα άπειρος αναγνώστης. Αν το ξαναπιάσω τώρα ίσως να αλλάξω γνώμη. Ο Βερν όμως είναι εύκολος γι'αυτό και προτείνεται σε νέες ηλικίες. Τώρα σε κάποιους μπορεί να φαίνεται κουραστικός και περιγραφικός δε λέω. Εγώ όμως τον ρουφούσα σαν πορτοκαλάδα και όχι σαν βότκα.αν δεν κάνω λάθος που δεν το λες και τέρας. Εκείνος ο Βερν ... δεν συγκρίνονται με τίποτα.![]()
Ο πατέρας μου είχε αγοράσει όταν είμουνα 6-7 χρονών (κάπου στο 1990-1992) ολόκληρη τη συλλογή των έργων του Ιουλίου Βερν σε εκδόσεις αποσπερίτις. Προφανώς ήτανε η απλουστευμένη γιατί πολύ δύσκολα θα έδινε τόσα λεφτά για να μου αγοράσει βιβλία που δεν θα μπορούσα με τίποτα να διαβάσω μέσα στα επόμενα 10 χρόνια. Οπότε προφανώς θα ξαναπιάσω τον Ιούλιο Βερν στην κανονική του μορφή. Όμως πιστεύω ότι και πάλι δε θα με δυσκολέψει ιδιαίτερα γιατί έχει περάσει στο υποσυνείδητο μου και κατά κάποιο τρόπο έχω ταυτιστεί με τον τρόπο γραφής του.Βιβλιολάτρη, κατά πάσα πιθανότητα ο Βερν που έχεις γνωρίσει είναι απλουστευμένος και συντομευμένος. (Π.χ. εκδόσεις Αστέρος.) Αν γνωρίσεις τα έργα του όπως γράφτηκαν, θα δεις σημαντική διαφορά. ;) Εκτός αν είσαι βέβαιος ότι έχεις διαβάσει τα έργα του στην πλήρη τους μορφή.
Θα το ξεκινήσω τον Απρίλιο!Εθελ, μετα τον '' Μεγα Ανατολικο'' και το '' Αναζητώντας το χαμένο χρόνο'' αν διαβασεις και τον '' Οδυσσεα'' του Τζεϊμς Τζοϋς θα σου φτιαξω αγαλμα.))
Eυχαριστώ! :χεχ:Kαλο κουραγιο!![]()
Κι εγώ νιώθω έτσι. Σαν να μην σέβεσαι τον κόπο του συγγραφέα. Πάντως αν η υψηλή τέχνη είναι ανιαρή, σίγουρα προτιμώ τη χαμηλήΕνας δάσκαλός μου πριν από χρόνια μου' λεγε ότι η υψηλή τέχνη είναι ανιαρή. Κι εννοούσε ακριβώς αυτό, ότι πρέπει να επιμένεις και να συνεχίζεις καρτερικά Κι έτσι πέρασε στο μυαλό μου σαν κάτι "κακό" το να παραλείπω σελίδες.