Πετρόπουλος Ηλίας:" Ένας Κόσμος Υπόγειος"

[video=youtube;KevocVfHT-g]http://www.youtube.com/watch?v=KevocVfHT-g[/video]

Ο Ηλίας Πετρόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1928, σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης και τουρκολογία στο Παρίσι όπου και εγκαταστάθηκε το 1975. Πνεύμα ανήσυχο και ερευνητικό, πολέμιος των ακαδημαϊκών και του κατεστημένου, ο Πετρόπουλος ήταν ο πρώτος λαογράφος στην Ελλάδα που ασχολήθηκε με το "περιθώριο" και κατέγραψε πρόσωπα και πράγματα περιφρονημένα από την επίσημη ιστορία της χώρας του. Έζησε από κοντά ρεμπέτες, αλήτες, μάγκες, πόρνες και ομοφυλόφιλους, φυλακισμένους, συμμορίτες και καταδιωκόμενους, που έγιναν οι 'ήρωες' των βιβλίων του. Ακάματος συγγραφέας και ερευνητής έγραφε μέχρι το 2003 που πέθανε από καρκίνο. Σύμφωνα με τη διαθήκη του, το πτώμα του αποτεφρώθηκε και οι στάχτες του πετάχτηκαν στον υπόνομο.

Αγαπημένος και μισητός ταυτόχρονα.
Όσα βιβλία του είχα (νομίζω σχεδόν όλα) τα χάρισα, εδώ και χρόνια. Δεν θα πω κάτι άλλο στο θαυμάσιο αυτό νήμα, ίσως, να μπουν όσο γίνεται περισσότερα στοιχεία για τον μεγάλο λαογράφο με τα υπέροχα πάθη και τις εμμονές του, που μ' έκαναν ν' αντιδράσω. Ίσως αυτός να ήταν και ο σκοπός του τελικά.

«Αγαπώ τα τσογλάνια και τους χασίκλες, τους κλέφτες, τις πουτάνες, τους ρεμπέτες και τους πούστηδες γιατί μάχονται κάθε μορφή εξουσίας και τους αγαπώ πιο πολύ γιατί τα καταφέρνουν και επιζούν κόντρα στην αστυνομία, κόντρα στον ποινικό νόμο, κόντρα στην απαίσια ηθική των μικροαστών, κόντρα στον φλογερό εαυτό τους».
Ηλίας Πετρόπουλος

Καπνίζω.Καμιά φορά φουμάρω μέχρι σαράντα τσιγάρα τη μέρα. Συχνά, όμως, το τσιγάρο μου καίει ανώφελα, λησμονημένο στο τασάκι, ενώ αναπολώ τις γυναίκες που αγάπησα.
Ηλίας Πετρόπουλος

Από τους πλέον αγαπημένους μου ο Ηλίας Πετρόπουλος, διάβασα αρκετά βιβλία του. Το δε: "Εγχειρίδιο του Καλού Κλέφτη" είναι πεζογραφία-λαογραφία υψηλότατου επιπέδου!

Ηλίας Πετρόπουλος

Έχει ασχοληθεί κανείς με το έργο του Πετρόπουλου??έχετε διαβάσει βιβλία του??

Το Εγχειρίδιο του Καλού Κλέφτη είναι ένα από τα βιβλία που μου έχουν χαρίσει μεγάλη αναγνωστική απόλαυση. Δεν έχω διαβάσει κάτι άλλο δικό του, αν και σχετικά πρόσφατα πήρα άλλα δύο βιβλία ("Ψειρολογία", "Το Αγιο Χασισάκι").

εντυπωσεις θα ηθελα παρακαλω,δενε χω διαβασει βιβλιο του αλλα σαν προσωπικοτητα μου προκαλει τεραστιο ενδιαφερον

..το εγχειρίδιο του απλού κλεφτη το διάβασα μικρός: μού εκανε εντύπωση η τολμηρή γραφή, οι αποκαλύψεις, το ανατρεπτικό πνεύμα. Άλλα βιβλία τα έχω μισοδιαβάσει ή ξεφυλλίσει.
Τα λαογραφικά με τις πόρτες κλπ μου αρέσουν.
Τολμηρός άνθρωπος, ενημερωμένος...αποδόμησε τον Άρη Βελουχιώτη...δεν ξέρω: με ενοχλεί η εξιδανίκευση του περιθωρίου.
Δεν πιστεύω οτι το περιθώριο έχει πολλά υπέροχα και αξιοθαύμαστα άτομα- διαμάντια που ατύχησαν... λόγω της άκαρδης κοινωνίας...κλπ...οκ υπάρχουν και αυτά αλλά είναι λίγα: οι προβληματικές, αντικοινωνικές προσωπικότητες είναι περισσότερες των διαμαντιών.
Και δεν είναι οι παράνομοι και οι πόρνες συνειδητοί "αντιεξουσιαστές"... μάλλον δυσπροσαρμοστικοί τύποι είναι στην πλειοψηφία τους.
Κάποιοι είναι και επικίνδυνοι.
Η εξιδανίκευση και ιδεολογικοποίηση του περιθωρίου απο τον Πετρόπουλο έχει -νομίζω- ιδεολογικά και ναρκισσιστικά κίνητρα.
Θέλει δηλαδή να προκαλέσει ιδεολογικά και να προβληθεί προσωπικά.