Παρακολουθώντας τις εξελίξεις στην εξερεύνηση του διαστήματος

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Αντέρωτα, μήπως έμεινες λίγο πίσω σε αυτές τις εξελίξεις;

Ο Ίλον Μασκ είναι ιδρυτής του PayPal το οποίο τον έκανε δυσεκατομυριούχο. Ενώ άλλος θα έβγαινε στην σύνταξη, ο Ίλον Μασκ ίδρυσε την Τέσλα η οποία κατασκευάζει ηλεκτρικά αυτοκίνητα, τα οποία μάλλον θα κυριαρχήσουν στο μέλλον. Ήδη έχει έναν χρόνο που ξεκίνησε η μαζική παραγωγή. (Ο άνθρωπος έφτιαξε ηλεκτρονικό φορτηγό!). Ενώ άλλος θα έβγαινε και πάλι στην σύνταξη, ο Ίλον Μασκ ίδρυσε την SpaceX, η οποία όχι απλά στέλνει πυραύλους στο διάστημα (και είναι μία από τις δύο εταιρίες στις οποίες αναθέτει η NASA αποστολές), αλλά η οποία έκανε την σημαντική καινοτομία, οι πύραυλοι μετά την πτήση, να μην καταστρέφονται, αλλά να επαναπροσγειώνονται κάθετα κι ελεγχόμενα ώστε να επαναχρησιμοποιηθούν, πράγμα που ελαττώνει σημαντικά το κόστος των αποστολών. Πράγμα, που και πάλι, μπορεί να αλλάξει το μέλλον.

Ο Ίλον Μασκ έχει δηλώσει πως έχει σχέδιο να αποικήσει τον Άρη με πολύν κόσμο (ένα εκατομμύριο ανθρώπους; ) στο εγγύς μέλλον. Πράγμα, που όποιος άλλος και να το έλεγε, θα τον περιγελούσαν, αλλά... όταν προέρχεται από έναν τόσο ικανό άνθρωπο, κάνεις μόκο και αναρωτιέσαι αν πράγματι θα ζήσεις τέτοιες στιγμές. Και μιλάμε για τα επόμενα 5 με 10 χρόνια, το σχέδιο για επανδρωμένες πτήσεις προς Άρη!

Εποίκηση Άρη

Όσον αφορά τους πυραύλους, τελευταία παρουσίασε σχέδιο για μακρινές πτήσεις στον πλανήτη μέσω διαστήματος, όπου και να θελήσεις να πας, αυτό θα διαρκεί το πολύ μισή ώρα.

Οπουδήποτε στην Γη σε μισή ώρα

Ο Ίλον Μασκ είναι ένας οραματιστής κι εργάτης, ένας από τους τύπους που φέρνει το μέλλον στο παρόν.
 
Last edited:

Αντέρωτας

Ξωτικό του Φωτός
Προσωπικό λέσχης
Ναι ειχα ακουσει για το Space X, εποικηση του Αρη κλπ αλλα δεν τα ειχα συνδυασει με προσωπο. Τεσπα, οπως εμαθα τον Στιβ Τζομπς χωρις να εχω χρησιμποπιησει ποτε προιον Apple, με καταφερε ο Μασκ και τον εμαθα κι αυτον :))))
 

Χρυσόστομος

Κοινωνός
Ουτε εγω τον ηξερα τον τύπο. Ουτε αυτον ούτε τα όσα εχει κανει και μας ανεφερε ο Φαρος. Πραγματικά εντυπωσιακα τα επιτευγματα του.. Εμεινα με το στομα ανοιχτό...:αργκ:
 

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Παρότι ποτέ δεν έπαψα να παρακολουθώ τις καταιγιστικές εξελίξεις στην εξερεύνηση του διαστήματος, έμεινα πίσω στο να ενημερώνω αυτό το νήμα. Οπότε με την ευκαιρία της αποστολής αστροναυτών στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ΔΔΣ) από την SpaceX, ευκαιρία να ξαναπιάσω την άκρη του… νήματος.

Σάββατο 30 Μαΐου, 2020: η SpaceX στέλνει για λογαριασμό της NASA δύο αστροναύτες στον ΔΔΣ

Η SpaceX του Elon Musk, έστειλε με επιτυχία δύο αστροναύτες, τους Bob Behnken και Doug Hurley, στον ΔΔΣ. Ο πύραυλος που χρησιμοποιήθηκε ήταν ο Falcon 9 και η κάψουλα στην οποία ταξίδεψαν οι δύο αστροναύτες ήταν τύπου Crew Dragon. Η πρόσδεση έγινε με επιτυχία 19 ώρες μετά την εκτόξευση και οι δύο αστροναύτες ήδη βρίσκονται στον ΔΔΣ.

Bob Behnken και Doug Hurley

Οι δύο αστροναύτες

Γιατί είναι σημαντική αυτή η εκτόξευση;

Οι ΗΠΑ από το 2011 που σταμάτησαν τον πρόγραμμα με τα «διαστημικά λεωφορεία», όπως επικράτησε να τα λέμε στα Ελληνικά (στα Αγγλικά space shuttles) βασίζονταν αποκλειστικά στις ρωσικές αποστολές των Soyuz, από τους οποίους αγόραζαν μια ταξιδιωτική θέση (γύρω στα 80 εκ. δολάρια την μία) για τους αστροναύτες τους. Οπότε είναι η πρώτη επανδρωμένη αποστολή της NASA, από αμερικανικό έδαφος, ύστερα από σχεδόν μια δεκαετία.

Η κάψουλα Crew Dragon

Η κάψουλα Crew Dragon

Είναι επίσης σημαντική διότι αφήνονται πολλά πλέον στον ιδιωτικό τομέα, πράγμα που κατεβάζει το κόστος των αποστολών και επισπεύδει τις τεχνολογικές εξελίξεις. Έχει γίνει ανάθεση στην Boeing και την SpaceX, ώστε να υπάρχει μεταξύ τους ανταγωνισμός, και πράγματι, το σχέδιο για την ώρα δείχνει να αποδίδει.

Είναι τέλος σημαντική, διότι στα άμεσα σχέδια είναι δημιουργία ανθρώπινης βάσης στην Σελήνη καθώς και στον Άρη, πράγματα που μάλλον θα δούμε μέσα στην δεκαετία, όσοι δεν πέσουμε άδοξα από κορονοϊό. :p Η επανδρωμένη αποστολή και ο αγώνας δρόμο στον οποίο φαίνεται να έχει μπει η SpaceX πρώτα απέναντι στον εαυτό της, δείχνουν πως τα σχέδια αυτά είναι άμεσα πραγματοποιήσιμα.

Διαστημικές Στολές

Στις όμορφες λεπτομέρειες της αποστολής οι διαφορετικές διαστημικές στολές. Οι διαστημικές στολές γενικότερα έχουν μια πολύ βαριά αποστολή, να προστατεύσουν τους αστροναύτες από τις ακραίες θερμοκρασίες, και δει από το ψύχος, από τις πιέσεις καθώς και από την κοσμική ακτινοβολία, η οποία είναι θανατηφόρα για τον άνθρωπο. Και βέβαια, να παρέχουν επικοινωνία καθώς και τα χίλια δυο άλλα. Έτσι, οι μέχρι τώρα διαστημικές στολές ήταν αρκετά ογκώδεις.

Η SpaceX έφτιαξε στολές οι οποίες να παρέχουν όλα αυτά που πρέπει και να είναι συνάμα πιο κομψές και πολύ μικρότερες σε όγκο.

Οι στολές της SpaceX αναπτύσσονται στις ίδιες εγκαταστάσεις όπου φτιάχνονται και οι πύραυλοι και οι κάψουλες όπου αναγνωρίζονται, κατά αυτόν τον τρόπο, ως οργανικό στοιχείο αναπόσπαστο από την συνολική αποστολή.


Οι διαστημική στολή της SpaceX

Η έμφαση στην εμφάνιση έχει ως σκοπό, μέσα σε άλλα, να εμπνεύσει την επόμενη γενιά αστροναυτών.
 
Last edited:

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Έγραφα το 2015:
Αυτήν την στιγμή υπάρχουν τουλάχιστον δύο κινήσεις για επανδρωμένη αποστολή στον Άρη. Η μία, και μάλλον η πιο φερέγγυα προσπάθεια, είναι της NASA. H NASA φαίνεται πως σκοπεύει για αρχή να στείλει μια επανδρωμένη αποστολή σε κάποιον αστεροειδή και έπειτα θα στραφεί και για τον Άρη. Το σχέδιό της περιλαμβάνει καί επιστροφή των αστροναυτών.

Η άλλη κίνηση ονομάζεται MARS 1 και είναι πρωτοβουλία ενός Ολλανδού επιχειρηματία (Bas Lansdorp), όπως σωστά λέει ο Αντέρωτας. Σύμφωνα με το δικό τους όραμα όσοι πάνε στον Άρη θα μείνουν εκεί και δεν θα επιστρέψουν.

Δυστυχώς, η πρωτοβουλία MARS 1 έχει δεχτεί πολλή κριτική πως είναι υπεραισιόδοξη στον σχεδιασμό και μάλλον ανέφικτη.
Ενημερωτικά, η MARS ONE τα κατέβασε τα ρολά καθώς δήλωσε χρεοκοπία τον Φεβρουάριο του 2019. Κάποιοι θεωρούν πως υπήρξε απάτη όμως προσωπικά συμμερίζομαι την άλλη άποψη, πως μάλλον, και τουλάχιστον αρχικά, υπήρξε απλά μια αφελής πρωτοβουλία, η οποία φούσκωσε εύκολα από την δίψα της ανθρωπότητας να κάνει το βήμα της σε έναν δεύτερο πλανήτη. Ο Ολλανδός δεν θα εξέθετε τόσο εαυτόν, εάν ξεκινούσε με σκοπό την κομπίνα.

Σε οποιαδήποτε περίπτωση, για την ώρα με SpaceX και NASA, κρατάμε ψηλά το κεφάλι.

▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬

Προτείνω το ακόλουθο βιντεάκι, σε όποιον έχει ενδιαφέρον για το θέμα του νήματος. Πρόκειται για μια ενημέρωση σχετικά με την αποστολή στον Άρη, αλλά και γενικότερα τα άμεσα προγραμματισμένα διαστημικά βήματα. Είναι από το κανάλι του "Martian Colonist" ο οποίος εδώ έκανε μια πολύ καλή δουλειά. Κρατάει 42 λεπτά όμως βλέπεται εύκολα καθώς είναι καλά δομημένο, με καλή αφήγηση και συρραμένα πολύ καλά ανιμέϊσον της NASA και άλλων.

Mars Mission Update: June 2020
Στο επίκεντρο το Starship, που είναι το μεγαθήριο που ετοιμάζει η SpaceX για αποτελεσματικές αποστολές στον Άρη, την Σελήνη και γενικά. Επίσης, γίνεται αναφορά στο πρόγραμμα Artemis της NASA, για βάση στην Σελήνη με επανδρωμένες αποστολές. Και βέβαια, στον εποικισμό του Άρη.

Περιεχόμενα:
0:00 - Introduction
1:16 - Commercial spaceflight
8:27 - SpaceX's Starship
12:30 - Early Starship prototypes
13:38 - Boca Chica Starship assembly site (Είναι οι εγκαταστάσεις της SpaceX)
16:14 - Starship program recap (Jan 2020 - June 2020)
20:34 - Future Starship goals
22:32 - The Artemis Program
25:55 - Artemis Human Landing Systems
27:18 - SpaceX Starship Lunar Campaign
29:29 - Colonising the Moon
35:24 - SpaceX Mars Mission Plans
38:35 - Colonising Mars


Ο άνθρωπος έχει κάνει πολύ καλή δουλειά.
 

Ιαβερης

Κοινωνός
Ψιλοσχετικό με το θέμα: σε μια έγκυρη εκπομπή επιστημονικού περιεχομένου (Αξίζει να το δεις με τη Τατιάνα Στεφανίδου) είχε βγει ένα παιδί που είχε κάνει αίτηση για την αποστολή εποικισμού του Άρη στο άμεσο μέλλον και μίλησε στην διακεκριμένη δημοσιογράφο για το ενδεχόμενο να πάει στον Άρη και να μη ξαναγυρίσει. Πρόκειται για την ίδια αποστολή που λες, Φάρε ή κάποια άλλη;
 

Αντέρωτας

Ξωτικό του Φωτός
Προσωπικό λέσχης
@Ιαβερης δεν εχω ακουσει για καποια παρομοια επιχειρηση, οποτε πιθανοτατα μιλουσε για το ιδιο.

(ακολουθει μικρη γκρινια)
Οταν γεννηθηκα, οπως και οι περισσοτεροι απο μας εδω, ειχαμε ηδη παει στο φεγγαρι, ειχαμε ηδη στειλει ρομποτ στον Αρη να παρει φωτογραφιες, και ειχαμε ηδη στειλει σκαφη για την ακρη του ηλιακου συστηματος. Ολη μου τη ζωη και οσο ακουω για το διαστημα κανενας δεν ξαναπηγε στο φεγγαρι, ουτε αποικησαμε τον Αρη, και ολα οσα ακουω για το διαστημα εχουν να κανουν με αποστολες λεωφορειων σε διαστημικο σταθμο, καθως και αλλες μη επανδρωμενες αποστολες σπαζοντας ολο και περισσοτερα τεχνολογικα ρεκορ.

Παροτι γινονται αυτα τα ρεκορ και ενιοτε ακουω οτι βρισκομαστε "ολο και πιο κοντα στο ταδε", εχω σταματησει να παρακολουθω με ιδιαιτερο ενδιαφερον τις εξελιξεις, γιατι κατα τη διαρκεια της ζωης μου δεν εχω δει να γινεται ουσιαστικα κατι. Μελλοντικες πιθανοτητες οπως πχ για βαση στη σεληνη, τις ακουω εδω και χρονια, καπου-καπου, αλλα δεν ειναι κατι που με κανει να "hold my breath" (που λεμε στο χωριο μου), μεχρι να γινει ενα ουσιαστικό πρωτο βημα.
 

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
@Ιαβερης μάλλον επρόκειτο για το MARS ONE.

Παρεμπιπτόντως, εάν πετύχει το σχέδιο του Ίλον Μασκ για μαζικές πτήσεις προς τον Άρη, το κόστος θα πέσει κάθετα. Προφανώς και πάλι δεν θα πηγαίνει όποιος θέλει, αλλά η δυνατότητα για συμμετοχή στην μετοίκιση θα γίνει, ας πούμε, πιο πιθανή.

@Αντέρωτας έχεις δίκιο. Για καιρό οι επανδρωμένες πτήσεις, που είναι κι οι πιο εντυπωσιακές και τραβηχτικές, περιορίστηκαν στον ΔΔΣ. Ακόμη κι αυτό, όμως, εμένα μου μοιάζει θαυμαστό και η εξερεύνηση του Άρη με ρομπότ, συναρπαστική. Αν το σκεφτείς, το διάστημα έχει μόνιμη παρουσία γήινων (5 αυτήν την στιγμή που μιλάμε) και κατά μία εκδοχή, ο Άρης είναι ένας πλανήτης μόνιμα κατοικημένος από... ρομπότ. :ρ

Έχεις δίκιο στο ότι πέρασαν 5 δεκαετίες άδοξα δίχως επανδρωμένη αποστολή σε ουράνιο σώμα.

Όμως αυτήν την στιγμή η ανθρωπότητα ξαναπιάνει το νήμα. Δες το βιντεάκι του Martian Colonist να ξαναψηθείς.

Το συναρπαστικό με τον Νταγκ και τον Μπομπ, δεν είναι πως πήγαν στον ΔΔΣ. Αυτό συναίβενε σταθερά μέχρι τώρα. Το συναρπαστικό είναι πως αποτελούν το πρώτη βήμα μιας προσπάθειας που έχει πραγματικό σκοπό την εποίκηση Σελήνης και Άρη μέσα στην δεκαετία.
 

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Στα πολύ ενδιαφέροντα «προσεχώς», η NASA στέλνει μέσα στον Ιούλη νέο ρομποτάκι στον Άρη, το Perseverance (Επιμονή). Πιο ενισχυμένο από τα προηγούμενα, με νέες ευθύνες, όπως να δοκιμάσει την επιτόπου παραγωγή οξυγόνου (από το Διοξείδιο του Άνθρακα που υπάρχει άφθονο στον Άρη), θα φέρει κι ένα μικρό ελικοπτεράκι που θα δοκιμαστεί, εάν μπορεί να πετάξει στην πολύ αραιή ατμόσφαιρα του πλανήτη (μόλις το 1% σε πυκνότητα από αυτήν της Γης).Ένα πολύ κατατοπιστικό βιντεάκι για την νέα αυτή αποστολή:
 

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Πέρα από το Perseverance που θα σταλεί στον Άρη από την NASA, υπάρχει μια αντίστοιχη αποστολή από Κίνα στο ίδιο χρονικό παράθυρο.

Η Κίνα ετοιμάζει την αποστολή το Tianwen-1 στον Άρη, η οποία θα αποτελείται από δορυφόρο, ρομποτικό όχημα και άκατο προσεδάφισης! Βέβαια, μιλώντας για Κίνα, καταλαβαίνει κανείς πως υπάρχει όλη η γνωστή μυστικοπάθεια, έτσι που τίποτα να μην είναι πραγματικά ξεκάθαρο ή βέβαιο. Σε οποιαδήποτε περίπτωση, ήδη έχουν προσεδαφίσει ρομποτικό όχημα στην Σελήνη, οπότε δεν φαίνεται να είναι έξω από τις δυνατότητές τους.


Πίσω στην NASA, και στην ανθρώπινη παρουσία στον Άρη, ένα μεγάλο θέμα είναι οι εκεί εγκαταστάσεις. Μια ιδέα είναι να χρησιμοποιηθούν Αριανά υλικά για εκεί οικοδόμηση με τρισδιάστατη εκτύπωση, με πρώτο και καλύτερο τον ρηγόλιθο, δηλ. αυτό το πρωτογενές υλικό από σκόνη και βράχια που υπάρχει σε πλανήτες. (Στην Γη, το χώμα είναι κυρίως προϊόν οργανικής μετατροπής.) Και βέβαια, η ιδέα είναι να μπορούν να δημιουργηθούν δομές που θα προστατεύουν την ανθρώπινη παρουσία από την χαμηλή θερμοκρασία και την θανατηφόρο κοσμική ακτινοβολία.

Έτσι, σε μια προσπάθεια για κίνηση ιδεών, η NASA κάνει ανά καιρούς διαγωνισμούς. Έχω γράψει πριν χρόνια σχετικά στο νήμα.

Η AI SpaceFactory ήταν από τους δύο που ξεχώρισαν σε έναν τέτοιο διαγωνισμό και έπειτα παρουσίασαν το σχέδιο στην πράξη όπου κάνανε εκτύπωση της δομής στο 1/3 του πραγματικού του μεγέθους. Το σχέδιο της AI SpaceFactory ονομάζεται Marsha και πρόκειται για τρισδιάστατη εκτύπωση με πολυμερές ως πρώτη ύλη, δηλ. ένα υλικό με πλαστικές ιδιότητες που μπορεί να δημιουργηθεί από τα εκεί πετρώματα.Η Marsha ήταν ο τελικός νικητής και δείχνει στην πράξη πώς μπορεί να γίνει οικοδόμηση στον Άρη. Εδώ ένα κατατοπιστικό βίντεο:

 

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Πέμπτη, 30 Ιουλίου 2020: Εκτόξευση του ρομποτικού οχήματος (rover) Perseverance, προς τον Άρη, από την NASA

Τα έγραψα δυο αναρτήσεις πιο πάνω, καθώς ήταν στα προσεχώς. Η εκτόξευση πραγματοποιήθηκε με επιτυχία. Αναμένεται να προσεδαφιστεί στον Άρη στις 18 Φεβρουαρίου 2021. Καλοτάξιδο.

Πέμπτη, 30 Ιουλίου 2020: Επιτυχημένο τεστ "στατικής φωτιάς" στο SN-5

Η SpaceX πραγματοποίησε με επιτυχία το τεστ της "στατικής φωτιάς" σε ένα Starship (SN-5) με σχεδόν κανονικό μέγεθος. Το Starship είναι το πολύ μεγάλο σκάφος που ετοιμάζει η SpaceX για μεγαλόπνοα σχέδια, όπως την αποίκιση του Άρη. Τα πράγματα πήγανε καλά και το επόμενο βήμα είναι ένα άλμα ("hop") 150 μέτρων.
 
Last edited:

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Ένας πύραυλος πρέπει να περάσει τουλάχιστον δύο σημαντικά τεστ πριν θεωρηθεί ικανός για ταξίδι. Το ένα είναι το τεστ πίεσης, όπου γεμάτος υγρό άζωτο υπόκειται σε υψηλές πιέσεις (πάνω από 7 bar). Το άλλο είναι το τεστ "στατικής φωτιάς" όπου ο πύραυλος, γεμάτος με καύσιμα, εκτίθεται σε μια εξωτερική πηγή φωτιάς, αρκετά κοντά του. Εάν περάσει αυτά τα δύο πολύ σημαντικά τεστ, το επόμενο βήμα είναι να εκτοξευτεί σε ένα πολύ μικρό ύψος, π.χ. 150 μέτρων. Να κάνει δηλ. ένα μκρό άλμα και να ξαναπροσεδαφιστεί.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείς να αναζητήσεις στο youTube για:
  • spacex starship pressure test
  • spacex starship static fire test
  • spacex starship hop
Δες π.χ. την καταστροφή του SN-4 στην σχετική δοκιμασία.

Εξήγησα πιο πάνω (νομίζω, κι αν όχι, εξηγείται στα βιντεάκια) τί είναι το SN-5. Πρόκειται για πρότυπα του starship τα οποία παίρνουν έναν "σειριακό αριθμό" (SN = Serial Number). Αυτό γίνεται για να υπάρχει μια συνεχής παραγωγή ώστε αν πάει κάτι στραβά να μην χρειαστεί πολύς χρόνος να φτιαχτεί το επόμενο μοντέλο. Μοντέλα παράγονται και δοκιμάζονται το ένα μετά το άλλο.
 
Last edited:

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Τετάρτη, 5 Αυγούστου 2020 : Το SN-5 της SpaceX ολοκληρώνει με επιτυχία άλμα 150 μέτρων

Να και το άλμα 150 μέτρων του SN-5, το οποίο ολοκληρώθηκε με επιτυχία:


Αντιλαμβάνεται κανείς, πως με όλα αυτά, αρχίζει να προκύπτει σιγά-σιγά ένα σκάφος ετοιμόπλοο.
 
Last edited:

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Κυριακή, 2 Αυγούστου 2020 : Ο Doug Hurley κι ο Bob Behnken επιστρέφουν στην Γη

Ύστερα από δυο περίπου μήνες, οι δυο αστροναύτες που πέταξαν μέχρι τον ΔΔΣ με το Crew Dragon της SpaceX, προσθαλασσώθηκαν με επιτυχία, πίσω στον πλανήτη μας.

 
Top