Παρακολουθώντας τις εξελίξεις στην εξερεύνηση του διαστήματος

Φαροφύλακας

Υποθετικός Σοφέρ
Προσωπικό λέσχης
Ποτέ άλλωτε δεν υπήρχε τόση κινητικότητα στην εξερεύνηση του διαστήματος. Κάθε τρεις και λίγο έχουμε κάτι καινούργιο. Πράγματα που κάποτε τα βλέπαμε σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας, σήμερα είναι πραγματικότητα κι όλο αυτό εμένα προσωπικά με συναρπάζει.

Θα έλεγα να έχουμε εδώ το διαστημικό μας ραπόρτο για όσους μας ενδιαφέρει το θέμα, με τις συνεχείς εξελίξεις.

Ειδικά αυτές τις μέρες έχουμε δύο πολύ σημαντικά συμβάντα. Ένα που έγινε εχθές κι ένα που θα λάβει χώρα στις 12 Νοεμβρίου.

28 Οκτωβρίου 2014: Η καταστροφή του πυραύλου Antares

Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός (ΔΔΣ ή αλλιώς ISS) είναι ένα μικρό θαύμα που φροντίζει να υπάρχει μόνιμα ανθρώπινος πληθυσμός στο διάστημα. Ο σταθμός αυτός πρέπει να έχει επικοινωνία με την Γη ώστε να πηγαινοέρχονται αστροναύτες, να υπάρχει ανεφοδιασμός κτλ.

Οι ΗΠΑ για καιρό χρησιμοποιούσαν τα Διαστημικά Λεωφορεία γι’ αυτήν την δουλειά, τα οποία και απέσυραν το 2011. Έκτοτε χρησιμοποιούν τα ρωσικά σογιούζ, τα οποία είναι μίας χρήσης και πολύ έμπιστα. Ας θυμηθούμε πως με τα διαστημικά λεωφορεία υπήρξαν δύο τεράστιες καταστροφές, μία του Τσάλεντζερ κατά την απογείωση και μία του Κολούμπια κατά την επιστροφή, οι οποίες κόστισαν την ζωή δύο πληρωμάτων αστροναυτών.

Οι ΗΠΑ όμως, θέλουν να απεγκλωβιστούν από την εξάρτησή τους από τα ρωσικά Σογιούζ και εδώ και κάμποσα χρόνια έχουν αναθέσει σε εταιρείες την κατασκευή νέων σχετικών λύσεων. Και μία τέτοια είναι τα Cygnus (Κύκνος).

Εχθές, επιχειρήθηκε για τρίτη φορά εκτόξευση ενός Cygnus, πάνω σε έναν πύραυλο τύπου Antares, μια αποστολή η οποία θα μετέφερε στον ΔΔΣ 2,5 τόνους τρόφιμα και άλλα υλικά. Μόνο που ο πύραυλος εξεράγει αμέσως μετά την εκτόξευση.

Εδώ το σχετικό χθεσινό (28 Οκτ. 2014) βίντεο:

[video=youtube;KzL3pkae7SE]http://www.youtube.com/watch?v=KzL3pkae7SE[/video]

Αυτό είναι ένα μεγάλο πλήγμα στην προσπάθεια των ΗΠΑ να αποκτήσουν ένα δικό τους έμπιστο μέσο για επισκέψεις στον ΔΔΣ και, δυστυχώς, γενικότερα για την πρόοδο στην εξερεύνηση του Διαστήματος.

▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬

12 Νοεμβρίου 2014 (προσεχώς) : Η προσεδάφιση του Philae στον Κομήτη 67P/G-C

Οι κομήτες είναι σώματα τα οποία περνούν περιοδικά από τις γειτονιές του Ηλιακού μας Συστήματος. Αποτελούν ένα μυστήριο καθώς είναι οι λιγότερο εξερευνημένοι και συχνά απασχολούν τους επιστήμονες εάν τάχα δεν είναι οι ταχυδρόμοι του διαστημάτος: μήπως στο παρελθόν κουβαλήσαν το νερό εδώ κι εκεί; Ή μήπως ακόμα και την ζωή;


Ο κομήτης 67P/G-C όπως φαίνεται από την "Ροζέτα"

Τί ωραία που θα ήταν αν μπορούσαμε να επισκεφτούμε ένα κομήτη και να ερευνήσουμε την σύστασή του. Ε, αυτό είναι κάτι που συμβαίνει αυτήν την στιγμή. Η ESA έστειλε το 2004 στο διάστημα τον δορυφόρο Rosetta, ο οποίος έκανε ήδη κάμποσες δουλίτσες δεξιά-αριστερά, και ήδη από τον Σεπτέμβρη έχει προχωρήσει στην υλοποίηση μιας πολύ σπουδαίας αποστολής: έχει φτάσει κι έχει μπει σε τροχιά γύρω από τον κομήτη 67P/G-C, ο οποίος αυτόν τον καιρό κάνει την τσάρκα του στα λιμέρια μας, κι είναι προγραμματισμένο να προσεδαφίσει ένα μικρό σκάφανδρο στην επιφάνεια του κομήτη στις 12 Νοεμβρίου. Για να σχηματίσετε μια καλύτερη εικόνα, έχετε κατά νου πως ο 67P/G-C έχει μήκος 4,5 χιλιόμετρα και είναι ακανόνιστος, όπως τον βλέπετε στην φωτογραφία πιο πάνω.

Η ESA έχει ετοιμάσει ένα όμορφο βιντεάκι με τίτλο "Φιλοδοξία", σε μια προσπάθεια να τραβήξει την προσοχή του κοινού. Αξίζει να δείτε και το βιντεάκι (ειδικά τα χαρμάνια του Game of Thrones) κι ακόμα περισσότερο να παρακολουθήσουμε όλοι μαζί την προσεδάφιση στις 12 Νοεμβρίου.

[video=youtube;H08tGjXNHO4]http://www.youtube.com/watch?v=H08tGjXNHO4[/video]


Περισσότερο διάβασμα:
 

Μπου Ραντλι

Κοινωνός
Αυτό το ερώτημα που θέτεις Φάρε παραπάνω για το ρόλο των κομητών,μετεωριτών στη μεταφορά της ζωής είναι η λεγόμενη "Θεωρία της Πανσπερμίας" που διατυπώθηκε για πρώτη φορά από τον Αναξαγόρα και πριν 100 χρόνια πιο ολοκληρωμένα από το Σουηδό φυσικό/χημικό Σβέντε Αρρένιους. Εντυπωσίασε στην εποχή της,αργότερα ξεχάστηκε αλλά τα τελευταία χρόνια άρχισε να επαληθεύεται.Παρακάτω ένα σχετικό βιντεάκι.

[video=youtube;nslvwATxyng]http://www.youtube.com/watch?v=nslvwATxyng[/video]

Όσον αφορά τα διαστημικά λεωφορεία,πολλοί αναλυτές υποστηρίζουν πως θα έπρεπε η Ρωσία να έχει εκμεταλλευτεί γεωπολιτικά πολύ περισσότερο -την προσωρινή ;- αδυναμία των ΗΠΑ στις διαστημικές μεταφορές....
 

Μεταλλαγμένη

Κοινωνός
Τι ωραίο νήμα :γιούπι:

Με μαγεύει ό, τι έχει σχέση με το διάστημα παρόλο που δεν "πιάνω" όλες τις πληροφορίες γιατί μου φαίνονται πολύ επιστημονικές μερικές φορές. Το space race ΗΠΑ-Σοβ. Ένωσης είναι και το αγαπημένο μου θέμα από Ψυχρό Πόλεμο.

Καταπληκτικό το βίντεο "Φιλοδοξία", θα μου άρεσε ακόμα κι αν δεν ήμουν χαρμάνι του Game of Thrones. Αναμένουμε την προσεδάφιση λοιπόν!
 

Φαροφύλακας

Υποθετικός Σοφέρ
Προσωπικό λέσχης
@Μπου, δεν είμαι σίγουρος, πάντως, πως ο Αναξαγόρας εννόησε την πανσπερμία όπως την εννοούν οι επιστήμονες σήμερα. :)

31 Οκτωβρίου 2014 (σήμερα) : Καταστρέφεται στον αέρα, σε δοκιμαστική πτήση το SpaceShipTwo (SS2)

Δεν ήταν καλή βδομάδα για το διάστημα. Μετά την καταστροφή του Cygnus (βλέπε πιο πάνω) πριν λίγο καταστράφηκε SpaceShipTwo (SS2), ένα σκάφος σχεδιασμένο να πετάει σε χαμηλή τροχιά γύρω από την Γη και με την φιλοδοξία να αποτελέσει τουριστική ατραξιόν.

Σήμερα έγινε μια δοκιμαστική πτήση όπου ο SpaceShipTwo ανέβηκε, κατά πώς προβλέπεται, ψηλά στην ατμόσφαιρα φορτωμένο στο σκάφος WhiteKnightTwo κι εκεί απελευθερώθηκε για να συνεχίσει βασισμένο στις δικές του δυνάμεις. Μόνο που κάτι πήγε στραβά κι έγινε μια έκρηξη που το κατέστρεψε και το συνέτριψε στην έρημο Μοχάβι των ΗΠΑ.

Ο ένας πιλότος σκοτώθηκε κι ο άλλος που πρόλαβε να εκτιναχθεί από την θέση του, είναι σοβαρά τραυματισμένος.

:(


1. Το WhiteKnightTwo κουβαλάει σε χαμηλό ύψος το SS2 (στην μέση)


2. Το SS2 έχει αποχωριστεί το WhiteKnightTwo και φεύγει πια μόνο του για μεγαλύτερα ύψη


3. Το δυστύχημα.


4. Φωτογραφία από συντρίμμια μετά το δυστύχημα.


(Οι δυο πρώτες είναι παλιότερες φωτογραφίες, οι άλλες δύο από το δυστύχημα.)
 

Φτωχόπαιδο

Κοινωνός
Μάλλον δεν είναι καιρός για βόλτα στο...διάστημα! Θα περιμένω για αργότερα, μόλις δλδ κατασκευάσουνε κάτι το αξιόπιστο :)))
 

Αντέρωτας

Ξωτικό του Φωτός
Προσωπικό λέσχης
Ζητω συγνωμη προκαταβολικα που θα καψω τη συζητηση σε αλλα μηκη κυματος αλλα στριφογυριζε στο μυαλο μου :)))))

Ηξερα ενα κυριο ο οποιος τριγυρναγε σε κατι αιρεσεις κλπ ... ειχε πει οτι πηγε σε ενα "σεμιναριο" ή ό,τι αλλο κανανε, οπου ειχαν υπνωτισει εναν γκουρου, ο οποιος τοτε μπορουσε να δει λεει το παρελθον και το μελλον. Τονε ρωτησανε αν ποτε παμε στο διαστημα, και ειπε οτι φτασαμε στονΑρη, καναμε εγκαταστασεις, αλλα εγινε ενα τρομερο δυστυχημα και ολο το προτζεκτ εγκαταλειφθηκε.

Μου εκανε εντυπωση οταν το ακουσα γιατι μου φανηκε πολυ ρεαλιστικο και ανθρωπινο ενδεχομενο. Πολυ περισσοτερο απο τα αλλα σεναρια.
 

Φαροφύλακας

Υποθετικός Σοφέρ
Προσωπικό λέσχης
πωπω, Μπου... αυτό το βιβλίο ("Η 3η Εναλλακτική...") έπαιζε πολύ όταν ήμουν πιτσιρικάς την δεκαετία του '80. Αν θυμάμαι καλά ήταν συνομωσιολογικό;
:χμ:
 

Μπου Ραντλι

Κοινωνός
Απολύτως... Το διάβασα στο στρατό,το είχε φέρει ένας επιλοχίας και πέσαμε όλοι με τα μούτρα...
 

Φαροφύλακας

Υποθετικός Σοφέρ
Προσωπικό λέσχης
Αρχίζουν να υπάρχουν ευρήματα για τα αίτια της καταστροφής του SpaceShipTwo της Virgin Galactic. Το σκάφος είχε ένα σύστημα (με το όνομα feathering) για επιβράδυνση, κατά την κάθοδό του από το διάστημα, κατά το οποίο τα φτερά του περιστρέφονταν 90 μοίρες ώστε να βρεθούν σε τέτοια θέση που να υπάρχει μεγάλη αντίσταση με τον αέρα. Αυτό το σύστημα ενεργοποιήθηκε νωρίτερα από ό,τι έπρεπε με αποτέλεσμα την διάλυση του σκάφους.

Υπήρχαν κάμερες μέσα στο σκάφος και οι ειδικοί μελετούν το οπτικό υλικό. Ο κυβερνήτης φαίνεται να κάνει την πρώτη κίνηση, όχι όμως και την δεύτερη, η οποία θα ενεργοποιούσε το σύστημα feathering. Οπότε ακόμα δεν υπάρχει κάποια ολοκληρωμένη, θετική απάντηση στο "γιατί".


Το σύστημα feathering του SpaceShipTwo

Τουλάχιστον έτσι δεν ενοχοποιείται το νέο πλαστικό καύσιμο που ήταν σε δοκιμή, σε αυτήν την πτήση, καθώς οι δεξαμενές βρέθηκαν και δείχνουν πως δεν υπήρξε έκρηξη καυσίμου.

Υποτίθεται πως οι τουριστικές πτήσεις θα ξεκινούσαν τώρα κοντά, αλλά από ό,τι φαίνεται, δυστυχώς, οι επίδοξοι τουρίστες θα πρέπει να περιμένουν. Άνθρωποι που τους περισσεύει το παραδάκι, όπως ο Λιονάρντο ντι Κάπριο, ο Τωμ Χανξ, η Αντζελίνα Τζολή κι ο Τζάστιν Μπίμπερ, έχουν ήδη δώσει προκαταβολές για μια θέση στις πρώτες πτήσεις, σε εισιτήρια που κοστίζουν μόλις 250.000 $.

Εγώ θα ψιλοΐδρωνα στην θέση τους. Καλό και το υποτροχιακό ταξίδι στα σύνορα Γης-διαστήματος όμως... γλυκιά η ζωή... γλυκιά η ζωή...

Οι διερεύνηση των αιτίων του δυστυχήματος, βέβαια, θα συνεχιστεί για πολύν καιρό.
 

Ακατάληπτος

Όμορφο Νιάτο
Εγώ θα ψιλοΐδρωνα στην θέση τους. Καλό και το υποτροχιακό ταξίδι στα σύνορα Γης-διαστήματος όμως... γλυκιά η ζωή... γλυκιά η ζωή...
Ακόμα και αν ο ίδιος ο Richard Branson είχε σκοπό να πάρει μέρος στο παρθενικό ταξίδι στο διάστημα, πιστεύω τώρα ότι έχει second thoughts!
 

Βου Παπ

Κοινωνός
Το ξέρετε πως ο ΔΔΣ (ISS) είναι ορατός; Υπάρχει και εφαρμογή που σου λέει πότε θα είναι ορατός στο σημείο που βρίσκεσαι... Πρέπει να είναι νύχτα, προφανώς, και αν πετύχεις καλή βραδιά, με μεγάλη γωνία θέασης (που σημαίνει πως περνάει σχεδόν από πάνω σου), είναι μαγευτικό... Το καλοκαίρι τον πετύχαμε ένα πρωί, κατά τις 4, και έκανε να διασχίσει το οπτικό μας πεδίο 4 λεπτά. Κινείται αντίθετα από τη φορά της γης. Αυτά!
 

Μεταλλαγμένη

Κοινωνός
Υποτίθεται πως οι τουριστικές πτήσεις θα ξεκινούσαν τώρα κοντά, αλλά από ό,τι φαίνεται, δυστυχώς, οι επίδοξοι τουρίστες θα πρέπει να περιμένουν. Άνθρωποι που τους περισσεύει το παραδάκι, όπως ο Λιονάρντο ντι Κάπριο, ο Τωμ Χανξ, η Αντζελίνα Τζολή κι ο Τζάστιν Μπίμπερ, έχουν ήδη δώσει προκαταβολές για μια θέση στις πρώτες πτήσεις, σε εισιτήρια που κοστίζουν μόλις 250.000 $.
Αν υπάρχει ένα πράγμα για το οποίο ζηλεύω τους πλούσιους, είναι ακριβώς αυτό. Μπορούν πληρώσουν και να ζήσουν έτσι την απόλυτη εμπειρία!!! Εγώ μόνο στον ύπνο μου :γρμβ:
 

Φαροφύλακας

Υποθετικός Σοφέρ
Προσωπικό λέσχης
Νομίζω πως έχει ενδιαφέρουσες περιπέτειες να ζήσει κανείς, και δίχως πολλά λεφτά. :ναι:
 

Μεταλλαγμένη

Κοινωνός
Σίγουρα!! Αλλά ποια από αυτές τις επίγειες περιπέτειες μπορεί να συγκριθεί με την εμπειρία ενός ταξιδιού στο διάστημα; Είναι, κατά την άποψη μου τουλάχιστον ό, τι πιο "ουάου" μπορεί να βιώσει κανείς!!
 

Μπου Ραντλι

Κοινωνός
Αν υπάρχει ένα πράγμα για το οποίο ζηλεύω τους πλούσιους, είναι ακριβώς αυτό. Μπορούν πληρώσουν και να ζήσουν έτσι την απόλυτη εμπειρία!!! Εγώ μόνο στον ύπνο μου :γρμβ:
Μόνο που σ'αυτή τουλάχιστον την περίπτωση μάλλον τους τα παίρνουν κοροιδίστικα,γιατί δεν πρόκειται για το διάστημα με την κυριολεκτική έννοια. Όταν διάβασα πως οι πτήσεις είναι υποτροχιακές σκέφτηκα πως ποντάρουν στην ασχετοσύνη των "εχόντων".
 

Μεταλλαγμένη

Κοινωνός
Νομίζω, Μπου ότι πολλοί απ' αυτούς ενδιαφέρονται μόνο και μόνο για να πουλήσουν μούρη, ότι ήταν οι πρώτοι μη αστροναύτες που το έκαναν και όχι για την πραγματική συγκίνηση του πράγματος. πάντως, μπορεί να μην κάνουν βόλτα στο διάστημα, αλλά τουλάχιστον θα πάρουν μια "γεύση", οπότε δεν λες ότι έδωσαν λεφτά για πέταμα.
 

Μπου Ραντλι

Κοινωνός
Μεταλλαγμένη,όταν εμείς γίνουμε δισεκατομμυριούχοι θα ζητήσουμε να μας κάνουν μία τουλάχιστον κανονική περιστροφή γύρω από τη Γη!!! Όχι κύριε Μπράνσον,δε θα μας τα πάρεις τζάμπα τα λεφτά!!!
 
Top