Πάτρικ Ρόθφας (Patrick Rothfuss) : "Το όνομα του Ανέμου"

Αλανον

Όμορφο Νιάτο


[/FONT]Τίτλος: Το Όνομα του Ανέμου
Πρωτότυπος τίτλος: The Name of the Wind
Συγγραφέας: Πατρικ Ροθφας (Patrick Rothfuss)
Γλώσσα: Αγγλικά
Μετάφραση:Γιώργος Καρατζήμας
Εκδόσεις:Anubis
Έτος έκδοσης:2012
Διαστάσεις: 23x14
Αριθμός σελίδων:856
ISBN: 789604972746


Ένα από τα πιο αναμενόμενα βιβλία φαντασίας των τελευταίων ετών σε όλο τον κόσμο. Πολύ μεγάλα ονόματα της λογοτεχνίας φαντασίας εγραψαν για τον Πατρικ απίστευτους διθυράμβους για την πρώτη μεγάλη του προσπάθεια η οποία αποτελεί μια τριλογία με τίτλο the kingkiller chronicles. Δεν μπορούσε να εχει καλύτερη διαφήμιση από τα σχόλια του μεγάλου Μάρτιν ("Τελικά αυτός ο Ρόθφας είναι πράγματικά καλός").Τον απρίλιο του 2012 ο εκδοτικός οίκος Anubis μας έδωσε τη χαρά να διαβάσουμε το βιβλίο στα ελληνικά.

Η υπόθεση του βιβλίου περιστρέφεται γύρω από τον Κβοθ ο οποίος έχει αποφασίσει να αποσυρθεί φτιάχνοντας μια απομονωμένη ταβέρνα μαζί με τον βοηθό του και ζουν ήρεμα όταν εμφανίζεται καποιος ο οποίος τελικά θα τον πείσει να εξιστορήσει τη ζωή του και να του επιτρέψει να γράψει αυτά τα απομνημονεύματα.

Εκεί ξεκινά το μαγικό ταξίδι στις περιπέτειες του Κβοθ. Tο πρώτο βιβλίο που σας παρουσιάζω περιέχει την αρχική του παιδική ηλικία το θέμα μα τους γονείς του, τη ζωη του στη μεγάλη πόλη και ένα μέρος των ετών του στο Πανεπιστήμιο.
Όλη η ιστορία είναι άκρως συναρπαστικη με φανταστικές περιγραφές οι οποίες είναι μαζεμένες και όχι κουραστικές και με πολύ ευφάνταστες περιπέτειες. Γενικότερα ο συγγραφέας χρησιμοποιεί μικρά σχετικά κεφάλαια οπότε το καθε κομμάτι δεν ειναι καθόλου κουραστικό. Σε καποιους ίσως το πρώτο βιβλίο σας φανεί λίγο σαν χάρυ πόττερ αλλά πιστέψτε με δεν έχει καμία σχέση με τον πιτσιρίκο της Ροουλινγκ.

Εν κατακλείδι πρόκειται για ένα απίστευτο βιβλίο φαντασίας το οποίο το διάβασα σε 3 ημερες (850+ σελίδες:τρέλα:) και όπως έγραψα και στην ιστοσελίδα του εκδοτικού οίκου το μόνο του πρόβλημα είναι το μικρο :σάλια: μέγεθος του.

Σε λίγες μέρες θα έχουμε και στα χέρια μας τον πρώτο τομο του δεύτερου βιβλίου ο οποίος στα αγγλικά λέγεται wise mans fear.
 
Last edited by a moderator:

Μελουζίνα

Όμορφο Νιάτο
Χμ....κάτι μου λέει ότι θα είναι του γούστου μου...ευχαριστούμε για την παρουσίαση Άλανον! Δεν το ήξερα αυτό το βιβλίο. :)
 

Καστάλια

Κοινωνός
Πραγματικά ένα συναρπαστικό βιβλίο, και δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω με το ότι το μόνο πρόβλημά του ήταν το μικρό μέγεθός του. Το δεύτερο ήταν εξίσου καλό, αν και η εξέλιξη του ήρωα παρουσίασε κάποιες αντιφάσεις, κατά την προσωπική μου γνώμη. Απορώ τι στο καλό κάνει ο συγγραφέας τόσους μήνες και δεν τελειώνει το τρίτο...
 
Διάβασα και το Όνομα του ανέμου και το Όσα φοβούνται οι σοφοί. Δεν ασχολούμαι με το είδος και ο λόγος είναι πως μου φαίνεται ανόητο να διαβάζω για μαγείες ως ξεχωριστά ταλέντα και για εκλεκτούς. Αυτό που κάνει τον Rothfuss για 'μενα να ξεχωρίζει είναι πως αναδημιούργησε τον κόσμο, τη θρησκεία, τις αυλές του 18ου αιώνα και κυρίως το μαγικό κόσμο τον οποίο όμως δεν παρουσιάζει σαν μαγεία, αλλά σαν τέχνη και σπουδές βασισμένες στη φυσικοχημεία. Επειδή μ' αρέσει η φυσική και διαβάζω ( τα βιβλία του Serway είναι απ' τα αγαπημένα μου ), αναγνώρισα πολλές ''μαγικές ικανότητες'' που βασίστηκαν σε πραγματικά φαινόμενα. Φοβάμαι όμως πως αυτός είναι και ο λόγος της δυσπραγίας του Rothfuss μετά το Όσα φοβούνται οι σοφοί. Εξάντλησε το σύνολο της Νευτώνειας φυσικής, της Κλασικής μηχανικής και της Ανόργανης κι Οργανικής Χημείας και της Βιολογίας και έχει μείνει με τον ογκόλιθο της Σύγχρονης Φυσικομαθηματικής, της Αναλυτικής και Κβαντικής χημείας και της Μοριακής Βιολογίας που δεν ανήκουν στη σφαίρα της απλής κατανόησης μέσω ιστοριών και παραβολών εύκολα κατανοητών σαν το Νεύτωνα που του 'πεσε το μήλο στο κεφάλι ή σαν τον πύραυλο με τις προωστικές δυνάμεις. Νομίζω πως εκεί βρίσκεται η δυσκολία του στο να συνεχίσει. Αλλά μου άρεσε ο Κβοθ και πιστεύω πως οι κριτικές που διάβασα πριν τα βιβλία που λέγανε πως παρουσιάζεται σαν ο εκλεκτός που τα καταφέρνει όλα εύκολα είναι απόλυτα λανθασμένος. Ίσα ίσα που υπάρχει δυσκολία και πίκρα και μάλιστα αυτά κάνουν το βιβλίο προκλητικό. Επιπλέον, η Ντένα και η Φέλα νομίζω πως η σκιαγράφηση των χαρακτήρων τους γίνεται με απόλυτο σεβασμό στη γυναίκα. Πέρασα όμορφα τις δυο βδομάδες που διάβαζα τα 3 βιβλία. Και επιθυμώ διακαώς τη συνέχεια.
 
Top