Συμφωνώ με αρκετές απόψεις που διάβασα παραπάνω και συνοψίζω στα εξής: είναι σεβαστές οι "καλλιτεχνικές" προτιμήσεις του κάθε ανθρώπου, όπως και κάτι που εμάς μάς ενθουσιάζει, τον άλλο τον αφήνει αδιάφορο και τούμπαλιν. Πιστεύω ότι για αυτές μας τις προτιμήσεις, παίζει ρόλο η γενικότερη παιδεία, το περιβάλλον και τα διάφορα ερεθίσματα που δεχόμαστε από αυτό, αλλά τον σημαντικότερο ρόλο τον παίζουμε εμείς οι ίδιοι, με το τι επιλογές θα κάνουμε τελικά. Και, ευτυχώς, η φύση μας έκανε τόσο ποικίλους!
Διαβάζοντας το θέμα των διαφημίσεων που ανάφερε ο Ρίο, συνειρμικά μου ήρθε στο μυαλό το βιβλίο
Θαυμαστός καινούργιος κόσμος. Αυτήν την καθοδήγηση που αναφέρει το βιβλίο, αν την "μεταφέρουμε" στα δικά μας κοινωνικά και πολιτισμικά πλαίσια, την βλέπουμε και σήμερα. Όπως και μερικά, αλλά και αρκετά χρόνια πριν. Υπήρχε πάντα.
Σίγουρα επηρεαζόμαστε από την τηλεόραση, από τα διάφορα life style περιοδικά και αποκτάμε ασυνείδητα κάποια πρότυπα. Άλλοι σε μεγαλύτερο και άλλοι σε μικρότερο βαθμό. Εξαρτάται βέβαια από την ηλικία - μεγαλώνοντας σε κάποια θέματα ενίοτε αλλάζεις. Όπως και από την διάθεση - όταν θες να ακούσεις, παράδειγμα, ένα πιο "ανάλαφρο" ή πιο 'βαρύ" τραγούδι από αυτά που ακούς συνήθως.
Ένα νήμα που υπάρχει εδώ είναι το αν η
βιβλιοφαγία είναι επίκτητη ή κληρονομική. Έχουν ανταλλαχτεί πολλές απόψεις, αλλά το ενδιαφέρον αποτέλεσμα που βγαίνει είναι ότι, αυτοί που αγαπάνε να διαβάζουν βιβλία δεν είχαν πάντα τα ανάλογα ερεθίσματα. Κάτι μέσα τους τους έκανε ένα
κλικ (μπορεί και
κλακ) και ενέδωσαν στον πειρασμό της βιβλιοφαγίας!
Νομίζω ότι τα μέσα ενημέρωσης θα μπορούσαν να προσφέρουν περισσότερα σε θέματα που έχουν σχέση με τον πολιτισμό, όπως και ότι αυτά που τελικά μας δίνουν, μας επηρεάζουν. Ως ένα σημείο όμως. Αν φανταστώ μια ιδανική κοινωνία, όπου θα προσφέρονταν ισόποσα θεάματα από το ποδόσφαιρο μέχρι την ποίηση και είχαμε το χρόνο, το χρήμα και την διάθεση να παρακολουθήσουμε ότι επιθυμούμε, πιστεύω ότι και πάλι - αν όχι ότι θα κάναμε τις ίδιες ακριβώς επιλογές - το εύρος των επιλογών μας θα έμενε αμετάβλητο. Πάλι κάποιοι θα θέλουν ποδόσφαιρο και κάποιοι άλλοι ποίηση. Και εκεί ακριβώς έγκειται η διαφορετικότητά μας, που την εμπλουτίζουμε με το να ψάχνουμε και να ερευνάμε τα πολιτισμικά πεδία που μας ενδιαφέρουν.
Έντιτ: αν δεν καθυστερούσα τόσο να γράψω την ανάρτησή μου, θα είχα δει την δικιά σου Ιαβέρη και θα έκανα παράθεση το σημείο με την Έφη Σαρρή και τον Ηράκλειτο!