Ο Χόρχε Λουίς Μπόρχες στις εκδόσεις Πατάκη μέσα στο 2013

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Ανά καιρούς είδαμε έργα του Μπόρχες από διάφορους εκδοτικούς οίκους (Ερμής, Printa κτλ.) και πολλοί γεμίσαμε την βιβλιοθήκη μας με τα χαρακτηριστικά βιβλία των εκδόσεων Ύψιλον με το ασημί και μαύρο εξώφυλλο.

Πριν λίγα χρόνια, αντί για τις εκδόσεις Ύψιλον, έβρισκες πια στα βιβλιοπωλεία μοναχά τα άβολα Άπαντα του Μπόρχες από τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα, σε μια ογκώδη έκδοση που μήτε στο κρεβάτι μπορούσες να την διαβάσεις, μήτε μαζί σου μπορούσες να την πάρεις σε κάποια εξόρμηση κι επιπλέον κάποιος που μπορεί να ήθελε μοναχά τις Μυθοπλασίες θα έπρεπε να δώσει γύρω στα 40 € και να τα πάρει όλα.

Κι έπειτα, με το κλείσιμο των Ελληνικών Γραμμάτων ήρθε μια μαύρη εποχή όπου έφτασαν τα έργα του μεγάλου Μπόρχες να είναι δυσεύρετα στα βιβλιοπωλεία.Ευτυχώς, φαίνεται πως ήρθε το τέλος αυτής της εποχής καθώς την σκυτάλη πήρε ο Πατάκης. Η υπόσχεση ήταν πως μέχρι το φθινόπωρο της φετινής χρονιάς (2013) θα είχαμε κάτι κι έτσι σύντομα περιμένουμε να δούμε το φως στα ράφια των βιβλιοπωλείων αλλά και της βιβλιοθήκης μας.

Διαβάζω σε άρθρο του Φεβρουαρίου στο Βήμα:

«Το αργότερο μέχρι το φθινόπωρο του 2013 θα είμαστε έτοιμοι» είπε η ίδια προσθέτοντας ότι «ο προγραμματισμός μας περιλαμβάνει και διάφορα τομίδια με δικά του κείμενα» πέραν του βασικού κορμού που πιθανότατα θα είναι δυο τόμοι για τα πεζά και ένας για την ποίηση - όπως δηλαδή είχαν κυκλοφορήσει από τα «Ελληνικά Γράμματα» - «με κύριο μέλημά μας την έμφαση στην αισθητική των βιβλίων».

Το βέβαιο είναι πως οι εκδόσεις Πατάκη είναι πολύ προσεγμένες όμως, από όσο μπορώ να καταλάβω, πάλι άβολους τόμους με άβολη τιμή θα έχουμε αλλά έστω κι έτσι... θα έχουμε!
 
Last edited:
Σύμφωνα με το απόσπασμα του άρθρου που παρέθεσε ο Φάρος, πιθανότατα τα άπαντα του Μπόρχες να αποτελούνται από δύο τόμους. Ένας για τα πεζά κι ένας για τα ποιήματα αντίστοιχα.
 
Εγώ πάντως αγόρασα πέρσι ένα βιβλίο με τον τίτλο Ιστορίες από τον Ερμή, ο οποίος έκανε ανατύπωση της παλιάς έκδοσης (του '75) το 2012. Επειδή όμως έχω μπερδευτεί, εξηγήστε μου λίγο: άλλο Ιστορίες και άλλο Μυθοπλασίες; Ή πρόκειται για το ίδιο πράγμα μεταφρασμένο αλλιώτικα;

Εγώ μιλάω γι' αυτό:

 

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Μπράβο, Ρόδιε, για τις καλές παραπομπές σου στα σωστά νήματα! :))))

Χαίρομαι που ανατυπώθηκαν "Οι Ιστορίες" από Ερμή. Μάλλον έσπευσε να εκμεταλλευτεί το κενό και καλά έκανε. Άκου να μας αφήσουν δίχως Μπόρχες...!
 
Είναι καλό βιβλίο για να ξεκινήσεις τον Μπόρχες όπως λέει κι ο Φάρος. Οπότε πολύ καλά θα κάνεις αν το πάρεις. :)
 
Πριν λίγες μέρες μου ρώτησα σε (πολύ) μεγάλα βιβλιοπωλεία, δεν είχαν ιδέα, από μένα το άκουσαν... Άσχετοι... :γρμβ:
 
Τώρα τελευταία τα άπαντα του Μπόρχες από τις εκδόσεις Πατάκη τα βλέπω στις βιτρίνες όλων των αθηναίικων βιβλιοπωλείων και τα λιγουρεύομαι. Και ερωτώ: Μπας και τα αγόρασε κανείς από σας, να μας πει την άποψή του; η τιμή βέβαια είναι τσιμπημένη (περίπου 17, 18 ευρώ καθένα απ' τα τρία) αλλά λέω μήπως...
Εγώ έχω τα άπαντα ποιήματα από Ελληνικά Γράμματα (έφαγα τον κόσμο να τα βρω, ενώ οι εκδόσεις είχαν ήδη κλείσει), κάποια βιβλιαράκια τσέπης με ποιήματα στο πρωτότυπο (η libreria española στην οδό Ομήρου είναι για ‘μενα παράδεισος) κι από πεζά, τον ογκώδη τόμο των Ελληνικών Γραμμάτων, ο οποίος είναι πράγματι πολύ άβολος. Αν η μετάφραση του Κυριακίδη ήταν λιγότερο όμορφη και τα ισπανικά μου πιο καλά, θα είχα αναζητήσει το πρωτότυπο και για τα πεζά. Ο δικός μου τόμος δε, είναι σε κατάσταση αποσύνθεσης. Του 'χει σκιστεί το ένα αυτί και έχουν αρχίσει να σκίζονται και εξώφυλλο και οπισθόφυλλο. Κι όλα αυτά, ενώ τον φυλάω ως κόρη οφθαλμού...
Θα ήθελα λοιπόν να αγοράσω την νέα έκδοση, γιατί δεν γίνεται να διαβάζω Μπόρχες και να φοβάμαι μη μου γίνει το βιβλίο φύλλο και φτερό. Οι εκδόσεις Πατάκη εξέδωσαν τα πεζά σε 2 τόμους, το οποίο είναι βέβαια πιο βολικό, πρέπει όμως να πληρώσεις τα άπαντα 2 φορές! Για πείτε λοιπόν όσοι τα αγοράσατε, να ξηλωθώ να πάρω τη νέα έκδοση, να μείνω με την αποσύνθεση ή να το πάρω απόφαση να αγοράσω τα άπαντα του Μπόρχες στα ισπανικά;
 
Top