Ο Πλανήτης με Τραμπ στο τιμόνι της υπερδύναμης

BBC - Τραμπ συνέχεια:

Η αποκάλυψη προκάλεσε αναταράξεις στο BBC. Ο πρόεδρος του οργανισμού Σαμίρ Σαχ ζήτησε συγγνώμη μιλώντας για «σφάλμα κρίσης», ενώ ο γενικός διευθυντής Τιμ Ντέιβι και η επικεφαλής ειδήσεων Ντέμπορα Τέρνες υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους.

Το BBC έλαβε την Κυριακή επιστολή από τους νομικούς του προέδρου, με την οποία ζητείται «πλήρης και δίκαιη ανάκληση» του ντοκιμαντέρ, δημόσια συγγνώμη και «κατάλληλη αποζημίωση» για τη «ζημία που υπέστη». Η προθεσμία για απάντηση λήγει τα μεσάνυχτα της Παρασκευής (22:00 GMT). Η επιστολή προειδοποιεί ότι εάν δεν υπάρξει συμμόρφωση, ο Τραμπ «δεν θα έχει άλλη επιλογή» από το να προσφύγει στη δικαιοσύνη, ζητώντας αποζημίωση τουλάχιστον 1 δισ. δολαρίων. (πηγή Ναυτεμπορική)

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Εντωμεταξύ, η Kamala Harris έχει μια φήμη πως συχνά μιλάει... ακατανόητα (στο ίντερνετ έχει πληθώρα από σχετικά memes). Στην δική της περίπτωση τα κανάλια κάναν ακριβώς το αντίθετο: κάναν edit στις απαντήσεις της ώστε να μοιάζει... κατανοητή. (π.χ.)

Οπότε, στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών είχες έναν υποψήφιο που, σε βαθιά άνια, δεν μπορούσε να σχηματίσει σκέψεις και να δώσει απαντήσεις με ειρμό, και αυτός αντικαταστάθηκε με άλλη υποψήφιο η οποία συχνά μιλούσε ασυνάρτητα. (Και γι' αυτό και η ομάδα της δεν την άφησε να πάει στον Joe Rogan. Σε μια χαλαρή συνέντευξη μιας-δύο ωρών (πράγματα που ο Ομπάμα τα είχε βούτυρο στο ψωμί του) θα έδινε υλικό για memes για μία δεκαετία. Ο Τραμπ πήγε, βέβαια.)

Όμως το πιο ενδιαφέρον είναι άλλο. Όταν ένα κόμμα (το όποιο κόμμα) κατεβαίνει με υποψήφιο που είναι στην κυριολεξία εκτός λειτουργίας (Μπάιντεν) καταλαβαίνεις πως βγάζει μπροστά μια μόστρα, ενώ από πίσω θα κυβερνάει άλλος μηχανισμός, τον οποίο δεν γνωρίζεις.

Ενώ στην περίπτωση του Τραμπ, ο άνθρωπος ασκεί προσωπική πολιτική ίσως περισσότερο από κάθε άλλον προηγούμενο πρόεδρο. Από εκεί και πέρα σίγουρα υπάρχει και ο γνωστός λομπισμός από πίσω, όμως όχι μια απευθείας σκιώδης διακυβέρνηση που μπορούσες να υποθέσεις στην περίπτωση Μπάιντεν.

Last edited:

Φαροφύλακας

Προσωπικό λέσχης
ε μα φωνή, ατάκες, μαλλί, δίνει υλικό :))))
Εμένα μου αρέσουν κάτι τέτοια: The Kiffness - Eating the Cats ft. Donald Trump (Debate Remix):))))

Εντωμεταξύ, για το BBC ξεκίνησε να ξετυλίγεται ένα μεγαλύτερο κουβάρι μεροληψίας, όπως στην κάλυψη των γεγονότων στο Ισραήλ, όπου φαίνεται πως μεροληπτούσαν σταθερά υπέρ της Χαμάς ( π.χ. και π.χ. )

Εντωμεταξύ, είναι κρίμα, διότι ειδικά αυτήν την εποχή με την πόλωση των αλγορίθμων και την ΤΝ να δίνει πια εικόνες και βίντεο που δεν μπορείς να τα ξεχωρίσεις αν είναι ψεύτικα ή αληθινά, η ανάγκη για ανεξάρτητους ειδησεογραφικούς κόμβους, με ανταποκριτές επί του πεδίου ειδήσεων, είναι μεγαλύτερη από ποτέ. Εννοώ πως χρειαζόμαστε το BBC (όμως ανεξάρτητο, όχι αντι-Τραμπ και φιλο-Παλαιστίνιο κτλ.), την Ναυτεμπορική κτλ.

Δυστυχώς, καθαίρεσαν την κεφαλή αλλά δεν αλλάζει έτσι εύκολα το... βαθύ κράτος, ο βαθύς μηχανισμός, ας πούμε, ενός οργανισμού.

ε μα φωνή, ατάκες, μαλλί, δίνει υλικό :))))
Εμένα μου αρέσουν κάτι τέτοια: The Kiffness - Eating the Cats ft. Donald Trump (Debate Remix):))))
Κι εμένα μου αρέσει αυτό το τραγούδι, το είχα αναρτήσει εδώ, μετά την καλή πάσα της @Εστελλ. :)))) Είναι πολύ ευφάνταστος αυτός ο καλλιτέχνης που δημιουργεί συνήθως με έμπνευση από φωνούλες γάτων.

κι είχα ερωτηθεί εδώ σχετικά, τι εννοώ με το "χτυπήματα κάτω απ' την ζώνη", κι είχα δώσει τότε κι ένα παράδειγμα, και να που ήρθε το πλήρωμα του χρόνου να ερμηνεύσει καλύτερα αυτά που έλεγα. Φαντάζομαι πως όλοι θα είδατε την είδηση για το BBC που κατακρίθηκε για μια πραγματικά κατάπτυστη μονταζιέρα όπου κολλήσαν δύο αποσπάσματα του Τραμπ μαζί (από την ίδια ομιλία, παρμένη από διαφορετικά σημεία) ώστε να μοιάζει πως καλούσε τον κόσμο να κάνει ντου στο Καπιτώλιο.
Ναι, το άκουσα και είναι άθλια πρακτική αυτή η μορφή προπαγάνδας από όπου κι αν προέρχεται, μου έρχονται και κάποια παραδείγματα δικά μας τέτοιων πρακτικών που δεν έχουν σημασία για το νήμα να τις αναφέρω, αλλά με κάνουν να αναρωτιέμαι, αφού η αλήθεια θα βγει στο τέλος, γιατί παίρνουν τέτοιο ρίσκο. Αναμένουμε για τις εξελίξεις.

Όσον αφορά τον ίδιο τον Τραμπ, διαβάζω τις παραπάνω αναρτήσεις για την σύγκριση με τους αρχηγούς τις αντίπαλης παράταξης και μου έρχεται στο νου η παροιμία ότι στους τυφλούς βασιλεύει ο μονόφθαλμος. Πέρα από την σύγκριση με άλλους υπάρχουν θέματα και με τον ίδιο, που δεν έχουν απαντηθεί. Για οικονομία χρόνου, αναφέρω τα θέματα που έγραψε η @Καστάλια εδώ:
@Φαροφύλακας, θεωρείς φυσιολογικές όλες τις δοσοληψίες που έχει ο Τραμπ εκμεταλλευόμενος τη θέση του; Ποιος άλλος πρόεδρος θα ήταν στο απυρόβλητο έχοντας πλουτίσει κατά τόσα δις από τότε που ορκίστηκε;
Ή θεωρείς φυσιολογικό να στέλνει ο πρόεδρος το στρατό να αστυνομεύει πόλεις (συμπτωματικά μόνο Δημοκρατικών κυβερνητών) για ψύλλου πήδημα;
Για ποιον άλλον πρόεδρο τα ΜΜΕ θα έκαναν τα στραβά μάτια για το γεγονός ότι κατηγορείται ως παιδόφιλος και συστηματικά αποφεύγει να βγάλει στη φόρα όλα τα αρχεία που αφορούν το θέμα, αντί να βροντοφωνάξει, να, δείτε, είμαι καθαρός;

Μην αναφέρω καν τα ακατάληπτα παραληρήματα στους λόγους που βγάζει.

Πώς εγγράφονται όλα όσα παρατηρούμε στο πλαίσιο μιας λειτουργικής δημοκρατίας;
Αλλά και τα θέματα σχετικά με το περιβάλλον που είχε γράψει ο @ΚρίτωνΓ:

@Φαροφύλακας επέτρεψέ μου να έχω διαφορετική άποψη, έστω και αν τη θεωρώ ελλειπή και αποσπασματική ως προς τα κριτήριά της. Μόνο το κομμάτι κλίμα και περιβάλλον - η αζέντα του Τραμπ που αμφισβητεί την κλιματική κρίση και που είναι υπέρ της πλήρους φιλελεύθερης εκμετάλλευσης περιβαλλοντικών πόρων και ενεργειακής σπατάλης και ενάντια σε οποιαδήποτε διεθνή συμφωνία για το κλίμα, ΕΧΕΙ ΚΕΦΑΛΑΙΩΔΗ διαφορά από τους Δημοκρατικούς. Οπότε επέτρεψέ μου να τον βρίσκω μακράν χειρότερο για το ρόλο των ΗΠΑ στον πλανήτη - και όχι με γεωπολιτικά κριτήρια.
Και για την παρακάτω είδηση:
επί δεύτερης θητείας Τραμπ επιλέγει η πατρίδα μας να γίνει ενεργειακός κόμβος στον στρατηγικό σχεδιασμό των ΗΠΑ.
θα ήθελα από τα μέσα να έχω καλύτερη ενημέρωση. Θέλω η χώρα μου να έχει σωστές και δημιουργικές ευκαιρίες, αλλά ως πολίτης ειλικρινά δεν με έχει εμπνεύσει ούτε ο Τραμπ, ο οποίος για παράδειγμα στην διάσκεψη που γίνεται φέτος για το κλίμα δεν έχει λάβει μέρος, και αναρωτιέμαι με τι κριτήρια θα γίνουμε ενεργειακός κόμβος; Και δεν με εμπνέουν καθόλου οι κινήσεις της σημερινής κυβέρνησης (και αν άλλη κυβέρνηση έκανε τις ίδιες επιλογές πάλι θα έλεγα ότι δεν με εμπνέουν). Με το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ έχουμε δει δυστυχώς να έχουν καταστρέψει έναν πρωτογενή τομέα της χώρας μας, με ότι επιπτώσεις έχει αυτό με τους αγρότες, που εδώ και ένα χρόνο ταλαιπωρούνται επίσης και με την ευλογιά των προβάτων και σύμφωνα με τους ίδιους δεν έχουν γίνει καθόλου σωστές κινήσεις.

Και δεν είναι το μόνο θέμα που με κάνει και αμφιβάλλω, αν το φέρει η κουβέντα θα αναφέρω και άλλα. Οπότε για το συγκεκριμένο θέμα, θα κρατήσω μικρό καλάθι που λένε μέχρι να πληροφορηθώ ως πολίτης τι σημαίνει αυτό για την πατρίδα μου.

Last edited:

Φαροφύλακας

Προσωπικό λέσχης
Νομίζω πως όλη η Ευρώπη αναδιπλώνεται σχετικά με τις ΑΠΕ μπροστά στις ανάγκες του παγκόσμιου ανταγωνισμού.
Η Ναυτεμπορική έχει πολλές εκπομπές αφιερωμένες στο θέμα, όπου μιλάνε οι διάφοροι αναλυτές. Η γενική παραδοχή είναι πως οι νέες συμφωνίες και ο νέος ενεργειακός στρατηγικός σχεδιασμός των ΗΠΑ ευνοεί την Ελλάδα. Μια ευκαιρία που ξεκινάει τώρα και που με λίγη υπομονή και σωστή υποστήριξη θα ανθίσει κάποια στιγμή.

Είναι και ο λόγος των στρατηγικών συμφωνιών της τρέχουσας κυβέρνησης με τις ΗΠΑ και όλου του εξοπλισμού (όταν π.χ. η Ελλάδα έσπευσε να σταθεί στο πλευρό των ΗΠΑ απέναντι στον πόλεμο με την Ρωσία, κι όταν άρχισε να αγοράζει π.χ. φρεγάτες και μαχητικά. Δεν μπορείς να αρχίζεις να αντλείς πλούτο χωρίς να τον έχεις περιτριγυρισμένο με όπλα, ειδικά με μια ανεθωρητική Τουρκία για γείτονα).

Όσο για το ότι ο Τραμπ "είναι στο απυρόβλητο" ή στέλνει στρατό "για ψύλλου πήδημα", που έγραψε η Καστάλλια, δεν συμφωνώ. (Δεν θεωρώ ψύλλου πήδημα π.χ. τους λαθρομετανάστες με ποινικό παρελθόν για την επέμβαση του ICE στο Σικάγο), αλλά δεν θέλησα να ανταπαντήσω γιατί θα έμπαινα σε μακρά κουβέντα, που μου τρώει πολύ χρόνο. Νομίζω πως το μεταναστευτικό θα οδηγούσε σε ακόμη πιο πολωμένη κουβέντα.

Όπως έγραψα εκεί, δεν έχω σκοπό να υπερασπιστώ τον Τραμπ, ή τουλάχιστον όχι σε όλα. Απλά δεν είναι το απόλυτο κακό και έχω περιέργεια να δούμε τον τελικό απολογισμό. Ο απολογισμός της πρώτης 4ετίας του, πάντως, δεν ήταν το χειρότερο που έχουμε δει από ΗΠΑ. Να θυμηθούμε π.χ. τον George W. Bush τον οποίο κάποιος μπορεί να τον πει και "εγκληματία πολέμου", και μιλάω για τον πραγματικά από το πουθενά πόλεμο στο Ιράκ, όπου σκοτώθηκαν μισό εκατομμύριο άμαχοι γιατί... έτσι. Τον βλέπω τώρα έχει σκοτωθεί στις αγαθοεργίες, και φαντάζομαι επειδή έχει πια συνειδητοποιήσει κι ο ίδιος τί έκανε. Κι είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα τί μπορεί να γίνει με πρόεδρο δίχως χαρακτήρα, όπου οι αποφάσεις παίρνονται από ποιος-ξέρει-ποιον πίσω από τον πρόεδρο-βιτρίνα. Ξαναθυμίζω: παρολίγον Μπάιντεν. Παρεμπιπτόντως τουλάχιστον δύο ωραία σχετικά κλιπάκια από Family Guy: 1 & 2:)))) Οπότε από την μία έχουμε τον Gerge W. Bush με 1 εκ. νεκρούς για την πλάκα στο ενεργητικό του κι από την άλλη τον Τραμπ που πασχίζει να τελειώσει πολέμους γιατί το έταξε και γιατί ελπίζει σε μπίσνες. (Όλοι ελπίζουν σε μπίζνες. Αλλά για τους λαούς έχει σημασία αν είναι μπίζνες του Πολέμου ή μπίζνες της Ειρήνης.)

Ο Τραμπ, μάλλον λόγω της αιρετικής, ιδιαίτερης περσόνας που είναι, και της αιρετικής κι ιδιαίτερης πολιτικής αντίληψης που έχει, έχει φάει έναν σκασμό από κριτική, λάσπη και χτυπήματα κάτω απ' την ζώνη. Δεν θυμάμαι προηγούμενο πρόεδρο των ΗΠΑ να δέχτηκε τόση πολωμένη κακία. Για να δούμε όταν λήξει η θητεία του, τον απολογισμό.

(Να κάνω και μια πρόβλεψη, όταν πλησιάσει το τέλος της θητείας του, θα κάνει ό,τι μπορεί να βρει παραθυράκι να ξανακατέβει σε εκλογές για άλλη μια 4ετία στην εξουσία. Αυτό το κουσουράκι, του Πούτιν και του Ερντογάν, το έχει δυστυχώς κι αυτός. Βέβαια, δύσκολα να του βγει, καθώς οι ΗΠΑ έχουν καλύτερες δικλείδες ασφαλείας.)

Κι άλλη μια από τις μεγάλες επιτυχίες του Kiffness :)))) :

Last edited:
Κι άλλη μια από τις μεγάλες επιτυχίες του Kiffness :)))) :

:αγαπώ:

Νομίζω πως όλη η Ευρώπη αναδιπλώνεται σχετικά με τις ΑΠΕ μπροστά στις ανάγκες του παγκόσμιου ανταγωνισμού.
Η Ναυτεμπορική έχει πολλές εκπομπές αφιερωμένες στο θέμα, όπου μιλάνε οι διάφοροι αναλυτές. Η γενική παραδοχή είναι πως οι νέες συμφωνίες και ο νέος ενεργειακός στρατηγικός σχεδιασμός των ΗΠΑ ευνοεί την Ελλάδα. Μια ευκαιρία που ξεκινάει τώρα και που με λίγη υπομονή και σωστή υποστήριξη θα ανθίσει κάποια στιγμή.
Θα το έχω στα υπόψη μου όταν βρω χρόνο, να δω κάποιες εκπομπές, αν και μια συμφωνία δεν είναι σημαντική από μόνη της (αν και όταν δείξει), γιατί σημαντικό ρόλο παίζουν τα μέρη που καταρτίζουν τις συμφωνίες κι ένα από αυτά, ο Τραμπ, δυστυχώς δεν τα πάει καθόλου καλά με το κλίμα.

Φαροφύλακας

Προσωπικό λέσχης
Δεν είναι μία συμφωνία. Είναι ένα πακέτο σημαντικότατων συμφωνιών και είναι επί του εκτελεστικού. Από μία σύμβαση προμήθειας LNG με μεγάλο βάθος ορίζοντα μέχρι συμφωνία για γεωτρήσεις για υδρογονάνθρακες στο Ιόνιο με την συμμετοχή της ExxonMobil, που είναι η μεγαλύτερη ενεργειακή εταιρία στον πλανήτη και για να κουνήσει τον κώλο της και να πάει κάπου, σημαίνει πως όχι απλά κάτι παίζει, αλλά πως παίζει κάτι σημαντικό. Κάπου θυμάμαι τον Ιγνατίου να λέει (αλλά θα μου πάρει χρόνο να βρω σε ποιο βιντεάκι. Κάθε μέρα πρέπει να βλέπω τουλάχιστον 2-3 ρεπορτάζ του) ότι παρευρέθηκε στην Ελλάδα μια πολύ μεγάλη ομάδα από υπουργούς των ΗΠΑ και αξιωματούχους κι όλοι αυτοί δεν έρχονται για την πλάκα.

Επίσης, φαίνεται πως οι Αμερικανοί θα επενδύσουν σε νέα λιμάνια ώστε να αποδυναμωθεί η κινεζική παρουσία σε αυτά (η οποιά υπάρχει π.χ. στο λιμάνι του Πειραιά). Και γενικότερα αυτό που δείχνουν τα πράγματα είναι πως μέσα σε όλον αυτόν τον μεγάλο ενεργειακό σχεδιασμό θα δούμε επενδύσεις και... δουλειές. Ίδωμεν. Ούτε παράφορο ενθουσιασμό θέλει, ούτε μια διαρκή αμφισβητιση.

Επίσης, με Τραμπ επανεργοποιείται ο EastMed που του είχε βάλει ταφόπλακα ο Μπάιντεν (προσωρινή οπως δείξαν τα πράγματα με την αλλαγή κυβέρνησης). Είναι αυτό που έλεγα πιο πάνω. Ένα πράγμα είναι τί είναι η πολιτική Τραμπ για τις ΗΠΑ, άλλο πράγμα τί είναι η πολιτική Τραμπ για τον πλανήτη, κι άλλο πάλι πράγμα πώς επηρεάζει η πολιτική Τραμπ την Ελλάδα. Για την ώρα, η Ελλάδα έχει ευνοηθεί από Τραμπ κι η Τουρκία έχει χάσει σημαντικά (παρότι ο Τραμπ πιάνει τον Ερντογάν από το χεράκι και "ο καλός μου φίλος..." κτλ.) Δηλ. και μόνο το πρόγραμμα των F35 να σκεφτεί κανείς όπου η Τουρκία έσκασε 1,5 δις για να είναι συμπαραγωγός και να πάρει 100 τέτοια μαχητικά (το οποίο θα μας έφερνε τελείως από κάτω) και με δικές τους λάθος κινήσεις και δικές μας σωστές, έφτασε η Ελλάδα να έχει επικαιροποιημένα F16 σε viper (42) + 24 Raphale + να περιμένει 20 F35, και να βρίσκεται τελικώς η Τουρκία από κάτω (η οποία για την ώρα από ειδικούς, π.χ. Εγκολφόπουλος, υπολογίζεται πως δεν έχει πάνω από 50 επιχειρησιακά F16, όχι επικαιροποιημένα!) Και δεν της δώσανε καν πίσω τα χρήματα! Δήλ καί έδωσε 1,5 δις, καί δεν της δίνουν F35 (βέβαια στο μέλλον ποιος ξέρει τί γινεται, αλλά για την ωρα είναι στην απέξω) καί δίνουν F35 στην Ελλάδα! (τα αγοράζουμε βέβαια, δεν τα παίρνουμε τζάμπα. Δυστυχώς κράτος ανοχύρωτο δεν γίνεται ακόμη και με ήσυχους γειτόνους. Με Τουρκία δίπλα, και δει στην πλέον αναθεωρητική της περίοδο με "γαλάζια πατρίδα" κτλ. κι επιπλέον με εξορύξεις απλά θες τα καλύτερα όπλα, να έχεις αβάντζο από τον επιθετικό γείτονα. Να θυμίσω πως η Τουρκία αυτήν την στιγμή που μιλάμε έχει στρατό, κατά βάσιν κατοχικό, μέσα σε Κύπρο, Συρία και Ιράκ και λέει ανοιχτά πως πολλά από τα ελληνικά νησιά της ανήκουν εφόσον δεν είναι αποστρατικοποιημένα. Κι είναι αυτή π.χ. που βοήθησε το Αζερμπαϊτζάν μόλις προχθές να πάρει το Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Πρόκειται για μια επιθετική, επεκτατική χώρα.)

Κι όλα αυτά δεν γίναν από μόνα τους. Π.χ. η τρέχουσα κυβέρνηση έφτιαξε τους σταθμούς επανυγροποίησης φυσικού αερίου ακριβώς για να υπάρχει η υποδομή που μπορεί να δώσει λύσεις στο ενεργειακό πρόβλημα της Ευρώπης και να τραβήξει επενδύσεις. Η όλη στρατηγική τοποθέτηση της Ελλάδας τα τελευταία χρόνια στενά στο πλευρό των ΗΠΑ είναι αυτή που σήμερα οδηγεί στις συμφωνίες. Αυτό φαινόταν ήδη, για όποιον διάβαζε καλά, από όταν π.χ. ο Μητσοτάκης είχε πάει και μιλούσε μία ώρα (!) στο Κονγκρέσο και τον είχαν τσακίσει στο χειροκρότημα. Ήδη η Ελλάδα είχε γίνει δεκτή ως εταίρος στον νέο στρατηγικό ενεργειακό σχεδιασμό των ΗΠΑ. (Αλλιώς γιατί να τον πάρουν εκεί και να του βαράνε μία ώρα παλαμάκια.)

Όλα αυτά θα αργήσουν λιγάκι να αποδόσουν και φυσικά δεν θα γίνουμε Άραβες βουτηγμένοι στα πετροδόλαρα. Η προσδοκία είναι πως σε οικονομικο επιπεδο η Ελλάδα θα αποκτήσει ενεργειακή αυτάρκεια και επιλέον θα έχει εθνικά έσοδα. Όμως θα υπάρξουν κέρδη και σε γεωπολιτικό επίπεδο.

Άλλο πηγα να κοπανίσω εδώ και πιάστηκα να τα γράφω αυτά (όμως είναι ένα θέμα που με ενδιαφέρει αρκετά, να πω την αμαρτωλή μου αμαρτία). Τώρα λοιπόν που βγήκε στην φόρα το Σκάνδαλο με την κοπτοραπτική του BBC, που αρέσκεται να παρουσιάζει τον Τραμπ σαν κακό, αρχίσαν να βγαίνουν τα διάφορα. Εδώ λέει ο Ricky Gervais (4:28-7:45)πως σε μια συνέντευξη που του πήραν τηλεφωνικά, η δημοσιογράφος έγραφε ψέματα και πράγματα που δεν γίναν. Κρίμα ρε παιδί μου. Χρειαζόμαστε όσο ποτέ φερέγγυους ειδησεογραφικούς κόμβους.

Last edited:
Αρχικά να πω ότι αυτό που καταλαβαίνω είναι ότι αλλάζουν οι ισορροπίες της οικονομίας σε παγκόσμιο επίπεδο, so what? Πάντα αυτό γινόταν και πάντα αυτό θα γίνεται όταν διαδέχονται τα κράτη κυβερνήσεις με άλλες πολιτικές.

Προσωπικά, δεν έχω διλλήματα του τύπου Τραμπ - αντιΤραμπ, αλλά βλέπω τα πράγματα πιο απλά: η ουσία είναι να νιώθεις εμπιστοσύνη με τις επιλογές των από "πάνω" σου, κάτι που φροντίσανε με πολλούς και δυνατούς τρόπους να την εξαλείψουν. Μόνο για αυτόν τον λόγο είναι άξιοι συγχαρητηρίων (κι εδώ σίγουρα βαράμε πολλά παλαμάκια!). Συμφωνίες πάντα θα κλείνονται, οι ισορροπίες πάντα θα αλλάζουν, αλλά ο χρόνος θα δείξει αν θα είσαι στην σωστή μεριά της Ιστορίας με τις επιλογές σου. Και ναι, την Ιστορία την γράφουν οι νικητές, αλλά τους πόλεμους κάποιοι τους ξεκινάνε και σε αυτήν την εξίσωση είναι που μπαίνει η εμπιστοσύνη που μεταφράζεται σε κίνητρα.

Έγραψες ένα μίνι άρθρο για τα αμυντικά αεροπλάνα, αλλά ήταν σαν να μην διάβαζα τίποτα, από όσο θυμάμαι τον εαυτό μου πάντα είχαμε την Τουρκία δίπλα μας, πάντα υπήρχαν επεισόδια μικρά - μεγάλα, πάντα φροντίζαμε να εξοπλίζουμε τον πολεμικό μας στόλο. Πάμε παρακάτω.

Επενδύσεις, δουλειές, ενεργειακή αυτάρκεια, εθνικά έσοδα: όλα αυτά είναι μελλοντικά και πολύ συζητήσιμα, αν θα γίνουν και πως θα γίνουν. Γιατί αν γίνουν, που έτσι θα γίνουν, με τις συνθήκες που επικρατούν τώρα στην χώρα μας, σωθήκαμε.

Και όλα τα παραπάνω δεν είναι δογματικές απόψεις, αλλά απόψεις βγαλμένες από την εμπειρία της ζωής, στο τι ζούμε τα τελευταία χρόνια. Και όποτε και όπου και με όποιον τρόπο γίνεται κουβέντα για αυτό, το επικοινωνιακό ποδοσφαιράκι πετάει την μπάλα στην εξέδρα. Και με αυτό τον τρόπο ισοπεδώνουν την εμπιστοσύνη στην δικαιοσύνη και στους θεσμούς (μόνο μια ώρα; μη πω για μια μέρα παλαμάκια είναι η φάση!). Θα μπορούσα να δώσω πολλά παραδείγματα, αλλά θα δώσω τώρα μόνο ένα που μιλάει από μόνο του:

Μέσα σε μια νύχτα στην κυριολεξία βρέθηκαν χρήματα πάνω από μισό εκατομμύριο ευρώ για να ξεκινήσουν οι εργασίες αποκατάστασης (sic!) του χώρου που έγινε το δυστύχημα των Τεμπών και σχεδόν τρία χρόνια μετά κανείς δεν ξέρει ποιος έδωσε την εντολή.

Και θα κλείσω αισιόδοξα την ανάρτησή μου με μια αναφορά στον κ. Δένδια που πριν λίγες μέρες σε κάποιο φόρουμ είπε: "Το πρώτο προαπαιτούμενο είναι η αλλαγή κουλτούρας των ευρωπαϊκών κοινωνιών. Δηλαδή η επιστροφή σε ένα πνεύμα αυτοθυσίας, δηλαδή σε ένα πνεύμα, σε μία κουλτούρα που ο Ευρωπαίος θα έχει μέσα στη συνείδησή του ότι μπορεί να χρειάζεται να θυσιαστεί για να υπερασπίσει τα δικαιώματα αυτά, τα οποία απολαμβάνει.
Σήμερα η Ευρώπη δεν αντέχει να δει φέρετρα με σημαία πάνω, ούτε καν με την ευρωπαϊκή. Οι ΗΠΑ είναι εθισμένες σε αυτό το θέαμα.".

Στο μόνο που νιώθω ότι συμφωνούμε είναι ότι διαφωνούμε, το οποίο δεν είναι κακό, αλλά δεν βλέπω και κάνα φως στο τούνελ και αν τυχόν δεν ξαναπεράσω από αυτό το νήμα, από αστική ευγένεια δηλώνω προκαταβολικά, ότι ο λόγος θα είναι ότι θα δω να ανακυκλώνονται τα ίδια επικοινωνιακά επιχειρήματα.

:)

Last edited:

Φαροφύλακας

Προσωπικό λέσχης
Το να υπάρχουν ή να μην υπάρχουν εξοπλισμοί είναι αυτό που την ώρα την κρίσης βάζει το μπαλάκι γκολ στην μία ή την άλλη εστία. Αλλά ακόμη περισσότερο αυτό που αποτρέπει την ώρα της κρίσης. Η Ευρώπη έζησε για πολλά χρόνια καθησυχασμένη και σε μια παρατεταμένη περίοδο Ειρήνης (με τις μικρές εξαιρέσεις) πράγμα λογικό, μετά την Φρίκη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν θα ξαναϋπάρξει πόλεμος. Και μοιάζει πως έχουμε αρχίσει να πλησιάζουμε σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, καθώς πια οι άμεσες μνήμες του Β' ΠΠ αρχίζουν να απομακρύνονται όλο και περισσότερο.

Μάλλον επειδή δεν παρακολουθείς τα εξοπλιστικά, η Ελλάδα ήταν σε δεινή θέση (και γι' αυτό έσπευσε η τρέχουσα κυβέρνηση να αρχίσει να καλύπτει τα αδιανόητα κενά που είχαμε και συνεχίζουμε να έχουμε π.χ. τώρα κυρίως στην εγχώρια βιομηχανία και στις νέες πολεμικές τεχνολογίες).

Επίσης, οι άνθρωποι έχουμε διαφορετική ανάγνωση για τα πράγματα. Άλλος τα βλέπει μαύρα, άλλος άσπρα, άλλος γκρι. Και αυτό είναι πραγματικά θέμα κουλτούρας αλλά καί ιδεολογίας. Κι εγώ από (μεγάλη) εμπειρία ζωής μιλάω αλλά βλέπεις πως έχω διαφορετικά συμπεράσματα από εσένα για την κατάσταση στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και ίσως και στην ζωή γενικότερα. :)

Μόλις έγινε και συμφωνία με την Ουκρανία, παρεμπιπτόντως. Είναι χρόνια ενός πολύ σημαντικού ενεργειακού σχεδιασμού.

Αντέρωτας

Ξωτικό του Φωτός
Προσωπικό λέσχης
Εγω χωρις να εχω καποιο στοιχειο, πιστευω οτι η Ελλαδα (δηλ. η τσεπη των Ελληνων συγκεκριμενα) δε θα ξεφυγει απο τη μοιρα της. Δεν εχω πιστεψει ουτε δευτερολεπτο οτι "θα φτυνυνει το ρευμα". Αυτο το λεγανε πχ με τις ΑΠΕ, για τις οποιες πληρωνουμε εξτρα τέλος απόσο ξερω, με αποτελεσμα να την πληρωνουμε τζαμπα επειδη δεν αποθηκευεται

Τωρα δεν ξερω τι θα παει στραβα, αλλα ξερω οτι κατι θα παει στραβα. Κατι οτι θα πρεπει να πληρωσουμε εξτρα τις ερευνες και τις εξορυξεις, κατι οτι το κοστος θα "επιστρεψει" εμμεσα με μορφη επιδοματων, υποδομων κλπ, η ενεργεια ΔΕΝ θα φτυνυνει.

🔮

Φαροφύλακας

Προσωπικό λέσχης
Για να δούμε πού θα βγάλει, φίλε @Αντέρωτας

Εγώ είμαι πιο αισιόδοξος αλλά έτσι είναι κι ο χαρακτήρας μου (είμαι από τους ανθρώπους που βλέπουν το ποτήρι μισογεμάτο και το αύριο ευοίωνο :) )

Άσχετα από οτιδήποτε, έχω την αίσθηση πως ζούμε σε έναν παγκόσμιο ιστορικό επανασχεδιασμό.

Last edited:
Απλά για να εξηγήσω τι εννοώ με τα επικοινωνιακά επιχειρήματα:

Στο μόνο που νιώθω ότι συμφωνούμε είναι ότι διαφωνούμε, το οποίο δεν είναι κακό, αλλά δεν βλέπω και κάνα φως στο τούνελ και αν τυχόν δεν ξαναπεράσω από αυτό το νήμα, από αστική ευγένεια δηλώνω προκαταβολικά, ότι ο λόγος θα είναι ότι θα δω να ανακυκλώνονται τα ίδια επικοινωνιακά επιχειρήματα.:)
Εννοώ την σειρά επιχειρημάτων που ως βασικό προτάσσουν την μείωση του προσώπου (δεν γνωρίζω το θέμα και εκφέρω προσωπικές απόψεις λόγω ιδεολογίας) και τα συνοδεύουν με μισές αλήθειες.

Μάλλον επειδή δεν παρακολουθείς τα εξοπλιστικά, η Ελλάδα ήταν σε δεινή θέση (και γι' αυτό έσπευσε η τρέχουσα κυβέρνηση να αρχίσει να καλύπτει τα αδιανόητα κενά που είχαμε και συνεχίζουμε να έχουμε π.χ. τώρα κυρίως στην εγχώρια βιομηχανία και στις νέες πολεμικές τεχνολογίες).

Επίσης, οι άνθρωποι έχουμε διαφορετική ανάγνωση για τα πράγματα. Άλλος τα βλέπει μαύρα, άλλος άσπρα, άλλος γκρι. Και αυτό είναι πραγματικά θέμα κουλτούρας αλλά καί ιδεολογίας. Κι εγώ από (μεγάλη) εμπειρία ζωής μιλάω αλλά βλέπεις πως έχω διαφορετικά συμπεράσματα από εσένα για την κατάσταση στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και ίσως και στην ζωή γενικότερα. :)
Δεν είναι κακό το να μην γνωρίζεις και σημειολογικά να το πάρεις βρισκόμαστε σε ένα χώρο που διαβάζουμε και μαθαίνουμε. Όμως αναφέρεσαι σε μια σωτηρία! της τρέχουσας κυβέρνησης να καλύψει τα αδιανόητα κενά των εξοπλιστικών. Ας υποθέσουμε για την παρούσα συζήτηση ότι δεν μας ενδιαφέρουν αν υπάρχουν άλλα κενά στην χώρα μας και ότι καλώς έπραξαν να τα κλείσουν τα συγκεκριμένα.

Το ερώτημα πάει γιατί είχαμε και συνεχίζουμε να έχουμε τα κενά; Γιατί έκανες μια ανάλυση μίνι άρθρου (και μιας και άρεσε η ποδοσφαιρική παρομοίωση συνεχίζω) που μοιάζει σαν περιγραφή ποδοσφαιρικού αγώνα και τώρα που λες ότι μάλλον επειδή δεν παρακολουθώ δεν ξέρω, δεν μου εξηγείς όμως να μάθω γιατί είχαμε κενά στα εξοπλιστικά.
Μήπως ήταν μια από τις πολλές μνημονιακές υποχρεώσεις που είχαμε τα χρόνια της κρίσης; Και πως ξεκίνησε η κρίση; Μήπως επειδή η σημερινή κυβέρνηση που είχαμε και τότε έδωσε λάθος δημοσιονομικά στοιχεία, δεν το θελε μωρέ, και το έλλειμα ήταν στην πραγματικότητα τριπλάσιο και προσφύγαμε στα Ευρώπας και στις υπογραφές μνημονίων; Πως δημιουργήθηκε αυτό το έλλειμα, μάθαμε ποτέ; Και αν δεν υπήρχε έλλειμμα γιατί υπογράψαμε τόσα μνημόνια;

Αυτό, όπως και το προηγούμενο παράδειγμα (και δεν βάζω άλλα για την ώρα) που έφερα είναι γεγονότα και όχι προσωπικές απόψεις λόγω ιδεολογίας. Προσωπικά όταν επιχειρηματολογώ βάζω μπροστά πρώτα την δικαιοσύνη. Όλα τα παραπάνω τα λέω με καλή διάθεση, δεν μπορείς να έχεις εμπιστοσύνη σε μια κυβέρνηση που ταλανίζεται από σκάνδαλα και δεν αφήνει να τα ερευνήσουν.

Και μια και είπες ότι στην άλλη μεριά του Ατλαντικού κάποιοι τσακίστηκαν στο χειροκρότημα, διαβάζω γιατί:

Το deal ΗΠΑ – ΕΕ
Υπενθυμίζεται ότι το καλοκαίρι, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με την κυβέρνηση Τραμπ για τους δασμούς, η Κομισιόν δεσμεύτηκε να αγοράσει αμερικανικά ενεργειακά προϊόντα αξίας 250 δισ. δολαρίων ετησίως για τρία χρόνια, δηλαδή αθροιστικού ύψους 750 δισ. δολαρίων. Σε συνδυασμό με την απόφαση, σε επίπεδο υπουργών Ενέργειας της ΕΕ, για πλήρη αποκοπή του ρωσικού αερίου έως το 2028, η Γηραιά Ήπειρος καλείται να καλύψει τις ενεργειακές της ανάγκες σχεδόν αποκλειστικά με εισαγόμενο κυρίως από τις ΗΠΑ φυσικό αέριο.
Για να γίνει αυτό απαιτείται να στηθεί τάχιστα μια σύνθετη αλυσίδα logistics, που περιλαμβάνει ένα εκτεταμένο δίκτυο σταθμών επαναεριοποίησης, λιμενικών υποδομών που θα υποστηρίζουν τα πλοία μεταφοράς LNG, ναυπηγικών μονάδων που θα τα συντηρούν, καθώς και ενισχυμένων διασυνδετηρίων αγωγών, ιδίως στα Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη.
Η χρηματοδότηση
Τα κεφάλαια που απαιτούνται για την επιχείρηση αυτή είναι τεράστια. Μέρος τους θα προέλθει από την Αμερικανική Εταιρεία Χρηματοδότησης Ανάπτυξης (DFC – Development Finance Corporation) ή άλλα κρατικά χρηματοδοτικά εργαλεία, ωστόσο είναι βέβαιο πως θα απαιτηθεί και άντληση πόρων από τον ιδιωτικό τομέα.

Καθοριστικής σημασίας, σε αυτό το πλαίσιο, θεωρείται η σύναψη μακροπρόθεσμων συμβολαίων, όπως το 20ετές που υπεγράφη την προηγούμενη εβδομάδα μεταξύ της ελληνικής κοινοπραξίας ATLANTIC – SEE LNG TRADE A.E. (Atlantic See) – που ίδρυσαν ο Όμιλος ΑΚΤΩΡ (60%) και η ΔΕΠΑ Εμπορίας (40%) – και της αμερικανικής Venture Global Inc., παραγωγού LNG.
Και αυτό διότι, διαθέτοντας χειροπιαστά στοιχεία για τα αναμενόμενα έσοδα, οι εταιρείες μπορούν να προσφεύγουν ευκολότερα σε δανεισμό, με τη διασφαλισμένη ορατότητα ροών να διευκολύνει την προσέλκυση χρηματοδότησης και ιδιωτικών κεφαλαίων.

:)

Δεν ξέρω αν έχει συζητηθεί στο ίδιο νήμα νωρίτερα, αλλά Τραμπ και Epstein files….
Καταλαβαίνω (μάλλον) πως λειτουργούν τα πράγματα με ανθρώπους σε τέτοιες θέσεις εξουσίας αλλά κάθε μέρα που περνάει και δεν γίνεται τίποτα για την υπόθεση, κάθε μέρα που ο Τραμπ ξεκάθαρα εμπλεκόμενος καθώς και τόσοι ακόμη ζουν την καθημερινότητα τους σαν να μην έχει συμβεί τίποτα με συγκλονίζει και στεναχωρεί αφάνταστα.

Φαροφύλακας

Προσωπικό λέσχης
@Πεταλούδα βάζεις μεγάλα ερωτήματα που το καθένα απαιτεί χρόνο για ανάλυση.

Στα εξοπλιστικά η Ελλάδα είχε μείνει τραγικά πίσω κι αυτό το ήξεραν όλοι όσοι ασχολούνται με γεωπολιτικά.

Εδώ να πω πως υπάρχουν δύο όψεις στα εξοπλιστικά: α) η αγορά εξοπλισμού από συμμάχους και β) η εγχώρια πολεμική παραγωγή.

Ειδικά σε αυτό το δεύτερο χωλαίνουμε πολύ, ρε παιδί μου. Θυμάμαι να μιλάω (πριν την κρίση) με κοπέλα που εργαζόταν στην ΕΛΒΟ και να μου λέει "δεν κάνουμε σχεδόν τίποτα". Με στεναχωρούσε τότε πολύ αυτή η ολιγωρία.

Στο α θα θυμάσαι την "αγορά του αιώνα" το '80 και μετέπειτα εξοπλιστικά, και δυστυχώς τις μίζες του Τσοχατζόπουλου, που κι αυτό πιστεύω θα το θυμάσαι. Ο Σημίτης ήταν καλός λογιστικής (και τίμιος πολιτικός, πιστεύω) όμως δεν ήταν ο τσάκαλος που χρειάζονται τα γεωπολιτικά και εξού και άλλωστε και τα Ίμια. Και βέβαια ούτε τον Τσοχατζόπουλο κατάφερε να παρακολουθήσει.

Μάλλον περισσότεροι από ένας παράγοντες για αυτήν την ολιγωρία. Ένας, κι ακούγεται γενικός, αλλά έτσι τον νιώθω είναι ότι ένα έθνος, όπως ακριβώς κι ένας άνθρωπος, κάποια στιγμή ατονεί, τεμπελιάζει να κάνει κάτι. Από εκεί και πέρα, σίγουρα και πολύ συγκεκριμένα πράγματα. Ίσως οτι δεν υπήρξε ένα διακυβερνητικός (δηλ. που να ισχύει για όλες τις κυβερνήσεις) στρατηγικός σχεδιασμός. Αυτά δεν είναι πράγματα 4ετίας, αλλά θέλουν πολύ σοβαρό σχεδιασμό σε βάθος χρόνου και μάλλον διακομματική συναίνεση. Και φυσικά τα μνημόνια από 2010 και έπειτα.

Θυμάμαι κάποιον στρατηγό να παραδέχεται (αφότου επανεξοπλιστήκαμε) πως υπήρξε καιρός που είχαμε πρόβλημα ακόμη και στις ρουκέτες.

Όμως παραμένουμε πίσω στο β. Η Τουρκία έχει χτίσει μια καλή πολεμική βιομηχανία και εξάγει (δηλ. φαντάσου σε έναν πόλεμο, και δει παρατεταμένο, αυτοί μπορούν να παράγουν ενώ εμείς θα πρέπει να αγοράζουμε). Κι έχει χτίσει μια δυνατή θέση στην νέα τεχνολογία των drones. Φαντάζομαι πως ακόμη και να μην παρακολουθείτε τα εξοπλιστικά γνωρίζετε πως η Τουρκία τροφοδοτεί με Μπαϊρακτάρ την Ουκρανία. Και δεν πουλάει μόνο εκεί. Κι είναι μια σημαντική τεχνολογία για πολλούς λόγους αλλά ας μην μπούμε τωρα σε αυτό (σαν όχι και τοσο fan fact έχουν χαμηλό κόστος πτήσης. Εάν δεν έχεις αντι-drone ασπίδα, οπως δεν είχε η Ελλάδα, χρειάζεται να σηκώσεις F16 με μεγάλο κόστος πτήσης. Δηλ. μπαίνες μεσα και μονο να τα κυνηγάς.) Βέβαια, με την τρέχουσα κυβέρνηση επιτέλους ξαναπήραν μπρος όλα αυτά. Ξεκίνησε καταρχήν οργάνωση αντι-drone ασπίδας και πρόγραμμα για εγχώρια παραγωγή drone (Αρχύτας κτλ.) Μάλιστα τελευταία έγινε και σχετική άσκηση. Δεν νομίζω πως πλησιάζουμε ακόμη το επίπεδο της Τουρκίας αλλά έγινε η αρχή η οποία είναι το ήμισυ του παντός. Έχουμε μια ελπίδα σε 5 π.χ. χρόνια να έχουμε διορθώσει κάτι σημαντικό από την εκεί ολιγωρία.

Έβαλες ερωτήματα και για το τί οδήγησε στην κρίση. Μακάρι να είχα τις γνώσεις να απαντήσω. Μια ενδιαφέρουσα εκπομπή σχετικά είχε ο οικονομολόγος ο Μαρινάκης στο youTube. Δεν συμφωνώ με τα πάντα όλα όσα λέει στις εκπομπές του (π.χ. δίνει σε μια εκπομπή του έναν λόγο για τις τουρκικές υπερπτήσεις όμως εγώ πιστεύω πως αυτός είναι ένας μόνο λόγος από σύνολο πολλών, κι ούτε καν ο πιο σημαντικός, σε κάτι πολυπαραγωντικό) όμως έχει κατάρτιση κι οι εκπομπές του αξίζουν θέασης. Και φαίνεται και καλό παιδί. :)))) Πιστεύω πως και πάλι ήταν η γενικότερη ολιγωρία ενός λαού και από εκεί και πέρα ίσως πάλι το ίδιο: κάθε κυβέρνηση κοιτούσε να βγάλει την 4ετία της, υποκύπτοντας σε παροχές που απλά δεν θα βγάζαν την αριθμητική καποια στιγμή. Όλα αυτά τα έλεγε ήδη από το '80 ο Στέφανος Μάνος που τότε κανείς μας δεν ήθελε να ακούει και που όλα σκάσανε από το 2009 και έπειτα, χαρτί και καλαμάρι, όπως τα έλεγε αυτός ο τελικά νηφάλιος άνθρωπος που έλεγε αντιδημοφιλείς αλήθειες (οι λαοί προτιμούμε πάντα τους χαρισματικούς δημαγωγούς :)))) )

Για εμένα οι ευθύνες πέφτουν πρωτίστως σε εμάς, τον λαό, και κυρίως στην κακιά κουλτούρα μας, και φυσικά στις κυβερνήσεις που προηγήθηκαν διότι εκείνες ήταν ενταλμένες για μια σωστή διακυβέρνηση. Όμως τεράστια συζήτηση από μόνη της.

Και γι'αυτό που λες στο τέλος, ναι! Είναι ο νέος ενεργειακός στρατηγικός σχεδιασμός ο οποίος βολεύει πρωτίστως τις ΗΠΑ και έπειτα τους συμμάχους της. Π.χ. το LNG είναι δικό της κι εμείς πάμε να παράξουμε υπηρεσία. Λέμε "έλα εδώ, ΗΠΑ. Εμείς είμαστε σταθερός σύμμαχος (όχι σαν την Τουρκία που έχει το ένα πόδι στην βάρκα της Ρωσίας!) Να, κάνουμε σταθμούς επανυγροποίησης, λιμάνια, πέρασέ το από εδώ να το δώσεις στην υπόλοιπη Ευρώπη και θα μου δίνεις, ας πούμε, διόδια" και μαζί θα γίνουν επενδύσεις (σε λιμενικά, φορτοεκφορτωτικά κι ό,τι άλλο) το οποίο σημαίνει ναι, φράγκα για τις εταιρίες, όμως και δουλειές για τον κόσμο και οικονομία που κινείται. Και να πούμε την αλήθεια, αυτός ίσως γίνει κι ένας νέος οικονομικός πυλώνας και μια οικονομία θέλει πυλώνες. Δεν μπορείς να βασίζεις το σύμπαν σου σε έναν μόνο πυλώνα (τουρισμό) γιατί αν πάθει ζημιά, θα βυθιστείς (ό,τι έπαθε η Καστοριά με την γούνα κι η Βενεζουέλα με το πετρέλαιο.)

Και βέβαια, εάν αρχίσει να βγάζει η Exonmobil φυσικό αέριο στο Ιόνιο, εκεί θα έχουμε επιπλέον άμεσα κέρδη, όπως κάτι από την παραγωγή, από φορολόγηση κτλ. μαζί με επιπλέον επενδύσεις, επιπλέον δουλειές κτλ.

Υπάρχει όμως και άλλη παράμετρος. Εμείς έχουμε την Τουρκία να αμφισβητεί κυριότητα νησιών και μαζί θαλάσσιου χώρου έχοντας κάνει επιθετικά βήματα με το παράνομο Τουρκικολιβικό μνημόνιο (δηλ. για όποιον δεν ξέρει, η Τουρκία λέει π.χ. πως ο πλούτος στα νερά γύρω από την Κρήτη ανήκει στην Τουρκία και την Λιβύη*). Έχοντας τις ΗΠΑ στο πλευρό, σε εξορύξεις κτλ. έχεις μια στάτους κβο αναγνώριση των κυριαρχικών δικαιωμάτων. Η Τουρκία δεν θα κινηθεί πολεμικά εκεί που υπάρχουν αμερικανικά συμφέροντα. Και μαζί αρχίζεις να έχεις το αβάντζο του συνεργάτη. (Δες π.χ. τί γίνεται στην Μέση Ανατολή: οι ΗΠΑ δίνουν όπλα καί στο Ισραήλ καί στους Άραβες. Μόνο που το Ισραήλ το έχουν πάντα ένα βήμα μπροστά στην τεχνολογία.)

@Μαίρη λου δεν το έχω παρακολουθήσει το θέμα, μόνο αποσπασματικά από βιντεάκια στο feed μου, αλλά η αίσθησή μου είναι πως ακόμη δεν έχει αποδειχτεί κάτι για τον Τραμπ ή για πολλούς άλλους, πέρα από ότι του κάναν παρέα (Ο Επστιν ήταν μέσα στους κύκλους. Δεν νομίζω πως με όποιον έχει φωτογραφία, σημαίνει πως αυτός πήγαινε οπωσδήποτε και με ανήλικα.) Και νομίζω πως η αίσθηση που μας δίνεται είναι αναλόγως εάν το feed μας είναι από την μία ή την άλλη πλευρά. Το feed μας επηρεάζει πολύ με τον χειρότερο τροπο κι είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε ανεξάρτητους ειδησεογραφικούς κόμβους όπως το BBC. Που να πει κάτι και να ξέρεις πως είναι διασταυρωμένο και απροκατάληπτο (εντωμεταξύ τώρα βγαίνουν κι άλλα στην φόρα για μια προ-Χαμάς αντι-Ισραηλινή προκατάληψη του BBC.)

Αυτες είναι συζητήσεις καλύτερα για από κοντά. Εδώ τρώνε πολύν χρόνο. Νομίζω πως αυτό το μικρό κείμενο το γράφω εδώ και μία ώρα;! :μπρ:

*πωπω μου πήρε λίγο να πετύχω με ποια σειρά μπαίνουν τα /i/:))))

Last edited:
Συμφωνώ και διαφωνώ! Συμφωνώ με το ότι είναι καλύτερο οι συζητήσεις να γίνονται από κοντά και σε ότι αναφέρεις για τους ειδησεογραφικούς κόμβους. Διαφωνώ ως προς το ότι δεν πήγαιναν με ανήλικα καθώς και ότι η ενημέρωση πάνω σε αυτό προκύπτει από το feed μου, αλλά επιφυλάσσομαι να συνεχίσουμε την συζήτηση από κοντά!

Αφήνω και αυτό εδώ, είδα χθες το βράδυ το επεισόδιο και το σκεφτόμουν τώρα που ξύπνησα: https://www.youtube.com/shorts/EJHHiu9fB9A

Last edited:

Φαροφύλακας

Προσωπικό λέσχης
Στο λέω γιατί έχω παρακολουθήσει feed καί από την liberal μεριά (όπως αυτό που έβαλες) καί από την conservative μεριά και παρατήρησα πως ό,τι φιντ βλέπω με παρασύρει να πιστέψω τους ισχυρισμούς της εκατέρωθεν μεριάς (κυρίως με ενδείξεις, όχι αποδείξεις, και το εκάστοτε παλμό του φιντ). Δηλ. δεν το λέω για να υποβαθμίσω εσένα, δεν ξέρω αν έμοιασε έτσι. Το λέω γιατί βλέπω να λειτουργεί έτσι πρώτα απ' όλα σε μένα.

Αν ξανατύχω κάτι που πείθει για το αντίθετο (από αυτό του Όλιβερ εδώ) θα το βάλω, μόνο και μόνο για να δείξω καλύτερα αυτό που λέω.

Η πληροφορία και τα κανάλια της πληροφόρησης έχουν αυξηθεί πολλαπλασιαστικά και νιώθω πως ποτέ άλλοτε η ενημέρωση δεν ήταν τόσο παραπειστική και πολωμένη.

Last edited:
Το καταλαβαίνω και ισχύει, όπου αφιερώσεις λίγο χρόνο μπορεί να σε πείσει για το οτιδήποτε. Θέλει πάρα πολύ ψάξιμο χωρίς να είναι σίγουρο που σταματάει η αλήθεια και που ξεκινάει η παραπληροφόρηση.

Όσον αφορά τα Epstein files, όταν βλέπω τις τοποθετήσεις της άλλης μεριάς, νιώθω, με τις ακρότητες που χρησιμοποιούν για να υποστηρίξουν τις θέσεις τους, να επιβεβαιώνουν τις κατηγορίες εις βάρος τους. Και σταματάω εδώ για να μην γράψω έκθεση και θα επανέλθω από κοντά.

Φαροφύλακας

Προσωπικό λέσχης
Θέλει πάρα πολύ ψάξιμο χωρίς να είναι σίγουρο που σταματάει η αλήθεια και που ξεκινάει η παραπληροφόρηση.
Αυτό ακριβώς. Βλέπεις τα χίλια δυο μέσα σε 5 λεπτά και το καθένα, αν ήθελες να το επιβεβαιώσεις, θέλει ψάξιμο μισής μέρας. Και το χειρότερο, μπήκε τώρα κι η ΤΝ στο παιχνίδι. Βλέπω βιντεάκια που είναι απίστευτα ρεαλιστικά κι είναι φτιαγμένα με ΤΝ. Διακρίνω πολλά τέτοια με χιουμοριστικό χαρακτήρα (όπως αν έχετε τύχει εκείνο το μεγάλο σκυλί που παίρνει το ενοχλητικό τσιουάουα και το ρίχνει μέσα στον κουβά!) ή άλλα που μοιάζουν απόλυτα ρεαλιστικά αλλά δεν μπορεί παρά να είναι εξορισμού πλαστά, από αυτό που παρουσιάζουν (έβλεπα πριν ένα μοντέλο με ένα φόρεμα φτιαγμένο από αληθινά φίδια. Η κοπέλα είχε ινδική προφορά, η γωνία της κάμερας, τα πάντα μοιάζαν ρεαλιστικά, αλλά βέβαια, αυτό που έβλεπα απλά δεν γινεται). Οπότε κάθεσαι και σκέφτεσαι πόσα από αυτά που βλεπω και στο πολιτικό τοπίο κτλ. δεν είναι φτιαχτά ή πειραγμένα.

Ίσως ακούγεται κλισέ αλλά φαίνεται πως ζούμε σε μια... παράξενη εποχή. :πανικός:

Φαροφύλακας

Προσωπικό λέσχης
Αν ξανατύχω κάτι που πείθει για το αντίθετο (από αυτό του Όλιβερ εδώ) θα το βάλω, μόνο και μόνο για να δείξω καλύτερα αυτό που λέω.
@Μαίρη λου μόλις έτυχα κάτι. Ο δικηγόρος θυμάτων του Έπστιν λέει πως ο Τραμπ ήταν ο μόνος που σήκωσε το τηλέφωνο και του έδωσε άνεση χρόνου να μιλήσουνε, πως δεν τον έχει για εμπλεκόμενο και πως του έδωσε πληροφορίες που ήταν πραγματικά χρήσιμες.

Μπήκα σε μικρό κόπο να αναζητήσω εάν ο τύπος στο βίντεο είναι όντως αυτό που λέει το IG post πως είναι, και όντως είναι. Το όνομά του είναι Brad Edwards και η δήλωση είναι στο Newsweek. Δηλ. ο πιο έγκυρος άνθρωπος (από την άποψη πως πληρώνεται από μια πολύ μεγάλη ομάδα άμεσα ενδιαφερομενων ανθρώπων για να ανακαλυφθεί η αλήθεια στην περίπτωση Έπστιν) λέει:

Το μόνο πράγμα που μπορώ να πω για τον Πρόεδρο Τραμπ είναι ότι είναι ο μόνος που το 2009, όταν επέδιδα κλήσεις σε πολλά άτομα, ή τουλάχιστον όταν ειδοποίησα κάποιος ανθρώπους με διασυνδέσεις, πως ήθελα να τους μιλήσω, είναι ο μόνος που σήκωσε το τηλέφωνο και είπε, ‘Ας μιλήσουμε, θα σου δώσω όσο χρόνο θέλεις, θα σου πω ό,τι χρειάζεσαι,’” και πως “ήταν πολύ βοηθητικός με τις πληροφορίες που έδωσε και δεν έδειξε κανένα σημάδι ότι εμπλέκεται σε κάτι ανάρμοστο, αλλά είχε καλές πληροφορίες που αποδείχτηκαν αληθινές και μας βοήθησαν, και δεν χρειάστηκε να τον καλέσουμε να καταθέσει.”

“The only thing I can say about President Trump is that he is the only person who in 2009, when I served a lot of subpoenas on a lot of people, or at least gave notice to some pretty connected people that I wanted to talk to them, he is the only person who picked up the phone and said, ‘Lets just talk, I’ll give you as much time as you want, I’ll tell you what you need to know,’” “Was very helpful in the information he gave and gave no indication whatsoever that he was involved in anything untoward whatsoever but had good information that checked out and that helped us and that we didn’t have to take a deposition of him.”

Προσωπικά τον Τζών Όλιβερ δεν τον έχω στους σούπερ νηφάλιους (γι' αυτό είπα πιο πάνω πως τον προτιμώ στο Community, δεν ηθελα να στο χαλάσω :)))) ). Στα δικά μου μάτια liberal κωμικός με νηφάλια τοποθέτηση είναι ο Bill Maher.

Αλλά η κουβέντα ήταν για το feed. Αναλόγως πού κλίνει το feed μας, μας πείθει και για άλλα πράγματα.

Δεν ξέρω ποιος είναι εμπλεκόμενος. Π.χ. διαχρονικά λένε για τους Κλίντον. Όμως ούτε για αυτούς δεν μπορώ να είμαι βέβαιος.

____

Μιας κι έλεγα για εξοπλιστικά, υπεγράφη συμφωνία για συνεργασία Ελλάδας Ουκρανίας σε drone (αέρα και θάλασσας). Η συμφωνία προβλέπει την παραγωγή τέτοιων drones σε ελληνικά ναυπηγεία, με τη συμμετοχή ελληνικών εταιρειών και τη χρήση ουκρανικής τεχνολογίας όπου τα σκάφη αυτά θα χρησιμοποιηθούν από τις ενόπλες δυνάμεις και των δύο χωρών. Γιατί είναι αυτό ενδιαφέρον: Η Ουκρανία κληρονόμησε από την Σοβιετική Ένωση σχετική τεχνογνωσία την οποία με τον πόλεμο ανέπτυξε. Θα θυμάσατε πόσα ρωσικά καράβια βύθισε με τα θαλάσσια μη επανδρωμένα κι εκεί είναι και η δύναμη αυτής της τεχνολογίας. Με ελάχιστο (συγκριτικά) κόστος καταφέρνεις πολύ κοστοβόρα πλήγματα.

Εμείς έχουμε τα ναυπηγεία (που για πολλά χρόνια χάσκαν άπραγα και που με την τελευταία κυβέρνηση άρχισαν να ξαναπαίρνουν επιτέλους μπρος, με πρώτα και καλύτερα τα ιστορικά ναυπηγεία Σκαραμαγκά και νομίζω με ένα ιδιαίτερο προσωπικό ενδιαφέρον που έβαλε εκεί ο κατά τ' άλλα αμφιλεγόμενος Άδωνις Γεωργιάδης, αλλά καί τα Ναυπηγεία Ελευσίνας που πηγαίναν για κλείσιμο) και η Ουκρανία την τεχνολογία drones η οποία, όπως καταλαβαίνει κανείς, θα μας μεταδοθεί. Δηλ. ένα εύκολο βήμα μπροστα σ' έναν σημαντικό τομέα όπου μείναμε πίσω.

Είναι τα κέρδη που έχεις όταν πάρεις ξεκάθαρη πλευρά σε ιστοριά τεκταινόμενα κι ένας από τους λόγους που σπεύσαμε να βοηθήσουμε την Ουκρανία και δώσαμε και εξοπλισμό. Είναι ο ίδιος λόγος π.χ. που ο Βενιζέλος πάσχιζε να μπει στον Πόλεμο τότε, στο πλευρό των συμμάχων. Βάζεις όπλα για να πάρεις κέρδη.

Βέβαια, δεν μπορεί να είναι όλοι ευχαριστημένοι. Π.χ. οι Ρώσοι τσινάνε (βγήκε πάλι η Ζαχάροβα κι έκανε μια δήλωση). Όμως η Ρωσία έχει πολύ μεγαλύτερους εχθρούς από την Ελλάδα αυτήν την στιγμή και νομίζω πως αντιλαμβάνεται ότι η Ελλάδα δεν έχει φυσική έχθρα προς την Ρωσία αλλά ενδιαφέρεται για τα δικά της υπαρξιακά υπό την απειλή της Τουρκίας. (και π.χ. ο εξοπλισμός που δώσαμε στην εχθρά της Ουκρανία ήταν κατά βάσιν αμυντικός, όχι επιθετικός).

Last edited: