@Πεταλούδα βάζεις μεγάλα ερωτήματα που το καθένα απαιτεί χρόνο για ανάλυση.
Στα εξοπλιστικά η Ελλάδα είχε μείνει τραγικά πίσω κι αυτό το ήξεραν όλοι όσοι ασχολούνται με γεωπολιτικά.
Εδώ να πω πως υπάρχουν δύο όψεις στα εξοπλιστικά:
α) η αγορά εξοπλισμού από συμμάχους και
β) η εγχώρια πολεμική παραγωγή.
Ειδικά σε αυτό το δεύτερο χωλαίνουμε πολύ, ρε παιδί μου. Θυμάμαι να μιλάω (πριν την κρίση) με κοπέλα που εργαζόταν στην ΕΛΒΟ και να μου λέει "δεν κάνουμε σχεδόν τίποτα". Με στεναχωρούσε τότε πολύ αυτή η ολιγωρία.
Στο α θα θυμάσαι την "αγορά του αιώνα" το '80 και μετέπειτα εξοπλιστικά, και δυστυχώς τις μίζες του Τσοχατζόπουλου, που κι αυτό πιστεύω θα το θυμάσαι. Ο Σημίτης ήταν καλός λογιστικής (και τίμιος πολιτικός, πιστεύω) όμως δεν ήταν ο τσάκαλος που χρειάζονται τα γεωπολιτικά και εξού και άλλωστε και τα Ίμια. Και βέβαια ούτε τον Τσοχατζόπουλο κατάφερε να παρακολουθήσει.
Μάλλον περισσότεροι από ένας παράγοντες για αυτήν την ολιγωρία. Ένας, κι ακούγεται γενικός, αλλά έτσι τον νιώθω είναι ότι ένα έθνος, όπως ακριβώς κι ένας άνθρωπος, κάποια στιγμή ατονεί, τεμπελιάζει να κάνει κάτι. Από εκεί και πέρα, σίγουρα και πολύ συγκεκριμένα πράγματα. Ίσως οτι δεν υπήρξε ένα διακυβερνητικός (δηλ. που να ισχύει για όλες τις κυβερνήσεις) στρατηγικός σχεδιασμός. Αυτά δεν είναι πράγματα 4ετίας, αλλά θέλουν πολύ σοβαρό σχεδιασμό σε βάθος χρόνου και μάλλον διακομματική συναίνεση. Και φυσικά τα μνημόνια από 2010 και έπειτα.
Θυμάμαι κάποιον στρατηγό να παραδέχεται (αφότου επανεξοπλιστήκαμε) πως υπήρξε καιρός που είχαμε πρόβλημα ακόμη και στις ρουκέτες.
Όμως παραμένουμε πίσω στο
β. Η Τουρκία έχει χτίσει μια καλή πολεμική βιομηχανία και εξάγει (δηλ. φαντάσου σε έναν πόλεμο, και δει παρατεταμένο, αυτοί μπορούν να παράγουν ενώ εμείς θα πρέπει να αγοράζουμε). Κι έχει χτίσει μια δυνατή θέση στην νέα τεχνολογία των drones. Φαντάζομαι πως ακόμη και να μην παρακολουθείτε τα εξοπλιστικά γνωρίζετε πως η Τουρκία τροφοδοτεί με Μπαϊρακτάρ την Ουκρανία. Και δεν πουλάει μόνο εκεί. Κι είναι μια σημαντική τεχνολογία για πολλούς λόγους αλλά ας μην μπούμε τωρα σε αυτό (σαν όχι και τοσο fan fact έχουν χαμηλό κόστος πτήσης. Εάν δεν έχεις αντι-drone ασπίδα, οπως δεν είχε η Ελλάδα, χρειάζεται να σηκώσεις F16 με μεγάλο κόστος πτήσης. Δηλ. μπαίνες μεσα και μονο να τα κυνηγάς.) Βέβαια, με την τρέχουσα κυβέρνηση επιτέλους ξαναπήραν μπρος όλα αυτά. Ξεκίνησε καταρχήν οργάνωση αντι-drone ασπίδας και πρόγραμμα για εγχώρια παραγωγή drone (Αρχύτας κτλ.) Μάλιστα τελευταία έγινε και σχετική άσκηση. Δεν νομίζω πως πλησιάζουμε ακόμη το επίπεδο της Τουρκίας αλλά έγινε η αρχή η οποία είναι το ήμισυ του παντός. Έχουμε μια ελπίδα σε 5 π.χ. χρόνια να έχουμε διορθώσει κάτι σημαντικό από την εκεί ολιγωρία.
Έβαλες ερωτήματα και για το τί οδήγησε στην κρίση. Μακάρι να είχα τις γνώσεις να απαντήσω. Μια ενδιαφέρουσα εκπομπή σχετικά είχε ο οικονομολόγος ο Μαρινάκης στο youTube. Δεν συμφωνώ με τα πάντα όλα όσα λέει στις εκπομπές του (π.χ. δίνει σε μια εκπομπή του έναν λόγο για τις τουρκικές υπερπτήσεις όμως εγώ πιστεύω πως αυτός είναι ένας μόνο λόγος από σύνολο πολλών, κι ούτε καν ο πιο σημαντικός, σε κάτι πολυπαραγωντικό) όμως έχει κατάρτιση κι οι εκπομπές του αξίζουν θέασης. Και φαίνεται και καλό παιδί.

Πιστεύω πως και πάλι ήταν η γενικότερη ολιγωρία ενός λαού και από εκεί και πέρα ίσως πάλι το ίδιο: κάθε κυβέρνηση κοιτούσε να βγάλει την 4ετία της, υποκύπτοντας σε παροχές που απλά δεν θα βγάζαν την αριθμητική καποια στιγμή. Όλα αυτά τα έλεγε ήδη από το '80 ο Στέφανος Μάνος που τότε κανείς μας δεν ήθελε να ακούει και που όλα σκάσανε από το 2009 και έπειτα, χαρτί και καλαμάρι, όπως τα έλεγε αυτός ο τελικά νηφάλιος άνθρωπος που έλεγε αντιδημοφιλείς αλήθειες (οι λαοί προτιμούμε πάντα τους χαρισματικούς δημαγωγούς

)
Για εμένα οι ευθύνες πέφτουν πρωτίστως σε εμάς, τον λαό, και κυρίως στην κακιά κουλτούρα μας, και φυσικά στις κυβερνήσεις που προηγήθηκαν διότι εκείνες ήταν ενταλμένες για μια σωστή διακυβέρνηση. Όμως τεράστια συζήτηση από μόνη της.
Και γι'αυτό που λες στο τέλος,
ναι! Είναι ο νέος ενεργειακός στρατηγικός σχεδιασμός ο οποίος βολεύει πρωτίστως τις ΗΠΑ και έπειτα τους συμμάχους της. Π.χ. το LNG είναι δικό της κι εμείς πάμε να παράξουμε υπηρεσία. Λέμε "έλα εδώ, ΗΠΑ. Εμείς είμαστε σταθερός σύμμαχος (όχι σαν την Τουρκία που έχει το ένα πόδι στην βάρκα της Ρωσίας!) Να, κάνουμε σταθμούς επανυγροποίησης, λιμάνια, πέρασέ το από εδώ να το δώσεις στην υπόλοιπη Ευρώπη και θα μου δίνεις, ας πούμε, διόδια" και μαζί θα γίνουν επενδύσεις (σε λιμενικά, φορτοεκφορτωτικά κι ό,τι άλλο) το οποίο σημαίνει ναι, φράγκα για τις εταιρίες, όμως και δουλειές για τον κόσμο και οικονομία που κινείται. Και να πούμε την αλήθεια, αυτός ίσως γίνει κι ένας νέος οικονομικός πυλώνας και μια οικονομία θέλει πυλώνες. Δεν μπορείς να βασίζεις το σύμπαν σου σε έναν μόνο πυλώνα (τουρισμό) γιατί αν πάθει ζημιά, θα βυθιστείς (ό,τι έπαθε η Καστοριά με την γούνα κι η Βενεζουέλα με το πετρέλαιο.)
Και βέβαια, εάν αρχίσει να βγάζει η Exonmobil φυσικό αέριο στο Ιόνιο, εκεί θα έχουμε επιπλέον άμεσα κέρδη, όπως κάτι από την παραγωγή, από φορολόγηση κτλ. μαζί με επιπλέον επενδύσεις, επιπλέον δουλειές κτλ.
Υπάρχει όμως και άλλη παράμετρος. Εμείς έχουμε την Τουρκία να αμφισβητεί κυριότητα νησιών και μαζί θαλάσσιου χώρου έχοντας κάνει επιθετικά βήματα με το παράνομο Τουρκικολιβικό μνημόνιο (δηλ. για όποιον δεν ξέρει, η Τουρκία λέει π.χ. πως ο πλούτος στα νερά γύρω από την Κρήτη ανήκει στην Τουρκία και την Λιβύη*). Έχοντας τις ΗΠΑ στο πλευρό, σε εξορύξεις κτλ. έχεις μια στάτους κβο αναγνώριση των κυριαρχικών δικαιωμάτων. Η Τουρκία δεν θα κινηθεί πολεμικά εκεί που υπάρχουν αμερικανικά συμφέροντα. Και μαζί αρχίζεις να έχεις το αβάντζο του συνεργάτη. (Δες π.χ. τί γίνεται στην Μέση Ανατολή: οι ΗΠΑ δίνουν όπλα καί στο Ισραήλ καί στους Άραβες. Μόνο που το Ισραήλ το έχουν πάντα ένα βήμα μπροστά στην τεχνολογία.)
@Μαίρη λου δεν το έχω παρακολουθήσει το θέμα, μόνο αποσπασματικά από βιντεάκια στο feed μου, αλλά η αίσθησή μου είναι πως ακόμη δεν έχει αποδειχτεί κάτι για τον Τραμπ ή για πολλούς άλλους, πέρα από ότι του κάναν παρέα (Ο Επστιν ήταν μέσα στους κύκλους. Δεν νομίζω πως με όποιον έχει φωτογραφία, σημαίνει πως αυτός πήγαινε οπωσδήποτε και με ανήλικα.) Και νομίζω πως η αίσθηση που μας δίνεται είναι αναλόγως εάν το feed μας είναι από την μία ή την άλλη πλευρά. Το feed μας επηρεάζει πολύ με τον χειρότερο τροπο κι είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε ανεξάρτητους ειδησεογραφικούς κόμβους όπως το BBC. Που να πει κάτι και να ξέρεις πως είναι διασταυρωμένο και απροκατάληπτο (εντωμεταξύ τώρα βγαίνουν κι άλλα στην φόρα για μια προ-Χαμάς αντι-Ισραηλινή προκατάληψη του BBC.)
Αυτες είναι συζητήσεις καλύτερα για από κοντά. Εδώ τρώνε πολύν χρόνο. Νομίζω πως αυτό το μικρό κείμενο το γράφω εδώ και μία ώρα;!
*
πωπω μου πήρε λίγο να πετύχω με ποια σειρά μπαίνουν τα /i/